2014. március 17.

Út a jogosítványhoz I.

Dupla jogsi készül nálunk, így beleástuk magunkat a témába.
Először egy gyors áttekintés.

Ha már van otthon/akárhol szerzett jogosítványunk, és egy évnél hosszabb ideig akarunk Svájcban maradni, akkor a régit honosítani kell.

Ennek Aargauban (azért írom, mert állítólag van, ahol nem így van) a következő a menete:
Be kell menni a Strassenverkehrsamthoz, ahol kell kérni egy adatlapot. Lusták letölthetik az internetről is (mi lusták vagyunk). :)
Bővebben ITT:

Következő lépésként az első optikushoz menjünk be, ahol 15-20 frankért csinálnak egy szemvizsgálatot, és kapunk a papírunkra egy pecsétet (kb. 5 perc, semmi faxni).
Ha valakinek probléma van a szemével, akkor orvosi vizsgálat szükséges. Ha már van pecsétünk, csináltassunk egy útlevélhez való fotót az első automatánál, kocogjunk be az önkormányzathoz, ahol szintén kapunk egy igazoló pecsétet, hogy azok vagyunk, akik és ott lakunk ahol.
Ha szerencsések vagyunk, akkor az ügyintéző elveszi a papírunkat, a fotót,  a magyar jogsit, és ő küldi meg a hivatalnak. Nálunk így történt. Két nap múlva a svájci jogsi a postaládánkban volt, egy igazolással, miszerint a magyart megküldték az otthoni hatóságnak. Ha nem, akkor egyszerűen be kell menni, vagy postázni kell.

Ha elhagyjuk országot, akkor vissza kell(lehet) adni, és otthon visszakapjuk az eredetit. Ha "szerencsénk" van, akkor ezer éve lejárt, és kezdhetünk ügyet intézni.
Megjegyzem, nem érdemes, mert a svájci végtelenített, tehát amíg szuszogunk, nem kell orvoshoz járkálni. Illetve, ha jól tudom, akkor 70 év felett 2 évente kell orvosi.

Ha nincs még jogsink és egy éven túl akarunk maradni, akkor itt kell vizsgázni. Otthon nem lehet, illetve nem fogják elfogadni. Ez alól egy mentesség van, ha időközben igazolhatóan egy évet folyamatosan más országban tartózkodunk.


A menetrend egy darabig ugyanaz. Doksi-szemorvos. Ha ez kész, akkor el kell végezni egy egészségügyi tanfolyamot, a végén vizsgával. Ez általában 1-1,5 napos tanfolyam, díja 60- 100 frank között mocorog. Autósiskolák szervezik. Ha ott jelentkezik valaki, akkor sem kötelező később ott vezetni.
Autósiskolák ajánlatai ITT:

Ha ez kész, akkor a bizonyítvánnyal és a doksival, fotóval indulás a Gemeinde. Ott ismét elveszik a papírt, és várunk néhány napot.
Nekünk itt ketté vált az esemény, ugyanis az egyik gyerekem angolul akart vizsgázni, ezért be kellett adni egy kérvényt a helyi hatósághoz, hogy máshol óhajtja letenni azt.
A kantonok nagy részében csak a három hivatalos nyelven van lehetőség abszolválni a vizsgát, kivételt képez Zürich kanton. Ott van erre lehetőség, így mi, illetve a Gemeinde oda küldte a jelentkezést, mi pedig az engedélyt Aargautól.

Itt jegyzem meg, minden kantonnak saját igénylőlapja van, így arra figyelni kell, hogy onnan töltsük le ahol lakunk, illetve angol esetén Zürichben.
Néhány nap elteltével visszajött az igazolás, hogy zöld a lámpa, az interneten lehet vizsgaidőpontot választani. Személyesen is be lehet menni, de minek.

A felkészülés: el lehet menni oktatásra, de nem kötelező. Lehet vásárolni tankönyvet, illetve egy programot, amivel fel lehet készülni otthon is. Ezek díja: 60-70 frank.
Mivel az enyémek ezt a lehetőséget használták ki, nem tudom pontosan mennyi a tanfolyam díja, azonban a fent belinkelt oldalon megtalálhatóak az ajánlatok között ez is.
A programban az összes éles kérdés jelen van, a vizsgán nem érhet nagyobb meglepetés, bár olyan előfordul, hogy nem teljesen ugyanúgy van megfogalmazva a válasz. Figyelni kell, nem elég bemagolni az egészet.

Az otthonival szemben, nincsenek elmeháborodott kérdések. Itt nem arra megy a játék, hogy bukjanak meg minél többen, minél többször, mert az plusz pénz.
A vizsgáról ITT:
és ITT:
50 kérdés van, 15 pont rontás után van bukás. Két alkalommal lehet bukni, utána pszichomókusi vizsgálat.

Ha sikerült a vizsga, néhány nap múlva érkezik a felhatalmazás, hogy ki lehet menni az utakra.
:D
Gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy csütörtöki vizsga után, szombaton hozta a posta a levelet.



Maga a vezetési gyakorlat igen-igen érdekes, ugyanis nem kell, hogy valaki iskolába/oktatóhoz járjon.
Erről azonban majd később...






31 megjegyzés:

  1. Csak annyi kiegészítést szeretnék tenni a magyar-svájci jogsi cseréjéhez, h a magyarral 1 évig lehet Svájcban vezetni, de az országba lépéstől számítva 3 éven belül lehet kérni a cseréjét, azon túl vizsgázni kell, ha jól tudom. Ja, és nem mellesleg az űrlap leadásával egyidőben be kell fizetni 150 frankot (Genfben legalábbis ennyi volt), és ott rögtön kiadják az újat, nem postán küldik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kiegészítést. Egy ország, sok szokás.

      Itt egy év után bírságol a rendőr. :( Ellenben nem került ennyibe. 80 frank körüli összeget kellett fizetni, utólag. :)

      Törlés
  2. Az èn jogsim Thurgau kantonban 130 CHF volt postàzàs után.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezdem dörzsölni a tenyerem, hogy nem is lakok rossz helyen.
      :)

      Törlés
  3. Hivatásos jogsinak mi a menete? Egy hete adtam le (lu kanton), és most jött egy levél, adatlapokkal,orvoshoz kell menni vizsgálatra stb..De nem dolgozom sofőrként ,csak egy úrvezetői jogsi kellene...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amennyiben szükséged van rá, akkor végig kell csinálni. ha nem, akkor lemondasz róla, és B-t kapsz. ennyi.

      Törlés
  4. hali
    jó lenne ha segítenél nekünk is mi is szeretnénk jogsit oda kint mennyi lenne ha mindennel együtt hívj : 06 30 4491343

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit tudnék én ebben segíteni? Szerintem minden infot - amit tudok - leírtam.
      A google-ban találsz egy csomó Fahrschule-t, a weboldalon fenn vannak az árak. Válassz egy számodra szimpatikusat, ahol laksz. :)
      Ha van konkrét kérdés tedd fel.
      :)

      Törlés
  5. szép napot
    azt kérdezném, hogy a hivatásos jogsinak mi a menete ? (munkához kéne ZH kanton ) Több verziót olvastam és nem igazán tudom melyik a helyes

    tiszteletem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Formular beszerzés, optikus, SVA.
      Onnan jön egy levél, egy orvos nevével, címével. Ott meg kell jelenni vizsgálatra.
      Ha minden ok, akkor átírják a hivatásos részt is a magyar jogsiból.

      Törlés
  6. szép napot
    kérdésem lenne. A hivatásos jogsinak mi a menete? ZH kanton 1 szemorvos
    2 Strassenverkehrsamt
    3 kapok tőlük postán levél és azzal orvos
    4 Strassenverkehrsamt vissza az orvosi papirokkal
    5 és küldik postán

    vagy én nem értek valamit ?

    tiszteletem

    VálaszTörlés
  7. sziasztok
    nekem az lenne a kerdesem
    itt elek svajcban de nyaron haza szeretnek menni megcsinalni a jogsit , akkor utana mi a menete a dolgoknak. tenyleg nem fogadjak itt el vagy csak valami kulonbozeti vizsgat kell h letegyek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbi,
      Csak akkor fogadják el az otthoni jogsidat, ha az itteni tartózkodásodat legalább EGY évre megszakítod. Tehát hazamész, leadod a Bewiligungot, és egy évet otthon leszel.Utána elfogadják.
      Egyéb esetben itt kell vizsgáznod.

      Törlés
  8. Es tolmacccsal lehetseges jogsit szerezni zurichben vagy sem ?

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Zumikonban, Zürich kantonban 20 chf-et fizettem az optikusnak, és még 20-at az igénylôlap leadásakor. Ez kedden volt, és ma, pénteken, meg is érkezett a postával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratula!
      Akkor a rendszer nem változott. Ez itt ilyen gyors!
      :)

      Törlés
    2. Azért, hogy ne örüljek annyira, kaptam még hozzá egy 85 frankos csekket pár héttel később... :) 125 chf volt összességében a csere.

      Törlés
  10. Szia!
    2014-ben elkezdtem a jogsit otthon. Év végén kaptam a beweilligungom és 2015 márciusban hazamentem az utolsó vizsgámra. Semmilyen kérelemmel nem tudnám elfogadtatni az otthoni jogsit? Ha minden kötél szakad és otthon kiváltom a nemzetközit, úgy sem fogadják el? És ha így sem, akkor mennyiből lehet megúszni az itteni vizsgákat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A törvény egyértelmű. Ha a vizsgát megelőzte a tartózkodási, akkor itt kell letenni. Ez minden kategóriára érvényes.
      Bármit kiválthatsz, nem érvényes.
      Valahol leírtam az árakat, kérlek keresd vissza.

      Törlés
    2. Egy eset létezik- Leadod a Bewiligungot és hazammész egy évre. Akkor elfogadják, ha újból jösz és kéred ki.
      Kérdés: megéri-e...

      Törlés
    3. Köszönöm! Természetesen nem éri meg.

      Törlés
    4. Sajnálom, hogy nem tudtam jobbat írni.
      :(
      Egyébként az elmélet néhány száz frank, a vezetés a húzós. Nálunk akkor 65,- volt egy óra.

      Törlés
  11. Sziasztok! Motor jogsiról tud valaki infót? Svájcban természetesen!

    VálaszTörlés
  12. Ha B-rol G-bewieligungra valtok, akkor is vissza igenyelhetem Magyarországon a jogsim? Ergo újra tudok otthon vizsgazni?

    VálaszTörlés
  13. Nekem van szerb jogsim amit birok magyarra honosítani,de itt vagyok tobb mint 1 éve Svájcba.Érdekel ha most elvégzem a honosítást,akkor elfogadják Svájcba?

    VálaszTörlés
  14. Nekem van szerb jogsim amit birok magyarra honosítani,de itt vagyok tobb mint 1 éve Svájcba.Érdekel ha most elvégzem a honosítást,akkor elfogadják Svájcba?

    VálaszTörlés
  15. Helló.
    Ha megcsinálom a jogsit itthon és utána rögtön kimegyek svájcba akkor elfogadják a jogsim? Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  16. Helló. Ha itthon megcsinálom a jogsit és utána rögtön kimegyek svájcba akkor elfogadják a jogsim? Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés