2016. november 21.

Emberség (?)

Már többen jeleztétek, hogy nincs új írás... Mi történt?
Jelentem, hogy semmi különös, csupán elnyelt a tennivaló. Három hetet töltöttem otthon. Nem tudom, hogy érdekel-e benneteket, hogy mit tapasztaltam kívülállóként.
Majd jelezzétek, hogy írjak-e róla bővebben.

Most csupán egy esetet szeretnék megemlíteni, ami nagyon megrendített.
.
.
.
Azt hiszem, hogy egy külföldön élő magyart sem lep meg, ha azt írom, hogy hazaérve szinte csak panaszt és elégedetlenséget tapasztalok.
Az emberek szidják a kormányt, a főnököt, a szomszédot, a tanárt, az orvost és folytathatnám, kinek ízlése szerint.
Ugyanakkor soha nem hallok arról, hogy ki mit tesz magáért, ne adj Isten másokért. Na jó, ez így nem igaz, mert azért akadnak, de azt hiszem jelentős kisebbségben vannak.

A történet rém egyszerű, de tanulságos...
Az édesapámat meg kellett műteni (ezért voltam otthon). Szerencsére a műtét során és azt követően is minden rendben ment. Mivel belső szerveket érintett a dolog, ezért napokig csak folyadékot vehetett magához, és egyébként is 70 + már nem ugrál az ember a műtétet követően. Nem volt épp a topon, amikor elérkezett a nap, és eltávot kapott.
Nagy lendülettel és örömmel érkeztem érte. Gyors összepakolás, mire odaértem már zárójelentés is volt, így egy pillanatot sem kellett várni. Elindultunk, minden rendben volt.
Ám, amikor a liftben igyekeztünk lefele, abból kilépve az apu mondta, hogy rosszul van. Láttam, hogy a normál kórházi sápadtság alól a maradék vér is kiszalad az arcából. Gyorsan eldobtam, ami a kezemben volt és próbáltam valami biztonságos helyet nézni.
A folyosón nem sokat láttam, így a falhoz próbáltam lapítani, de a maradék ereje is kezdte elhagyni.

Emberek jöttek és mentek, bámultak...
Lehet, szólnom kellett volna, hogy segítsen valaki, de magam is annyira megijedtem, hogy csak arra tudtam koncentrálni, hogy fel ne boruljunk mindketten.
Az emberek meg csak néztek, egyik másik megállt, majd továbbment.

Utólag szívesen megkérdezném őket, hogy vajon mit gondoltak?
Egy kórházban talán kizárható, hogy épp egy részeget próbál valaki irányba fordítani. Szóval, nem értem a reakciót.

Végül egy fiatal lány látta szorult helyzetem és kétségbeesésem, segítségemre sietett, így ketten sikerült biztonságos helyre támogatni az aput. Épp időben, mert a következő pillanatban már se kép, se hang, elájult.

Persze, az emberek ott is csak néztek.
Egy nő megjegyezte, hogy "ilyenkor vizet kell neki adni".
Kösz.

Utána hosszasan gondolkodtam.
Rendben van ez így?



Így ismeretlenül utólag is köszönet a lánynak. Nem tudom, hogy mi történt volna, ha nem siet a segítségemre.
Respekt!


4 megjegyzés:

  1. Igen, írjál bővebben! Amúgy az emberek mindenhol bunkók. Legalábbis sok van belőlük.

    VálaszTörlés
  2. Eloszor is jobbulast Apukadnak, remelem, azota mar felepult, vagy legalabbis megerosodott.

    Ez a segitseg meg erdekes dolog... En ugy hiszem, hogy alapvetoen segitokesz vagyok. Emiatt nekem valahol az a normalis, hogy ha valakin latom, hogy gondban van, akkor segiteni szeretnek. Am az utobbi idoben szinte csak visszautasitasba futottam bele. Peldaul a multkor a vasuatallomoson mennek fel a hosszu lepcson, amikor latom, hogy lefele jonne egy fiatal no, baromi nagy boronddel, amit kb egyesevel rugdal lefele a lepcson. Odamentem hozza, napszaknak megfeleloen koszontem :-) es megkerdeztem, hogy segithetek-e. Kb ugy nezett ram, mint aki nem is ertette, mit akarok, aztan mondta, hogy nem kell neki segitseg. Ezek utan nyilvan en is jol meg fogom gondolni, hogy bele akarjak-e avatkozni masok dolgaba, meg ha csak segiteni szeretnek is.

    Jo, nyilvan a Ti esetetek mas, egy korhazban tortent, stb. De mint altalanos dolog azert szerintem ez egy ketiranyu valami, sokszor azert nem kapunk masoktol segitseget, mert legtobbszor egy-egy ilyen felajanlas visszautasitassal vegzodik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván mindenre van ellenpélda is csak hát hogy nézne ki a mondat hogy igen-nem, nem-igen, meg az ellentéte is igaz, szóval ez lett leírva. Mondjuk arányaiban gondolom nem a segítség visszautasítása a több hanem a sunnyogás, nem nézek arra nehogy segíteni kelljen meg amúgy is leszar mindenkit, azért ez az általános inkább. Szerintem.

      Törlés
  3. Én az abszolút mozgásképtelen páromat szoktam vinni olykor. Legutóbb egy kórház mentőbejáratánál küszködtem vele kb. fél órát, hogy valahogy az autóba tuszkoljam. Nem nem segített senki, inkább ültek a meleg autóban járó motorral és megvárták, míg elmegyek előlük.
    És ez nem az egyetlen ilyen tapasztalatom sajnos.
    És igen várom az írásaidat!
    Mariann

    VálaszTörlés