2016. november 29.

Kellemes meglepetések

Ahogy az előzőekben írtam, hosszabb időt töltöttem otthon. Azóta eltelt egy kis idő, leülepedtek a dolgok.
Nyugodtan dobáljatok meg rohadt paradicsommal, de többségében jók a tapasztalataim. Én azt látom, hogy sokan változtak pozitív irányba. Sok dolog működik jobban, mint néhány éve.

Persze, találkoztam bunkó autóssal, meg paraszt pénztárossal, de ezek alapján nem mondhatom, hogy minden szar volt. Hozzá kell tenni, hogy hivatali ügyintézésem nem volt, ott nem tudom, hogyan alakulnak a dolgok.

Biztos emlékeztek arra az írásra, amiben csalódottságomnak adtam hangot a svájci egészségüggyel kapcsolatban, most egy kis magyar ellenpont következik.
A svájcihoz még annyit, hogy megkaptam a számlát, ami egészen pontosan 2800.- frankocska. Ezt ki kell fizetnem, mert magas az önrészem a biztosításomban. Persze, még így is a normál havi díj 350.-
Ebben a számlában kettő darab 15 perces vizit, illetve egy ambuláns műtét van.
Zárójelentést a mai napig nem kaptam, pedig kértem, hogy a címemre küldjék meg.
No comment.

Térjünk vissza Magyarországra.
Az édesapámnál lágyéksérvet állapítottak meg néhány hónapja. Először privátban próbálkoztunk, de az altatóorvos nem vállalta a műtétet. Hiába jók a leletei, de a kora miatt nem akarta engedélyezni azt. Nem maradt más, mint az állami. Először egy gyenge infarktust kaptunk, mert 2018 (!) őszére kaptunk időpontot. Ennyiben maradtunk.
Aztán szeptember végén jött a telefon, hogy akkor műtét két hét múlva.
Gyors labor, altatóorvos.
Sehol sem kellett várni semmit. Odamentünk és már csinálták is. A legtöbbet -másfél órát- akkor várakoztunk, amikor a befektetést intéztük. Jót mosolyogtam magamban, amikor egy fiatal hölgy kezdett hisztizni, hogy már egy órája vár. Majdnem mondtam neki, hogy "anya, ne cirkuszolj, én öt órát vártam". Aztán persze nem szóltam...
A műtéti előkészítés miatt vasárnap délután mentünk a kórházba. A nővérek végtelenül kedvesek, segítőkészek voltak.
A kórteremben két ágy, TV.
Kaviár nem volt, meg evőeszközt is vinni kellett.
A fenébe...
:)
Másnap a műtétet rendben elvégezték. Sajnos, később a seb átvérzett, ezért a nővér szólt, hogy eszébe ne jusson saját pizsamát venni. Maradjon a kórháziban, inkább azt vérezze össze.
A műtétet végző orvos több alkalommal is benézett (a viziten kívül), hogy minden rendben van-e, ahogy a nővérek is.
Azt beszéltük meg, hogy az eltávozás napján majd megcsörget az apu, de csak akkor ha kézben van a zárójelentés, mert arra mindig várni kell (hallomás alapján).
Egy nap hívott, hogy mehetünk haza és már a zárót is megkapta.
Hm.
Fél óra múlva ott voltam és valóban menetre készen állt.
Néhány nap múlva kellett visszamenni, hogy kiszedjék a kapcsokat. A rendelési idő kezdete előtt kellett megjelenni, fél óra alatt végeztünk.
Kis konfliktus alakult ki, mert az apu mindenáron szeretett volna borítékot csúsztatni az orvos zsebébe (jó magyar szokás).
Én azt mondtam, hogy az orvos, mint mindenki más fizetést kap. Minek?
- Mert nagyon rendes volt. - jött a válasz.
De bakker, ez a dolga.
Ennyiben maradtunk.
Illetve -akaratomon kívül-, mégis én "győztem".
Nem vagyok járatos minden orvosi dologban, én azt hittem, hogy a kapcsokon kívül még varrat is van.
Mondtam az apunak, ha annyira meg akar szabadulni némi pénztől, akkor majd vigyen a varratszedésre.
Mikor kijött a rendelőből, akkor derült ki, hogy nincs is varrat.
:D
Többet nem kell mennie.
Hm.
Megmaradt x ezer forint.
Hogy mit akarok ebből kihozni?
Már sok alkalommal több helyen leírtam, hogy nekem soha nem volt semmilyen problémám a magyar állami egészségügyi ellátással kapcsolatban (boríték nélkül sem).
Igaz, nincsenek irreális igényeim, nem olyan szolgáltatást várok, mint egy hotelben, csak annyit, orvosok a legjobb tudásuk szerint, a legrövidebb idő alatt gyógyítsanak meg.
Nálam/nálunk ez működik, működött.

Azt is készséggel elhiszem, hogy vannak olyanok, akik rosszabbat tapasztaltak. Nem minden kórház, nem minden osztály egyforma, és mindenhol lehetnek bunkók.
Összességében az elmondható, hogy a körülmények valóban elmaradnak a nyugati kórházaktól, de talán ellensúlyozza az orvosok szaktudása, ami meggyőződésem szerint még mindig az élvonalba tartozik.
Az éremnek van ilyen oldala is. (Mielőtt valaki megkérdezi, ez egy megyei kórház.)



Aztán persze találkoztam bunkó autóssal is, aki cseszett megállni a zebránál. Próbálkoztam a neveléssel, rádudáltam és kimutattam a középső ujjam. Kicsit meglepődött, a gyalogosok elismerően mosolyogtak.
Volt "szerencsém" egy bunkó pénztárossal, aki úgy kiabált rám, mintha valami égbekiáltó bűnt követtem volna el, mert nem toltam ki a kocsim eléggé, mielőtt elkezdtem belepakolni.
Nem húztam fel magam, elnézést kértem, és csak annyit mondtam, hogy igyekeztem gyorsítani a folyamatot, mert az előző vevő még ott tökölt előttem és vagy húsz ember állt mögöttem.
Végül ő is elnézést kért.

Egy nap ruhát vásároltam, a pénztárban felhívták a figyelmem, hogyha nem próbáltam meg, akkor otthon ne vágjam le a címkéket, mert csak úgy tudják kicserélni.
Murphy... Persze, hogy nem lett jó. Másnap egy hang nélkül cserélték ki.

Aztán voltak olyan dolgok, amiket nem értettem, de eszköz nélkül nem tehettem semmit, csak a fejem ráztam.
Példa: a helyi Plaza parkolója fizetős lett egy ideje. Azóta kong az ürességtől, gyakorlatilag csak üres parkolóhely van. Ennek ellenére sokan a bejárat előtt/mellett/mögött állnak meg és nem a kijelölt helyeken. Érdekes módon, szinte kivétel nélkül a magyar szentháromsággal (Audi, BMW, Mercedes). És azokból is az újabbakkal.
Néha arra gondoltam, hogy kár, hogy nincs egy vadrács a kocsim elején.
:D
Azt sem értem, hogy a rend őrei miért nem "díjazzák" ezeket. Egy vagyont kaszálnának naponta.
Egy nap beáltt egy svájci rendszámú fiatal is, valami szakadt szarral. Mikor kiszállt, csak annyit kérdeztem, hogy "öreg, ezt kint is így csinálod?". Nem szólt semmit. Csak remélni tudom, hogy átgondolta.

Ennek ellenére összességében azt gondolom, hogy nem olyan rossz a helyzet.
Azt látom, hogy sok esetben az emberek fejében van a nagyobb probléma.
Akik állandóan panaszkodnak, akik egymásra mutogatnak, akik mindenben a rosszat látják meg, akik szerint mindig más a hibás.
Mi a megoldás? Nem gondolom, hogy egyszerű, de akik nem csak a negatív dolgokat látják, meg kéne mutatni, hogy lehet másképp is.
Talán...

33 megjegyzés:

  1. Az utolsó bekezdésben a lényeg....

    Azért az orvosok szaktudásával is van probléma ... Honvéd kórházban törlőkendőt hagynak a betegben műtét után stb....

    Nekem is volt nemrég egy nagy műtétem egy magánkórházban TB kerettel ... jól fizetett orvosokkal, de megvolt a borítékba mennyit kell tenni ... sőt utána a rehabon is a Sportkórházban..... pedig nagy fizetés után fizettem TB-t...

    Amíg ez az öszvér rendszer nem változik sokan feljogosítva érzik, hogy ellopják a pénzeket mivel nincsenek tiszta viszonyok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy írtam, nem minden tapasztalat egyforma.
      :)
      Beszélgessünk!

      "Honvéd kórházban törlőkendőt hagynak a betegben műtét után stb.... "
      Orvosi műhiba mindenhol van a világban.
      Nekem a biztosításom tartalmaz egy olyan passzust, miszerint ha műhiba történik, a biztosító vállalja a jogi képviseletet.
      Gondolom, nem véletlenül...
      :)

      "a borítékba mennyit kell tenni"

      Miért KELL?
      Szerintem ez egy nagyon rossz "beidegződés".
      Én soha nem adtam és még élek.
      :)

      Az anyukám súlyos beteg, kéthavonta kórházban van.
      A nővérek még egy csokit sem fogadnak el, az orvos szintén.
      És ez is ebben a rendszerben van...

      Törlés
    2. Persze beszélgessünk az a jó... mindenkinek van véleménye és eltérő tapasztalata...:-)

      Műhiba mindenhol.. annak a kompenzálása is kérdés a mértéke ... nemrég egy fiatal nő is meghalt műhiba miatt ottmarad egy nagyon kicsi gyerek és talán még nagyobbak is ... a kórház először felajánlott valami aprót aztán visszakozott és ma sem ismeri el ... megy a huzavona...

      Dolgoztam nagy gyógyszergyártónál... hogy mennyit kell szabott árak vannak és van olyan orvos dinasztia 3-4 generációt érthetünk ez alatt akiknél az alap 120 ezer forint ha kevesebb visszadobják nagymaminak, hogy ez még egy haveri sörözésre sem elég... megtörtént eset .. mindegyik generációval szemben perek vannak folyamatban röhögnek rajta és folytatják ahogy eddig...

      "a borítékba mennyit kell tenni" - 2012-ben volt egy kisebb műtétem ... ott volt egy taxis is aki szintén ezt mondta aztán olyan nagy fájdalmai lettek, hogy szorgalmasan azt tudakolta, hogy ő bizony nem ad mert ő sem nagyon kap ... LOL ... aztán csak becsúsztatta a doki zsebébe...

      "Az anyukám súlyos beteg, kéthavonta kórházban van.
      A nővérek még egy csokit sem fogadnak el, az orvos szintén.
      És ez is ebben a rendszerben van..." - Jó ha van ilyen én és az orvoslátogatók ilyent nem nagyon láttam/láttak... másrészt magas fizetés után hatalmas befizetés után becsületes ellátást várnék és nem még az adózott jövedelemből maszekba fizetni... továbbá a lerohasztott rendszerben előbb-utóbb el fogják fogadni a "csokit" mert rá fognak kényszerülni... csak szerelemből nem élnek meg... míg stadionban egyes takarítók 380 ezret keresnek... vagy átmennek stadion takarítónak ...

      Törlés
    3. Azt gondolom, hogy vannak mindenhol extrém esetek. :(
      Én is hallottam ilyenről.
      Ugyanakkor sok esetben a civilek mindennek felülnek és rendszerint a negatív történéseket lovagolják meg (sok esetben a konkrétumokat figyelmen kívül hagyva). Itt a médiának is nagy szerepe van.

      Azt is tudom, hogy a fórumokon, a kórházi szobákban terjednek az "információk", hogy mennyit KELL adni.
      Aztán indul a lavina. Licitáljuk egymást túl!
      :D
      Innentől orvosa válogatja, hogy ki az aki elfogadja és ki az, aki nem...
      Sokan nem várnak és nem is fogadnak el.

      Attól függetlenül, hogy soha nem adtam, nem éreztem, hogy rosszabbul láttak volna el... és nem csak benőtt körmöm volt. :)

      Én azt gondolom, hogy nem csak és kizárólag a rendszer rossz. Persze, van sok dolog, ami nem működik jól...
      Megjegyzem, csak kérdésként merül fel bennem: mi lenne, ha máról holnapra egy nyugati tip. rendszert vezetnének be?
      Szerintem kitörne a harmadik világháború...
      :D

      Törlés
    4. Extrém igen .. csak nem mindegy mi lesz a gyakoribb ... amikor lassan sokkal több az extrém, mint a normál...

      Nem a médiából hoztam az eseteket ... orovoslátogatóktól akik puszi pajtásai az orvosoknak.

      Sokan nem és nagyon sokan igen ... sőt addig toporognak a beteg körül amíg kapcsol... hogy adni kéne ... pedig amerikába, angliába stb járt ki a doki nagyon nagy név a szakmában ....

      nem túllicitálás ... írtam rá példát az előbbi hozzászólásomban megtörtént esetekről írok nem a "libsi" médiából.

