2016. augusztus 21.

Napi bosszúság

Gondoltam, hogy azt a címet adom az írásnak, hogy a svájci kórházaktól mentsen meg az Isten, de ezzel jól kihúznám a gyufát a "svájc-fanoktól", ezért aztán visszavonulót fújtam.

Ennek ellenére a véleményem nem változott, csak akkor megyek itt orvoshoz, ha visznek.
Maradok a jól bevált kicsit romos, parizeres kenyeres, klotyópapírt vivő magyar rendszernél. Ettől eltekintve semmivel sem rosszabb a helyzet, mint Svájcban.
Hogy mitől vagyok kiakadva?
Nyolc éve élünk itt, és még soha nem jártam orvosnál.
Ennek több oka is van. Alapjáraton nem vagyok orvoshoz szaladgálós, a náthát, kisebb sérülést otthon gyógyítom. Más, nem akut panasszal pedig hazajárok.
Egyrészt a világ minden kincséért sem cserélném le a régi orvosaim, másrészt még az utazással együtt is olcsóbb (még úgy is, hogy otthoni biztosításom nem lévén, privátban fogadnak).
Soha nem értettem, amikor valaki arról írt, vagy beszélt, hogy mennyivel jobb az x, nyugati országban lévő kórház, mert ott "ezüsttálcán" viszik a lazacos szendvicset.
Ki a tökömet érdekel, hogy mi van reggelire?
Nem nyaralni megyek, gyógyítsanak meg a lehető leghamarabb, oszt jó napot, majd otthon eszek lazacos szendvicset.
Megjegyzem, még otthon élve is eltöltöttem némi időt kórházban (államiban). Fentieket kivéve, semmi negatív emlékem nincs. Az orvosok jók és ez a legfontosabb. Voltunk ügyeleten, és előfordult, hogy várni kellett, de már a diagnózis után. Az orvos mérlegelt, hogy feldobod-e a bakancsod, vagy csak kisebb problémád van.




Itt eddig még jót nem tapasztaltam.
:(
Néhány éve az egyik ismerősöm rosszul lett, és mivel kismama volt és nem volt más körülötte, én kísértem a kórház ügyeletére.
Már akkor ki voltam akadva, hogy vagy két órát vártunk, mire előkerült egy orvos. Nagy nehezen megszületett a diagnózis is, méhen kívüli terhesség. Majd ismét órák teltek el, mire megműtötték. Már akkor sem értettem, miért kell ennyit várnunk.
Később, amikor a gyerekemet vittem be hétvégén az ügyeletre (erős köhögés miatt), le lettünk bacarintva, hogy miért nem a háziorvoshoz mentünk. Hát miért? Bameg, valószínű rosszabbul lett? Ne kérdezz, tedd a dolgod, én ezért fizetek.
Mondtam volna, ha megfelelően beszéltem volna németül.

Aztán, hála a magasságosnak évekig a környékére sem kellett menni az intézménynek.
Egészen tegnapig.
Van egy kis egészségügyi problémám, amiről tudtam, de eddig nem okozott panaszt. Otthoni orvosaimmal egyeztetve, a legközelebbi látogatás alkalmával született volna döntés a továbbiakról. Sajnos, a probléma eszkalálódott, és most nem tudtam megoldani, hogy azonnal hazamenjek, így aztán maradt a svájci kórház ügyelete.
Ha azonnal hazaindulok, már jó félúton jártam volna (!), mire sorra kerültem (meggondolandó a jövőre nézve).
Szóval, egész délelőtt hezitáltam, hogy menjek, ne menjek. Aztán délutánra rosszabb lett a helyzet, menni kellett.
Egész jól haladtunk az adminisztráción, csak tíz percbe telt, mire felvették az adataim. Mondjuk a hölgynek komoly kihívást jelentett, hogy megtalálja a rendszerben a nemzetiséget, miután mondtam, hogy Ungarn, ahonnan jöttem.
No, mindegy. Bekerültem a rendszerbe és eligazítottak, hogy hol kell várni. A sürgősségin csak ketten. Szuper. Hamar sorra kerülök.
Az előttem lévőket be is hívták úgy nagyjából másfél óra után. Aztán vártunk és vártunk. Semmi.
Később hoztak egy másik beteget, elég szar színben volt. Akkor, - három óra múlva - mondta a nővér, hogy sokat kell várni, mert a doki nem ér rá.
Hm. Szóval meg is purcanhatsz, mert nincs orvos.
Végülis.
A szék olyan kényelmetlen, hogy 10 perc után fel kell állni, ha nem akarsz lefordulni róla és csak vársz és vársz.
Miután a másik beteg már rosszul lett, felajánlották, hogy egy szobában lefeküdhet.
Ez tényleg rendes, de inkább a doki jönne már.

Nos, röpke 5 (!) óra után megkerült az orvos, aki ebben az esetben is megjegyezte, hogy akár a háziorvoshoz is mehettem volna pénteken. Anyukádat! Egy, nincs háziorvosom, kettő: mi a bánatnak nevezzük a sürgősségit, sürgősséginek?
Közben azért kiderült, hogy nem azért mentem, mert fáj a kisujjamon a köröm, hanem tényleg gond van, a doki is meglepődött.
Azonnal hívta a főorvost, aki egy percen belül ott volt. WTF???
Eddig ez holt volt?
Csak halkan, csendben kérdem, a főorvosnak tilos praktizálni?
Ha ennek "más" dolga volt, nem tudott volna beugrani, hogy akinek a bele lóg, ne kelljen órákat várakoznia?
Nem vagyok orvos, de egy olyan beteg, mint én, aki csak az utolsó pillanatban megy el orvoshoz, simán perforálódik a vakbele, vagy nem?
Hogy van ez?
Ráadásul nem ingyen van, egy zsák pénz fizetek érte.
Hogy számokat is írjak:
383.- frankot fizetek (2500.- önrésszel) ezért a "remek" ellátásért havonta.
No comment.
:(
Szóval, itt se minden habostorta.

31 megjegyzés:

  1. Soha nem értettem ezt a "menjünk a sürgősségre". Mindenkinek kell lennie egy háziorvosnak. A sürgősség nem arra való, hogy a már egy hete köhögő gyereknek gyógyszert írjon fel. Ha neked nincs házi orvosod, akkor magadra vess! Nekem a svájci háziorvossal és kórházakkal csak jó tapasztalataim voltak és egyetlen ismerősöm se volt, aki mást tapasztalt volna. Háziorvos ha nem tetszik, lehet változtatni. Adott esetben a háziorvos telefonál a kórházba ahova beküld és nincs semmi várakozás stb.
    örök rettegésem, hogy itthon kell kórházba mennem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véleményem szerint a sürgősségi azért van, mert beütött a baj. Fentebb is írtam, hogy egyik eset sem nátha volt.
      Vannak olyan problémák, amik hirtelen jönnek, tehát azonnal kell menni.
      Ebben az esetben meg cseszheted a háziorvosodat.

      Örülök, hogy neked csak jók a tapasztalataid.
      :)
      Mindig van kivétel.

      Törlés
    2. És még egy "aprócska" megjegyzés. Háziorvost sem olyan egyszerű találni. Nem úgy van, mint otthon, hogy jó napot kívánok jöttem, tessék ellátni.
      Eddig 3 helyen próbálkoztam, (csak hogy legyen) és mindenhonnan elutasítottak, hogy nincs szabad hely...

      Törlés
    3. Ebben (is) tévedsz.
      Azért mert "beütött a baj" az "Ärztliche Notfalldienst" van, nem a korhàzi sürgösségi.
      2012-töl egységes telefonszàm alatt müködik Aargau Kantonban, tehàt még annak sem szükséges utànanézni, hogy éppen ki is az ügyeletes hàziorvos.
      Ezzel a problémàval tavaly a Tages Anzeiger is foglalkozott, csak pàr sort idéznék belöle magyarul: ...màsrészröl sok bevàndorlo nem ismeri jol a mi hàziorvosi rendszerünket,ezért és nyelvi akadàlyok miatt bagatell problémàkkal is a korhàzi Notfallra mennek." (Margit Kessler betegvédö képviselönö)
      Eredeti cikk itt: http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Bagatelle-Notfall/story/18770526
      S még egy, amit nem tudhatsz: az ambulàns rendeléseken a munka nagy részét ( kikérdezés, elsö vizsgàlat, diagnozis felàllitàsa stb.) az asszisztens orvosok végzik. Többen is !!! (A "nincs orvos" kifejezés ebben az esetben azt jelenti, hogy nincs aki szabadon unatkozik, hanem mindegyik màsik beteggel foglalkozik.Megkockàztatom esetleg igy is hangzott el: "nincs szabad orvos".)
      A betegek érdekében, akàr kezelés eldöntése ill. a következö lépés elött, de abban az esetben is ha nem igényel kezelést és hazabocsàjtjàk, kötelezö egy föorvosnak is megnézni a beteget.
      Feltehetöleg nem azért hivta a föorvost mert "meglepödött", hanem mert ez az elöiràs.
      Remélhetöleg és feltételezhetöen az emlitett a föorvos sem a làbàt lobàlta azidàig, hanem màs betegeket ellàto asszisztens orvosoknàl volt a kötelezö konzultàcion.
      Egyébként pedig jobbulàst. :)

      Törlés
    4. Hű, de ismerős ez a fogalmazás...
      :)

      Igen, én csak egy szaros bevándorló vagyok, aki ráadásul nem beteges, így nem ismerheti pontról pontra a rendszert.
      De!
      Annyira azért értek németül, hogy a nincs szabad orvos, vagy nincs orvos között tudok különbséget tenni. Megjegyzem a történet szempontjából mindegy. Az 5 óra, az 5 óra.
      :)
      Később az orvos (bocsánat, orvosasszinsztens), maga mondta, hogy EGYEDÜL van, tehát szó sincs orvosOKról.

      Egyébként az, hogy nincs orvos, már egy korábbi esetnél is előfordult, amikor egy kollégát kellett bevinnünk az ügyeletre. Szintén nem náthával.

      Mint betegnek, egyébként tök mindegy, hogy ki vizsgál meg. Asszistens vagy főorvos.
      És ismétlem: annyira értek németül, hogy megértsem mi hangzott el.
      Sajnos, a probléma nagyobb volt, mint gondolta, és erre szó szerint annyit mondott, hogy "ezt meg kell mutatnom a főorvosnak". Hogy ez szabály vagy sem, nem releváns. A lényeg, hogy 1 percen belül ott volt. Ahogy lehetett volna akár korábban is.
      (Ugyanakkor egyik előző beteghez sem ment be, akkor szabályt sértett?)
      Ezektől a részletektől eltekintve, akkor sem normális, hogy 5 órát vársz.
      És, ahogy írtam, voltak nálam rosszabb állapotban is várakozók.
      Hogy ők a rendszer ismeretében vagy nélküle kerültek oda, nem tudom, de ez sem igazán lényeges.
      Ráadásul Svájciak voltak, akik sokkal jobban elégedetlenkedtek, mint én.
      Talán rájuk is ráférne egy kis kiotatás.
      :)

      Köszönöm, jól vagyok.

      Törlés
    5. Egy szoval sem mondtam/irtam, hogy az 5 ora normàlis, mindössze idéztem egy cikket az ismert probléma okairol, s arrol, hogy lehetne elkerülni. ld.link
      :)
      Arrol hogy Te "ugrasz" a bevàndorlo kifejezésre én nem tehetek,nem én fogalmaztam igy, ràadàsul én magam is az vagyok. Sértésként sem fogom fel, mivel ez tény :)
      Amennyiben pedig biztos vagy abban, hogy "nem volt orvos," de akàr abban hogy tegnap csak 1 asszisztensorvos (ami nem azonos az orvosasszisztenssel :) )+ az ügyeletvezetö volt szolgàlatban ( 5-6 vizsgàlo van a Notfallon), akkor érdemes panaszt tenned, mert az nem felel meg az elöiràsoknak. Ennyi :)

      Törlés
    6. Én nem ugrok a bevándorlóra. Semmi bajom a státusszal.
      Igen, idéztél valamit, hogy a sok bevándorló nem ismeri a rendszert. Erre reagáltam.

      Ha a cikkben említett nagyon okos ember megállapította, hogy mi a probléma, miért nem küldenek egy tájékozatót a sok hülye bevándorlónak?
      Ez tök egyszerű.
      Van egy probléma, miért nem oldják meg?
      Vagy, amikor az ember bajba kerül, a szabályok után kéne keresgélni? Abban a helyzetben nem biztos, hogy az a legfontosabb.

      Bizton állítom, hogy ez volt a helyzet.
      Az ápolónő többször is megerősítette, hogy nincs több orvos.
      A panasszal meg -utólag- nem vagyok kisegítve.
      Remélem, hogy minél kevesebbszer szorulok ilyen ellátásra. Lehet a többi (svájci) beteg majd jelzi.
      Ennyi.

      Törlés
  2. 11 éve itt dekkolok, sose voltam dokinál, ha bajom volt inkább szenvedtem-ami igaz az h inkább imádom ha rám várnak, doki még a világon nincs h én várjak rá - u.i. a 11-ből 8-at NEM fizettem krankenkassét és marhabüszke is vagyok erre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól értem, hogy 11 évből 8-ig nem fizettél Krankenkassét? Ez esetben gratulálok, tényleg, igazán büszke lehetsz magadra! Mesélj még, hogy miféle okosságokat szoktál meg csinálni ;)

      Törlés
  3. Meg egy kis segitseg: a jobb biztositoknak van 24 oras telefonos segitsegük. Az itteni rendszerröl a biztositonal is adnak segitseget. Amikor nekem kerdesem van akkor en a biztositomat felhivom es elmondjak. Ha megis magyar orvosra vagysz akkor svajcban is talalsz. Dunat lehetne velük rekeszteni :) A Hirslandennel is sok magyar dolgozik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ok, értem én, de ettől még az eredeti probléma nem változik.
      :)
      Mondjuk felhívok egy számot, és ők azt mondják menjek ide, ahol voltam (direkt nem írom, melyik kórház), akkor is 5 órát vártam volna.
      :D

      Eddig két magyar orvos utasított el, szóval az, hogy az orvosregiszterben Dunát lehet velük rekeszteni, még nem garancia...
      :(

      Törlés
  4. Ha a cikkben említett nagyon okos ember megállapította, hogy mi a probléma, miért nem küldenek egy tájékozatót a sok hülye bevándorlónak?
    Ez tök egyszerű.
    Van egy probléma, miért nem oldják meg?
    Vagy, amikor az ember bajba kerül, a szabályok után kéne keresgélni?"
    :)))
    Ez még jobb, mint koräbban a semmittevö személyzet fikàzàsàra felhozott érvek!
    Grat!
    :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, azt nem állítottam, hogy semmittevők.
      Csupán azt mondtam, hogy 5 órát kellett várni, ami nem normális.
      Hogy mit csináltak, nem tudom.
      Hozzáteszem, azon a szinten 2, azaz kettő beteg volt.
      :)

      Törlés
  5. Látom kapod az ívet.... :))) Akkor én inkább óvatos leszek: szóval felénk is úgy néz ki, hogy hétvégén van orvosi ügyelet, jellemzően az ügyeletes orvos saját praxisában. Ha gáz van felhívod a számot és ő eldönti, hogy menj be a rendelőbe, kijön ő, küld orvosi kocsit/mentőt, vagy rögtön a kórházba irányít . Természetesen nem zavarnak el, ha te magad minden konzultáció nélkül beállítasz a kórházba, de ők nem erre vannak berendezkedve. Az ottani orvosoknak nem elsődleges feladatuk az utcáról "maszekban" beeső (és bizony túlnyomórészt náthás, kicsit lázas, meg hasmenéses, stb.) betegek ellátása, és a létszámuk sem ahhoz van igazítva. Így a jól láthatóan vészhelyzetek kivételével jobb, ha viszel magaddal kétnapi hideg élelmet....
    Nekem is nehéz volt ezt megértetnem a nejemmel, ponz az otthoni eltérő gyakorlat miatt.
    A vicc meg az, hogy előző lakhelyünkön pont egy új módival kísérleteztek: ott az ügyeletes orvosi rendelő a kórház keretein belül működik, azaz baj esetén mindig ugyanoda kell menni. Viszont ott az ügyeletes orvos(ok) semmi mással nem foglalkozik, csak az ügyelettel, és ha nagy a baj, akkor házon belül továbbirányít. Szerintem tök jó megoldás, bár pont ott a kórház kint volt a város szélén a francban....:DDD (Mert a betegnek soha semmi nem jó.....:D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából nem veszem magamra. Mindig van, aki jobban tudja, hogy a másiknak mit kellene csinálnia, és biztos a másik a hülye. Aztán megnézném egy adott szituációban...
      Észt osztani a legegyszerűbb.
      :)
      Persze, mindenhol más a rendszer, és nem feltétlen jobb, mint otthon. Erre próbáltam rávilágítani.

      Nekem szerencsém volt, mert még épp nem lógott a belem, de nagyon sajnáltam azt, aki a fájdalomtól eltorzult arccal próbált nem leesni a székről és várt a sorára.
      :(

      A többség azzal is tisztában van (pláne, ha átélt hasonlót), hogy vannak olyan betegségek, ami nem várhat háziorvosra. Vagy mentő, vagy ügyelet.
      Egyébként ez is speciális osztály volt, szóval senki sem náthával jött.

      Az utolsó, amit írtál egyébként szimpatikus.

      Otthon, ahol laktam, ott is a kórház mellett volt az ügyelet. Nagyon jó rendszer volt az is. Illetve most is így van.
      Mindegy, még élek és ha nem alszom el a műtőasztalon, megírom, hogy kaptam-e a lazacos szendvicset.
      :D

      Törlés
  6. Hmm. Ami az egészségügyet illeti, ez az első számú téma, ami miatt nem költözünk haza.
    Mi három kisgyerekkel kicsit gyakrabban vesszük igénybe a notfallt, mint szeretnénk, és volt már hogy várakozni kellett, de ez notfall, és ott bizony sürgősség szerint rakják sorba az embereket: volt már, hogy kaptunk fájdalomcsillapítót, és jött a várakozás. Ellenben amikor a fiunk fejéből fojt a vér, akkor nagyon gyorsan sorrakerültünk.
    Olyan is volt már, hogy rosszallásunkat fejeztük ki, vagy nem értettünk egyet az orvossal vagy a kezelési javaslattal, igen, itt is lehet háborogni, meg szólni ha valami szerinted nem stimmel, vagy szerinted nem jó helyre raktak a prioritáslistában. Voltak persze surlódások, pl. egy buckalakó (értsd: Appenzellerből Innenrodenből származó) gyerekorvos értetlenkedett velünk ritkán használt dialaktus-szavakat használva, de aztán felhívtuk a figyelmét, hogy ez nem korrekt így, és azóta egész normális.
    Nekünk nem is olyan régen a kisbabánk életét mentették meg (szó szerint), több műtét, egy hónapos kórházi tartózkodás... Attól eltekintve, hogy mi mint mentünk át, nagyon elégedettek voltunk az ellátással.

    Nekem magyarországról nem nagyon vannak jobb tapasztalataim egészségügy terén, ott (is) kell szerencse, de méginkább kapcsolat, kitartás, pénz, stb., ha biztos eredményt akarsz. De leginkább ezek összessége.

    Ami a biztosítást illeti: igen, tényleg nem olcsó. De számolj utána, hogy egy normálisabb fizetéssel magyarországon is nagyon durva tb-járulékokat vonnak. Nekem konkrét majdnem annyit vontak le otthon, mint amennyibe itt került a saját biztosításom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt az álláspontot is el tudom fogadni.
      :)
      Abban pedig nincs vita, hogy gyerekekkel más a helyzet.

      A biztosításról: nekem abszolút nem éri meg. Ahogy írtam, a 8 év alatt most voltam először.
      Befizettem egy valag pénzt és majd ezt a számlát is csengethetem, mert magas az önrészem.

      Otthon régebben is privátban jártam, ami nagyságrendekkel még így is olcsóbb, mint itt az állami. Ott nem kellett ismeretség, hálapénz.

      Törlés
    2. Nem tudom pontosan most milyen lehetőségek vannak privát ellátásra magyarországon, de szerintem azért az nem teljesen oldja meg a helyzetet, persze sok dolgon javíthat. Mondok példát. Egyrészt TB-t mindenkinek kell fizetni. Ha alacsony bérre vagy bejelentve, ez nem biztos, hogy túl vészes.
      Ami viszont számomra kérdéses, hogy végeznek-e privát kórházban komolyabb műtéteket, ellátást. Annak idején magyarországon a munkám miatt sokat találkoztunk orvosokkal, akik mesélték, hogy ugye mindenre kvóták vannak. Például az artériákba helyezhető gyógyszeres stentekre. Ezekkel pl. nyílt szívműtét nélkül meg lehet oldani egy csomó problémát, lábadozási idő mondjuk egy nap, drasztikus életminőség-javulással. Kivéve, ha nincs szerencséd, mert akkor már lejárt az idei keret, ha sürgős, felvágnak, lábadozás minimum fél év, nem kelhetsz fel, nem dolgozhatsz, nem emelhetsz, nem mozdulhatsz, van kis különbség. Az is lehet, hogy ez egy sarkított példa. De vajon ellátnak-e privátban egyéb szívműtétet, onkológiai kezeléseket? Az egyik már megszűnt magánklinikáról is a komplikációval járó szüléseket azonnal vitték, hova? Hát a SOTE női vagy gyerekklinikájára, onnan meg nagyjából mindegy volt, hogy privát szültél-e vagy sem... (persze nem véletlen, mert ott van a legtöbb tudás és felkészültség, de ez nem privát kórház).
      Egyszóval, ha lenne olyan privát biztosítás, ami teljeskörűen lefedne minden esetet, országosan(!) és emellett garantálná a job minőségű szolgáltatást, akkor ez megoldás jó lenne, lehetne. De ugye, az egészségügy az nem üzlet.
      Ami svájcot illeti, arra kíváncsi vagyok, meddig megy el a biztosítások emelkedése, mert gyakorlatilag mindig durván infláció (ami nincs) felett emelkedik...

      Törlés
    3. Szerencsére, a nagyobb műtéteim már régen voltak. Akkor még nem volt privát lehetőség, de nem mondhatok semmi rosszat az államira. Anyum most is sokat szorul kórkázi ellátásra, de ott is minden rendben van (vidéki kórház). És nem kell zsebbe dugdosni. Az orvos személyes sértésnek venné.

      Azóta - szerencsére - sok minden elérhető privátban, még nagyobb műtétek is.
      Szóval -lehet, hogy én vagyok a fehér holló -, de egyik esetben sincsenek rossz tapasztalataim.

      Na, igen. Az én biztosításom is évről évre nő kb. 20 frankkal. Épp azon agyalok, hogy váltani kellene.
      Azt sem értem, hogy miért nincs bónusz.
      Vagy miért nincs egy egységes alapbiztosítás, ami mindenkinek mindenhol ugyanannyiba kerülne.

      Törlés
  7. Hát nem szeretnék ellent mondani bár kénytelen vagyok .. velem két dolog esett meg ... az egyik esetben majd 6 órás itthoni szenvedés után mentem a Honvéd kórház ügyeletére ahol étlen szomjan voltam reggel 9-től este 10.30-ig ... az ügyeleten nem volt olyan orvos aki kezelje az ultrahangot stb... elég nagy szopás volt és nem hasmenés jellegű probléma jóval komolyabb...

    A másik eset egy nagy műtét előtti eset... alapos, mindenre kiterjedő labor vizsgálat .. kelés reggel 5-kor menet a körzeti orvos által beutalt laborba .. papírt odaad az ember a bejelentkezéskor ... mindent rögzítenek majd amikor sokára sorra kerülök mondják, hogy nem tudják megcsinálni ilyen széleskörűt nem szoktak menjek máshová... WTF???? majd végighaknizom fél Budapestet bemegyek a Honvédba amihez amúgy is nagyon közel laktam ... erre nézik a kislaborba átküldenek a nagylaborba stb.. mesélem a szitut, hogy hogy jártam, ide is tartozom és itt lehet meg tudják csinálni.. mondják meg tudják, de még kérdezősködnek mi legyen... ez délután 2-3 órakor étlen, szomjan reggel 5-től meglehetősen betegen egy 10 órás műtét előtt.... no komment .. szóval lehet hazajönni fasza az egészségügy...

    Mindezeket figyelembe vévé kaptam elég jó ellátást szar körülmények ellenére pár évvel korábban a Szent Jánosban... persze vastag paraszolvencia kíséretében és ajánlott orvosnál... csak a tisztánlátás miatt írtam le ezt is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan mondj ellent.
      :)
      Nem állítom, hogy minden rendben van a magyar egészségügyben, de szerintem kórháza válogatja.
      Amihez nekem volt szerencsém (vidéki kórház), soha nem volt extra negatív tapasztalatom.
      Ez nem jelenti azt, hogy másnak nem lehet.
      :)
      Amire (ismét) próbáltam rávilágítani, az utolsó mondatban foglaltatik.
      Itt sem minden habostorta, mint azt sokan feltételezik.
      :)

      Törlés
  8. Nézz körül egy magyarországi sürgősségi osztályon,rögtön másképp látod majd a svájci helyzetet.Az 5 óra várakozásnak sokan itthon nagyon örülnének,hidd el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Körülnéztem már párszor, eddigi életem 40 évében.
      :)
      Előbb írtam, hogy én vidéki vagyok.
      Abban a kórházban a sürgősségi ellátás is rendben volt és van.
      Azt nem tudom, hogy máshol mi a helyzet, de ez engem sokkolt és felháborít.
      :(


      Törlés
  9. 1. A szabalyok nem ismerete nem mentesit azok betartasa alol.
    2. Aki a magyar egeszsegugyet jobbnak tartja a svajcinal az szamomra egyszeruen primitiv.
    3. A nagy Svajc-ellenesseged mogott en egy sokkal melyebben huzodo, mas teruletu frusztraciot erzek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen,
      1./ Ez nettó marhaság. Nem tiltja semmilyen szabály, hogy sürgősségire menjen a beteg.
      2./ Értő olvasás. Általános iskola alsó tagozat. Olvasd el kérlek még egyszer. A történet az 5 órás várakozásról szól.
      3./ Nem vagyok Svájc ellenes, csupán szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez sem "álomország", mint az sokan feltételezik.
      Ha ismernéd a blogot, akkor tudnád, hogy a jó dolgokról is írok.
      Ennyi.
      :)
      Köszönöm a pszichológiai elemzést, jól vagyok.
      :)

      Törlés
  10. Jo hogy megirtad ezt a történetet! A kommentek elolvasàsa utàn hamar kiderül hogy jo a svàjci egészségügy, mint ahogy az is, hogy az esetedben (is?) elöfordulo hosszu vàrakozàsi idö nem elsösorban a svàjci egészségügyi rendszer hiànyossàga, hanem gyakran a betegek hozzààllàsa és tàjékozatlansàga jàrul hozzà a kialakulàsàhoz.Szerintem sokaknak szolgàlt hasznos utmutatoval.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem olvastam ki a hasznos útmutatót.
      :(
      Továbbra sem értem, hogy mit kellett volna tennem, hogy elkerüljem az 5 órás várakozást.

      Törlés
  11. Szóval mindenhol van gané is meg jó is. Ennyi.

    VálaszTörlés
  12. Hat nem tudom, te összehasonlitod a magyar privat rendszert a svajci allamival...
    Biztos vannak M.O.-n is jo korhazak, orvosok, szakemberek, de azért az atlag kritikan aluli. És nem csak a külsöségek, hanem az orvosok, növérek hozzaalasa sem mindenhol éri el banyaszbéka feneke szintjét.
    Megesett dolog, hogy a sürgösségi mentöauto eltévedt a feleségemmel Balatonkenese és Veszprém között, és mivel én nem kisérhettem a feleséegem a mentöben, hamarabb értem a korhazba, mint a mentöauto. Kezelések utan beraktak egy 12 személyes szobaba, amivel nem is lett volan gond, de kért 1 szem altatot, hogy el tudjon aludni, na amit azért kapott, hogy ilyenért az apolot merte hivni...

    Ismerd meg a rendszert és utana szidd. Valoszinüleg, ha nem a korhazba mész, hanem felhivod az ügyeletes haziorvost (igen, van hétvégén is) vagy a biztositod, hamarabb ellatak volna és jobb lenne a szad ize...

    Néha megirhatnad a pozitiv élményeidet is, ha vannak egyaltalan...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kommentelő!
      Kezdjük a végével.
      Van pozitív történtetem is, arról is írok.

      A posztom a mindennapjainkról (is) szól, amibe nem csak öröm, de üröm is vegyül rendesen. Még akkor is, ha ez Svájcban van.
      Sokadszor írom le, vannak olyan betegségek, amivel hiába riasztod a háziorvost, ő is csak a kórházba tud beutalni. Jelen eset ilyen volt.
      Ugye ez világos?

      És végül, de nem utoljára: a szövegből kiragadni és átértelmezni nem túl szép dolog.
      Ugyan megemlítettem azt, hogy mióta külföldön élek privát rendelésre járok Magyarországon (ha nem tettem volna, azért oltotok le), de az említett kórázi esetek mind az államiak közé tartoztak.
      Bocsánat, hogy én elégedett vagyok.
      :)
      Barátsággal,
      SS

      Törlés
    2. Névtelen: valami jelet tehetnétek hogy tudjam, melyik Névtelenre válaszolok, na mindegy, ez mellékszál. Amit a magyar egészségügyről írtál, sajnos egyetértek. Ettől még vannak olyanok akik azon ritka kivételes helyekre járnak ahol jó. És akkor a véleményük is jó. Hogy Svici a pozitív vagy negatív véleményét írja, az a saját döntése, szíve joga a saját blogján kiemelni azt amit akar. Azért mert valakinek más a véleménye, még nem kell átharapni a torkát. Nincs két olyan ember aki egyformán vélekedne x dologról. Békésen, jóindulatot feltételezve is lehet beszélgetni, bár inkább úgy látom, a vita mindig vonzóbb mint az információ.

      Törlés