2017. augusztus 29.

A "külföldi adó"

Talán említettem már ezt a fogalmat. Itt csak úgy hívják a közbeszédben, hogy "Uuslandersteuer", avagy "külföldi adó". Persze, ha ez nem magánbeszélgetésben hangzik el, akkor mindenki fennhangon mondja, hogy neeem. Ilyen nincs.
:)
Minap a biztosítási ügynökünkkel volt megbeszélésünk gépkocsi biztosítás tárgyában. Több részlet tisztázása után, feltette a bűvös kérdést, hogy már svájci "álompolgárok" vagyunk-e? Összenéztünk, elmosolyodtunk és csak annyit kérdeztünk vissza, hogy: a külföldi adó miatt?
:)
Emberünk kínosan feszengett a székén, mi csak mosolyogtunk és mondtuk, hogy tudjuk, nem számít, ne érezze magát rosszul emiatt.
Félreértés ne essék, ez nem diszkrimináció...
:D
Bevallom szívesen megkérdeztem volna, hogy mennyire vagyunk mi kockázatosabbak, mint a piros útlevéllel rendelkezők, de jobbnak láttam nem feszegetni tovább a kérdést.

Aztán mit hoz a véletlen? Másnap megjelent egy cikk hasonló témában.

Az írás szerint adva van egy 24 éves, Svájcban született fiatalember, aki vásárolt magának egy használt személygépkocsit, majd biztosítást kötött rá. 950.- Frankos ajánlatot kapott, amit annak rendje és módja szerint alá is írt.
Néhány hónap múlva kapott egy hívást a biztosítótól, hogy rosszul árazták az összeget, mert feltételezték, hogy -mivel Svájcban született - állampolgár. A papírok áttekintése után derült ki, hogy ugyan itt született, de szerb állampolgár, így a biztosítás összege több mint felével megemelkedik, és 1500.- Frank lesz.
Emberünk próbált érvelni, hogy még soha nem volt balesete és már a jogosítványa is teljes értékű, de a biztosítót ez annyiban hatotta meg, hogy lecsökkentette az összeget 1200.- Frankra, ami még így is több, mint az eredeti.
Az ügymenetet nem tartja igazságosnak, hisz gyakorlatilag azért fizet többet, mert nincs piros útlevele.
A cikkben megszólal a biztosítótársaság képviselője is, aki hosszasan magyarázza a bizonyítványt. Szerintük ez -mindenféle statisztikai számításra hivatkozva -, teljesen rendben van.

Azért csak úgy józan paraszti ésszel végiggondolva: ez a fiú már Svájcban született, itt szocializálódott, itt szerzett jogosítványt, akkor miben tér el egy helyitől?
Genetikában? Hogy külföldiek a szülei már nagyobb kockázatot jelent?
De, ha szerzett volna állampolgárságot, akkor már nem számít?
Vicces...
:(
Eredeti cikk ITT:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése