2017. szeptember 3.

Kotorásszunk a választott képviselők zsebében!

Tudom, hogy nem illik kutakodni mások tárcájában (pláne itt Svájcban), de azért az embereket itt is érdekli, hogy mennyit keresnek a választott képviselők, kormánytagok. A genfi egyetem munkatársai készítettek egy összegzést a témában, amit közkinccsé is tettek.


A képviselőház tagjainak fizetése a parlamentben végzett munkáért nettó 79 Frank, ami a városi tanácsi tagok esetében 76 Frank. A Genfi Egyetem kutatói ezeket az átlagértékeket állapították meg.
A felkérés a szövetségi alkotmánybizottság közigazgatási delegációjától érkezett. Azt szerették volna megtudni, hogy a parlament eszközeivel hatékonyan gazdálkodnak-e. Ezért megvizsgálták a parlamenti munka jövedelmét és terjedelmét, valamint a parlamenti mandátummal összefüggő politikai tevékenységre jutó kiadásokat.
Fizetés nélküli mellékállások
Az eredményeket minap mutatták be Bernben. A kimutatás szerint egy képviselő ugyanannyit keres, mint egy informatikai kisvállalat ügyvezetője, tehát kb. havi 14 440 Frank bruttó összeget. A közizgatásban ez egy középvezető bérének felel meg. Az összehasonlítás viszont csak elméleti, mivel az ülések és az ülések előkészítése csupán a munka kb. 50 százaléka.
Másképpen néz ki az eredmény, ha a mandátummal közvetlenül összefüggő összes tevékenységet figyelembe vesszük. Ez a képviselői munka kb. 87 százaléka, a városi tanács tagjai esetében pedig 71 százalék. Az ezen felüli munka párülésekből, médiamunkából, reprezentációs feladatokból vagy kampánymunkákból adódik. A közigazgatási tanácsi mandátumok és egyesületi feladatok ebbe nem számítanak bele.
A tanulmány készítői minden esetben megállapítottak egy átlag/medián értéket. Az eredmények viszont a nagy jövedelem különbségre is rávilágítanak. Nem lehetséges egyetlen óradíjat meghatározni, amely általános érvényű lenne a parlamenti tevékenységekre.
Költséges munkatársak
A döntő szempont elsősorban az, hogy egy képviselő foglalkoztat-e munkatársakat vagy nem. A parlamenti tagok a személyzeti és tárgyi eszköz kiadásokra évi 33 000 frankos átalány összeget kapnak. Aki a pénz megtartja, természetesen többet keres. A képviselőházban az éves jövedelem különbség átlagosan 28 000 Frank, a városi tanácsban akár 23 000 Frank is lehet.
A szerzők ugyanakkor azt is megállapították, hogy az egy munkatársat foglalkoztató tagok nem dolgoznak kevesebbet, mint azok, akik önállóan végzik munkájukat. Ez abból következik, hogy az előbbiek ahelyett, hogy tehermentesítenék magukat, további parlamenti munkáknak szentelik az idejüket.
Összesen több mint 37 millió évente
A parlamenti képviselők éves jövedelme különböző tételekből áll össze. A juttatásuk magában foglalja többek között az évi 26 000 frankos fizetést valamint a 440 frankos napidíjat. Ehhez jönnek még a nyugdíjpénztári hozzájárulások és a családi juttatás kiegészítések. 
Az átalány összegű díjakhoz tartozik a személyzeti és tárgyi eszköz kiadások térítése 33 000 Frank összegben, az étkezési hozzájárulás napi 115 Frank összegben, a szállásjuttatás napi 180 Frank összegben és egy első osztályra szóló vasúti bérlet. Ezek a juttatások adómentesek. Bizonylat ellenében a külföldi utazások költségeit, a parkolási díjakat vagy akár az IT-eszközök költségeit is el lehet számolni. A legutóbbi törvénykezési időszakban az állam összesen évi 37,4 millió frankot költött ilyen célra.
Konklúzió: itt sem halnak éhen a politikában tevékenykedők.
:)
foto: news.ch


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése