2014. március 29.

Érdekesség

Meg kell állapítani, minden híreszteléssel ellentétben, hogy itt is vannak "nagy koponyák". 
Minap reggel átfutva az otthoni híreket, az alábbi - Svájccal kapcsolatos - cikkbe botlottam.

A témához semmit sem konyítok, de kíváncsi voltam, hogy mi is ez. 
Megtaláltam az eredeti cikket is: ITT

Arra is kíváncsi voltam, hogy ki ez a pali, akit az írásban említenek. Google a barátunk.
Mielőtt beütöttem a nevet, elképzeltem egy 50-es kopaszodó, szakállas, pocakos palit...
Ugye, a sztereotípiák... :)

Erre megjelent egy jóképű, fiatal muki, akinek ráadásul nem káposztalé van ott fenn.
Miután végigolvastam az életrajzát, csak egy jól sikerült "hm" hagyta el a számat.

Aki a labor munkájáról bővebben szeretne tájékozódni ITT megteheti.

Hát, na. Ahhoz képest, hogy mennyire örültem kiskamaszként, hogy végre bekötötték a vonalas telefont... 
Hol van az már?
:)

Szép napsütéses hétvégét kívánok nektek!


10 megjegyzés:

  1. "Meg kell állapítani, minden híreszteléssel ellentétben, hogy itt is vannak "nagy koponyák". "

    Sajnos Tilmir szerintem eléggé elfogult vagy negatív irányba.
    Svájcban rengeteg okos ember van, nézz mindenféle rangsort (innovációs, üzleti környezet, stb), tipikus brain drain ország, ahova mindenki vágyik. Rengeteg rangsorban világszinten a felső 5-10 százalékban vannak.

    Szerintem túl nagyok az elvárásaid az országgal szemben. Mindenhol vannak hülyeségek és hülyék, a kérdés az arány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd, a blogon az én tapasztalataimat osztom meg. Nem kell velem egyetérteni. A negatív kritikával pedig azt az illúziót rombolom, ami sokakban él az országgal kapcsolatban.
      :)

      Lehet, nem fogalmaztam egyértelműen, de nem az agyelszívásról beszélek, azzal mindenki tisztában van, hogy abban világelsők.
      ;)
      Ha megnézzük, hogy hány született svájci van a nagy tudósok között, vajon hányat találunk?
      Én megnéztem...
      :)

      Törlés
    2. Semmi baj a tapasztalataiddal és hogy te hogy látod, csak szerintem vagy túl sokat vársz el vagy csak a negatívat veszed észre, hiszen sok a negatív poszt. De lehet, hogy ez sem igaz, csak találgatok.
      Ki lehet jelenteni, hogy Svájc mindenféle szempontból a legjobbak közé tartozik, ezt kár tagadni. Így objektív szempontból több pozitív posztnak kéne lennie, mint negatívnak.

      De ez sem probléma, nyugodtan írj bármiről, továbbra is jó a blog, csak jó neked írni néha, amiben megkérdőjelezhetlek, illetve faggathatlak. :)

      Amúgy én is oda készülök a távolabbi jövőben, azért is érdekel a téma és azért is védem Svájcot, tehát nem vagyok elfogulatlan. :)

      Törlés
    3. Köszönöm a kiegészítést.
      Szerintem, azért tűnik úgy, hogy túl sötéten látom, mert a pozitívumok úgymond "természetesek", vagy ha arról írok, akkor nem járok örömtáncot. ;)
      Lehet, hogy kellene....
      :)
      Abban sem vitatkozom, hogy több a +, mint a -.
      Ha utóbbi érzésem lenne, akkor már nem lennék itt.
      :)

      Törlés
  2. +1 Névtelennek

    svájci sapka: illuziók szerintem is vannak Svájccal kapcsolatban, de szerintem ezek az illúziók egyáltalán nem a svájci emberek zsenialitásáról szólnak.

    Másrészt viszont, tényleg nem jó helyen keresed az okos svájciakat. Lehegy, hogy az EPFL-en, vagy az ETH-n többet is találnál :)
    Az én munkahelyemen is jópár nagyon okos svájci dolgozik, egy csomó külföldi okos társaságában.

    Ami viszont fontos, hogy itt az átlagosnál sokkal jobban dominál a csapat, mint az egyén. Lehet, hogy nincs túl sok csúcs-zseni, viszont ilyen valójában elég kevés dologhoz kell. Jól szervezett, összedolgozó okos emberek csapata nagyon sok mindent el tud érni.

    Ma (legtöbbször) a tudomány sem az egyéni teljesítményekről szól. Minden ilyen hír (és ember) mögött valójában hihetetlen komoly és felkészült csapat(ok) áll(nak).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az illúziókat összességében gondoltam.
      :)
      Az utolsó bekezdéssel teljesen egyetértek. Ez bizony így van.

      Mindentől függetlenül, tényleg le a kalappal.
      :)

      Törlés
    2. A külföldiek körében / vagy csak a magyarokéban :-) ? / tényleg az a monda järja, hogy a sväjciak "hülyék" . Pedig az én tapasztalatom alapjän sem azok ! Ältaläban nem kérkedök és magamutogatok, talän ezért tünik ugy ? Nem tudom. Azt viszont igen, hogy ismerek pär embert , ( született sväjciak) akiknek a tudäsa, szakértelme, müveltsége elött meg tudom emelni a kalapom . Ugyanakkor teljesen egyetértek Geza Kuhmannal a csapatmunka jelentöségéröl, s szerintem ezt remekül csinäljäk ! Nekünk ( magyaroknak ) is érdemes lenne "eltanulni" tölük. :-)

      Törlés
    3. Én úgy gondolom - az eddigi tapasztalataim alapján -, hogy a hétköznapi svájci kevésbé tájékozott, talpraesett, logikus gondolkodással bíró mint más nemzet, szintén átlagos tagja (ezt több helyitől is hallottam).
      Azt sem lehet vitatni, hogy pl. köztünk sokkal több "nagy" koponya volt/van, mint a svájciak között (mondjuk, soha nem becsülte meg őket az aktuális hatalom, de ez már más kérdés).
      :(
      A kérkedés és magamutogatás ellenben magyar "betegség".
      :(

      Törlés
  3. A téjékozottsägot vitatnäm talän, de a talpraesettségben, logikus gondolkodsäban van igazad, az ätlag ember szintjén. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy öket igy "termelte ki a tärsadalom". A mi esetünkben és sok mäs nép esetében az ilyen örtelemben vett talpraesettség a tuléléshez kellett mindig. Ök egy rendezett, szabälyozott tärsadalomban élnek mär elég rég ota, vannak tulajdonsägok amik nyilvän visszafejlödtek , mivel nem volt rä szükség. A logikus gondolkodässal ugyanez a helyzet, mivel minden "elö van Irva, egyik lépés meghatärozva a mäsik utän ", igy nincs rä "szükség" hogy ötleteljen, s aok esetben annyira ez nem is kivänatos. Igy nyilvän a készség sem fejlödik, esetleg éppen visszafalé . :-) Viszont ha megnézzük a vasutat, hogy milyen helyeken jär, a hidakat, alagutakat amiket szäz évvel ezelött mär megälmodtak, esetleg meg is épitettek, azt mutatja szerintem, hogy a räszorultsägban azért meg tudjäk mozgatni a szürkeällomänyt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez teljesen így van. :)
      A tájékozottságot azért emeltem ki, mert látom, hogy mit tanul a lányom, és az otthon elsajátított tudással még mindig sokkal jobban tájékozott, mint a társai.
      Ezzel együtt az itteni oktatási rendszer jobban bejön, mint a magyar.

      Hogy ne csak szegény svájciakat "szapuljam" írok negatív példát otthonról is, ami ugyancsak a megállapításodat igazolja.
      Míg 10-20 éve kifejezetten szerették a magyar munkaerőt bárhol külföldön, ez mára már nem így van, "hozzásimultunk a balkáni államokhoz".
      Ezt is a társadalom alakította így. Sajnos.
      Elveszett a munka becsülete, a munka iránti alázat. Ez pedig - véleményem szerint - rossz irány.
      :(

      Törlés