2014. március 14.

Mennyit lehet itt keresni?

Sokat.
Aki megfelelő képzettséggel, referenciával rendelkezik.
Találtam egy érdekes kimutatást erre vonatkozóan. Ugyan az adatok 2010-ből valók, de itt nincs sok "játék"  éves szinten. Ebből látszik, hogy egy felsőfokú végzettséggel rendelkezőt egyből 10 ezerrel kínálnak meg a bankszektorban.

Adatok itt:
Magam is megnéztem, ha az otthoni pozíciómban lennék, mennyit keresnék. Csak törölgettem a szemem.
:)

De mi van az egyszerű munkásokkal?

A minimálbér, bár inkább nevezzük megállapodásos bérnek (mert hivatalos minimálbér nincs), nem túl sok itt sem, 3000 frank körül mozog. Még idén tavasszal lesz ismét népszavazás a 4000 frankos bér megállapításáról.

3 ezerből ugyan megélni meg lehet, de félretenni már nem nagyon. Itt rögtön megjegyzem, hogy mindenkinek más az igénye, akár a lakhatást, akár az étkezést, közlekedést nézzük.
Persze, arról sem szabad megfeledkezni, hogy sokan ingáznak, és a család nem itt él. Ebben az esetben nem olyan rossz pénz.

Nagyon sokan - tévesen -, több bért szeretnének/várnak, mint az a valóságban realizálható.
Múltkoriban vitába keveredtem egy ismerősömmel, aki betanított munkásként olyan bért szeretett volna keresni, mint egy svájci szakmunkás.
Nem akartam elkeseríteni, de majd beleér a keze a bilibe és felébred.
Egy magyar munkavállaló már a kezdeteknél hátránnyal indul, mert sok helyen (a munkáltató bért spórolva) nem szakmunkásként veszi fel, hanem betanított, vagy segédmunkásként.

Itt egy pillanatra meg is állnék és visszakanyarodnék a múltkori szavazáshoz. Az SVP azzal érvel, hogy a külföldiek lenyomják a béreket. Hát, a nagy túróst!
Látott már valaki olyan munkavállalót, aki egy bértárgyalás alkalmával azt mondja, hogy "ugyan már főnök, elég lesz nekem kevesebb is"?
Na, ennyit arról, hogy ki nyomja le a béreket. :(

Köztudottan, a mezőgazdaság, az építőipar és a vendéglátóipar a legrosszabbul fizetett ágazat. Hivatalosan.
Persze, utóbbi nem minden esetben. Itt is dívik a "cicivillantásért borravaló". :) Egy csinos, fiatal nő ki tudja bőségesen pótolni a bérét.

Visszatérve a szakmunkásokra:
Mutogathatod te a papírodat, nem sokat ér. Hiba vagy jó festő, kőműves, akármi. Először bizonyítani kell és talán majd később el lehet érni az áhított bért.
Csináltam egy számítást, ahol emberünk 35 éves, gyakorlattal, iskolával rendelkező festő, aki heti 40 órát dolgozik.
A példa szerint átlagban bruttó 5200 frankot kell(ene) keresnie.



forrás: lohnrechner.ch

Ahogy írtam lenne, ha nem segédmunkásként alkalmaznánk a példában szereplő emberünket.

Ez alól kivételt képez néhány szakma. Például a hegesztők. Minősített hegesztőkre gondolok, akik valóban nem keresnek rosszul. Talán jól gondolom/tudom, ha azt mondom, hogy a világon bárhol keresett szakemberekről van szó kiemelt bérrel.
Ilyenek még a CNC -s szakemberek is.
Ahogy írtam, konkrét minimálbér - néhány kantontól eltekintve - nincs.
Ellenben vannak ágazati (nálunk GAV) szervezetek, akik a kollektív és ilyen-olyan vállalati szerződésekben szabályozzák a béreket.
Mielőtt bárki is azt hinné, hogy ezek kőbe vésett dolgok, amitől eltérni nem lehet, akkor téved. A munkáltatók itt is rendkívül találékonyak a kiskapuk megtalálásában.

Amivel nem árt még tisztában lenni: az otthonival ellentétben jóval kevésbé védi a munkavállalót a törvény. Lehet, itt bírósággal fenyegetőzni, csak nem érdemes. :)
Ha ügyvédet fogadsz, az 2-300 frank óránként. Saját tapasztalat alapján, nem nagyon sietnek.
Ha elmész egy jogvédő szervezethez, na az olyan amilyen. Mint nálunk. :)


9 megjegyzés:

  1. Ez alapvetöen mind igaz. A bérlenyomäst viszont nem igy értik, mint ahogy - nyilvän némi- ironiäval irtad.Pont arrol van szo, hogy jönnek a "mindentelvällalok" a viläg különbözö täjairol. A munkältato megnézi hogy mit tud, aztän ha kell neki az ember, felajänl egy elképesztöen alacsony bért, mert tudja hogy az illetö ugyis elfogadja. Ha meg nem, majd jön helyette mäsik "mindentelvällalo". Az SVP pont azért nem tud nagyobb sikereket elérni, mert a munkaadok - és itt elsösorban magän cégekrol van szo, az ällami szektorban ez kevésbé markäns !! - végiggondoljäk a következöt: igen, nem szeretem a külföldieket, de sokkal nagyobb haszonra tudok szert tenni ha mégis alkalmazom öket, mivel amit a bérükön megsporolok, az az én hasznomat növeli.Bärmennyire is paradox, az SVP elsésorban a kis- és nagytökések pärtja. Nem véletlen hogy a minimälbér iniciativa nem az SVP-töl indult :-) Ha a minimälbért megszavazzäk, szerintem sokkal kevesebb külföldit fognak alkalmazni mint koräbban, mert akkor nem fog érdeke füzödni hozzä a munkaadonak. Természetesen nem a hiänyszakmäkra gondolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó amit írsz.
      Persze, az éremnek mindig két oldala van. Igazad van abban, hogy mindig akad, aki elvállalja "ócsón". Ez nem jó. Épp ezért lenne szükség egy minimumra, amit nehezen lehet kijátszani. Persze, itt is van kiskapu, de legalább egy kis "fék" kellene.

      Mint munkaadó, én is prüszkölök, de hosszú távon jó intézkedés (lenne).

      Törlés
  2. Én alapvetöen sajnälom ezeket az emberkéket, hiszem mindannyian tudjuk, miért csinäljäk azt amit . A probléma ott van, hogy amikor elvällalta azt az älläst amit, akkor is tudta, hogy mennyit fognak neki fizetni, ugy vällalta el. Mert neki igy is megérte, vagy mert nem volt mäs välasztäsa. Illuzio azt hinni, hogy valamire is lehet menni azzal, ha "keménykedik" a munkaadojäval szemben. Ez egy ilyen viläg. Tudomäsul kell venni, - akär tetszik, akär nem - ha nem annyiért foglalkoztatnäk amennyiért, akkor valoszinüleg nem is kellene. Ez rideg és kemény, de sajnos ez az igazsäg! Valamit valamiért, s nagyon ätgondolando, hogy mikor és miért lät neki höbörögni az ember .

    VálaszTörlés
  3. "Magam is megnéztem, ha az otthoni pozíciómban lennék, mennyit keresnék. Csak törölgettem a szemem."
    Miért nem mész el dolgozni az otthoni pozíciódba Svájcban?

    A "sugaras" nevű kommentelőnek igaza van, ugyanez folyik a gazdagabb nyugat-európai országokban, jönnek keletről a szerencsétlenek és nyomják lefelé a béreket, ami persze a legjobb a vállalkozói rétegnek.

    Amikor pénzről van szó, akkor érdekes módon eltörpülnek az ideológiai és etnikai kérdések, mindenki maximalizálja csak a saját várható hasznát, illetve minimalizálja a kockázatát.

    VálaszTörlés
  4. A kérdésedre adandó válasz meglehetősen összetett, vannak emberi és szakmai okai.

    "Amikor pénzről van szó, akkor érdekes módon eltörpülnek az ideológiai és etnikai kérdések, mindenki maximalizálja csak a saját várható hasznát, illetve minimalizálja a kockázatát."

    Ezen mi a meglepő?
    Egy vállalkozás azért jön létre, hogy az nyereséget termeljen, a lehető legkisebb kockázat mellett.
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen de.... Hol van a "tisztes" nyereség hatära ? Tisztes-e az a nyereség, ami a munkavällalok kizsäkmänyoläsän alapul ? Kizsäkmänyoltnak érezheti-e magät a munkavällalo, ha tudta elöre hogy milyen feltételekkel mit irt alä, s ezek a feltételek teljesülnek, csak éppen mäsnak jobban ? Nagyon sok filozofiai kérdés van ebben a dologban, s mint ahogy a postolo is Irta, az éremnek mindig két oldala van :) A nyereségröl pedig annyit, veszteségesen semmi nem müködik, az ällam maga sem ! Erre -sajnos - lätunk/lättunk elég példät :)

      Törlés
  5. Nekem már attól is elhomályosult a nominális tekintetem, ha a mostani pozíciómat áthelyeztem Zürich környékére.... Jajjaj....
    Persze nem ilyen egyszerü az élet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, igen, nem olyan egyszerű.
      Bár, a lottó ötösnél nagyobb a valószínűsége, és azon is elábrándozunk néha.
      :))

      Törlés
  6. Otthoni és itteni tapasztalataim alapján mindenhol vannak olyan vállalkozók, akik próbálkoznak "tisztességesek" maradni, akiknek fontos a munkavállaló elégedettsége is, és vannak a harácsolók, akiknek semmi sem elég. Sajnos, ez utóbbit nehéz "megfogni". És persze kérdés az is, hogy mitől elégedett a munkavállaló? :)

    VálaszTörlés