      Jó hogy van ilyen tapasztalatod .. sajnos ez a kevesebb manapság, ezért sem ártana a finanszírozást tisztába tenni és nem lenne háború.. hiszen a lenyúlások és stadioncsodák sem okoztak ilyen földindulást. Birka nép a magyar ugyanis.

      Így van nem csak maga a rendszer.

      Törlés
    5. Nem láttam statisztikákat, de érdemes lenne összevetni más országokéval. Lehet, nem lenne rosszabb.
      ?
      Nem cáfolni akarom amit írtál, én csak a saját ellenpéldámat és hozzáállásomat írtam le.
      Megjegyzem, vannak a családban orvosok. Egyikük vidéki háziorvos. Emlékszem, nem lehetett egy vasárnapi ebédet végigenni, mert mindig jött valaki kosárral. "Doktor úr, ha meg nem sértem..."
      (Minek?)
      Most innentől érdekes a dolog: elfogadja vagy ne?

      Sokszor beszélgettünk erről a témáról és a féreértés elkerülése végett, volt ilyen is és olyan is.
      Nekem meg véleményem...
      :D

      Azt nem hiszem, hogy csak és kizárólag a jelenlegi politika az oka mindennek. Ezek előtt voltak mások is, a rendszert már többen átalakíthatták volna... nem történik semmi sem.
      Szerintem senki sem akarja, az egyes polgár sem.

      Gondolod, ha azt mondanák, hogy holnaptól biztosítási alapú lesz a rendszer, annak mindenki tapsikolna? Pláne, ha esetleg havi szinten többe kerülne Mari néninek? Vagy urambocsá nem egyforma lenne a szolgáltatás?
      Kíváncsi lennék rá.

      Törlés
  2. Statisztikát én sem ... én is voltam egészségügyben nyugaton, a tengeren túl is ... nekem onnan nagyon jó tapasztalataim vannak..

    Hogy hol rosszabb nem igazán érdekel ha rendszeres nagy összegű befizetés után nem kapok korrekt ellátást és mind a beteg mind az eü. személyzet diszkomfortosan érzi magát a körülmények és elszámolás, finanszírozás miatt.
    Azok a lekiismeretes eü személyzettel rendelkező kórházak stb ahol te szerezted ill. szerzed a tapasztalatod jó, hogy vannak csak nehogy kikopjanak .... másrészt szórványok nem az az általános.

    Cáfolhatod hiszen mindkettőnknek mások a tapasztalatunk bizonyos ellátásokat és helyeket illetően talán annyiban azonos, hogy az eü személyzet lelkiismeretesen végezte a dolgát.

    Nálunk is van orvos a családban... valaki már évek óta vagy évtizede németországban valaki itthon. Tehát ebben is van mindkettőnknek merítése.

    Így én elfogadom a te tapasztalataidat semmi probléma az eltérő tapasztalatainkkal de pro vagy kontra ez a rendszer nem fenntartható.

    Ja a vélemény az meg tapasztalatokon nyugszik.. én ezért sem vonom kétségbe másét .... csak elmondom a magamét.

    Én ilyent biztos nem mondtam, hogy "csak és kizárólag a jelenlegi politika az oka mindennek" - azonban 2/3 és sok erőforrás birtokában hatalmas történelmi lehetőséget szalasztanak el a mmostaniak, hogy ezt nem rendezik normálissá téve a működést. Továbbá semmi nagy elosztórendszerhez nem mertek ezek sem és a korábbiak sem érdemben hozzányúlni. Ezek pedig tények.

    Valószínű a polgárs sem valóban ... csak ebben a kormányoknak van felelőssége ... a polgár meg megszavazta őket.

    Nem nem tapsikolna ahogy sok más döntésükre sem tapsikoltak és leszarták nagy ívben... földmutyi, trafikmutyi stb...

    Az emberek nagyon nagy százaléka semmiféle változást nem preferál sőt szembeszegül vel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem állítom, hogy a rendszer jó. Egyrészt abba nem látok bele (nem is akarok), másrészt nem az én tisztem.
      :)
      Az orvosokról és erről az intézményről (helyesbítek, néhány osztályról írtam), nem kétségbevonva, hogy máshol másképp van.
      Egyben összehasonlításul a svájci tapasztalataimmal.
      Gondoltam, sokakat érdekelhet...

      Nézd, hogy ki kire szavaz egyéni dolog, de eddig egyik kormány sem csinált semmit... ez tény.


      Törlés
  3. Én tanultam eü finanszírozást olyan egyetemen ami orvosi egyetemváros ezért is volt érdekes a tapasztalatokon alapuló képzés... hát elkeserítő volt... dolgoztam is ilyen területen.

    Persze jó, hogy leírtad... semmi nem feket és fehér ott sem itt sem.. mindkét rendszernek másak a gyermekbetegségei...

    Ezt írtam én is amikor a nagy elosztórendszereket pedzegettem...

    Jó, hogy leírtad amit leírtál főként mert van összehasonlítási alapod. Főként érdekes ha lebontjuk rendszerszinű működésre és egyéni teljesítményekre...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm... hát van hova fejlődni, az biztos.

      Egyébként még egy érdekes észrevétel.
      Mikor a problémámmal bementem az ügyeletre itt Svájcban, tudtam, hogy műteni kell (nem ez az első eset).
      Kétszer rendeltek vissza, már akkor sem értettem miért.
      Meséltem ismerősnek, erre azt mondja "mert alaposak".

      A lószart kérem.
      A két felesleges vizit 800.- volt.
      :D
      Ezt persze csak az vágja le, akinek már volt hasonló tapsztalata, vagy amikor az otthoni orvosomnak meséltem.
      Itt a "svájci minőséggel, hozzáártéssel" minden szart el lehet adni. Még az orvosi ellátást is.
      Szóval, azért itt is megy a lehúzás rendesen.
      :D

      Törlés
    2. "Mikor a problémámmal bementem az ügyeletre itt Svájcban, tudtam, hogy műteni kell (nem ez az első eset).
      Kétszer rendeltek vissza, már akkor sem értettem miért." Esetleg mert a nem akut, tervezhetö mütét, a kivizsgäläs és egyeztetés nem az ügyelet keretei közé tartozik? (Szomoru hogy az otthoni orvosodnak ez nem, helyette a kritizàlàs jutott eszébe)

      Törlés
    3. Az is szomorú, hogy az eset ismerete nélkül osztod az észt.
      :)
      Nem kritizált, csupán megjegyezte, hogy felesleges volt a beteg szivatása.

      Törlés
  4. persze nem is vontam kétségbe, hogy ott is megvan a leadott teljesítmény nélküli gazdagodás igénye ...

    sehol sincs kerítésből a gyulai kolbász és fordítva...

    a kérdés inkább mi minősül deviánsnak ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is irtózatos mennyiségű pénz folyik be a kasszába és az mégis üres.
      :(
      Volt valahol egy érdekes cikk erről, ha megtalálom írok róla.

      Törlés
  5. Mindenkinek más a véleménye, tapasztalata. Hogy az extrém esetekből mennyi van, nem tudhatjuk, ezért csak a sajátomra tudok támaszkodni. Hogy mennyi kell a borítékba? Elvileg semmi. Gyakorlatilag pedig minden felnőtt, önálló gondolkodással bíró egyén eldönti hogy akar-e, mennyit és miért. Nincs közünk hozzá. Én van hogy adok, van mikor nem. Nincsenek nagy igazságok hogy mi az a helyzet amikor az ember jól teszi-e hogy ad vagy nem. Helyzete válogatja. Nekem is vannak nagyon rossz és nagyon jó tapasztalataim. És igen, sokszor a nagyon rossz tapasztalat miatt adtam pénzt, mellette gondoskodva arról hogy a negatív tapasztalat alanya be legyen jelentve oda ahova kell. Ha bajom van és sürgős de nekik nem, akkor a gyorsabb ügyintézés miatt kénytelen vagyok más eszközökhöz folyamodni. Akár a pénzhez is. Ahogy nincs véleményem azokról sem akik nem adnak, ugyanolyan semleges az a tény is hogy van aki meg ad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem számonkérni akarok...
      :)
      Csak megfejteni a dolgokat, hogy aki úgy gondolja, hogy KELL adni, az miért gondolja úgy.
      Én azt gondolom (aztán majd ti elmondjátok, hogy ti mit gondoltok), hogy az orvosokat mi -betegek- rontottuk el. Nem most, a fene se tudja mikor.
      Talán úgy gondolták az elődök, ha adnak, akkor jobb szolgáltatást kapnap?

      Egyszer valaki elkezdte...

      Aztán a dokik sem egyformák. Van aki régen és most is elfogadja és van aki akkor sem és most sem.
      Sőt, van aki elkéri (én is tudok ilyenről).
      Vagyok olyan gonosz, hogy még azt is feltételezem, hogy van aki így választ szakot.
      Mert ugye egy anesztes orvosnak a legritkábban dugnak a zsebébe... ellentétben egy nőgyógyásszal.

      Törlés
    2. Még jó hogy szimultánban az én oldalamon ugyanerről beszélünk, akkor nem írom le ugyanazt =D

      Törlés
  6. Nem vagyok az a károgó típus és örülök, hogy abban a kórházban jó tapasztalataid voltak, de amíg olyan dolgok történhetnek meg otthon, mint pl. a tegnapi hír a Dél-Pesti Kórházból, addig nem tudok őszintén örülni. Ha nem olvastad volna: a kórház WC-jében egy halott nőt találtak. A vizsgálat megállapította, hogy az illető (valószínűleg egy látogató) több napja halott volt. A szagát csak azért nem érezték, mert a WC állapota miatt az ablak folyamatosan nyitva volt... Mindez a koraszülött intenzív osztály mellett. Szerinted hogy takarítanak ott, ha napokig nem vesznek észre egy hullát??? És a legszebb: a rendőrség lezárta a vizsgálatot, mert a nő nem "idegenkezűség következtében" halt meg....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt gondolom, hogy sok esetben a fejétől büdösödik a hal, ahogy mondani szokás.
      A rendőrségnek valóban nincs több dolga az üggyel, de ha a kórház is ennyiben hagyja az nincs rendjén.
      Ebben az esetben megkérdőjelezném az intézményvezető alkalmasságát.

      Nagyon sajnálatos az eset, de azt is tegyük hozzá, hogy sajnos vérszagra gyűlik a vad, a média "szereti" az ilyen eseteket. Aztán sokszor azt is megírják, ami nem igaz, nem úgy igaz, de erről később már soha nem olvasunk.


      Törlés
    2. Szerintem van köze a rendőrségnek az ügyhöz mert a kórház egy közösen használható helyiségében történt. Ki tudja meddig élt, lehet hogy sokáig, rosszul lett és nem kapott segítséget. Nem tudhatjuk. A kórház felelős az általa használt termekért, helyiségekért. Ha másért nem, a betegek biztonsága miatt is, hiszen idegen nem maradhat látogatási időn kívül az épületben. Ezt pedig ellenőrizniük kell. Az meg hogy a hír igaz-e, még nem tudjuk de ezzel az erővel semmilyen hírről nem lehetne beszélni mert biztos nem igaz.

      Törlés
    3. A rendőrségnek ebben a formában -jogilag- nem hatásköre.
      Ilyen a törvény.
      A belső vizsgálatról szívesen olvasnék.
      Gyanítom nem fogok.

      Törlés
    4. Azért kíváncsi lennék én arra a törvényre pontosan mit is takar az erre vonatkozó rész. Mert ugye ahány ügyvéd, annyi különböző törvényi értelmezés. Most voltam kórházban. tegyük fel hogy rosszul leszek a budiban (nem lettem) és 3 nap múlva találnak meg hóttan, holott segítséggel megúsztam volna. Már hogyne lenne felelős a kórház, segítség elmulasztása, stb. Ha egy ház előtt fagy esetén nem szórják fel homokkal vagy valami szarral az utat és ott valakit baleset ér, a ház képviselője felelős. ha a kórház nyilvános helységében halottat találnak akkor a kórház nem felel? Mindkét esetben a rendőrségnek szerepe van hiszen önként senki nem vállalja be a felelősséget.

      Törlés
    5. Ilyen alapon kit teszel felelőssé, ha egy hajléktalan meghal a pályaudvaron?
      Erre az esetekre nem vonatkozik a személyes felelősség.
      Amit te írtál az más. Ha te a kórházban vagy mint beteg és nem veszik észre, hogy üres az ágyad, ott van felelős (bár még nem láttam, hogy egy esetleges infarktus esetén bármely szakértő is elmarasztalt volna valakit), de ahogy írtad itt nem erről volt szó.

      Törlés
    6. A pályaudvar nem kórház. A kórház mosdójába az ember kényszerből megy mert mondjuk *arni kell. A pályaudvarra nem kényszerből megy. A látogatóért is felelős a kórház ha olyan helyen történik vele baleset, halál ami a kórháznak napi használatos része, mint pl. a mosdó. Mert takarítani kell pl. Ahogy írtam de ismétlem, idegen sem tartózkodhat a kórház területén csak látogatási időben. A pályaudvaron nincs látogatási idő. A szabály betartása a kórházé, ha nem tartja be akkor a felelőst a rendőrség keresi, megtalálja. Van felelős, hogyne. Mint ahogy biztonsági őrök is vannak, én már láttam kórházban. És az ő munkájukat is szervezi valaki meg a saját helyiségeik ellenőrzését, karbantartását, felügyeletét, akármit.

      Törlés
    7. Nézd, ez nem ilyen egyszerű.
      1./ A kórházat nem lehet felelőssé tenni, mert valaki bement a területére (lehet, hogy csak slozira).
      Vagy mindenkit igazoltatni kellene? Hogy működne ez a gyakorlatban?
      2./ A látogatók lennének a legjobban felháborodva, ha be kellene tartani a látogatási időt.
      3./ Mivel a boncolás eredményét nem közölték, lehet, hogy hirtelen szívhalál volt. Akkor meg lehetett volna szerencsétlen akár a műtőasztalon is.
      :(
      Félre ne érts, nem védem a kórházat, de ez nem tartozik a rendőrség hatáskörébe.

      Ha valóban napokig ott volt, akkor azt a kórháznak kell kivizsgálnia belső eljárás keretében. És ha valóban valaki elmarasztalható az ügyben, akkor a kórháznak kell büntető feljelentést tenni.
      Ez az eljárási rend.

      Törlés
    8. Ez sajnos, vagy nem sajnos, de igaz. Nevezett kórházat nem tudom Turchi mennyire ismeri. Ha valakire ott a környéken jön rá a szapora, akkor keresztül kell mennie az udvaron, majd ha nem akar a 9-re gyalogolni, megvárja a romokban álló mini liftek valamejikét, (ez a legoptimálisabb esetben is kb 10 perc) Aztán ha mindezt leküzdötte és végre megérkezik, akár azt is mondhatja besz-rok, mert minden szinten olyan a köz wc, hogy részemről inkább a becsinálást választom. Mondjuk nem érteném, miért kell a legtávolabbra menni az illemhelyre. Elég életszerűtlen.
      A 9-en nem csak a koraszülött osztály van, hanem a szülészet is. No itt aztán sokan sokfélék megfordulnak, bármikor. Merthogy ajánlott látogatási idő van, sőt az is ki van írva, hogy a hozzátartozók lehetőleg max. este 19 óráig gondozzák a családtagjaikat. Igen. És a nővérek csak megköszönik. Nem beszélve, hogy a kórház egyben szakrendelő is. Különféle vizsgálatokra lehet menni akár ambulánsan is.
      Egyszóval átjáróház. És amilyen hatalmas lehetetlenség ellenőrízni minden zeg-zugot wc-t.
      Sajnos a közelmultban láttam jómagam is olyan beteget, Aki esett- kelt, de nem lehetett kikötni az ágyhoz. Össze vissza járkált az egész kórházban. Akár ő is lehetett volna.
      De majd kiderül. Vagy nem.

      Törlés
    9. Névtelen: Nem ismerem annyira a kórházat de voltam már ott. Panaszt is tettem. Igen, az lehet hogy átjáróház pont a szülészet miatt mert ugye szülni bármikor lehet és a hozzátartozó megy vele. Azért én voltam olyan kórházban, szülészet ahol biztonsági őr ment végig a látogatás végén és kihajtott mindenkit, a mosdókból meg a nővérek, azaz ellenőrizték. Utána már bemenni csak terhes, szülő nővel lehetett, azaz annak a hozzátartozója nem tűnik el csak úgy, hiszen ő kísérte be az akárkijét. Itt majd az lesz az ügy ha lesz hogy a megtalált személy hozzátartozói lépnek-e valamit vagy sem.

      Törlés
    10. No igen. Erről már nem biztos, hogy akkora hírverés lesz. Amúgy este 11 kor zárják a kaput. Onnantól csak mentőporta van. Sajnos ez ilyen.
      szép napot: Mariann

      Törlés
  7. Van aki a saját lakásában hal meg és csak napok multán a szagról veszik észre. Szörnyű belegondolni is, de van ilyen.
    Amugy irigyellek a jó tapasztalatért. Nekem a legnagyobb rettegésem, hogy itthon kórházba kell menni. Ismerősöm volt a közelmultban 1 napra. Vinni kellett még szalmaszálat és vizet is, mert az se volt. A wc papir és egyéb toalett szereken már fel se akadok.
    Sajnos a magyar orvosokat annyira rosszul fizetik, hogy ha meg vagyok elégedve én is fizetnék. Nagyon nem szeretem az egészet, mert szerintem megalázó. Ezért inkább kapjak bármekkora számlát, kifizetem és nincs semmi rossz érzésem, hogy sokat adtam vagy keveset. Ápolónők, ugyanez a helyzet.
    Svájci biztosítók nagyon is megnézik a számlákat, mielőtt fizetnek. Ha oktalan összegek vannak rajta, simán vitatkoznak az orvossal. Dolgoztam biztosítónál is meg privát kórházban is. Elég jól kiismertem a helyzetet.
    Mindentől függetlenül örülök, hogy jó tapasztalataid voltak. Bunkó autós mindenütt van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem írtam, hogy minden tökéletes.
      :)
      Az ellátás és a hozzáállás tényleg kiváló volt. A körülményeken lenne mit javítani, de még az is elment szódával.
      Az is lehet, hogy jó volt a "merítésem", remélem nem csak egyszeri a tapasztalat.
      Azt gondolom, hogy elég kritikus vagyok országtól függetlenül, hazai dolgokról is leírtam, ami nem jó.

      Azt sem vitatom, hogy az itteni biztosító megnézi a számlát, de adott esetben nem hinném, hogy beleköt egy vizsgálat szükségességébe. Vagy igen?
      Ez érdekelne...

      Ráadásul a számlát én fizettem, szóval nem hiszem, hogy az érdekeimet képviseli.
      :(
      Már csak azért sem, mert pl. azzal nem értek egyet, hogy nincs semmi kedvezmény, ha egy biztosított nem veszi igénybe a szolgáltatást.
      Én ennél a biztosítónál voltam 7 évig, befizettem kb. 25 ezer frankot, és soha nem voltam orvosnál, ezzel szemben a havi apanázs évről évre magasabb.
      Ez nem túl ügyfélbarát.
      :(

      Törlés
  8. Hat, erdekes kerdes es sok pro kontra ervet lehet felhozni a temaval kapcsolatban. Volt ahol mi is fizettunk, mert megmondta elore az orvos, hogy X tizenezer a peacemaker behelyezese. Volt, ahol a foorvos intezte apukamnak az MRI-t minden kovet megmozgatva, egy fillert nem fogadott el, ill mar elore elmondta, nincs zsebbe boritek, ne is probalkozzunk.

    A mostani del pesti eset kapcsan, kinek mi es hogyan a felelossege, nem ez, nem csak ez a kerdesem. Ha az ANTSZ egy ettermet megbuntet, mert a felmosovodrok nincsenek felcimkezve rendesen, ha az ANTSZ megbuntet egy idosek klubjat mert a mellekhelyiseg csempehianyos (elotte vizvezetek javitas volt, nem erdekelte oket) ha egy benzinkuton a WC takaritast papiron nem vezetik, es latszik hogy nem volt takaritva, jol megbuntetik, sorolhatnam... Ezeket a korhazakat miert nem? Ahol mallik a vakolat, a WC-t ezek szerint napok ota nem takaritottak, csempe nem is volt, csak olajlabazat akar... Nincs ellenorzes? Nincs az, hogy eddig es eddig meg kell csinalni? Ovodak iskolak szigoru ellenorzeseknek vannak kiteve, a korhazak miert nem? Nem tudom, van e valasz. Vio, Valenciabol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen nagy igazság de amikor szabott ára van dokiknak akkor gáz és ez rendszerszintű... akkor nincs az adsz vagy nem adsz...

      most a győri kórházban van egy többnapos hulla ... forrsá: index.hu

      Törlés
    2. -bocs., -de, muszáj ide írnom: a "győri kórházi hulla", NEM a kórházban volt, hanem egy sportklubnak kiadott melléképületben, a sportpályák területén!
      Undorító a "médiákok" hozzáállása...

      Törlés