2017. május 3.

Abortusz

Kaptam néhány javaslatot olyan témákról, amikről még nem írtam.
Köszönöm.
:)

Az egyik egy olyan téma, amiben nem szívesen foglalnék állást sem mellette, sem ellene. Szerte a világban különböző a megítélése. Vannak ahol tiltják vagy korlátozzák és van, ahol különösebb ellenállás nélkül tehetik meg a hölgyek.
Ez a terhességmegszakítás kérdése.

Ha jól tudom, otthon viszonylag egyszerű az abortusz elvégeztetése, ám nem zajlik teljesen macera mentesen.
Néhány éve egy ismerősöm beszélt róla, aki átesett ilyen beavatkozáson. Lehet, hogy már nem helytálló, de akkor az ügymenet nagyjából annyiból állt, hogy az orvos által megállapított terhesség igazolásával kellett felkeresni a helyileg illetékes családvédelmi szolgálatot.

Az ott lévő illetékes meghallgatta a szándék előterjesztését, majd felvilágosítást adott a további lehetőségekről, stb. Következett néhány napos várakozás, majd ismét meg kellett erősíteni a szándékot. Innen egyenes az út, és végrehajtják a műtétet.
Ez nem ingyenes, 30 ezer forintba kerül(t), de vannak lehetőségek, amikor az illető szociális helyzetére tekintettel átvállalják azt, vagy csak egy részét kell kifizetni.

Magyarországon jelenleg a terhesség 12. hetéig végezhető el a terhességmegszakítás, kivéve ha az anya korlátozottan cselekvőképes, vagy kiskorú, ha az orvosi ellátás hibájából nem derült ki, hogy állapotos, vagy épp elveszett a bürokrácia útvesztőjében. Ebben az esetben a 18. hét a végső határidő. Ennél idősebb terhességet csak akkor szakítanak meg, ha valamilyen genetikai fejlődési rendellenességre derül fény. A legvégső határidő a terhesség 24. hete.
A művi terhességmegszakítás Magyarországon - mint ahogy benne van a nevében - csak műtétileg lehetséges. Ugyan évek óta folyik a vita az abortusztablettáról, de egyelőre nem engedélyezett.A felkérésnek eleget téve, megnéztem, hogy mi a helyzet Svájcban.
Magam is meglepődtem, hogy milyen egyszerű. Erről lehet vitatkozni, hogy jó vagy sem.
A jelenlegi svájci törvények szerint minden nőnek joga, hogy eldöntse, hogy vállalja-e a terhességet vagy sem.
Ha nem, akkor a 12. hét végéig van lehetősége elvégeztetni a beavatkozást. Egyetlen feltétele, hogy biztosítással kell rendelkeznie, várakozási idő nincs.
12 hét felett azonban már itt is orvosi javaslat szükséges.
Az alsó korhatár a betöltött 16 év, ha az orvos úgy ítéli meg a tinit, hogy tud rendelkezni önmaga felett. Ebben az esetben a szülőket nem értesítik.
Mondjuk a megküldött számlát nehéz lesz eldugni, de erre az esetre is van megoldás.
Aki nem akarja, hogy megjelenjen ez a tétel, az kifizetheti a saját pénztárcájából. Egy tablettával végzett megszakítás díja 600.- és 1000.- frank körül mozog, egy műtéti beavatkozás elérheti a 2000.- frankot is.
Az abortusz végrehajtását nem szükséges kórházi intézményben végeztetni, az országban több kijelölt rendelőben elérhető a szolgáltatás.
Az alább LINKEN találhatók meg.

Itt engedélyezett az abortusztabletta 1999 óta. 2015-ben az összes terhességmegszakítás 70%-t így végezték.
Erre azonban csak a 7. hét végéig van lehetőség, ezen felett csak művi terhességmegszakítás lehetséges.
Mindkét esetben ambuláns az ellátás, bár a tabletta esetén is meg kell jelenni az intézményben. Szabadon nem vásárolható, mivel komoly mellékhatásai lehetnek. Az első megjelenés alkalmával egy tablettát kap a hölgy, amivel gyakorlatilag megállítják a terhességet, majd két nap múlva ismét fel kell keresni az intézményt, ahol a második tablettát is beveheti. Ez indítja meg a tulajdonképpeni vetélést. (Bocs, ha orvosilag nem jól írtam körül.)
Miután lezajlott az esemény, 2-3 hét múlva orvosi vizsgálat szükséges, hogy megállapítsák, hogy minden rendben van-e. Ha nem, akkor ismét szükséges a méh kitisztítása. Ez már műtétileg.
Szóval, amilyen jól hangzik, nem olyan egyszerű ez a megoldás sem.

Persze, mindenki maga dönti el, hogy melyiket választja, ha erre a megoldásra kényszerül.
:(4 megjegyzés:

 1. A magyar eves abortuszrata több mint negyszerese a svajcinak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. magyarorszagon a 2. vilaghaboru ota 7 millio csecsemot gyilkoltak meg abortusz altal.

   Törlés
  2. Csak egy kiegészítés: "Csecsemőnek tekintünk minden olyan embert, aki elmúlt 8 napos, de nem töltötte be 1. "
   Tehát ebben a tekintetben nem tekinthetőek csecsmőnek az abortált magzatok.

   Törlés
  3. Igen, a megelőzés tekintetében van némi restancia.

   Törlés