2013. december 9.

Jól van ez így?


Korábban már utaltam rá, hogy itt minden álláshirdetés nőknek, illetve férfiaknak szól, nincs nemi megkülönböztetés. Tehát felvesznek kőművest, vagy női kőművest, festőt vagy női festőt.



Alább egy egészen friss ajánlat: 


Für diverse bekannte Bauunternehmungen in der Region Luzern und Aarau suchen wir zum schnellst möglichsten Termin eine/n

Maurer/in / Schaler/in

Anforderungen:
-Ausbildung als Maurer
-Berufserfahrung als Maurer
-Sie sind mobil
-Sie arbeiten selbständig, zuverlässig und speditiv 
Aufgaben:
Als gelernter Maurer übernehmen Sie selbständig alle Maurerarbeiten. (Maurern, Schalen, etc.)
Sie schalen, betonieren, taloschieren und helfen bei allen anfallenden Arbeiten im Werk mit. Von Vorteil besitzen Sie Erfahrungen als Betonbauer und können selbstständig gemäss Plan arbeiten.
Wenn wir Ihr Interesse geweckt haben, senden Sie uns noch heute ihren Lebenslauf und Ihre Arbeitszeugnisse an a.cetra@temporispersonal.ch oder kommen Sie in unserer Filiale vorbei.
Wir freuen uns auf Sie!
Temporis Personal AG
Herr Antonio Cetra
Personalberater
Igelweid 5
5001 Aarau
062 832 94 94


Németül nem tudóknak: a Maurer illetve a Schaler szó végén feltűntetett (in) képző utal a hölgyekre.

Ez számomra nagyon furcsa. Otthon elenyésző számban dolgoznak ilyen munkakörökben nők.
Persze, itt is azok a lányok választanak ilyen szakmát, akiket máshova nem vettek fel. Női egyenjogúság ide, vagy oda, én nem értek ezzel egyet.


Egyrészt, a természet nem úgy rakta össze a nőket, hogy több mázsát mozgassanak meg.
Ebből kiindulva a munka hatékonysága sem olyan, mint a férfiaké. Ezáltal nem gazdaságos, megkockáztatom, veszteséget termel, aki ilyen munkakörben nőt alkalmaz.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az egyenjogúság csak a munkához való jogban érvényesül, a bérezésben nem köszön vissza. Jelentős a különbség a női és a férfi dolgozók keresménye között.
A festő szakmában dolgozók között havi 700 frank az eltérés a férfiak javára. Egyébként ebben a szakmában 15 % a női dolgozók aránya.

Végezetül érdemes megnézni ezt a kis videót. 
Munkacíme: Lányka küzdelme a talicskával.
(elnézést a nem túl jó minőségért, telefonnal készült)




5 megjegyzés:

  1. Talán már írtam (vagy csak akartam?), de Mo.-i kivitelezésen is találkoztam már olyan lánnyal, aki víz-gáz-fűtésszerelő segédként tevékenykedett - és nem is rosszul. Pont a kőműves az a munka, amiről benne van a köztudatban, hogy komoly fizikai megterheléssel jár, de ott sem minden esetben. Viszont van egy csomó olyan építőipari munka is, ahol a megterhelés nem több, mint egy hagyományosan "női" fizikai munkák esetében, csak az emberek többsége nem is gondolná.
    Lehet, hogy túl sok fogalmatlan, primitív és lusta trógerrel találkoztam már az építkezésen, és emiatt gondolom így, de felőlem legyenek csak nyugodtan nők is kőművesek, burkolók, nehézgépkezelők, ácsok, festő-mázolók, szerkezetlakatosok, vagy ami tetszik. Csinálja meg, csinálja jól és kapja meg érte azt a pénzt, ami jár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, abban igazad van, hogy vannak olyan szakmák, ahol inkább koszos a munka, mint megterhelő. Azt viszont nem tudnám elképzelni, hogy mi lányt vegyünk fel. A fiúk sok esetben több száz kilós lemezeket húznak fel, ami még nekik is igen megterhelő.

      Törlés
    2. Anyukám ovónő. Ők is le vannak terhelve fizikailag rendesen. Egész nap emelgetni a gyerekeket, lehajolni, letérdelni, guggolni, felállni, ugrálni velük. Ráadásul a mai gyerekek agresszívabbak, rúgnak, harapnak, ütnek, hozzávágnak bármit az emberhez, ha valami nem tetszik nekik. Plusz nekünk otthon cserépkályhánk van, anya egyedül hordja fel a tüzifát 60 évesen.
      Aztán úgy általánosságban a háztartásbelieknek sem könnyű sokszor, még ha nem is mázsákat kell mozgatniuk. Az eladók munkája sem abból áll, hogy mosolyognak a vevőkre :)

      Törlés
    3. Igen-igen, ez is igaz. :) Azért én sajnálom ezeket a leányzókat.

      Törlés
  2. Nekem volt a gimiben egy osztálytársnőm, aki mindenképpen autószerelő akart lenni. Átiratkozott a szakközépiskolába, de sajnos nincs róla információm, hogy mi lett vele...Itt Genfben viszont az utóbbi időben sok festő lányt láttam!

    VálaszTörlés