2013. május 21.

Dzsihád

Beköltözésünkkor nagyon megörültem, hogy lesz egy kis kert a házhoz. No, nem nagy, de kertnek kert. Néhány virág, egy kis tó, fű. Egyébként, itt a tanyákon kívül nem igazán vannak nagy kertek, de a feeling az így is hibátlan.

Múltkoriban, amikor otthon jártam bevásároltam pár növényt, és a családból is összetarháltam néhány ígéretes darabot.
Nagy büszkén ültettem körbe a kerti tavat velük. Ám, az örömöm nem sokáig tartott, mert pár nap alatt csak a tövük maradt. A meztelen csigák az összeset felzabálták.


Sajnos, az időjárás kedvez nekik, így esélyem sincs, hogy megszabaduljak tőlük.
Mára azonban meguntam ezt az állapotot és szent háborút hirdettem ellenük.

Első dolgom volt, hogy "kiműveltem" magam csigából.

A meztelen csiga szereti a párás levegőt, nyirkos, nedves helyeket. Melegben, nedves helyeken bújik meg.
Kedvenc eledeleik: uborka, fejes saláta levelei, káposzta, sárgarépa, paradicsom, paprika, pitypang levele, gomba, krumpli, zeller, zöldbab, földieper, árvácska és sok más.

A lehetséges védekezés formái:
Kézi begyűjtés: legjobb őket összeszedni.
Korán reggel amikor sétálnak, szórjuk be sóval, attól elpusztul. (Sót ne szórjunk a kertbe, mert ártalmas lehet a növényre és más hasznos élőlényre. Forró vízzel leöntjük összeszedés után, gyors halál. Spricceljünk ecetes vizet (1:1 arány 10% ecettel) a csigákra, vigyázzunk növényre ártalmas lehet.

Narancs vagy grapefruit, dinnye, banán héja: felezett héjat rakjunk ki a domború résszel felfelé éjszakára, reggel héjjal együtt össze lehet szedni.

Deszka: bármilyen fa deszkát fektessünk a földre, oda ahol a csigák általában kárt tesznek, Amikor később megforgatjuk, a csigákat alatta találjuk. Nagyobb kő, cserép vagy tégla alá is behúzódnak.
Benedvesített újságot lefektetünk este, az alá is összegyűlnek.

Sör csapda: vonzza a szaga, isznak és belefulladnak. Hibája, hogy esetleg a szomszéd csigáit is vendégül hívjuk. Este kell kitenni, és cserélni a sört minden nap.

Élesztő csapda: sör helyett, 1 evőkanál élesztőport fél teáskanál cukorral oldjunk 2 és fél deci langyos vízben.
Vagy  1 evőkanál liszt, fél teáskanál élesztő, fél teáskanál cukor
keverve 2 és fél deci langyos vízzel.

Vonzó növények: A pitypang mulcs vonzza a csigákat és akkor nem azt eszi amit nem szeretnénk. Ültessünk az ágyásoktól távolabb mustárt, spenótot, kányafüvet. A kihúzott gyomokat hogyha a növénykörül hagyjuk az is eltereli őket kissé, mert szeretik rágcsálni  tegyük fel ritkításból kihúzgált kedvenceiket is otthagyjuk. Egyébként jó komposzt, lehullott falevél feldolgozó is a meztelen csiga.

Riasztó növények: paszternák, zsálya, zsázsa, fokhagyma, majoránna vagy kakukkfű. Ezeket védővonalként ültethetjük az ágyás köré, főleg salátánál.

Paradicsom levél: A védendő növények köré öntött hígított paradicsomlevél-főzet szintén távol tartja a csigákat. A kezelést azonban minden esőzés után meg kell ismételni. Ugyanigy a begónialé.
Szedjünk le egy maréknyi begónia levelet, és áztassuk be 1 napig 10 liter vízbe. Ezután permetezzük be növényeinket ezzel a lével, nagyon hatásos védekező szer lesz.

