2014. március 19.

Kórházi számla

Minap írtam kollégánk balesetéről, ami már több mint egy hónapja történt. Megérkezett a kórházi számla, amit már nagyon vártam. Ilyent sem láttam még. Szerencsére.

Igaz, otthon is voltak erre vonatkozóan gyenge kísérletek, de ez vérprofi.
Átnéztem, nem mintha ettől kevesebb lenne a végösszeg, meg már ki is fizettük, amikor  - az ellátás megelőzően -  letétbe kellett helyezni 1000 frankot.

Mondjuk, a konzultációt (?) kissé borsosnak találom. Mi a fenét lehet egy seb összevarrásán ennyit konzultálni?

Következő gondolatom, mennyibe kerül egy agyműtét megbeszélése? Jobb, ha nem is agyalok rajta.
:)
Fel vannak még sorolva a felhasznált anyagok is, gyógyszerek, varrófonal. Eltűnődtem, miért kell ehhez 45 cm cérna? Nem  Matyó hímzés ez, csak két öltés.

Biztos, a doki stikában is varrogat... Na, ezt nehogy komolyan vegyétek, csak vicc.
:)
A kép csak illusztráció


A végösszegre már nem tudok poént gyártani.  :(
No comment.
Egy seb összevarrása két öltéssel 418 frankocska.
Hozzáteszem, biztosítás nélkül. Biztosítással egy fillérbe sem került volna.

A számla







Off
Nem értem: képet kerestem,  a google-ba beírtam,  hogy seb összevarrása, és kidobott egy csomó fütyit. Mi az összefüggés?
Hm...
:D
On

5 megjegyzés:

  1. Hát éppen tegnap kérdezte a férjem, hogy mit csinált a doki a picivel, amikor megrándult a karja, mert 300 CHF-os számlát küldött...:-)
    Ebből ugye nekünk 30-at kell fizetni, a többit a biztosító állja.
    Az embereteknek, ha lett volna nemzetközi biztosítási kártyája, akkor itt nem kellett volna semmit fizetni, de ő később otthon kapott volna számlát az önrészről. Persze ez már nem a ti gondotok lett volna :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kiegészítést. Nem vagyok tisztában az otthoni vs. nemzetközi kártya viszonylatában. Akkor mennyi az önrész? Lehet, utána is kérdezek. Már csak azért, mert a mai napig nem kaptuk meg a 2 évvel ezelőtti műtét számláját, amit a páromnak otthon csináltak.

      Törlés
    2. Már nem emlékszem, a nagyobbik gyerek műtétjénél kellett fizetni, de már régen volt.
      A svájciak küldték Magyarországra a címünkre. Nem volt nagy összeg, de arra emlékszem, hogy csak 1 hónapra volt érvényes. A gyerek betegsége hosszabb volt, így nekünk kétszer kellett fizetni.

      Törlés
  2. Beleokoskodok én is :-) ! Szoval ezek a "konzultäcio" dijak felsoroläsok engem is nagyon megdöbbentettek, ezért kicsit utänajärtam. Az elszämoläs egy un. TARMED-rendszer alaojän müködik. A Tarmed bizonyos un. "maszkok" alpjän történö teljesitmény elszämolässal müködik. Mielött bevezetésre került, összeültek a Krankenkassek és az egészségügyi intézmények képviselöi, és közösen jutottak egy konszenzusra, hogy melyik tipusu kezeléshez, vizsgälathoz, ellätäshoz mi tartozik hozzä, s milyen "lépések" elengedhetetlenek. Nyilvän egyfajta kompromisszumus megoldäs született, amely garantälja, hogy a eü.intézmények +/- a pönzüknél tudnak maradni - a nagy szämok törvényében - ill. a Karnkenkassäk ki tudjäk kalkulälni az äraikat. A példänäl maradva: nem tusom pontosan, de nyilvän meghatärozott, hogy egy x cm széles és x cm hosszu seb összevarräsänäl ätlagban x cm cérna kerül felhasznäläsra. A Tarmed-ben ez szerepel a maszkban, s ha a sebész x cm-es sebet vart össze, ehhez automatikusan "hozzärendeli" a cérna mennyiségét. Mellesleg ha kevesebbet hasznäl a sebész, azzal nem "sporol", mert a sterilitäs miatt a megbontott cérna igy is ugyis kuka. Ugyanakkor, ha nem jön ki ennyi cérnäbol, a 2.-3. tasakot nem tudja felszämolni, mégha muszäj volt többet felhasznälnia akkor sem. A konzultäcio megnevezés kicsit szintén félrevezetö: minden egyes kiejtett szo, felvilägositäs, magyaräzat "konzultäcionak" szämit . Tehät ez is egy "összefoglalo" fogalom, ami a szakmai gremium és a Krankenkassek ältali megegyezésben , a betegellätäsban meghatärozott és kötelezö felvilägositäs minden lépését magäban foglalja. Értsd: ebben és ebben az ellätäsban az orvosnak ezt és ezt el kell mondani a betegnek, s a teljesitményelszämoläsban, csak räkattint a maszkra, s az automatikusan "elszämolja" az ehhez tartozo teljesitményeket. Ami elönye a dolognak, hogy mivel konszenzusos teljesitmények, ezek kifizetéséböl a Krankenkassék soha nem csinälnak gondot ! A probléma csak akkor van, amikor a beteg "megrendeli" magänak a vizsgälatot ill. ellätäst. Ha az adott betegséghez tartozo maszkba ez nem tartozik bele, mégis elszämoläsra kerül, azt többnyire a Krankenkassek nem fizetik ki. Igy vagy az elläto orvos/intézmény "kära" lesz, vagy a betegnek sajät zsebböl kell kifizetnie. ( Pl. a vizsgälathoz és diagnozishoz csak egy mellkas rtg. van "hozzärendelve", mert a diagnozis felällitäsähoz elegendö vizsgälati eljäräs, de a beteg mindenképp azt akarta, hogy neki mellkasi CT-t csinäljanak ) Egyébként a betegnek mindig joga van - és igenis érdemes ätnézni a részletes szämläkat ! - megkérdezni az aktuälis eü. intézmény elszämoläsi részlegétöl, hogy mi is ez a teljesitmény amit felszämoltak, s reklamälni, ha ö ugy érzi, hogy ez jogtalan volt. Ezt egyébként a Krankenkassek is megteszik, minden szämla jogossägät ellenörzik ( sajät orvosaik vannak erre ), mielött kifizetik az elvégzett kezelést/vizsgälatot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez szuper kiegészítés. Köszönöm szépen. Világos és érhető.
      Egyébként a múltkor amikor az ügyeleten voltunk, ott is mondta a doki, hogy a standard vizsgálat nem tartalmazza a röntgent, a beteg dönti el, hogy kéri-e, az ő javaslata alapján.

      Törlés