2009. július 2.

Vállalkozzunk Svájcban!

Nos erre is van természetesen lehetőség. Miért nem lenne?
A vállalkozási formák az alábbiak.
Selbstständig – ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy egyéni vállalkozó. Ezzel annyi a bibi, hogy csak az csinálhatja ezt a vállalkozási formát, akinek legalább B permitje van.
Semmilyen jogi formulát nem igényel, be kell menni a helyi Gemeindébe, ahol az ember bejelenti, hogy önálló lesz. Ki kell tölteni az adatlapot, és utána minden hatóság megtalál majd. (nyugdíj, adó)

Einzelfirma – a nevéből értetődően egyéni cég. Elég nehéz különbséget tenni a kettő között, pláne magyarra fordítva, hisz ez is tulajdonképpen egyéni vállalkozás. Itt azonban már a „cég“ bekerül a Handelsregisterbe (Cégnyilvántartás). Annyi kötöttséggel, hogy a cég nevében benne kell lenni az illető nevének. (Pl. Kovács-festő)
Ezt úgymond „friss hús“ is alapíthat. Ehhez azonban kell egy üzleti terv és meglévő szerződések, elvégzett, megrendelt munkák. Ha ez működik, már adnak is egy B permitet.
Ennek  költsége ca. pár száz frank. Vannak erre szakosodott cégek, akik segítséget nyújtanak az elintézésében.
Adó szempontjából ugyanaz a kettő, és a  magyar egyéni vállakozáshoz tudnám minden tekintetben hasonlítani.  Van x bevétel, van y költség, és a kettő különbsége után kell adózni.
Ezekkel annyi a probléma, hogy gyakran ellenőrzik, és ha nincs kellő megrendelés, bizony be is zárhatják. Sőt, itt is ellenőrzik, hogy nem kényszervállalkozásról van-e szó. Tehát, ha mindig csak ugyan annak számláz az ember, akkor előbb-utóbb elővehetik miatta.

A következő, már társas vállalkozás a GmbH, magyarul Kft.
Alapítási költség: 20 ezer frank, és a közjegyző, illetve a cégbejegyzés költsége (1000-2000 frank).
Ennél a variációnál már nem árt egy könyvelő is, hisz úgy mint otthon, kettős könyvezetést kell csinálni.
Itt is van egy kis probléma: az ügyvezetőnek kell rendelkeznie svájci lakhellyel.

A csúcs az AG (részvénytársaság). Erre most nem térnék ki részletesen, mert nem hiszem, hogy ez érdekes lehet . Ha mégis majd úgyis megkérdezitek.

Ami elmondható a vállalkozásokról,  és ami nekem is új volt: nem jár állandóan a nyakadra semmilyen hatóság  hagynak dolgozni. Mi például még munkavédelmist nem láttunk.
A könyvelésben jóval több költség elszámolható. A könyvelőknek jóval nagyobb szabadságuk van, mint otthon. Kvázi egy jó könyvelő aranyat ér.
Jobban megbíznak az adófizetési hajlandóságodban. Félreértés ne essék, itt is mindenki „spóról“ az adóval, és ezt tudják is. Azonban, ha valaki tisztességesen fizet valamenyit, akkor nem piszkálják.
Ha meg kell jelenni hatóság előtt, nem kezelnek úgy, mint egy bűnözőt.
Ha tévedsz, vagy elrontasz valamit nem jön rögtön a bírságról csekk; elhiszik, hogy nem direkt felejtettél el bevallani valamit.
Megkérdezik mikorra tudod kijavítani, és addig várnak türelmesen.
Persze nagy a rizikó, és nehéz az indulás, de ismételve önmagam, aki nagyon akarja és kitartó, annak ez is sikerülhet. Nem beszélve arról, ha van fogalma arról, hogy mi is egy vállalkozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése