2014. június 24.

Tanmese az álszentségről

Ha a szomszédos országbeli bevásárlásaimról írok, mindig akad egy-egy elégedetlenkedő/zúgolódó.
Véleményük szerint a megkeresett pénzt itt KELL elkölteni.

Nézzük csak, gazdasági szempontok figyelembevételével a német-svájci viszonyt.
A svájci átmegy vásárolni, szervizeltetni, mert ott olcsóbb.
A német átjön dolgozni, tankolni, mert itt kedvezőbbek a feltételek.
Szerintem nagyjából egálban lehet a mérleg nyelve.
Tartom annyira kompetensnek mindkét ország szakértőit, hogy amennyiben nem így lenne, tennének ellene.

Éri- e hátrány a svájci parasztot? Nem.
Szerintem kevesen vannak, akik napi rendszerességgel ott vásárolnak, a többség hetente, vagy ritkábban jár át. Mit jelent ez?
Kenyeret, tejet, zöldséget, gyümölcsöt limitáltan érdemes hozni, mert megromlik. Kvázi, Svájcban is vásárolunk ilyesmit.
A svájci törvényhozók már rég kialakították azt a rendszert (kereskedő ide, vagy oda), hogy csak addig engednek behozatalt egy-egy termékből, amíg a helyi gazdaság nem tudja ellátni a piacot. Utána egy darabot sem. Természetesen, itt nem banánra gondolok.

Két példát emelnék ki: már márciustól kapható az eper. Import gyümölcs, fél kiló kb. 3 frank, majd kevesebb. Időjárástól függően május végén, júniusban megjelenik a svájci eper, amiből fél kiló alsó hangon 5 frank. Az emberek megveszik, mert nem kapnak mást. Import már nincs.
Következő példám a brokkoli. Míg tavasszal 1-2 frankért kapsz egy fejet, most a svájciért 3-4 frankot fizetsz.
Ennyi. Megjegyzem, ezt nem tudom otthon miért nem lehet megoldani.
Ezek csak nagyon egyszerű példák.

Ha visszagondolunk a '80-as évekre, emlékezünk még rá (idősebbek), amikor hosszú-tömött sorokban mentek az emberek Gorenje hűtőért Bécsbe.
Talán a fanyalgók szülei, vagy épp ők is.
Tudom az nem számít, az más.
:)

Vagy nézzük a helyieket: sokan járnak Magyarországra fogorvoshoz, mert ott a töredékébe kerül, mint itt.
Ennek ellenére nem láttam egy munkanélküli fogorvost sem.

Az év elején megjelent egy cikk, miszerint évről évre egyre több pénzt (több milliárdot) utalunk/utalnak haza a külföldön élő magyarok, amivel segítik a magyar gazdaságot.
Akkor ez is baj?

De ilyen alapon az országból se mozduljunk ki!
:D
Ugye-ugye?

És akkor nem beszéltem azokról, akik nem "csilliókat" keresnek havonta (lásd, a való világot, itt sem mindenki milliomos, itt is vannak szegények), akiknek számít pár száz frankos spórolás is.
Khm.

A napokban is kaptam egy hozzászólást e témában, és ugyan nem kívánok párhuzamot vonni, de megemlítenék egy régebbi esetet.
Jöjjön a "mese", ami igaz.

Egyszer volt, hol nem volt, született egy blog a határátkelésről.
Szinte a kezdetektől olvastam, később aktív hozzászólóvá, mi több, egyik írójává váltam. Egyszer született egy cikk az itteni árakról és arról, hogy a nagy árkülönbség miatt sokan átjárnak a szomszédos országokba vásárolni.
Én is.
Több se kellett, kaptam hideget-meleget.
Volt egy hozzászóló, nevezzük x-nek, aki -ostyában-,  de elküldött melegebb éghajlatra. Szerinte egy pofátlan, bunkó vagyok, aki itt sok pénzt keres és akinek ezért kutya kötelessége lenne a helyi gazdaságot támogatni.

Később, egy kisebb fórumon X ugyanezt a gondolatot tette közzé, majdnem ugyanazon szavakkal leírva, ott azonban már beazonosítva magát. :)
Abban a szájkaratében is akadtak akik támogatták a véleményét (mert nincs egyedül) és akadtak akik nem. Jó kis vita kerekedett belőle.

Aztán eltelt egy vagy két év, a téma szóba sem került, míg egy bejegyzéssel kapcsolatban  x leírta, hogy hol fog igénybe venni (nem itt) egy bizonyos szolgáltatást, mert az bizony egy másik országban harmadannyiba kerül.
:D
Ahaaaa....
:D

Hirtelen felindulásból szerettem volna felidézni a néhány évvel ezelőtti hozzászólását, de sajnos már nem tudtam visszakeresni azt, így csak mosolyogtam magamban.
Igen, néha egyszerűbb elméleteket gyártani, közhírré tenni, hogy az egyes ember milyen f@sz@gyerek, miközben...
:D
Egyetlen kérdésem lenne: vajon otthon is ennyire óvták a hazai piacot?

6 megjegyzés:

  1. Itt Genf mellett szombatonkent a E. Leclerc parkolojaban csak svajci rendszamu kocsik allnak. A hatarorok nem is foglalkoznak ezzel. A franciak meg tankolni mennek, ruhanemut, cipot venni, azt se felejtsuk el, hogy svajc turisztikailag egy paradicsom, es az emberek, gondolok azokra is akik svajcban dolgoznak, de a szomszed orszagban laknak, jonnek sielni, kirandulni, muzeumba, kiallitasokra, fesztivalokra stb. es ott bizony koltenek, nem is, keveset. Sok svajci vesz vagy epit hazat franciaorszagban. Szerintem, is egalban van a dolog nincs is ezzel semmi baj. Szerintem az olyan emberek kritizalnak, akik idekoltoztek Magyarorszagrol es 1 ev mulva mar nagyobb nacionalista, mint az eredeti svajciak. Az ilyen ember forditja el a fejet ha rakoszonsz, vagy odavet egy guten tag-bonjour-bon giorno-t ((-: Ezeknek az embereknek oriasi kisebbsegi komplekszusuk van a szarmazasukbol adodoan, es az ilyen akciokkal probalnak beilleszkedni gorcsosen, hogy elfogadjak oket.

    VálaszTörlés
  2. Kell!! Haha...Kinek mi köze hozzá hogy miből és hol vásárolsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, mindig van, aki jobban tudja, hogy neked hogyan kellene élned...
      :D

      Törlés
  3. Szerintem a svájci gazdaság egész jól virágzik akkor is ha átjárnak az emberek vásárolni, megvannak ők egészen jól. Persze, leginkább húst éri meg a németeknél vásárolni, de arra, az én időmben, úgy buktak a vámosok mint kutya a koncra. Úgy ahogy minket szétszedtek egyszer a vámosok Schaffhausennél, csak a Román határon cincáltak meg egyszer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most is így van, és pont az nem lehet hozni most sem.
      :)
      A Román határon még a kocsit is szétszedték...
      :)
      Vannak emlékeim.

      Törlés