2018. január 30.

Csökken az önkéntesek száma, elmaradnak a fesztiválok

A napokban két olyan írással is találkoztam, amely arról szól, hogy elmaradnak fesztiválok az önkéntesek hiánya miatt.
Elsőként Luzern jelentette be, hogy 2019-ben szünetet tartanak, ugyanis anyagiakban és önkéntesekben is hiányt szenvednek.

A szervezőbizottság szerint az elmúlt évben több mint 200 ezer frankot kaptak támogatásként, ám már ez az egyébként rekord összeg is kevésnek bizonyul ahhoz, hogy a fesztivált magas színvonalon meg tudják rendezni (itt érdemes megjegyezni, hogy Luzern kanton költségvetése nem áll túl jól).
Ezen felül problémaként említették meg, hogy míg régebben többen vállaltak önkéntes munkát az ilyen jellegű események lebonyolításánál, addig mára ez a szám jelentősen csökkent.

Ugyanerre a sorsa jutott a zugi "tó-fesztivál" is, amelynek szervezője a helyi önkéntes tűzoltóság volt.
Képviselőjük szerint 1973-ban, amikor először került megrendezésre az esemény, még több mint 300 önkéntesük volt. Ez a szám ma ennek a felét sem éri el. Ugyanakkor a fesztivál látogatottsága egyre nő, az elmúlt évben ca. 20 ezer látogatója volt.

Véleményük szerint a rendezéshez több szponzorra, esetleg állami támogatásra lenne szükségük.
Ugyanakkor problémát jelent az időjárás kiszámíthatatlansága, és a baleseti kockázat is megnőtt az elmúlt évek során. Ezeket figyelembe véve törölték az eseményt.

A cikk írója szerint még több kisebb település jelentette be, hogy financiális okok miatt idén nem lesz ilyen, vagy olyan rendezvény a településen.
:(

Mit gondolsz, hogy mi módon lehetne megmenteni ezeket az egyébként nagyon jó programokat?

Bild: Fotozug.ch

1 megjegyzés:

  1. Itthonról írok, de a jelenség ismerős. Egyrészt nagyon sok lett a "mindenféle" fesztivál, ami sokaknak jó közvetlenül vagy közvetetten, de pont a haszonélvezők nem akarnak hozzájárulni. Inkább lenyúlják az ötleteket és beépítik pályázati programokba vagy szolgáltatássá szervezik azokat.
    Másrészt pedig az elvárások igencsak megnőttek a szervezők felé. A lelkes önkéntesek pedig érthetően belefáradtak...
    Hogy hogy lehet megmenteni az ilyen programokat? Talán sehogy. De ki lehet helyettük találni újakat, friss erővel és önkéntesekkel:)

    VálaszTörlés