2014. április 3.

Orvost keres(t)ünk

Ez sem olyan egyszerű, mint ahogy én gondoltam.
Hogy is működött ez otthon?
Elmentem a lakhely szerinti legelső rendelőbe, és az ott ülő doktor lett a háziorvos. Ha nem tetszett, választottam egy másikat.
Ne tessék záptojással dobálni, de a szakrendelésre mindig privát mentem, mert nekem úgy volt egyszerűbb, olcsóbb, hatékonyabb.




Mivel itt még nem voltunk orvosnál (náthával minek), nem volt tapasztalatunk. Eltekintve a múltkori ügyeletről, amiről már írtam.
A kisebbik gyermek miatt azonban mindenképp kellett keresni egy dokit, mert ő (még) nem nálunk dolgozik, tehát ha hiányzik, akkor 3 napot meghaladóan kell igazolás.
Azt meg nem merem, mint amit otthon, hogy a rokon által jó előre lepecsételt papírt adom be.
Egyébként milyen marhaság ez? Mi nem vagyunk egyébként sem orvoshoz járók, hisz egy nátha orvossággal hét nap, nélküle egy hét. Ellenben, ha beültetem a gyereket a rendelőbe, akkor még lehet, hogy elkap valami komolyabbat.
De! Az iskola már alsóban is csak orvos által kiállított papírt fogadott el, az nem elég, ha a szülő azt mondja, hogy a gyerek beteg.
:(



Azt hittem, hogy itt is választásos alapon működik a rendszer, azonban nem egészen így van.
Biztosításfüggő.
Míg én szabadon (?) választhatok, addig a fiamnak kijelölt orvosa van. Eszed-nem eszed nem kapsz mást.
Először úgy gondoltam, hogy magyar orvost keresek. Mégiscsak mégis...

Elég sok van, első blikkre majd 200 főt találtam egy internetes keresőben. Igaz, ezek nem mindegyike háziorvos.
Szerencsénk volt (azt hittük), mert találtunk a kantonban egy dokit. Ám, amikor felhívtuk közölte, hogy a praxisa tele van.
Sebaj, a következő jelölt egyben nőgyógyász is volt. Itt az orvosok a háziorvosi teendők mellett ellátják a saját specializációjukat is. Legalábbis így tudtam.
Örültem, mert kettő az egyben megoldásnak tűnt.
Felvettem a kapcsolatot az orvossal, ám ő azt mondta, hogy a praxis "inkább nőgyógyászati".
Most akkor hogy is van ez?
Néha alul, néha felül csinál lyukvizitet?
No, mindegy. Kell nőgyógyász is.
Felhívtuk a rendelőt, és kaptunk 3 hónapra előre időpontot... Mi van?
Ennyi idő alatt valaki meghal rákban.
:(
Hát, na. Itt azért meglepődtem kicsit. Otthon felhívtam szerdán az orvosom, hogy csütörtökön megyek. Sőt, mivel ezer meg egy éve járok hozzá, csak besétáltam. Ismerve a napirendjét a rendelés elejére érkeztem, így elsőként fogadott. Azt hiszem, hogy ezt a gyakorlatot itt elfelejthetem. Hacsak nem privát rendelést választok, de abban bele sem merek gondolni, hogy az mibe "fáj".
Haladjunk!

Következett a harmadik. Ráböktünk a közeli városban lévő orvosházra.
A lányom már szerdán nem érezte jól magát, ezért csütörtökön elmentünk az intézménybe. Persze, itt előre csekkoltuk, hogy nincs tele a praxis.
Már mindegy volt, hogy magyar, svájci, vagy épp albán az orvos.

Csütörtökön be is kocogtunk, a portán (jó nem az, szebben ügyfélszolgálaton) elmondtuk, hogy mi a probléma.
Hétfőre kaptunk időpontot. Remek. És addig? Az még 4 nap.
Hát, na.
Nem egyszerű küldetés itt betegnek lenni.





Szóval, aki nekem otthon a várólistára panaszkodik, az jöjjön ide edzeni magát. Ezek nem is bonyolult műtétek csak egy nőgyógyász, meg egy nátha.

Visszatérve a rendelőre:  az épület tip-top, a személyzet kedves.
Hétfőn elmentünk a kapott időpontra, 15.10-re. Nem 15 óra, nem 15.30.
15.10
Felesleges volt, 15.55-kor szólították a beteget.
:(
Majd félórai vizsgálódás után nem lettünk okosabbak a betegséget illetően, sem mi, sem az orvos.
Kapott gyógyszert, és majd vissza kell menni.
Hát, na...
A múltkori ügyeleti ellátáshoz képest, ez eléggé a béka segge alatt volt.

Nem tudom, hogy ez megint csak a mi "szerencsénk", vagy ez a standard rendszer, majd ti megmondjátok.
Előre is köszönöm, aki segít ezt a fekete lyukat világossá tenni. Mások okulására is.
:)

23 megjegyzés:

  1. Hát nálunk ez úgy volt, hogy miután a biztosítást megkötöttük, akkor le kellett adnunk az orvos nevét a biztosítónak.
    A gyerekeknek közeli orvost kerestünk (talán a harmadiknál volt hely). A férjem az első helyen úgy járt, hogy rögtön egy teljes kivizsgálást akartak csinálni, akkor mondta, hogy inkább nem...A másodiknál meg csak bejelentkezett, azóta sem volt ott, de a neve kellett a biztosítónak.
    Biztosítástól függ, hogy milyen orvoshoz mehetsz. A mienk olyan, hogy csak a háziorvos/gyerekorvos utalhat be más rendelésre, csak ebben az esetben fizet a biztosító. De vannak olyanok is, ahol rögtön a szakrendelésre mehetsz, persze ezek drágábbak.
    A gyerekeknél általában másnapra kapunk időpontot, de ha megsürgetem, akkor aznap is mehetünk. Direkt van ilyen időszak a rendelésen, ahol a sürgős esetek mehetnek.
    Mi mindig pontosan akkor megyünk be, amikorra az időpontunk van :-)

    VálaszTörlés
  2. Ja, és nálunk az iskolában még sosem kértek orvosi igazolást, bár nem is sokat hiányzott a gyerek. Bár a logopédusról kellett papírt bevinnünk, oda hetente kétszer megy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is az iskolába, inkább a munkahelyre kell. Ami szerintem rendben is van, hisz így is lehet 3 napot "bemondásra" hiányozni. De nem szeretnénk visszaélni a bizalommal. :)

      Törlés
  3. Nekünk is háziorvosos biztosításunk szokott lenni, s bár most szabad orvosválasztásost kaptunk felár nélkül, én szeretem a háziorvosos rendszert, és inkább oda megyek először, a mienk pl. nagyon jól fel van szerelve, röntgen, uh, labor, stb.. A gyerekek meg úgyis gyerekorvoshoz mennek. Nálunk az előre tervezett vizsgálatokra 2-3 hónapra adnak időpontot, de ez egyáltalán nem zavaró, úgyis tudja az ember, hogy x évesen oltás, stb. Viszont ha gond van, akkor mindig beszorítanak még aznapra, vagy ha tényleg sürgős, akkor kaptunk már fél óraval későbbre is "időpontot" (azaz gyakorlatilag mehetünk azonnal).
    Persze sok múlik az orvoson és a személyzetén, aki nem szimpi/rendes/stb. azt ott kell hagyni.
    És bocsánat a magyar orvosoktól, de mi tudatosan nem választunk magyar orvost, még ha lehetne sem, esetleg ha már 15-20 éve kint élne és dolgozna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek szerint mi voltunk balfékek, jobb azt mondani, hogy "ég a ház" és akkor van időpont. Legfeljebb kiderül, hogy mégse.
      :)

      Törlés
    2. "És bocsánat a magyar orvosoktól, de mi tudatosan nem választunk magyar orvost, még ha lehetne sem, esetleg ha már 15-20 éve kint élne és dolgozna..."
      Miért?

      Törlés
  4. Még annyit tennék hozzá, hogy mikor "azonnalra" kaptunk időpontot, akkor tényleg baj volt, konkrétan feji trauma után nem tudott rendesen felállni, egyensúlyvesztés, stb.. Szóval súlyosságnak megfelelően eddig szerencsére mi viszonylag konzisztensen kapunk időpontot.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk például nagyon köhögtek a gyerekek, aludni is alig tudtak tőle. Akkor 2 nap múlva kaptunk volna időpontot, de mondtam, hogy az késő...most kell gyógyszer, aznap mentünk a vizsgálatra.

    VálaszTörlés
  6. Közben felmerült bennem egy kérdés: mi van olyan esetben, ha valaki gyógyszert szed folyamatosan? Akkor is ki kell várni minden alkalommal az időpontot?

    VálaszTörlés
  7. Ezt a kérdést most nem értem Sväjcisapka ? Ha valaki folyamatosan gyogyszerszedésre szorul, az a leginkäbb tervezhetö. A legközelebb esedékes kontroll idöpontjät 3-6 honapra, de egy évre elöre is meg lehet beszélni . Milyen idöpontra kellene akkor värnia ? A legközelebb esedékesre igen, de az igyis-ugyis akkor esedékes amikor. Sem nem 2 honappal elötte, sem nem 3 héttel utäna :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy nem fogalmaztam jól. Mi van abban az esetben, ha valaki folyamatosan gyógyszert szed, de az nem igényel havonta felülvizsgálatot? (migrén, magas vérnyomás)
      Otthon ez úgy működik, hogy bekocogok a rendelőbe, ott a nővérkének megmondom, hogy mit szeretnék, aki 2 percen belül a kezembe nyomja a receptet. Nincs szükség bejelentkezésre, sem várakozásra.

      Törlés
  8. Én dentelhygenikushoz 3 havonta szoktam menni, mär januärban megvoltak a terminusaim egész évre :)

    VálaszTörlés
  9. Nekünk is a biztositáshoz adott az orvos, egy van a faluban, az egész családot ő látja el. Telefonon kell időpontot kérni és elég részletesen kikérdeznek, mi a panasz, az alapján adnak időpontot. Sőt volt olyan, hogy távgyógyitott az asszisztens, azaz ellátott pár jótanáccsal és hogy ha rosszabbodik a helyzet, csak akkor jelentkezzünk. Persze a miénk kicsi település,hamar van időpont és még sosem kellett várni. A rendelőben rögtön csinálnak labort, egyszerübb röntgent, és rögtön megkapja az ember a gyógyszert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez jól hangzik. :) Köszönöm, hogy megosztottad.

      Törlés
  10. Ma voltunk kontroll vizsgálaton. Előzetes egyeztetést követően a várakozási idő 40 perc.

    VálaszTörlés
  11. A rendszeres gyogyszerszedésre välasz; itt nem kell bekopognod a rendelöbe, felhuvod öket telefonon, elmondod hogy elfogyott a gyogyszered, s ha nincs szükség vizsgälagtra elküldik postän a receptet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollkodnék. Már csak azért, mert innen a szomszédból (DE). Gyógyszer: már telefonos menü van, ha receptet akarsz, "nyomd meg az egyes gombot" (Akármikor telefonálhatsz, nem csak rendelési idöben.) Rámondod a szalagra mi kell és azt, hogy kiküldjék, vagy érte mész. Egyszerü, mint a faék.
      A többi sajnos hasonló: pl. szemorvoshoz idöpont - 2-3 hónap (ha ennél máshol gyorsabban kapsz már gyanakszol, hogy biztos vmi. sarlatán, ezért nem jár oda senki). Háziorvos: nekem negyedévente kell kontrollaborra menni, némi kezdeti dráma után ma már zökkenömentes (nem éppen munkavállalóbarát rendelési idök), így ha éppen összejön vmi. teendö a környéken telefon, hogy most jönnék, már megszokták. Tegnap voltam pont, mondom az asszisztensnek, hogy a feleségemnél már esedékes lenne egy check-up, lejöhetne-e most vérvételre. Úgy nézett rám (moooost ???), mint ha egy kiló banánt kértem volna, pedig sehol senki a rendelöben). Adott mára idöpontot. Asszony reggel lemegy, a doki behívja, hogy miért is kell labor. Elmondja. Doki: oké, akkor kérjen egy idöpontot vérvételre (!). WTF? Azért jöttem... Az nem megy (ismét senki más a rendelöben...). Jó, idöpont ? Jövö héten... Hisztéria asszonypajtástól, majd vérvétel mégis ok. Érti valaki ezt a tök felesleges cirkuszt ??

      Törlés
    2. Jéééé. Ezt sem gondoltam volna...
      :)
      Akkor nem aggódok annyira, hogy csak én szívok...

      Törlés
  12. Ha a "hàziorvosi betegbiztositàst vàlasztjàtok"(mert olcsobb)vessetek Magatokra !Igy aztàn,ha bàrhovà akartok menni-mindig-a hàziorvos knàl kell jelentkezni és ö fog tovàbbküldeni ahhoz akit jonak làt..Egyszer volt nàlunk is kutyavàsàr..megemeltem magam és beszorult valami ideg ..ugy fàjt,hogy kihivtuk a "notfall-orvos"vasàrnap este.1 injekciot adott 120-Fr kézbefizetve;màsnap (hétfön)ugyanez a hàziorvosnàl fél nyolckor reggel..kedd-szerda,csütörtök-péntek..munka 8-5-ig..Hétfön elmentem egy Chiropraktikus orvoshoz ajànlàssal..2-t roppantott a hàtamon és egyböl jo lett minden..hazafelé beugrottam a hàziorvoshoz és kértem,adjon utolag egy beutalot az uj dokihoz..Na àm..!!Kaptam én mindent töle..hogy képzelem,hogy csak ugy??önhatalmuan !¨ésatöbbi..2 perces monolog utàn megmondtam neki,hogy volt esélye 5x merggyogyitani,de csak injekciozott,a màsik elsöre gyogyitott!Mi itt a baj ?A legközelebbi terminre lemondtam a haziorvosi betetegbiztositàst..és azota is oda megyek ahol valamit vàrok..fül-orrszakorvos,gyomor-végbéltükrözés éstöbbi..ezekre sose küld el a hàziorvos..mert sokba kerülnek és ö vigyàz arra,hogy a betegkasszàval kialkudott keretek között maradjon..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs, hogy milyen a biztosításunk. Amikor jöttünk, nem betegnek jöttünk, tehát az első szembejövő lehetőséget választottuk. Így is maradt.
      Azóta sem voltunk betegek, így még a szisztéma sem világos. :)

      Törlés
  13. Elnézést, hogy a távolból szólok bele a dolgokba. Svédországban élek már 5 éve. Itt a helyzet ugyanolyan, mint amit leírtok, vagy még rosszabb.
    Hónapokat kell várni minden vizsgálatra.
    A szomszédom megrántotta a derekát, beállt szépen. Hat hónapra kapott időpontot az orvoshoz. Addig mit csináljon???
    Ha valaki lázas beteg (39 feletti láznál) és pocsékul van, négy nap múlva mehet orvoshoz, de lehet hogy csak nővérhez. Akinek ennél alacsonyabb a láza az nem beteg. Előtte persze telefonon adnak nagyon jó tanácsokat, mit csináljon a haldokló.
    Itt nincs magánpraxis és nincs magánrendelő. Szóval mindenki ugyanazt kapja.
    Időnként én is kihoznék Magyarországról néhány panaszkodót, nézze meg mi van itt, utána sírdogáljon...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne kérj elnézést!! :) Nagyon örülök, hogy megosztottad a te tapasztalataidat egy másik országból, azonos szituációban. Ezt sem gondoltam volna, de szerintem mások sem. :( Igaz, az otthoni ellátás is döcög és vannak extrém esetek, de ahogy korábban is írtam, semmivel sem rosszabb, mint itt. :)

      Törlés