2013. január 15.

Lakást keresünk III.

Legutóbb ott tartottunk, hogy egy lakást megnéztünk, amire beadtuk a jelentkezést. Egészen korrekt pályázat volt, még DNS mintát sem kellett csatolni.
A személyes adatokat kellett megadni, a munkahelyet, a fizetést az első oldalon, a másodikon kérdés volt, hogy valaki játszik-e hangszeren, van-e állat, és milyen fajta, illetve a gyerekek adatai. Kérdés volt még a jelenlegi lakással kapcsolatban, hogy az mekkora, mennyit fizetünk, és miért akarunk elköltözni. Végezetül pedig meg kellett jelölni egy referencia személyt.

Nem ismerjük a versenytársainkat, de az elbírálásnál 3 probléma lehet.
1. Külföldiek vagyunk.
2. "Csak" B engedélyünk van.
3. Saját vállalkozásban dolgozunk.
Majd meglátjuk, a hirdetés még megtalálható, így döntés még nincs.

A másik lakással első körben úgymond lyukra futottunk. Hiába hívta a képviselőnk a hirdetés megjelenésének másnapján a tulajdonost, valaki megelőzött bennünket.
Hát így megy ez.
A tulaj annyit ígért, hogy amennyiben nem sikerül a megállapodás, úgy felhív bennünket. Sovány vigasz. Igaz, a házról egy képet sikerült feltenni,  így sok minden nem derült ki róla, de hála a google map-nek, legalább a környéket le tudtuk csekkolni.
Igazából nem is számítottunk rá, hogy esetleg felhív, tovább keresgéltünk.

Ám, a sors keze kifürkészhetetlen,  váratlanul hívás érkezett. Egy hét múlva megyünk, és megnézzük a kecót. Nem is értettem igazán, mert a múltkor még azt mondta, hogy szinte biztos az új bérlő.
Mi lehet a háttérben? Hm...
Mivel egy használhatatlan kép volt  feltöltve, lehet, hogy nagyon le van pusztulva az ingatlan. Illetve amit még el tudok képzelni, hogy olyan vételi árat mondott, amit meghallva a leendő bérlő, inkább öngyilkos lett. :)
A ház ugyanis úgy van meghirdetve, hogy 5 éves vásárlási opciót biztosít a jelenlegi tulajdonos, és az addig kifizetett bérleti díj beleszámít a vételárba. Csak épp a vételár nem publikus. Ha mondjuk  1 millát kér a házért, akkor nem hiszem, hogy labdába rúgunk. Elég jól ismerem már a piacot, azon a környéken egy hasonló kategóriájú ház már 6-700 ezerért megkapható.
Itt akkor még megemlítem azt a tény, hogy nekünk nem probléma a felújítás sem.

A bizonytalan helyzetre való tekintettel, kigyűjtöttem még pár házat, ami szóba jöhet.
A hét elején több olyan ingatlan is megjelent, ami érdekes lehet. És még a képek is normálisak voltak. :)

Visszatérve a lakáskeresési mizériára, sok esetben egyáltalán nem tesznek fel képet, ami semmit sem számít.
Ha belegondolok az otthoni helyzetbe, egy kép nélküli hirdetésnek semmi esélye sem lenne a piacon.

Persze, felmerülhet a kérdés, hogy miért nem veszünk inkább lakást/házat.
A jelenlegi kamat mellett kb. fele lenne a törlesztőrészlet a lakbérnek.
Ha már itt tartunk: ahhoz, hogy valaki Svájcban ingatlant vegyen, itt kell laknia és legalább B engedéllyel kell rendelkezni. Ez nemrégiben változott, ugyanis régen csak C-vel lehetett. (cég esetén más a helyzet)
Rendelkeznie kell 15-20 % saját erővel. Tudok példát ismerősi körben, akik nulla önerővel vettek lakást. :) Itt is van kiskapu.
A többit - megfelelő jövedelem esetén -, a bank finanszírozza. Ezt nagyjából úgy kell számolni, hogy a lakásra fordított összes költség nem lehet több a jövedelem harmadánál.
A jelenlegi kamatszint: 1-3 % között van. A bankokkal lehet egyezkedni, nem standard az elbírálás. Nincs az otthon banki szakmában jól ismert "fekete doboz".

Ennek ellenére egyelőre hezitálunk a vásárlással. Ha veszünk egy házat, akkor kvázi megint röghöz kötjük magunkat. Ez a vállalkozás szempontjából nem túl szerencsés. Bár itt lényegesen könnyebb eladni egy ingatlant, mint otthon, mégis macerásabb, mint felmondani egy bérleményt.
A következő nem lényegtelen ok pedig az, hogy nem akarunk végleg Svájcban maradni.
Van min gondolkodni.
:)
Folyt. köv.

2 megjegyzés:

 1. Azt gondolom, hogy az vegyen új házat az új lakhelyén, aki biztos benne, hogy ott is akar a jövőben élni.
  Mi ebben biztosak vagyunk, ezért vágtunk bele.
  Ráadásul nekünk nem kellett hitelt felvenni, ez sem elhanyagolható tényező:-)
  Viszont, ha meggyőzitek magatokat, hogy Svájcban akartok maradni, akkor szerintem még hitellel is érdemes...de persze ezt ti tudjátok!
  Ha jól tudom, akkor addig a ház után adót sem kell fizetni, amíg nem a tiétek, azaz nem jár le a hitel...bár ebben csak kb. 80%-ban vagyok biztos!
  A képek alapján ezek a házak tényleg jónak néznek ki:-)

  VálaszTörlés
 2. Ezt a posztot csak most olvastam, de a velemenyemet inkabb majd a magam oldalan fejtem ki bovebben.
  A sajat lakas/haz [altalanositas nelkul] eleg magyaros jelenseg, egy olyan reflex szulemenye, ami nyugaton nem divat [vagy csak kevesbe]. Az osszes ir ismerosom berlemenyben lakik, es nem is terveznek sajat ingatlant vasarolni, azonban ket olyan magyar part is ismerek, akik mar belevagtak ebbe a projektbe [200ezer euros papirfalu lakasokrol beszelunk]. Szerintem nem normalisak, de az o dolguk, hogy itt is kepesek voltak 35 evre eladositani magukat.

  VálaszTörlés