2017. március 19.

Bérekről

Azt hiszem, hogy nem árulok egy nagy titkot, ha a lassan 700 felé közelítő írásból az "Átlagbér" című a legolvasottabb.
Nem meglepő, hisz pénzből élünk, sokakat érdekel, hogy mennyit lehet itt keresni.
Szinte minden évben megjelenik egy-egy új hír az aktuális jövedelmekről.
Most sincs ez másképp.
Minap olvastam egy írást az egyik legnépszerűbb online-portálon "Mennyit keres egy pilóta, egy tanár és egy pincér?" címmel.
A cikk megállapítja, hogy a bérek az elmúlt öt évben stagnáltak vagy alig emelkedtek.

Néhány szakmát kiemeltek a listából.
Ezek szerint egy autószerelő 4 450.-, egy főorvos 12 800.-, egy fodrász 3 800.-, egy villanyszerelő 4 650.-, egy virágkötő 4 000.-, egy légi közlekedési irányító 13 100.-, egy pincér 4 100.-, egy újságíró  6 440.-, egy szakács 4 120.-, egy C. kat. tehergépkocsivezető 4 100.-, egy tanár 7 000.- (ZH kanton), egy pilóta 8 900.-, egy lelkész 9 000.-, egy rendőr 5 500.-, egy eladó 4 000.-frankot keres havonta bruttóban.

Természetesen ezt még befolyásolja az is, hogy melyik kantonban él valaki és feltételezik, hogy a végzettségen svájci pecsét van. Ez alól csak néhány szakma kivétel (pl. egészségügy), ott elfogadják a magyar bizonyítvány is. Több szakmában nem ismerik el a külföldi diplomát, és nem fizetik meg a szakmunkásbért.

Megkérdezték az olvasókat is, hogy mennyire elégedettek a bérükkel.

Umfrage
Verdienen Sie genug?

26 %

44 %

24 %

6 %
Insgesamt 25975 Teilnehmer

A majdnem 26 ezer szavazó közül 26 % elégedett, 24 % elégedett, de boldogabb lenne egy kis emelés után. 44 % százalék szeretne több bért, és 6 % (svájciasan) nem beszél pénzről.
:D

Az írásra rekordszámú - több, mint 1700 - komment érkezett, amivel aztán a szakemberek is vitába szálltak.
Tény, hogy az elégedetlenség jogos, hisz a bérek stagnálása mellett, a költségek viszont szépen lassan növekednek. Elég csak a betegbiztosításról beszélni, ami átlagban is 5-7 % -ot emelkedett csak ebben az évben, de volt olyan biztosító, ahol meghaladta a 10 %-ot. Mióta itt élünk minden évben többet fizetünk, azonos feltételek mellett.

Egy hozzászóló megemlítette, hogy a közszférában jobban keresnek az emberek.
Ezt egy szakszervezeti vezető cáfolta. Szerinte ott is a "minimálbér" 4000.- frank körül mozog.

Egy másik vélemény szerint növekedik az adó, a betegbiztosítás.
A válaszadó szerint ezek a kötelező költségek csak minimálisan, 0,6 % -al emelkedtek 2006-2014 között. (Nem tudom ezek milyen adatok, de csak ha a saját háztartásomat nézem, akkor sem igaz.)

Egy harmadik hozzászóló szerint a szakmunkásokat alacsony bérekkel büntetik.
Itt azzal érveltek, hogy ezt így nem lehet kijelenteni, hisz egy jó szakember, aki jó minőségben dolgozik, az jól keres. Természetesen figyelembe kell venni a gazdasági területet és, hogy az ország mely részében dolgozik. (Szerintem egy picit itt összemosta a dolgokat. Egy vállalkozó esetében lehet, de nem egy cég alkalmazottjaként).

"Munkanélküli" felhasználónévvel valaki arról írt, hogy szerinte a bérek stagnálása a szabad munkavállalásnak tudható be. Sok éves tapasztalattal rendelkező emberek munkanélküliek lesznek, kiszorulnak a munkaerőpiacról. Akiknek még van munkájuk, azok semmit tesznek, hogy a béreket emeljék.
A bázeli egyetem professzora (természetesen) ezt is cáfolta. Szerinte a szabad munkaerőáramlás nem érintette hátrányosan a helyi munkaerőt.

Valaki azt nehezményezte, hogy a papok miért keresnek ilyen sokat.
Persze, ezt is megvédte valaki. Ezek az emberek annyit keresnek, mint a tanárok (kvázi egyetemi végzettséggel végzik a tevékenységüket), mely nagyon felelősségteljes munkát kíván meg. És olyan áldozatot is kell hozni, hogy a plébánián kell lakni és nincs fix munkaidő.
(Én ezt nem kommentálnám.)

A lap, hogy tovább korbácsolja az indulatokat, a mai nap lehozott egy álláshirdetést.

Hát meg kell mondani ez már tényleg a legalja, és mivel nincs megállapított kötelező minimum, így a munkáltató lehet akár pofátlan is.


18 és 24 év közötti titkárnőt keres egy kisebb, 50 alkalmazottat foglalkoztató cég. Az állás teljes munkaidős, határozatlan időre szó, de nem várnak el túl sok gyakorlatot. Mondjuk vicces is lenne, ha egy 18 évestől 10 év gyakorlatot várnának el. Bár, lassan errefelé halad a tendencia.
Igen, kedves olvasó. Jól látod. Ezért 1750.- frankot kínálnak havonta. Otthoni olvasóknak mondom, hogy ne tessenek rögtön 280-al szorozni.
Ebből itt kell megélni.
Ez gyakorlatilag arra elég, hogy fenntartson egy kisebb lakást, és kifizesse esetleg a betegbiztosítását.
Habár a genfi albérletárakat ismerve, lehet, hogy erre sem elég...

A genfi munkavállalókat védő hivatal munkatársa szerint a bér botrányos, de legális.
Szerinte ezek a hirdetések növekedni fognak és az oka az, hogy nincs kötelező érvényű minimálbér.
Az oldal közben etikai okokra hivatkozva eltávolította a hirdetést és megkeresték a vállalkozást is, akik azt nyilatkozták, hogy csak elhibázták az összeget.
Hiszi a piszi.
:)


11 megjegyzés:

  1. A papos részt pedig szerettem volna ha kommentálod DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A helyzet, hogy nem vagyok vallásos, így a "felelősségteljes munkát" nem tudom tudom minősíteni.
      Így azt sem tudom értelmezni, hogy a koszt és kvártély mennyire jelent áldozatot. Mindeki eldönti maga. :)

      Törlés
  2. Hát én meg azon buktam ki a napokban, h egy takarító órabére 35 Chf (ZH kanton), ami több az én órabéremnél felsőfokú végzettséggel. Nem a takarítói munkát szeretném ezzel negatívan minősíteni, mert tudom, h nem egy könnyű meló, csak épp nem kell hozzá semmilyen végzettség, hanem egyszerűen bosszant a tény, hogy jobban járok matematikailag, ha én csinálom meg magamnak és mondjuk annyival kevesebbet dolgozom, mert nekem kisebb az órabérem...ez normális?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csinald egy honapig es meglatod:-)

      Törlés
    2. A takarító házhoz megy, ami főként ha vidékre kell menni alapból költség, és időt tölt az utazással is. Így a 2 órás takarítás nálad, máris neki 3-4 órájába és 2 vonatjegyébe kerül. A 35 frankos ár alapján már számlát is adna, úgyhogy még adózni is fog. Így máris csak jó ha a fele megmarad neki.

      Törlés
    3. Mondom, nem a munkat akarom minositeni.

      Törlés
    4. A "csináld egy hónapigra" csak annyit mondanék, hogy csinálja a takarító azt, amit én egy hónapig, és majd meglátjuk, hogy nyüszítve menne-e vissza a nyugis takarításához.

      Mondjuk szerintem a takarítók tipikusan nem vonattal járnak. Szerintem az sem annyira jellemző, hogy 2 órás munkát bevállal plusz két óra utazással, vagy akkor azt kifizetteti.

      Szerintem egyébként picit sok ez az órabér. De ez még csak hagyján, de hogy egy vízszerelő, vagy villanyszerelő simán kiszámlázik óránként 80 frankot, de még a festő is, az már tényleg röhejes. Vagy szomorú. Vagy döntse el mindenki, hogy mi, de szerintem nem jó, ha kb. ugyanannyit keresnek, mint mondjuk egy mérnök.

      Ezt egyébként a svájci vízszerelőm maga mondta: a legtöbb svájci úgy van vele, mi a picsának tanuljon annyit, tök jól megél abból, amit pl. vízszerelőként keres. Aztán meg csodálkoznak, mikor indiából kell importálni a mérnököket, magyarországról meg az orvosokat, mert nem is képeznek eleget, meg nincs is elég helyi, aki bevállalná az ezzel járó plusz éveket, stresszt, felelősséget, stb.

      Törlés
    5. Azért tegyük hozzá, hogy az említett szakmák gyakorlói csak mint vállalkozók keresnek ennyit. Alkalmazottként már nem ennyire szép a gyerek fekvése. Megjegyzem, mint vállalkozó sem számlázok 80.- frankot óránként, mert ugye ott van az "úslanderstür", ami annyit jelent, hogy egy svájcihoz képest min. 20 % kevesebb az órabér.
      :(

      Törlés
    6. Megrendelőként nekem édesmindegy, hogy alkalmazott vagy vállalkozó. A lényeg, hogy ha mondjuk a fenti bérekből indulok ki, és tegyük fel, főorvosként havi 12800-at keresek, de nincs kedvem saját magam kifesteni, vagy villanyt berhelni, akkor hívhatok valaki, aki megteszi helyettem, ugyanakkkora bérért (12800chf/160óra az pont 80chf/óra), mint amennyit főorvosként keresek. Azt mindenki gondolja át magában, hogy a tudás/felelősség/stressz/stb. tényleg 1:1 arányban vannak-e a két szakmánál.

      Törlés
    7. Ebben igazad van, de mivel a blogot nem ketten olvassuk, ezért nem árt helyére tenni a dolgokat, mielőtt a kommentek olvasása után mindenki csomagolni kezd.
      :)

      Törlés
  3. A papok esetében szerintem az lehet kellemetlen, hogy nincs munkaidő, azaz szó szerint bármikor zavarhatnak. Olyan, mintha az irodában laknál, és a főnök akár vasárnap is rádköszönhetne, és kérhetne - kedélyesen persze - egy excel kimutatást valamiről. :)

    *********

    Épp a napokban olvastam, hogy negatív az infláció (-0,4%), és 0,7%-os nominálbér-növekedés volt tavaly, azaz a reálbéremelkedés 1,1%-os volt (svájci átlag).
    Nekem idén átlag felett emeltek, úgyhogy kértem is, hogy novembertől csökkentsük a penzumot 60%-ra, hogy több időm legyen elkölteni a fizetést. ;)
    A végzettséggel kapcsolatban: lényegében nincs papírom arról, amit csinálok (IT), de a felvételemkor volt két év gyakorlatom benne.
    A heti 24 órás terheléssel kb. ugyanannyit fogok tudni (a megélhetési költségek levonása után) félretenni vagy elszórakozni, mint amennyit Ausztriában teljes munkaidőben. Szóval jelentős a különbség.

    VálaszTörlés