2016. december 5.

Mert megérdemlem? - Az ügyfél megtévesztése

Mert megérdemlem? Hát meg. Mi a fenének nekem internet?
Akaratomon kívül nem került ki új cikk a múlt héten. Nem volt internetem.
Gyakorlatilag adtam egy tockost saját magamnak.

Azt gondolom, ha az ember szolgáltatót választ, több szempontot mérlegel. Így vagyok vele én is. Ha az ajánlatok nem térnek el egymástól (és elérhetőek), akkor nálam fontos az ár. Szerintem nem vagyok egyedül.
Így voltam ezzel, amikor internetszolgáltatót választottam. A UPC mellett döntöttem. Nagy hiba volt.
:(
A jelenlegi ajánlatuk ITT található.
Ebben a csomagban elméletileg elérhető az internet, a TV és opcionálisan a telefon.
Mivel nekem két utóbbira nincs szükségem, az internetre fizetek elő, ami 59 .- frank havonta.
Nem rossz.
Gondolná az ember.

Csakhogy, a nyáron jött egy számla, amit megpillantva a hajam hullott ki. Nem is értettem, hogy mi ez, ráadásul a tulajdonos neve is szerepelt rajta. Ha ez nem lenne elég, akkor visszadatálva egy évre.
Majd 400.- frank volt a végösszeg.

Első felindulásban irány a UPC irodája, nem volt szerencsém, mert egy írástudatlan állt a pult mögött. Valami olyant hablatyolt, hogy ez elméletileg a bérleti díj része.
Hm.
Ok, gondoltam, akkor sok szeretettel megküldöm azt a tulajdonosnak, hogy szíveskedjen befizetni.
Ugye nem lep meg senkit, hogy a tulaj visszaküldte a fizetés lehetőségét, mert neki azt mondta a UPC, hogy ezt a bérlőnek kell fizetni, mert ez a költség az előfizetés része?

Mi a manónak fizessek én a TV és a telefon után, ha arra nincs szükségem?
Hirtelen felindulásból lemondtam a "három az egyben" szolgáltatást és ültem a babérjaimon.
A meglepetés csak akkor ért, amikor december elsején nem volt internet a lakásban.
Akkor esett le a tantusz, hogy amennyiben nem fizetem a "három az egyben" csatlakozás (vagy a jó Isten tudja, hogy milyen) díját, akkor internetem sincs.
Szép.
Mondjuk azt sem értem, ha fizetem a "három az egyben" alapcsomagot, akkor nem lenne kutya kötelességük a csomagot teljes egészében a rendelkezésemre bocsátani? Aztán majd eldöntöm, hogy kell vagy nem kell?



Nos, ha végzünk egy gyors fejszámolást, akkor ez az internet már nem is annyira "ócsó".
A még versenyképes 59.- frankból 96.- frank lesz havonta.
Ez persze sehol sem látható a szolgáltató oldalán. Komolyan elgondolkodtam azon, hogy amennyiben az ember megrendel valamit, akkor írásos tájékoztatót kellene kérni, hogy nincs semmilyen további költség? Vagy hogyan lehetne elkerülni, hogy az embert lehúzzák?

Nálam ez vastagon az ügyfél megtévesztése.
:(
Arról nem is beszélve, hogy ezek mellett a drága jó Billag is megküldi évi rendes számláját, ami ha jól emlékszem 480.- frank körül van.
Ha még ezt is hozzákalkulálom, akkor a 40-es netért 136.- frankot fizetek havonta.
Puff.



15 megjegyzés:

  1. Na ja... :-)
    Elvileg az alapdij a bérleti szerzödést képezi, és a rezsivel (melegviz, fütés) fizeted, de ettöl el lehet térni. De mindenképpen te fizeted. Az alapdijat a halozat karbantartasara, kiépitésére kellene hogy felhasznaljak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az eset után megjelent egy cikk ezzel kapcsolatban, sajnos nem találtam meg most.
      Gondolom, hogy nem csak én nehezményeztem és ezért írtak róla. A cikkben is arra próbáltak rávilágítani, hogy ez egy új költség és nem tisztázott a jogi helyzet, hogy kinek kell fizetni.
      Az UPC álláspontja világos, nekik tök mindegy, valaki fizesse ki.
      :D

      Törlés
  2. Én úgy tudom, hogy a UPC is váltani fog modellt, pont az ilyen esetek miatt, én kaptam tőlük erről levelet, meg talán valahol olvastam is, hogy ezentúl a csomagjaikban inkluzív less a 3-in-1, ebből elég sok félreértés volt, keress rá.
    Kifejezetten a sunrise pl. keményen ráhajtott a reklámjában erre, hogy náluk nincs ilyesmi.

    Én egyébként pont így jártam, két év után jöttek rá, hogy senki nem fizeti a csatlakozás díját, ekkor küldtek egy hat hónapra visszamenőleges számlát hasonló összeggel, gondolom nálad is ugyanez történt, bár ha bérelsz akkor én továbbra is verném a tulajt, mert hacsak nincs kikötve a szerződésben másként, szerintem az általános gyakorlat az az, hogy a tulaj fizeti, és benne van a bérleti díjban.

    Lényeg a lényeg, én helyből fel is mondtam az UPC-s szerződésem, meg a 3-in-1-et is, vigyázz, mindent külön kell, és a csatlakozásra más hűségidő van, mnt az internet-kapcsolatra, szóval van azért szopatási lehetőség bőven.

    Én sunrise-ra váltottam, 45 frankért adnak 40 mbites vonalat (telefont is használhatsz, percdíj ellenében, ha nem használod nincs ktg.). A 45 frankban már benne van a vonal ára is, szóval mindenestől havi 45, ha nincs szükséged tv-re ez tök jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a helyzet, hogy a házzal meg vagyok elégedve, nem akarok konfliktust a tulajjal. :(

      A felmondással kapcsolatban: mindegyiket kipróbáltam. Az egyik háznál felmondtam külön, a másiknál csak a 3:1-t, de a végeredmény azonos. Lelőtték mindenhol.
      :)

      Köszi a tippet, megnézem.

      Törlés
  3. 59 CHF-es havidíjú net sem annyira versenyképes már szerintem..

    Mobilnetben nem gondolkodtál?

    Most megy pl. Salt-nál (volt Orange CH) ez az akció:
    "
    Online Christmas Deal.
    Plus Swiss at half price during two years.
    29.–/month instead of 59.–

    Everything unlimited in Switzerland with:

    highspeed Internet (4G+)
    60 min./month to the EU and USA
    200 MB/month for surf in the EU
    Only available online until 5.12.2016."

    29 frankért korlátlan net és telefonálás (Svájcban), plusz havi egy órányi hazatelefonálás is benne van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, de ezt a lehetőséget abszolút kizártam.
      Volt annó az orange-nál mobilnetünk.
      1./ Nagyon rossz volt a minőség. Többet nem volt net, mint volt.
      2./ Alig tudtam megszabadulni tőlük.
      Ez rég volt, de maradandó "élményt" okozott.
      Másrészről - fogalmam sincs, hogy jelenleg, hogy működik technikailag -, de több platformon használjuk a netet, nem tudom, hogy ez működne-e mobil nettel.

      Törlés
    2. Kaptam egy választ -gonodolom erre a bejegyzésre -, de bármit csinálok nem jelenik meg, így marad a fapados verzió, bemásolom.
      "Fogsz egy 4G-s okostelefont, beleteszed a SIM kártyát, és megosztod vele a net kapcsolatot (angolul tethering). Wifi hotspot-ot lehet csinálni a telefonból, ezután tetszőleges számú otthoni eszközről csatlakozol rá, és működik.
      Persze ha nincs rendes hálózati lefedettség a házban, akkor nem opció. Meg lehet próbálni a telefont az erkélyen tartani, a vasbeton falak sokat leárnyékolhatnak, lehet, hogy úgy jobb lesz. "

      Törlés
    3. Köszönöm az ötletet.
      Lehet, hogy másnak hasznos lesz.
      Én maradok a másik verziónál. Ahogy mondtam, rendkívül rossz tapasztalatom van a mobilnettel.
      :(

      Törlés
    4. Hát a mobilnetmegosztás telefonról orbitális macera, még egy szingliháztarttásban csak-csak működhet, na de családnál? Mama telefonjáról megy a net, mama elmegy otthonról, a család meg addig nézhet, mint Rozi a moziban. Vagy beugrik a papa a megosztással, aztán meg a gyerekek.... Ilyen esetben kell csak a netre egy külön előfizetés meg egy mobil hot-spot (router), ami fixen otthon marad. (Ráadásul tethering módban a telefont gyakorlatilag fixen a töltőn kell tartani, mert az zabálja az akksit). Arról meg nem is beszéltünk, hogy sok ilyen olcsó előfizetés/prepaid csomag nem is engedi a tetheringet akár, ami rendszerint jó mélyen eldugva van benne az apróbetűs részben....

      Törlés
  4. A rohadt patkanyok!!! Nekem is most küldtek a 400 frankot. Rögtön fel is hivtam öket. A valasz hasonlo volt a tiedevel. Mondom akkor fasza. De valthatok csomagot amivel most egy evig 96 frankot fizetek es igy akkor a 400az törlik, ja es különben mostantol mar benne van a vonalhasznalati dij es csak 45 frank egy honapra az internet.... ohhh hogy a kurva anyatok gondoltam magamban...... szepen megköszöntem a hölgynek :) szetbasz az ideg ha ragondolok. Minek van elöfizetesed ha nincs bent a vonalhasznalat? Igazi tetvek.... mind1 probalom elfelejteni....

    VálaszTörlés
  5. No, hát ezt a minap kaptam:
    https://www.mieterverband.ch/mv-ag/news/jetzt-ueberpruefen-doppelte-tv-gebuehr.html

    VálaszTörlés
  6. Kedves pajtások. A felindulásotok sajnos csak részben jogos. Eddig az volt az ábra, hogy ha a lakásban bent volt a "kábel", akkor is fizettél havi alapdíjat a falon lévő csatlakozási pontért, ha használtad azt, ha nem. Ez a költség a bérlakásoknál a tulajnak lett egyben az egész házra kiszámlázva és a bérlő az ő lakására eső részt -kb. 10-30 chf/hó- általában a Nebenkostenben (az esetek kisebb százalékában magában a bérleti díjban) fizette meg. Amennyiben nem akartál TV-t nézni, internetezni, vonalas telefont üzemeltetni ezen a kábelen keresztül, akkor kérned kellett a kábelhálózat tulajdonosát (a tulajon keresztül), hogy plombálja a csatlakozódat a lakásban így ekkor ezt a költséget a kábelcég felé nem kellett fizetni, a tulajnak azt le kellett vonnia a Nebenkostenból ill. a bérleti díjból. (Ezt szerintem sokan nem is tudják...)
    A kábelhálózatoknál ugyanis korábban két cég volt a pakliban: az egyik biztosította fizikailag a kábelhálózatot (kiépítés, karbantartás - ez sokfelé jellemzően a helyi közműszolgáltató, vagy külön ezzel foglalkozó cég volt), a másik pedig maga a "tartalom"szolgáltató, akitől a net-, telefon-, TV-hozzáférést kaptad, ő felé direkt a bérlő fizet mindig.
    A gubanc most jött bele a pakliba, ugyanis az UPC felvásárolt egy csomó kisebb kábelcéget, ill. maga is hálózatot kezdett kiépíteni és fenntartani, így ő most lefedi mindkét korábbi szolgáltatót egyben. Nekik persze nem érdekük ezt a kétcsatornás fizetési rendszert fenntartani, így a korábbi kábelalapdíjat belevették a csomagjaik árába. (Tulajdonképpen pozitív gesztus, mivel korábban a csomagjaik a kábelalapdíj nélkül kerültek ugyanennyibe, azaz definitív ingyen kapod ezután magát a kábelcsatlakozást).
    Az, hogy ebből aztán ekkora káosz lett, az egy másik fejezet.... :))))
    Tehát elő a bérleti szerződésekkel, meg kell nézni, hogy hol fizettél (ill. fizettél-e) eddig kábelalapdíjat (Kabelanschlußkosten): maga a bérleti díj, vagy a Nebenkosten tartalmazta-e azt. Ha ez definitív benne van, akkor immár azt a tulajnak "vissza kell adnia" neked. Az ilyen jellegű költségeket tartalmazó számla pedig (ha a nevedre, ha a tulajéra jön) ezentúl UPC előfizetés mellett nem téged terhel!
    Száz szónak is egy a vége: az 59 frankos UPC csomag neked 59-be fog kerülni. Ha viszont másik (tartalom)szolgáltatóra váltasz, akkor ott a meghirdetett csomag árához még hozzá kell a tulaj felé megfizetett 10-30 frankos díjat is számolni ám.
    Remélem érthető volt a magyarázat....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, világos. Köszi!
      De attól még nem egészen korrekt az eljárás. Mivel már a Mieterverband is foglalkozik az üggyel, gyanítom nem csak nálam verte ki a biztosítékot a dolog.
      :)

      Törlés
    2. Csakhogy a korrektség itt a bérbeadók oldalát érinti, nem pedig (kivételesen....) az UPC-t. Azaz, ha nem akarsz "duplán" fizetni, akkor bizony a bérbeadóval kell megküzdeni. Igen, az UPC lépése megcifrázta a korábbi status quo-t, az meg csak hab a tortán, hogy kábelszolgáltatóból van vagy 200 egész Svájcban és egyelőre csak az UPC-s előfizetést érinti ez a kavarodás.

      Törlés