Tojás héja, kávé zacc, fűrészpor, fahamu, kőpor: Törjük össze a kiszáradt tojáshéját vagy az érdes nedvszívó dolgokat szórjuk a növény köré amit védeni szeretnénk. Állítólag nem szeretnek rajta sétálni mert sérti a bőrüket. Eső után ismételjük.

Kávé:  Maradék kávéval spricceljük be a védendő növényt, leveleit, szárát és körülötte a talajt.

Csigaméreg: Csak a biokertészetekben engedélyezett, vas-III-foszfát hatóanyagú csigamérget szabad alkalmazni; ez az anyag nem veszélyes az egyéb hasznos állatkora, háziállatokra és gyerekekre. Összetételét tekintve az anyag trágyának felel meg.

Indiai futókacsa: Kiváló csigavadász az állatok kisebb kertben is tarthatók. Nyugat-Európában már bevált szolgáltatás a futókacsa-kölcsönzés.
(Forrás:  http://biokert.network.hu/)

Magam szívesen látnék egy kacsát, de az "elaknásítaná" a kertet, így erről a lehetőségről lemondtam. Első körben a sör csapdát választottam (ez volt otthon).
:)
Szadista hajlamaim kiélve látni akartam, ahogy csapdába esnek és elpusztulnak növényeim felzabálói.
Íme egy éjszaka eredménye:



Azt hiszem a képek magukért beszélnek. Szerintem a világ összes meztelen csigája a kertemben hesszel.
:(
Remélem nem sokáig.

8 megjegyzés:

  1. :) Bár a környékünkön kevés francia kedveli ezt az ételt (tőlem is távol áll, egyszer kóstoltam, de akkor már inkább békát eszem, ha nagyon muszáj és illendőségből nem utasíthatom vissza), szerintem az országnak vannak olyan részei, ahol megőrülnek érte...szóval, ha gondolod, vedd fel a kapcsolatot egy tradicionális francia étteremmel...még profitálsz is belőle..:))))

    Az apósomnak van nagyon tuti csigakészítő edénye...vicces látvány, egyszer majd lefotózom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem ezek nem alkalmasak az étkezésre.
      :(
      Szóval, nem lesz "biznyic".
      Pedig, amennyit az éjjel megfogtam, egy pörkölt lenne belőle.

      Törlés
    2. Nem, ezeket tényleg nem lehet megenni :-) Étkezésre alkalmatlanok.
      Én már többször ettem csigát, de nem tartozik a kedvenc ételeim közé :-)

      Törlés
    3. :) ok, ok- nem vagyok egy nagy csigaszakértő! :)))

      Törlés
  2. Hát nem akarlak elkeseríteni, de velük küzdöttem én is, nem sok sikerrel :-)
    Ezek a spanyol csigák, rendkívül szemtelenek!
    Sok módszert kipróbáltam az általad felsoroltak közül, de a végén a metszőolló segített hajnalban. Igen, felkeltem, kimentem a kertbe és szétvagdostam őket :-) Undorító tevékenység, de ha azt akarja az ember, hogy maradjon is valami a kertben, akkor szükséges...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már rég el vagyok keseredve.
      :(
      Elképesztő, hogy tövig képesek lecsupaszítani egy növényt.
      De! Nem adom fel.
      Mondjuk, ma is esik, szóval az időjárás sincs velem.
      :(

      Törlés
    2. Van valamilyen bokor a kerted közelében? Mert akkor ott bújnak meg nappal...Ott érdemes írtani őket!
      Nálunk egy som bokor volt, azalatt tanyáztak, de kivágni nem akartuk, mert szeretjük a somot.

      Törlés
  3. Németországi bácsi praktikája: sötétedés után kimegy a kertbe, bányászlámpával a homlokán. Összeszedi, zacskóba, mélyhűtőbe rakja, másnap kidobja. Sokkal egyszerűbb mint vagdosni:)))).
    Egyébként a kacsa jó ötlet.

    VálaszTörlés