2017. június 5.

Hogyan szúrjunk ki a gyerekünkkel?

Mi mást lehetne ez, ha nem kiszúrás, amikor az éppen 18. életévét betöltött gyermek kap egy több ezer frankra is rúgó számlát az egészségügyi biztosítótól...
Krankenkassáról már többször beszélgettünk, csak dióhéjban még egyszer róla. Aki 90 napnál többet tartózkodik az országban, annak kötelező fizetni. Ez az egészségbiztosítási járulék.
Az összege sok változótól függ, de felnőttek esetében havi 200.- frank alatt nem találni jó szolgáltatást, gyerekek esetében ez jóval kevesebb, de fizetni kell. Ha jól emlékszem, mi 50.- frank körüli összeget utaltunk havonta. Ezzel biztosítva volt a gyerek egészségügyi ellátása. Ez nem sok, de ha 18 éven keresztül gyűlik, bizony komoly összeg lehet belőle, mint tartozás.

De miért követelik a biztosítók?
Itt van egy pici joghézag, ugyanis annak ellenére, hogy a kiskorú gyermekért a szülő felelős és neki kell(ene) helytállnia, ugyanakkor a biztosított a gyermek. Erre apellálva próbálják a biztosítok visszaperelni a felgyűlt tartozást a gyermek nagykorúvá válása után.
Erről az esetről jelent meg egy írás, különböző véleményekkel.


- Önhibájukon kívül eladósodni és már fiatal éveikben behajtási eljárással szembesülni az érintettek számára hatalmas megterhelés. Ha végrehajtásra kerül sor, az azt jelenti, hogy az illető a létminimum szintjén él -, mondja Odermatt. 
A fiatalok gyakran a rendszeres adókat sem tudják fizetni, ami további tartozásokhoz vezet. 

A Caritas, mint ahogy a Svájci Adós-Tanácsadó Szövetség is ezért a következőket kéri: Az egészségpénztárak a fiataloktól a jövőben ne hajthassanak be olyan járuléktartozást, amelyért nem az érintettek felelnek. Ehelyett a szülők maradjanak az adósok. A szövetségi KVG (Egészségbiztosítási törvény) törvényben létre kell hozni a megfelelő törvényi alapot.   


A szocialista képviselő, Bea Heim a május eleji ülésszak során benyújtott egy ezzel kapcsolatos kezdeményezést: 
- Egyszerűen nem fordulhat elő, hogy a fiatalok viszonylag alacsony jövedelmüket arra kényszerülnek fordítani, hogy olyan adósságot fizessenek vissza, amelyért nem ők felelnek -, mondta a Svájci Adós-Tanácsadó Szövetség elnöke. Ez a kereső tevékenység megkezdését jelentősen megnehezíti, ill. bizonyos szakmák esetében, mint adótanácsadó, ügyvéd, ékszerész vagy órás, akár még meg is akadályozhatja. Aki ellen egyszer már indult végrehajtási eljárás, annak alig marad esélye lakáshoz jutni.
A gyermekek perelhetik szüleiket
A svájci Santésuisse egészségpénztári szövetség a javaslatot - mérlegelendőként-  értékeli, főleg - azért, mert az egészségbiztosítóknak jelenleg nincsen törvényi hátterük arra, hogy a szülőket gyermekeik eltartására kötelezzék - mondja a szóvivő Christophe Kaempf. A törvény szerint a 18-éves nagykorú személy a felelősségre vonható adós, ha járulékait nem fizeti meg. A törvény viszont lehetőséget ad, hogy szülei ellen pert indítson az eltartási kötelezettség megsértése miatt.
- Ha a fiatalokat terhelik az egészségpénztári járuléktartozásokkal, akkor nekik kell szüleiket bevonni a kötelezettségvállalásba - , véli Sebastian Frehner (SVP) egészségpolitikus, aki ellenzi a vonatkozó törvény megalkotását. Az egészségpénztárak szuverén joga, hogy mindig az érintett személy ellen indítsák meg a behajtást.

Nos, ennyi a cikk, ezek a politikai, szakértői vélemények.
Mit gondoltok?

5 megjegyzés:

  1. Engem igazandibol az sem zavarna ha letezne egy szolidaritasi alap, ahova mindenki befizet es azzal minden gyerek fedezve van. Nekem ilyen lagy szivem van :)

    VálaszTörlés
  2. Az irasbol nekem ugy tunt,h az osszeget minden honapban kifizettetek,megis a teljes osszeget el akartak kerni? Valamit felreertettem?

    VálaszTörlés
  3. Lehet felreertem,de ti kifizettetek havonta az osszeget,amit most megis egy osszegben.kernek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem személyes történet volt. Egy újságban megjeletn írás, ami olyan élethelyzetet elevenít fel, ahol a szülő nem fizetett, majd a gyereken próbálták meg behajtani a felgyülemlett tartozást.

      Törlés
  4. Koszonom! Bocsanat,2x ment a hozzaszolas,valamit nem jol nyomkodtam:)

    VálaszTörlés