2014. június 25.

Nagy a csend...

... lakás/ház ügyben - jegyezte meg az egyik olvasóm egy e-mailben.
Valóban.
Elég reménytelennek tűnik a helyzet. Az ajánlatok száma meglehetősen kevés, a megfelelőnek tűnők száma pedig konvergál a nullához.
:(
Bár, a felmérésem nem reprezentatív, de szerintem ismét emelkedtek a bérleti díjak.
Hogy ne fájdítsam a szívem, a keresőmotort már beállítottam, hogy milyen összegig listázzon. Ki a bánat fizet 4-5 ezer frankot bérleti díjként?

Biztos, ami biztos adtam fel hirdetést is.
Három választ kaptam:
1./ Vegyek meg egy ingatlant. (Pedig ott volt, hogy nem venni, hanem bérelni szeretnék). :)
2./ Ajánlat, pontos cím nélkül, de a leírás alapján a halál fütyijén lehet az ingatlan.
3./ Erről képeket is kaptam.




Mit szóltok?
:)
Hát, na...
Megköszöntem szépen. Ennyi.

Tegnap este szintén elmentünk megnézni egy házat. Egy kép volt róla a neten. Ez.




Az látszott, hogy nem tegnap épült, különösebb elvárások nem voltak, mert arra már rég rájöttem, hogy nem szabad első fotóról megítélni valamit.
Ami csábítóan hangzott, az a 4 garázs és hozzá 4 parkoló.
A ház fantasztikus helyen állt (már a google map szerint is), amikor bekanyarodtunk az utcába felcsillant a szemem. A viskó gyönyörű, hatalmas fenyők és általam beazonosítatlan fák között.
Csend, madárcsicsergés. Egy csoda.

Na, itt kellett volna visszaülni az autóba és hazamenni.
Az ingatlan eladásával megbízott jött elénk, és mutatta először a garázst.
A párom itt már gyanakodni kezdett, én még reménykedtem, hogy nem lesz ez olyan rossz. Sőt, jó lesz ez.

Következett a ház bemutatása...
1970-ben épült, ami önmagában még nem lenne baj,  de azóta nem nyúltak hozzá. Értsd szó szerint.
:D
Minden van benne, ami szem szájnak ingere (uszoda  -kb. 10 x 5 x 2-, szauna, borospince, kandalló), megkockáztatom akkor a luxus kategóriába tartozott.
Ellenben jelenleg SEMMI sem működik.
Az olajtartályt tíz évente takarítani kellene, a tartályon 1994 állt. A pali szerint ez csak pár ezer frank. Végül nem a világ.
:D
A fűtés jelenleg működik (az ember szerint). Ezt már sok helyen mondták, nem veszem be.
A kazán kapacitása 28 fok, de nincs az a pénz amivel ezt lehet produkálni. :) Tehát fel kell venni egy pulóvert, mert csak 18 fokra van beállítva. Na, itt fogtam menekülőre, mert a hideg fogalmával, vagy már csak a kiejtésével is,  ki lehet üldözni a világból.
:D
Megnéztük a 70-es évek design-konyháját, amiben szintén nem működött semmi. A családom szerint a mosogatógép az elsők közé tartozhatott anno.
A pincében egy kb. 1000 (!) literes fagyasztó, ami szintén rossz.
A fürdők Matyó mintás csempéi a "valami (rém)álom" kategóriájába tartoztak. Álmomban se jöjjön elő.       A taposó, vagy eredendően nem volt jól lerakva, vagy a ragasztó elfáradt, ezért elvált a padlótól. Izgalmas lehet mezítláb.
A ház gyakorlatilag mindenhol beázik/felázik (oszd be), dohos szag uralkodott lent és az emeleten is.
:D
A legelviselhetőbb hely a nappali. Egy vadászkastélyhoz hasonlítanám, a sarokban a porfogóként üzemelő kandallóval (mert az is rossz), és a körpanorámával, ahonnan az egész városra rálátni. Gyönyörű!!
Lehetne.
Nem beszélve az egyik falat betakaró könyvszekrényről, svájci irodalommal. (arról nem esett szó, hogy azokkal mi lenne bérlet esetén).
A nyílászárók? Ha nem fúj a szél, vagy nem esik az eső, biztos jól zárnak. A falak egyébként koszosak.

A hálószobákban beépített szekrények. Amikor megláttam, komoly honvágyam támadt a Bakony bútorgyár elemes szekrényeire, mert azok ezekhez képest divatosnak hatottak volna.
A padlószőnyeg szintén '70-ből.
Kicsit koszos, kicsit foltos, de a MIÉNK!
:D
A kert, ami szintén gyönyörű lehetne olyan, mint az őserdő. A bérlő dolga/feladata/kötelessége/költsége (ez mind együtt) a helyreállítás.

Mivel jelenleg bútorozott, ezért az megbeszélés tárgyát képezi, hogy a jelenlegi bútorokból kell-e valami, oder?
Ami nem, azt a nem működő uszodába deponálnák (!) Átmenetileg/végleg (oszd be).
:D
Folytassam?
A tulajdonos jelen állapotában szeretné kiadni vagy eladni. Az eladási ára 2 M frank. Igen, 2 000 000.
:)
Jaj, és majd elfelejtettem a "legaranyosabbat". Van egy társtulajdonos is, aki Amerikában él, de amikor hazalátogat, akkor igényt tart két szobára.
Hm...
Kb. tizenöt ember nézte meg az ingatlant. Volt aki sírva menekült, de volt olyan, aki beleszeretett.
Nem mi voltunk azok. Próbáltuk fenntartani az érdeklődést, a röhögést/megbotránkozást visszatartottuk

Hazafele -kínunkban- azon nevettünk, hogy ha másra nem is jók ezek a látogatások, arra mindenképp, hogy örömmel megyünk haza, és már nem is akarunk költözni.
Hát, le lettünk sokkolva, családilag.
Ti is?

20 megjegyzés:

  1. szerintem ez a Svájc egy rohadt nagy lufi minden szempontból

    hiába a 4000 ezer frankos minimálbér, ha egy ilyen romhalmazért is 2 milliót kérnek, illetve a város közelében általában még bérelni sem tudsz, annyira magasak az árak, így lehet utazgatni naponta elég sokat, ha spórolni is akarsz

    a helyiekkel meg barátkozni sem lehet, a saját "németükön" krákognak, amit soha nem tanulsz meg és erőteljesen xenofóbok, utálják a külföldit

    tehát jól sem lehet igazán élni, lakást/házat sem lehet venni hosszú távra, mert abba belerokkansz és emberi kapcsolatokat sem lehet építeni

    akkor miért is olyan nagyon jó Svájc?

    VálaszTörlés
  2. Nézd, ez egy összetett dolog. Egyrészről, én senkit nem akarok meggyőzni, hogy ide kell jönni. Ha beleolvasol, a blog további részében rávilágítok a negatív dolgokra is, pont ezért, mert sokak szemében Svájc egy hű meg ha ország. Pedig nem.
    De! És itt jönnek az egyéni szempontok, amit mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy jó-e vagy sem, meg tudja-e szokni, vagy sem, megéri vagy sem.
    :)
    Ki kell javítsalak, a 4 ezres minimálbér továbbra sincs bevezetve. Sokan ez alatt keresnek. És mégis. Meg lehet élni abból is. :) (saját tapasztalat)

    Kell barátkozni (miért kellene) helyiekkel? :)
    Hogy mennyire szeretik vagy sem a külföldieket, szintén összetett. Van pozitív és negatív tapasztalatom is. Engem nem zavar. Otthon sem volt mindenki a barátom.
    Egyébként elmondok egy sztorit: amikor kijöttünk egy svájci mondta, hogy itt aztán ne várjam el, hogy valaki - ismeretlenül- beszélgetésbe kezdjen velem. Ezzel szemben, ha kimegyünk a tópartra, 5-ből 3 odajön, és megkérdezi, hogy milyen a kapás, fogtunk-e halat.

    Lakást/házat is vehetsz és nem rokkansz bele. :)
    Ezt régebben már leírtam.

    Én speciel nem barátkozni jöttem. Nekem fontosabb a jövő tervezhetősége, a kiszámíthatóság, az egészségesebb társadalmi környezet.
    De ismétlem, ez egyéni dolog.

    VálaszTörlés
  3. Bocs, nem rád értettem a mondandómat, hanem általánosan, az általános vágyást Svájcba kritizáltam.

    "sokak szemében Svájc egy hű meg ha ország."
    Pont ezt akartam kritizálni.

    Na ja, annyi rosszat olvastam már itt is, meg máshol is, hogy nekem is kezd elmúlni a vágyásom Svájcba figyelembe véve a sok megismert hátrányt (hülye német, rossz lakáshelyzet, nehéz barátkozás).

    Azért az sem Németországban, sem Ausztriában nem fordul elő, hogy nem tudja az ember a nyelvet megtanulni normálisan, meg eldiskurálni a többiekkel, bár a lakáshelyzet egyre rosszabb itt is, de nem annyira még, mint ott és a nyelv miatt Svájcban már eleve ki vagy taszítva a helyi közösségekből meg a helyiektől, hiszen ugye a centrumban lakni nem tudsz, így marad a környező falucska, ahol ugye minden második falu nem érti megy egymást sem meg a sok átköltöző országon belül sem érti meg egymást, csak nehézkesen.

    Sok éve élek már a németeknél és gondolkodom mindig, hogy átmenjünk Svájcba, de annyi negatív faktor van számomra, hogy nem igazán éri meg az egész.
    A pénz még csak-csak többnek tűnik, de mire elköltöd, vasárlóerőben sem biztos, hogy tényleg több.

    Tényleg, olvastam, hogy vannak gyerekeitek a 20-as évek elején, ha szabad megkérdeznem, akkor nekik van problémájuk a szocializációval a svájciakkal/ott élő külföldiekkel?

    Én és a barátnőm idősebbek vagyunk már (30 körül), de az egyik legnagyobb visszatartó erő Svájctól az, hogy nem tudnánk új barátokat szerezni és a helyiek közé beilleszkedni (a nyelv és a xenofóbságuk miatt).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vettem magamra. :)
      De tényleg ez egyéni dolog. Ami nekem jó, másnak nem és fordítva.
      Igen, az tény, hogy nem hű, meg ha... (kapok is érte időnként). Illetve sokan tekintik mintának a lüke amcsi filmeket, és azt hiszik minden olyan rózsaszín.

      A nyelvvel kapcsolatban igazad van. De! Ha valaki nagyon akar, és van rá fogadókészség, akkor a svájci is átvált németre. Az iskolában német a használt nyelv, tehát, ha valaki nem tud németül, az inkább csak nem akar... :)
      Vannak itt is akik szívesen barátkoznak és vannak akik nem. :(

      Beilleszkedésről: mi egy fura család vagyunk, nem igazán vágyunk nagy társaságra (otthon sem), így nem zavaró, hogy kevés ismeretséget kötünk. Gyerekek dettó.
      A lányom van inkább nemzetközi közösségben. Őt elfogadják és szeretik. Még a helyiek is.

      Szóval a helyzet nem tragikus azért. És persze az sem mindegy, hol laksz. Egy városban sokkal egyszerűbb társaságra találni, mint a világ végén egy kis faluban.
      Ha valakinek ez fontos, akkor valóban nem biztos, hogy érdemes váltani. Nem elhanyagolható tényező, hogy a németek is szivárognak haza.

      Törlés
    2. "Nem elhanyagolható tényező, hogy a németek is szivárognak haza. "

      Igen, sok infót, amiket mondtam, én is tőlük hallottam, akik visszajöttek.

      Szerintem echte született németnek abszolút nem éri meg átköltözni tartósan, max. pár évre pénzgyűjtési célból. Nem akkora a különbség és nekik a hazai környezet azért sok előnyt ad, Svájcban ők is külföldiek csak, meg a németeket sem szeretik a Svájciak, mert "elveszik" az állásaikat, ilyeneket mondtak még, meg a Hochdeutschot sem szeretik és a németek közvetlen, arrogáns stílusát.

      "Ha valaki nagyon akar, és van rá fogadókészség, akkor a svájci is átvált németre."
      Igen, de ez tudod olyan, hogy ha egy német meg akar érteni egy angolt, akkor átvált angolra és nagy nehezen kinyögi, amit akar. Persze az idő többi 99,9%-ban továbbra is németül fog beszélni.

      Hát igen. Egyelőre még továbbra is mérlegelünk és olvassuk a blogodat! Majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

      Minden jót! :)

      Törlés
    3. Így van. Hallgassatok meg minél több embert, úgy könnyebb lesz mérlegelni.
      :)
      Az én véleményem csak egy a sok közül. Sokszor nem biztos, hogy jól látok egy-egy kérdést, illetve a saját szocializációm alapján ítélek meg helyzeteket, amit lehet mások pont másként látnak.
      :)
      Nem egyszerű ez.
      Ha kérdésed van, csak írj.

      Törlés
    4. Köszi szépen a segítséget!

      Már el is nevezem magam, mert mindig csak névtelenként írok neked.

      Üdv,
      Gábor

      Törlés
  4. szerintem kicsit tulzas xenofobnak nevezni egy olyan orszagot ahol a lakossag 20-25%-a kulfoldi. (genfben es zurichben 40-45%.) szerintem eppen hogy nagy toleranciarol tesznek tanubizonysagot ahogy ezt a helyzetet kezelik. persze, nyilvan vannak kivetelek akik nem kezelik jol, de szerintem keves olyan orszag van a foldon ahol kevesebb surlodassal jarna ilyen sok kulfoldi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a két említett példa pont nem jó.
      Az sem mindegy, hogy valaki hol él és hol dolgozik.
      Nem mindegy faluról, kisvárosról vagy épp Zürichről beszélünk.
      Nem mindegy, hogy valaki milyen közegben dolgozik (állami alkalmazott, vagy egy multinál dolgozik, vagy egy parasztnál túrja a földet.
      Mindenki a saját maga tapasztalataiból indul ki, amik lehetnek ilyenek és olyanok is.
      :)

      Törlés
  5. ivk-val értek egyet ebben a dologban :-) Egész pontosan 28 %, csak összehasonlitäsként irom, hogy 2010-ben 14.8 % volt. Szintén csak összehasonlitäsként Németorszägban ez 9 %, Magyarorszägon - a cigänyokkal együtt ! :-) - 7 %. Ennek ellenére, a német "ätlagemberek" azt mondjäk, hogy irigylik Sväjot hogy ök szavazhattak azért hogy akarjäk-e hogy boldog-boldogtalan bevändorolhasson, és ha nàluk lehetne erröl szavazni, sokkal nagyobb lenne az "igen" % mint itt volt ! :-) Apropo ! A velünk szemben lévö blokkban, most kaptak el egy romänt a rendörök, aki mindenhovä becsengetett, "jätékeladàs" cimén.

    VálaszTörlés
  6. Egy friss, alig 10 perces példa. Lányom meséli: az iskolában a drogokról volt szó, ami egyébként helyes. Szóba került, hogy mit tesznek, mit kell, mit lehet ellene tenni.

    Idézet a tankönyvből: " a drogot terjesztő KÜLFÖLDIEKET ki kell utasítani".
    (mert az természetes, hogy drogot csak külföldi terjeszthet?)
    Hm...
    Szóval úgy gondolom, valahol középen van az igazság.

    VálaszTörlés
  7. Én ezt nem igy értelmezem :-) A drogot terjesztö külföldieket ki kell utasitani ( nem mindegyeiket , de a drogot terjesztöket igen ) Mellesleg a sväjciakat nem utasithatjäk ki, mivel ez a hazäjuk, hova küldenék öket ? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy gondolom, hogy a megfogalmazást a következőképpen kellett volna : aki drogot terjeszt, azt meg kell büntetni.
      Megjegyzem, ha otthon az úgy jelenne meg, hogy a drogot terjesztő cigányt meg kell büntetni, abból akkora "világháború" lenne, hogy nem látnánk a füsttől. :)

      Törlés
  8. Az biztos ! :-) Bär, a drogot terjesztö cigäny magyar ällampolgär , ebben az értelemben nem külföldi :-) Egyébként pont azért akarjäk kiutasitani a drogot terjesztö és egyéb külföldi bünözöket, mert arra szoktak hivatkozni, hogy otthon "veszélyeztetve van a testi épségük/életük", s ebben az esetben az akärmilyen egyezmény/törvény alapjän nem lehet kitoloncolni öket. Tehät az adofizetök pénzén éldegél egy sväjci börtönben, aztän kezdi elölröl az egészet amint kiszabadul.

    VálaszTörlés
  9. Mielött kijöttem Schweiz-ba, elolvastam a blogíró összes bejegyzését. Sok jó tanács volt benne, emberi szívvel írva. Nagyon sokat tanultam belöle. Soha nem jutott eszembe hogy elkezdjem bírálni vagy szídni bármelyik írását. Azt bántsam meg aki " INGYEN" ad információt. Schweiz-ba van egy mondás...Sose harapd meg annak a kezét aki enni ad. Kedves kommentelők. Mielött előjön az a sok gonoszság a szívetekből amit magyarország ejtett rajta, gondolkozzatok el azon mit írtok. A határátkelő kommentjeit nem is merem elovasni, mert ott is csak a szídkozodás megy . Hol egy jó szó ? Köszönöm sorstárs hogy tanácsot adtál... Azt üzenem ezeknek a barátságtalan, gonosz embereknek Ne gyertek schweiz-ba, nics rátok szükség. Ez a komment nem csak erre a részre vonatkozott, hanem az összesre. Bocsánat Kedves Blogíró, de ez már 2 éve forrt bennem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hajnalka! Ne tartsd magadban, mergezo. :-) Itt mindenki dlmondhatja a velemenyet pro es kontra. Csak egy keres van, tiszteljuk egymast es az eltero velemenyt. Mas elethelyzetben vagyunk, maskepp elunk meg dolgokat, mas impulzusok ernek bennunket. Ha megprobaljuk a masik 'cipojet', talan konnyebb. :-). (Bocs az ekezet hianyert, a telefonon nincs mas. :( ) Szep estet mindenkinek!

      Törlés
  10. > Idézet a tankönyvből: " a drogot terjesztő KÜLFÖLDIEKET ki kell utasítani".

    Ez bizony ultragáz, még akkor is, ha sugaras nem érti, hogy miért. Ez pedig méginkább gáz, hogy ő sem érti, miért gáz.

    Kedves Sugaras, ez azért gáz, mert a tankönyvnek azt kellett volna írnia, hogy a drogokat készítő/terjesztő/stb. embereket a törvény betűje szerint eljárva kell megtalálni és kezelni. _Meg_sem_szabadna_említeni_, hogy "külföldi", "kiutasít" - ez ugyanis teljesen irreleváns! Nagyon szomorú, ha ezt nem veszed vagy nem akarod észrevenni.

    VálaszTörlés
  11. Na, elnyelte a megjegyzésem. Akkor még egyszer. A 2. lakásnak mennyi lett volna a bérlése? A tulaj hajlandó lett volna rendbe hozni? Az első képekről nem látom hogy mi a rossz. Kívülről nem vészes, a konyha határeset, a szobából meg nem sok látszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, a 2 esetében minden a bérlőre hárult volna. :)
      Egyébként nettó 2 ezer lett volna a díj.

      Az első, megközelítés kérdése. Ha most jöttem volna, és nincs más lehetőség, akkor nyilván beköltöznék (laktunk ilyen helyen), de ennél nagyságrendekkel jobb körülmények között élünk, kvázi szarabba nem megyek. :)

      Törlés
  12. Géza Kuhmann én nem hiszem hogy a ez volt az egyetlen javaslat a drogprobléma megoldäsära.Nyilvän voltak mäs - mindenkire vonatkozo javaslatok is : Aki drogot terjeszt el kell zärni, kényszergyogykezelésre kell küldeni, stb.stb. a drogot terjesztö külföldieket pedig ki kell utasitani az orszägbol.. Tehät ne a Te és valamennyiünk adopénzéböl tartsàk börtönben, vagy utaljàk elvonora, hanem küldjék haza. Én ezt igy értelmezem. Persze - mivel nem lättam ezt a könyvet - természetesen tévedhetek is ! Én ezt a kitételt nem tartom irrelevänsnak, ugyanugy mint bärmilyen mäs bünözöi magatartäs esetében sem ! S azt azért meg kell emliteni, hogy iskoläk, pälyaudvarok s egyéb nyilvänos helyeken drogot ärulok nagyobb szäzaléka a külföldi ällampolgär. mint a sväjci. A sajät börömön csak igen elvétve tapasztaltam hätränyos megkülönböztetést azért mert külföldi vagyok. Sem lakäsbérlésnél, sem munkakeresésnél, sem az élet egyéb területén sem, tehät nincs okom arra, hogy mindenböl a külföldi ellenességet olvassam ki. Lehet hogy szomoru, s oräsi jellemhiba nälam, de én tényleg nem lätok problémät a drogot terjesztö külföldiek kiutasitäsäban.

    VálaszTörlés