2016. március 6.

Álláskeresés Svájcban

Korábban, többek segítségével kiveséztük, hogy mi a teendő, ha valaki munkanélkülivé válik. Ahogy egy másik cikkben írtam, az idei évben sokkal kevesebb a meghirdetett állások száma, mint az elmúlt évek hasonló időszakában volt, így meglehetősen nehéz új munkát találni.
:(
Sajnos, ha valaki nem rendelkezik olyan képesítéssel ami hiányszakmának számít, nehéz helyzetbe kerülhet, ha elveszíti a munkahelyét.
Pár éve már írtam ebben a témában, de az inkább volt elméleti összefoglaló, mint gyakorlati.
Arra gondoltam, hogy megosztom az eddigi tapasztalataimat. Eddig is érdekelt a téma, de most mi is álláskeresésben vagyunk, így a bőrömön érzem a nehézségeket.

Először is, meg kell említeni, hogy sok álláshirdetés megfogalmazása is erősen diszkriminatív (ha otthon ilyet adnának fel, kitörne a háború).

- Sok esetben kikötik a svájci nyelv ismeretét (ami ugye nem a hivatalos nyelv), vagy épp a német anyanyelvet. Ez egyébként is vicces, hisz egy svájcinak sem német az anyanyelve, hanem a svájci. Jó, ez az érvelés egy kicsit meg van erőszakolva, de én jókat mosolygok ezeken a hirdetéseken.
Utóbbi időben, hogy még jobban szűkítsék a kört, már svájciul jelentetik meg a megüresedett pozíciót.



- Kikötik a svájci képzettséget. Mivel meglehetősen kevés azon szakmák száma, amit elismernek, így hiába mestere valaki a szakmának a saját hazájában, itt maximum pályakezdő. Ez rögtön megmagyarázza, hogy miért kap valaki minimálbért...

- A targoncavezetői vizsgánál is sok esetben megjelölik, hogy a SUVA által indított/támogatott/elfogadott bizonyítványt fogadnak el.

- Sok esetben olyan programnyelvek ismeretét kérik, ami nem nemzetközi. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy ezekhez sem kell diploma, 2 perc alatt el lehet sajátítani, de ha nincs róla papír, az fekete pont, illetve hátrány.

- Aztán jön az, hogy "svájci-bürger" (svájci állampolgár) legyen az illető, vagy B, C engedélye legyen. Van egy ismerősöm, nyolc éve van L tip. engedélye. Esélye sincs normális munkára.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem kell beadni a jelentkezést, hisz nem biztos, hogy találnak olyan jelentkezőt, aki elvégezné az adott munkát, de meglehetős hendikeppel indul az ember külföldiként, ha nem a sokszor említett hiányszakmában szeretne dolgozni.

A későbbiekben elmondom, hogy kell kinéznie egy Svájcban elfogadott önéletrajznak, illetve egy riportot (?) is közreadok, amit munkanélküliekkel készítettem.
:)
Folyt. köv.




23 megjegyzés:

  1. Jo tema. en felnott fejjel vagtam bele a haromeves kv (Kauffrau) kepzesbe. Osztalyelsokent vegeztem, sot nemetbol a legjobb harom kozt voltam, az osszes svajci elott. Meg nem tudom szamolni, hany helyre jelentkeztem,meg csak be sem hivtak. Elmentem egy Coach-hoz, hogy hatha tud segiteni. Nem tudott. Azt mondta, hogy a dossziem a legjobbak kozott van. Megkertem legyen oszinte...Mennyire problema, hogy Ausländer vagyok? Irult-pirult, de csak kimondta: nezze holgyem, ha egy svajci a maga koraban (40 vagyok) atkepzi magat es ilyen eredmennyel vegez, es ilyen dossziet allit ossze, akkor valogathat az allasajanlatok kozt. De ha valasztani kell egy Ausländer es egy Eidgenosse kozt, akkor manapsag a sok allaskeresore valo tekintettel maganak eselye nincs. Koszi. Igy tortent hogy itthon maradtam kertet apolni, butort polirozgatni.... Ja, es nem tegnap jottem Svajcba, hanem tobb,mint 13 eve...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm... sajnálom, de annyira nam vagyok meglepve. Itt is azt látom, hogy a fiatalokat kereseik (bocs, nem mintha öreg lennél), mert lényegesen kevesebb bért kell fizetni. :(

      Törlés
  2. Nekem az esetek nagy reszeben ellentetes a tapasztalatom. Siman jelentkezem Muttersprache deutsch hirdetesekre, es meg soha nem dobtak vissza a nyelvismeret hianya miatt. Ezen kivul ertem a dialektet is - ezt mindig tesztelik is, termeszetesen. Megszereztem en is a helyi papirokat (eidg. FA) es habar elotte sem panaszkodhattam, azota kb. 95%-ban hivnak be minimum az elso korbe - pedig Nevtelennel csak nehany evvel vagyok fiatalabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem írtad, hogy milyen szinten beszéled a nyelvet, és mi a szakmád.
      Ez sem mindegy.

      Törlés
    2. Pontosan. Nekem nem eidg. FA van, hanem EFZ. Es nem mindegy, hogy mi a szakmad. KV, frissen a sulibol kikerulve, annyi van mint egen a csillag. Meg a fiataloknak is nehez elhelyezkedni, hiszen elegge divatszakma. En azt hittem,hogy jo leszek azzal. hogy bevandorlo letemre elvegzek egy helyi iskolat. En nem latom ertelmet az eidg. FA-nak, met akkor ugyanaz lesz a szoveg, hogy Ausländer es nincs svajci gyakorlata ebben a pozicioban. Az nem szamit, hogy otthon sajat uzletem volt, azt sajnos feladtam, amikor idekoltoztem. Mondjuk, en nem halok ehen akkor sem, ha itthon kertet apolok, de az ember onbecsulesenek csak jobb, ha kell valahova mint munkaero.

      Törlés
    3. HR-es vagyok, ugyhogy pont itt szamitana az, hogy nem vagyok eindgenosse :) Jol tudok nemetul, ugyhogy mindig meg is dicsernek erte, de igazabol onnantol, hogy lattak, hogy megvan a Fachausweis (ami a nemettudast feltetelezi) - senki sem akarta a nyelvvizsgamat latni. Max annyi volt, hogy felhivtak svajciul. Egy ajtot talaltam zarva, az allami // onkormanyzati allasokat, de azokat is csak reszben. Pl. a RAV behivott, meg az egyetem is, de az onkormanyzatok automatikusan visszadobtak a jelentkezesemet, pedig elvileg az allampolgarsag nem kotelezo.

      Törlés
    4. Félre ne érts, örülök, hogy van kivétel is. Sajnos, az én eddigi tapasztalataim az előző hozzászólóéval egyeznek meg. :(

      Törlés
  3. En se azt mondom, hogy ez itt a tejjel-mezzel folyo kanaan, csak azt, hogy nekem a szokasosnal ritkabban szarmazott direkt hatranyom a kulfoldisegembol, mint masoknak. Mondjuk az is hozzatartozik, hogy a szabadidomben onkenteskedem egy svajci szervezetnel, ami szinten jo pontot jelent nehany esetben. De a fo segitseg az mindenkepp a Fachausweis volt.

    Azt minden tovabbi nelkul elhiszem, hogy az EFZ-tel mas a helyzet - de amit a leginkabb el tudok kepzelni, az az, hogy Nevtelen tulkvalifikalt az allasokra, es nem akarnak annyit fizetni, mint amennyit megerdemelne. Konnyebb visszadobni, mint megfizetni. En nagyon sok jelentkezot mondok le azert, mert vagy tul dragak, vagy mert tudom, hogy halalra fogjak unni magukat. Meg soha sem utasitottam senkit vissza azert, mert nem felelt meg a nemzetisege az elvarasaimnak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utóbbit nyíltan nem is tehetnéd meg. ;)
      De kifogás mindig akard...
      Majd írok ezekről is, mert begyűjtöttem párat.

      Törlés
    2. Mar miert lennek tulkvalifikalt, ha az van az allashirdetesben, hogy Kauffraut keres? Szerintem az a baj, hogy az ittletem elso tiz eveben takaritottam, majd jott az elesvaltas a sulival. Egyszeruen tul magas nekik, hogy egy takaritono elevegez egy haromeves KV-kepzest. Na mindegy, evvan, ezt kell szeretni. Az en tapaszatalataim a svajciakkal szinte 100%-ban megegyeznek Svajci Sapkaeval... Van nehany kivetel az en koreimben is, de a tobbseg... soha nem fogom megerteni oket.

      Törlés
  4. Egyszer elofordult, hogy felhivott valaki, hogy az o cege keresne valakit az en profilommal, es megkertek, hogy menjek be interjura (nem jelentkeztem az allasra, hanem csak behivtak.) Elmentem, beszeltem 4 eidgenosseval, akik kozul kettot mar evek ota ismertem, majd ugy 3 het mulva felhivott az egyebkent del-europai titkarno, hogy "nem engem valasztottak, mert nem vagyok svajci." (ezt angolul mondta. ;)) en meg nagyon elkezdtem nevetni, es megkoszontem neki, hogy jokedvre deritett. Szoval azert van olyan is, hogy nyiltan megmondjak. Ez ugyanolyan, mint hogy sok helyre igenis oda van irva, hogy ferfit vagy not keresnek a munkakorre, vagy hogy kb. hany eves lehetsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel HR-es vagy és elég releváns tapasztalataid vannak lenne néhány kérdésem, esetleg privátban elérhető vagy?
      Előre is köszönöm.

      Törlés
    2. Ha esetleg nem akarjátok kiírni ide az elérhetőségeteket, vállalom közvetítő szerepét.
      :)

      Törlés
    3. Köszönöm előre is neked is... amúgy jó a témaválasztás ismét.

      Törlés
    4. Kedves mindketten! Megirom svajcisapkanak a cimemet este. :) Mar kb. egy eve megigertem amugy is. Koszonom a kozvetitest, es szivesen valaszolok kerdesekre.

      Törlés
    5. Előre is köszönöm... az elérhetőségemet elküldtem a Kedves Közvetítőnek... :-)

      Törlés
    6. De O egy masik Nevtelen, nem en az EFZ-tel. Csak szolok, nem kotozkodom.

      Törlés
    7. A névtelenség átka...
      :D
      Na jó, csak vicc volt.

      Törlés
    8. Nem a nevtelensege.... inkabb a lustasage :)(lusta vagyok regisztralni)

      Törlés
  5. Nagyrészt én is tapasztaltam a svájci-preferenciát, de elfogadtam (mást úgyse tehetek). Én jöttem ide, ha nem tetszik vagy nem sikerül állást találnom, még mindig ott van Magyarország vagy bármelyik más ország. Kis reménysugár, h a nagy cégeknél ki lehet fogni külföldi főnököt, akinek csak a képzettség/tapasztalat számít. Ennek ellentéte a kisebb cégek, ahol az üres állásokat általában ismerősök, rokonok, barátok töltik be, meg sem hirdetik (pont mint az olcsó és jó lakásokat:)

    VálaszTörlés
  6. IT szektor az hálistennek üditő kivétel.
    Ott a svájciak konkrétan törpe kisebbséget alkotnak.

    VálaszTörlés
  7. Kellemesebb napokat az előzőeknél. Majd ha lesz egy kis időd, kérnénk ennek a folytatását: "A későbbiekben elmondom, hogy kell kinéznie egy Svájcban elfogadott önéletrajznak, illetve egy riportot (?) is közreadok, amit munkanélküliekkel készítettem.
    :)
    Folyt. köv." Marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első már készen van.
      :)
      Azt hiszem, holnap ki tudom tenni, a másodikkal még küzdök egy picit.

      Törlés