2013. november 28.

Feljelentés

Hosszabb ideje Svájcban élőktől hallottam, hogy itt sportot csinálnak a másik feljelentéséből az emberek. Hogy ezek a feljelentések jogosak vagy csak mondvacsináltak, nem tudom.
Eddig bennünket elkerültek ezek a dolgok.
Ugyan, a múltkor volt egy cetli az ablaktörlőlapát mögé tűzve, hogy rossz helyen áll az autónk, de nem foglalkoztunk vele. Természetesen aláírás nem volt rajta, így nem volt kinek megválaszolni.
Minap (ismét) levelet hozott a posta. J
No, nem tértiset, csak sima „bedobósat”. Az önkormányzattól kaptuk, miszerint az autónk a Gemeinde tulajdonát képező út szélén áll esténként, amit ők nem támogatnak, és szíveskedjünk megszüntetni a jövőben ezt.



Az éremnek két oldala van, a Gemeindének és nekünk is van némi igazunk. Jó lenne konszenzusra jutni. Mondjuk a Gemeinde magyarázata, miszerint a mezőgazdasági gépeknek is el kell férni az úton, vicces.
Az autó este 6 és reggel 6 között áll ott, ilyenkor már meglehetősen gyér a forgalom az utcában.
Az utcát egyébként csak az abban lakók használják, kert nincs, tehát semmilyen mezőgazdasági gép nem jár be. Sőt, csak azok a lakosok hajtanak be, akiknek nincs garázsuk illetve a látogatóik.
Ok, mindegy. Ha nem, akkor nem.

A mi házaink merőlegesen helyezkednek el az útra, így előtte minden házhoz egy látogató parkoló tartozik. Mivel a mi autónk meglehetősen nagy, oda nem szoktunk beállni, hogy ne foglaljuk el a helyet másoktól, így maradt az utca.
Sajnos, a mélygarázsba nem fér le az autó (a magassága miatt), így ez a lehetőség is ki van zárva. Sőt, a múltkoriban szerettünk volna a mélygarázsban még egy parkolót kérni a másik személyautónak, ám helyhiány miatt a tulaj nem tudott biztosítani. Így az egyik látogató parkoló helyre álltunk be. Ez eddig rendben is van. Nem akartunk pengeváltásba kerülni a Gemeindével, már a nagy autónk is ott áll. Így gyakorlatilag a négyből elfoglalunk 3 helyet. Ez a lakók szempontjából nem túl szerencsés. Bár a szomszédoknak van helye a mélygarázsban, így elméletileg nekik nem oszt, nem szoroz. Kíváncsi leszek, hogy kapunk-e újabb cetlit.




Ami érdekes az egészben: a mélygarázsban nincs hely, ellenben most fognak beköltözni a mellettünk frissen elkészült 4 házikóba. Ha mindenkinek csak egy autója van (aminek a valószínűsége csekély), hova a bánatba fognak parkolni?
Hogyan adhatnak ki úgy építési engedélyt, hogy nem megoldott a parkolása a lakóknak?
Hm…
A jövő héten be kell mennünk a Gemeindébe, azért informálisan megkérdezem, hogy tudnak-e esetleg valami alternatívát, mert ok, a tiltást megértettük, de azért parkolni csak kell valahol.



12 megjegyzés:

  1. Alapvetöen a Te dolgod, hogy ha veszel egy vagy több kocsit, akkor gondoskodj arról, hogy hol is fog parkolni. Ez nem más problémája. Az ingatlan piacon vannak garázsok ill. parkolók is, valószínűleg bérelned kell egyet vagy többet. Nelünk is 2 autónk van, plusz lakókocsi, egyik sem áll a háznál, mivel nincs hely és nem is akarjuk, h az utcán álljon. Így lett egy 8 perces séta a mélygarázsig. Bár nem ismerem a teljes szituációdat. Azért a javadra drulkkolok a Gemeindénál. Ha elfogadsz egy tanácsot:ne a jól bevált magyar hőzöngéssel prónáld öket meggyőzni, vedd inkább kicsire a formád és kérj tőlük segítséget, ne a saját igazadat bizonygasd. Ez csak jótanács. Drukk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet. Nem vagyunk "hőzöngős fajta". Az, hogy ez ember magában, vagy itt az oldalon "durrog", még nem jelenti azt, hogy így is tesz. Pláne, abban az esetben, ha nincs is teljesen igaza. :)

      Alternatívát kérek tőlük, mivel a közelben NINCS semmilyen lehetőség. Az első dolgunk volt, hogy körülnéztünk van-e kiadó. Bérelni azért szerettünk volna még egyet, mert a garázsunk 15 km-re van. Az gyalog egy picit macerás... :)

      Ettől a véleményem még nem változik, nagyon kevés a parkolóhely, ezt a Gemeindéknek valahol számba kellene venni, és gondoskodni róla, vagy önálló megoldásként, vagy kötelezve az építtetőket erre. Félre ne érts, nem ingyenesre gondolok, fizetnék érte, csak lenne...
      :)

      Törlés
  2. Ha tud valaki megoldást, szóljon. Örülnék neki.
    Köszönöm, előre is.

    VálaszTörlés
  3. Így mondjuk nehéz, h nem tudom, hol laktok. A Gemeindénál általában lehet venni éves parkolókártyát és azzal tudsz időkorlát nélkül parkolni a közterületen a kék zónában. Ha van nálatok ilyen. Vagy nézzetek körül a comparis.ch oldalon, "Immobilien" rovatban, állítsd be a kategóriában, h nem lakást keresel. Coop-ban, Migrosban van hirdetési fal, vagy nézegessétek, vagy tegyetek ki kereső hirdetést. Egyelöre ennyi ötletem van. Továbbra is drukk :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ötleteket, ezeken már túl vagyunk. Minden nap lesem a hirdetéseket, és már adtam fel én is keresést. Remélem mielőbb megoldódik. :)
      Van még egy oldal: a www.gratis-inserate.ch. Ezen is sok minden van, érdemes megnézni.

      Törlés
  4. Nálunk is hasonló a helyzet. Mélygarázsért nem akartunk külön fizetni. Fizetős parkolóba szintén nem akartuk tenni.Elkezdtük használni a vendégparkolót (2 lépcsőházhoz tartozik 4 vendégparkoló!). Aztán jött a sírás a házinénitől, hogy hétvégén ne álljunk már oda, mert az a vendégeknek van (ált.ban pang az ürességtőlhétvégente). Szerencsére a ház mellett van a helyi Brocki, meg egy halom ingyenes parkoló. Nincs kiírva egyikhez sem, hogy a Brockihoz tartozik, vagy privát vagy akármi. Így bátran elkezdtük azt használni. Aztán jött a nyünnyögés a bolttól, hogy ez nem privát parkoló (akkor miért nem írják i?). De megegyeztünk a tulajjal, hogy amikor a Brocki zárva van, akkor parkolhatunk ott. Többen is így tesznek ezen a környéken. A Brocki fél2-6ig, illetve szombaton 9-4ig van nyitva, vasárnap, hétfőn zárva. Egy szép őszi d.u. megyek le, gondosan ügyelve, hogy fél2 előtt elálljak a kocsival. Cetli vár: ez nem privátparkoló. Bakker, rendszeres vásárlók vagyunk, ismernek, nem jelzi semmi, hogy az övék lenne, írásban is megegyeztünk, hogy nyitvatartási időn kívül állhatunk itt. Nem baj, legközelebb hamarabb jövök le elállni. Aztán néha 1kor is találtam már cetlit az autón. Na akkor már füstölt a fülem. Valaki nagyon buzgómócsing, nem bír magával, kiteszi a biztonság kedvéért, hátha retardáltak vagyunk. Lassan 2 éve lakunk itt, kb. 2szer fordult elő összesen, hogy szombaton véletlenül elaludtunk és később álltunk el az autóval.
    A környékünkön sok az olyan kis utca, ahol egy 6 lakásos házhoz tartozik max 2 parkoló, és nincs vendég, vagy ingyenes, vagy akár fizetős. Fel nem tudjuk fogni, hogy miért nincs sok helyen megoldva a parkolás, mikor hely az lenne rá.
    Az meg mi, hogy nem fér be a garázsba a kocsitok? Mekkorára tervezték meg annak a garázsnak a belmagasságát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy 3,5 tonnás magasított autónk. Szóval, ezzel nem egyszerű az élet.
      :)

      Törlés
    2. A vendég parkoló azért vendégparkoló, hogy a látogatók arra a rövid időre, míg látogatnak, tudjanak hol parkolni. Az ott lakók meg szíveskedjenek bérleti díjat fizetni a parkolóhelyért. Ez egy ilyen rendszer. Nem pedig olyan, hogy a rendes ember fizet, Te meg beállsz a vendégparkolóba ingyen, csak mert nem vagy hajlandó fizetni. Ez nem Magyarország, fizetni kell, alkalmazkodjatok.

      Törlés
    3. Drága Gréta!
      Ahogy korábban írtam, NINCS szabad parkolóhely a faluban. Ha lenne, fizetnék érte szívesen. Ez nem alkalmazkodás kérdése. :( Megjegyzem, Magyarországon is fizetek érte, ha megállok.

      Törlés
  5. Visszatérve az eredeti témához. Megkérdeztük, nincs lehetőség arra, hogy valahol garázs, parkolóhelyet béreljünk a településen.
    Kvázi, vagy eladom az autót, vagy átgyalogolok a következő faluba (4 km).

    Kicsit úgy érzem, mintha itt nem lenne településmérnök, településgazdálkodás... mert pénz biztosan akadna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képtelenek kényelmes méretben parkolót vagy épp szegélyt megcsinálni. Legtöbbször úgy kell kipréselni parkolás után az embernek magát a kocsiból :) Valahonnan való kihajtáskor meg akkorát bukkan a kocsi, hogy majd beverem a fejem a tetőbe...

      Törlés
    2. Látom, ez sem csak engem zavar. :) Nagyon kellemetlen tud lenni, ha az ember a kabátjával letörli a kocsi oldalát. :( Halmozottan érvényes ez pl. Shoppi Tivolira, ahol tényleg úgy kell kikúszni a kocsiból. Pedig olyan kövér sem vagyok. :D

      Törlés