2017. november 23.

Cigi vagy e-cigi?

Svájcban évente mintegy 9500 ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben. A dohányosok száma pedig az elmúlt 10 évben nem csökkent - érvelnek a cigarettázás ellenzői. Ők a teljes absztinenciát tartanák üdvösnek és szigorú szabályozással próbálnák csökkenteni a dohányosok számát.

Ugyanakkor sokan kampányolnak az e-cigaretta mellett, mint lehetséges egészségesebb(?) eszköz, vagy út a leszokáshoz alternatívájaként.
Véleményük szerint még mindig jobb a párolgás, mint az égés.
Svájcban jelenleg csak nikotinmentes e-cigarettát lehet értékesíteni, de nem szabályozza törvény, hogy valaki egyénileg rendeljen pl. külföldről.
Most, az e- cigi mellett kampányolók nagy örömére a Szövetségi Közegészségügyi Hivatal a dohánytermékekről szóló törvény módosításának javaslatát küldte meg a törvényhozóknak, illetve az illetékes szerveknek konzultációra.

A svájci dohányzás elleni szövetség képviselője nem tartja jó megoldásnak a törvény lazítását, hisz az e-cigaretta hatásai még nem ismertek, így az sem bizonyított, hogy kevésbé káros, mint a hagyományos. Ezek mellett azzal az állítással sem ért egyet, hogy ez egy esetleges lépcső lehetne a dohányzásról való teljes leszokásnak. Ismeretei szerint sokan mindkettőt használják.

És akkor még nem hallottuk a dohánygyárak véleményét. 
Az biztos, hogy nem lesz egyszerű menet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése