2016. június 22.

Elveszett tárgyak aukciója

Te hagytál már el valamit?
Szerintem sokak veszítettek el kulcsot, napszemüveget, esernyőt, sapkát. Ez még a kisebb veszteségek közé tartozik, de előfordul, hogy valaki elhagy egy bankkártyát, vagy épp az iratait, pénztárcáját.


Bild: emi

Kérdés, hogy előkerül-e? Hiánytalanul kerül-e elő?
Nálunk is előfordult ilyen, többször is.
Az itteni "elhagyásaink" szerencsésnek mondhatóak. Minden esetben megkerült az elhagyott tárgy. A lányom egyszer a komplett táskáját hagyta a vonaton, én meg a bankkártyám a leolvasóban.
Általánosságban elmondható, hogy az emberek leadják a talált holmit.

Egy cikkben például egy férfit említenek, aki 4000.- frankot talált egy pénztárcában, amit egy buszmegállóban hagyott a tulajdonosa. Ilyen esetben a megtalálói jutalom 400.- frank.
Az elhagyott tárgyak nagyjából fele kerül vissza eredeti tulajdonosához, a többi árverésre kerül. Mától a luzerni talált tárgyak hivatala tart aukciót.
Az elhagyott tárgyak száma elég magas, évente mintegy 1300 pénztárca, 180 táska kerül kalapács alá, de vannak telefonok, napszemüvegek, ékszerek és egyéb tárgyak is.

A klasszkisok mellett vannak furcsa talált tárgyak is, a hivatal vezetője megemlíti, hogy volt már fogsor is az elhagyott tárgyak között, de egy két méter magas szakácsot ábrázoló figura is bekerült hozzájuk.

Ebben a pár napban mindenki licitálhat a tárgyakra.
A részletekről, és a meghirdetett tárgyakról ITT olvashatsz bővebben.
Ha valaki elveszít valamit, érdemes meglátogatni a "easyfind" online portált is, aminek segítségével keresheti elhagyott értékét. Link ITT.

Nem reprezentatív felmérés szerint az emberek legnagyobb része becsületes.
Ez megnyugtató. 
A választ adók 22 %-a már talált nagyobb összeget és azt le is adta, 52 % még nem talált, de ha talált volna, akkor leadta volna.


Umfrage
Haben Sie auch schon einmal einen grösseren Geldbetrag gefunden?
22 %
1 %
5 %
52 %
20 %
Insgesamt 178 Teilnehmer

1 megjegyzés:

  1. jó kèrdès, hagytam-e már el valamit... tegnap, az agyamat például....
    3-3!!!!!!!!!!!!!!!!!! Csoportelsösèg!!!!!!!! kész vagyok a boldogságtól!!!!! szóval, ha megtaláltad véletlen a messzire eldobott agyat, dobd már vissza, légyszíves :)

    VálaszTörlés