2016. január 27.

Szingliadó?

Engedjétek meg, hogy egy szolgálati közleménnyel kezdjem. Bizonyára többen észrevettétek (kérdeztétek is), hogy ritkábbak a bejegyzések.
Sajnos, ez február végéig így marad, mert egy kis időre visszaültem az iskolapadba, így a (szabad)időm meglehetősen megcsappant. Szóval, kis türelmet.

Néhány héttel ezelőtt párom értetlenkedett azon, hogy sokan felháborodásukat fejezték ki otthon, a  "szingliadónak" nevezett tervezett adóemelésen. Persze az jogos, hogy senki sem örül, ha többet kell befizetni a kasszába, de a kormány ismét nem a spanyolviaszt találta ki, maximum visszahozott egy régebben is létező dolgot, vagy másolta más országok gyakorlatát. Azt csak halkan jegyzem meg hogy 2008-ban harmincvalahány százalék volt az SZJA, plusz nekem a magas keresetem miatt, még különadót kellett fizetnem. Szóval, a jelenlegi befizetendő nem olyan vészes. Azzal persze én sem értek egyet, hogy nincs beleépítve lépcső.

Ilyenkor, év elején egy csomó jelentést kell elküldenem az ilyen-olyan hatóságoknak. Mikor épp az SZJA bevallást csináltam, akkor jutott eszembe ismét ez a téma.
Akkor gondoltam arra, hogy egy gyakorlati példával is illusztrálom, hogyan működik ez itt.

Lássunk egy pályakezdő fiatalt, aki épp megalapozni készül az életét.
Az egyszerűség kedvéért számoljunk havi bruttó 5000 ezer frankos keresettel.
Emberünk, amennyiben egyedül él (tök mindegy, hogy a szülői házban, vagy önállóan), havonta 368 frank SZJA-t köteles fizetni.
Ha már van felesége (háztartásbeli, munkanélküli), de nincs utód, akkor az adó mértéke 174.
Ha már a feleség mellé egy gyerek is van, akkor 99 frank az adó.
Ha mindketten dolgoznak, akkor a befizetendő 373 frank.
Ha van egy gyerek, akkor 306.
(Az adatok Aargau kantonra vonatkoznak, egyházadó nélkül, 2015-ben).
Látható, hogy lényeges különbségek vannak, nálunk is néha félreáll a szája egyes szingli munkavállalóknak, akik azt látják, hogy 2 gyerek esetén már alig van levonás.

Persze, itt sem teljes az elfogadás, mindig akad valaki, akinek valamilyen nyomora van és azt ki is fejezi.
Február végén lesz egy népszavazás, ami a témát illeti. Ki, mi számít családnak, hogyan változhatnak ennek megítélése után az adók?
A magam részéről annyit mondanék, hogy mindenki számára jó megoldás nincs. Ezt el kell fogadni.
:)
Ezzel kapcsolatban jelent meg egy cikk, amit közreadok. A pontosság kedvéért magyarul, így mindenki láthatja, hogy milyen kérdések foglalkoztatják az embereket itt.


A házasság büntetés vagy bónusz? A „Házasság és család mellett – a házassági büntetés ellen” kezdeményezés tíz legfontosabb kérdése, amelyekről Svájc a következő egy hónapban szavazni fog. A „Házasság és család mellett – a házassági büntetés ellen” kezdeményezéssel a szövetségi alkotmány a következők szerint módosul: A házasság tartósan létrehozott és törvény által szabályozott életközösség férfi és nő között. Adóügyi szempontból gazdasági életközösséget jelent. Más életformákkal szemben a házasság nem szenvedhet hátrányt, tehát az adózás és a társadalombiztosítás területén sem.

Kik az ellenzők és kik a támogatók? „Drága, hasztalan és elmaradott”, így látja a pártfüggetlen Nem-Bizottság, a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményező csoportja. A csoport a Szabad Demokraták, a Szocialisták, a Zöldek, a Zöld Liberálisok és a Függetlenek (különösen meleg- és leszbikus szervezetek) képviselőiből áll. Az „igazságtalan” házassági büntetés eltörlésére igent mond a Kereszténydemokrata Néppárt és megvédi a népi kezdeményezést a Szocialistákkal együtt. A szövetségi tanács valamint a képviselőház és a kamarák elutasítják a kezdeményezést.  

Kiket érint a házassági büntetés? A szövetségi tanács múlt nyári beszámolója szerint kb. 80 000 duplán kereső házaspár rosszabbul jár a közvetlen nemzeti adózással, mint a vadházasságban élők. A Svájcban élő 1,3 millió házaspárból kb. 700 000 dupla kereső. Ezeknek a számoknak megfelelően már csupán minden házas ember 11 %-a van hátrányban a dupla (magas) jövedelemmel. Vagy másképpen kifejezve: A házaspárok majdnem 90%-a a nem házasokhoz képest tulajdonképpen előnyösebb vagy legalábbis azonos helyzetben van. Ha a kantoni adókat hozzávesszük, akkor a hátrányos helyzetben lévők részaránya még kisebb, és a társadalombiztosítást is beleértve (ahol az egyenlegben a házasság bónuszt jelent) még alacsonyabb.

A vadházasságban élők a házassági büntetés megszüntetése esetén hátrányba kerülnének? Ebből indulunk ki. A Szövetségi Bíróság 1984-ben a házasság intézményének hátrányos adózási megítélését alkotmányellenesnek nyilvánította. Azóta a kantonok több előzetes intézkedést tettek, hogy ennek eleget tegyenek. Ezen intézkedések miatt mára gyakran inkább a vadházasságban élők vannak hátrányos helyzetben – egy jelenség, ami valószínűleg tovább fog terjedni. A váltás az egyéni adózás rendszerére tiszta és polgári szempontból semleges megoldás lenne. Ha február 28-án az urnába igen szavazatot dobunk, akkor az egyéni adózáshoz vezető út tulajdonképpen leomlik, mivel a kezdeményezés a házasságot gazdasági közösségként kezeli. De ki számára hoz ez konkrét következményeket?

Olyan nők és párok számára, akik egyenlőségre törekszenek és részmunkaidőben dolgoznak. Ez konkrétan a következőt jelenti: családokat, ahol a férfi és nő közösen felel az életjövedelem megszerzéséért és a gyerekek ellátásáért. Az ellenzők kritizálják, hogy a közös adóztatás által az alkotmány szerinti klasszikus szereposztás kerül előtérbe. Gyakran a második, alacsonyabb jövedelem (ami általában a nőé), vagy az adó áldozata lesz vagy – a magasabb adó-küszöb és progresszív adózás miatt - magasabb gyerekgondozási és társadalombiztosítási költségeket okoz.


Mi a helyzet a társadalombiztosítással?
A nyugdíj és özvegy biztosítás területén egy házaspár ugyan jelenleg nem kaphat egy maximális egyéni nyugdíj 150%-ánál többet. Ennek ellenére a házasok a nem házasokkal szemben más előnyöket élveznek: Ha egy házastárs elhalálozik, akkor a túlélő házastárs özvegyi nyugdíjra lesz jogosult. A házasok privilégiumai a társadalombiztosítás terén évente 2,8 milliárd költséget okoznak. Ha a megtakarításokat a nyugdíjplafonból adódóan levonjuk, akkor az egyenleg 800 millió frankot mutat a házaspárok javára. A házasság tehát megéri.
Mibe kerül a kezdeményezés az elfogadás esetén?
A költségekről hallgatnak a támogatók. A leköszönt képviselő Eveline Widmer-Schlumpf az elmúlt év kiesett adóit az adózási modellektől függően akár 2,3 milliárd frankra becsülte évente.  
Milyen következményei lennének a házassági büntetés megszüntetésének a homoszexuálisok számára Svájcban?
Elfogadás esetén Svájc „explicit és tudatos” módon a homoszexuálisok ellen lépne fel, mondják a meleg és leszbikus szervezetek képviselői.
Akkor a bejegyzett élettársi kapcsolat már nem lenne lehetséges?
De, viszont a házasság mindenki számára, amelyhez folyamatban van egy parlamenti kezdeményezés, évekkel visszaesne – és a homoszexuális párok számára gyermekek örökbefogadásához vezető utat elzárná.
Mi történik Nem esetén?
A szövetségi tanácsnak arra a kérdésre, hogy a különböző család- és életmodellek hogyan lehetnek adóügyi szempontból egyenrangúak, kész koncepciója van a fiókban. A szavazás miatt ez az ügy most halasztódik. Egy (még nem teljes egészében nyilvánosságra hozott) kormánydokumentum konkrét potenciál becslés készítését javasolja az egyéni adózás bevezetésének esetére. A feltételezések szerint a becslések kb. 500 000 főnyi kiegészítő potenciállal kalkulálnak a belföldi munkaerő ajánlat terén, melynek nagy része gyakorlatilag nő.



Láthatjátok, itt sem egyszerű ez a dolog.
Kíváncsian várom a végeredményt.


5 megjegyzés:

  1. Én már a szóval sem értek egyet, szingli adó. Hány éves kortól számít az ember szinglinek? Rögtön onnan ahogy dolgozni kezd? Na meg a véleményhez azt is jó lenne tudni hogy mennyi ez az összeg. Mert ha kevés akkor szót sem érdemel. De ha sok, akkor már igen. Egyedül lakást fenntartani baromi nehéz. Sőt, lakást szerezni meg szinte képtelenség. Hát tehet az a szerencsétlen nő arról hogy nem találja meg a párját? És még fizessen többet? Mennyivel? Ez itt a kérdés. És ha van gyereke de nem házas akkor mi van? A svájci viszonyokról fogalmam sincs, az otthoniból indulok ki. Vagy akinek nem lehet gyereke az még fizessen is? Vagy majd vizsgálják hogy indokolt-e hogy "szingli"? Nekem ez az egész nagyon homályos. Értem én hogy volt már ilyen hasonló meg létezik máshol is de ugye minden akkor kezd érdekes lenni ha érintettek leszünk és nálunk történik. És aki elvált? Ezt a vadházasságot sem értem. Persze mást sem csak most ez jutott eszembe. És tanulás helyett ilyenekről írsz DD, ejnye

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre írtam, hogy olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen.
      :)

      Törlés
    2. Olyan biztos nincs hogy mindenkinek jó legyen de legalább érteném. Ugye bejött a fogalom adatok nélkül. Megy a találgatás ahogy én is. Valahogy úgy kellene mindent tálalni hogy ez a terv, ilyen feltételekekel, kivételekkel, kivitelezéssel, vagy valami. De úgy odadobni mint kutyának a csontot, már akkor utálja az ember mikor még nem is tudja pontosan hogy mi lesz. Mint az internetadó. Aztán mi lett belőle? Semmi. Nem mintha hiányozna csak azt is minek kellett előre bedobni, lett nagy cirkusz a semmiért.

      Törlés
    3. Az tény, hogy nagyon rossz a kommunkiáció. Talán nem kéne erőltetni a kommunikáció és média (büfé)szakot... Khm...
      A sok profi szakember...
      :)
      Másodszor is khm...
      A magam részéről egyik adótól sem estem transzba, sajnos itt is nagyon sokat fizetünk. Sőt, többet.
      Múltkor számoltam, hogy most ezzel a mostani (16?) százalékkal mennyit kellene fizetnem az akkori fizetésemből. Majd sírva fakadtam.

      Törlés
  2. Mikor még ott éltem, házaspárként nagyon rosszul jöttünk ki az adó dologgal. Mindketten elég tisztességesen kerestünk, gyerek nem volt. Volt kollegám akinek jól kereső élettársnője volt. Gyereket nem akartak, már vagy 10 éve együtt éltek és azért nem házasodtak össze, hogy ne büntesse őket az adórendszer. Ha tudtam volna ezt az összecsapjuk a fizetéstés és indul a progresszió, dolgot én se mentem volna férjhez. Ugyanugy élhettünk volna házassági papir nélkül is.
    A véleményem változatlan, mindenki fizessen a saját jövedelme után adót és kész.
    A hazai, mindenki 16%-ot fizet, szerintem egy agyrém. A jólkeresők röhögnek a markukba.

    VálaszTörlés