2013. május 10.

Miért van ez így?

Belenézvén a reggeli hírekbe rögtön ez csapott arcul:
http://index.hu/belfold/2013/05/09/igy_vertek_szet_a_105-os_buszt/

Hova tart a világ?
Hogy jut eszébe egy embernek kárt tenni a közös javakban?
Próbálom megérteni a motivációt, de nem sikerül.
Felszállok a buszra, ücsörgök, majd hirtelen az az ötletem támad, mi lenne, ha szétverném egy kalapáccsal? Vagy összefirkálnám?

Milyen beteg elmének jut ez eszébe?
Hol, hogyan nevelték ezeket az embereket?

És még azt sem tudom elfogadni, hogy hirtelen jött ötlettől vezérelve teszik, hisz ott volt náluk a festék. Nálam soha nincs festék egy tömegközlekedési eszközön. Gondolom, nálad sem.

Ezek a szörnyek (mert embernek nem nevezhetőek, az állatok meg szintén nem csinálnak ilyet), direkt azzal a szándékkal szálltak fel, hogy tönkretegyék a buszt.
:(
Szerencsére, a videokamera rögzítette az esetet és elkapták őket.
Ellenben attól tartok, néhány tízezer forint büntetéssel vagy egy ejnye-bejnyével el is lesz intézve.

Sajnos, mivel demokrácia van (illetve egy annak nevezett katyvasz) bármilyen visszatartó rendelkezés meghozása távol áll a törvényhozóktól. Mindig van kiskapu vagy egy jó ügyvéd.

A társadalom nagy szerencséjére nem vagyok döntéshozó, mert én sokkal drasztikusabb megoldásokhoz folyamodnék.
Aki kárt tesz a közvagyonban vagy lop, egyszerűen levágnám a kezét.
Hm, mennyi félkarú rabló lenne.
:D
Ez most jó kis szóvicc lett, de nem annak szántam.

Ameddig nem történnek precedens értékű ítéletek, semmi jóra nem számítok.
Mit gondoltok?




11 megjegyzés:

  1. Alig hiszek a szememnek! Azt hittem, hogy ilyen csak máshol történik...durva!

    VálaszTörlés
  2. Azt gondolom, hogy az ilyen embereket keményen kellene büntetni, akkor talán mások meggondolnák, hogy mit tesznek.
    De alapvetően nem ebben van a hiba, hanem abban, amit te is írtál, hogy hogyan nevelték ezeket a gyerekeket...
    Itt nem rongálják a buszokat, de nem hiszem, hogy csak azért, mert mindegyiken van kamera.
    Nem éppen a vandalitásról, de a fiatalok viselkedéséről a napokban gondolkodtam. Ha én a gyerekekkel utazok és jön egy idős néni vagy bácsi, akkor a 3 évest is felállítom, hogy adja át a helyét. Van 2 jó lábuk, kezük...tudnak állni, kapaszkodni!
    Viszont sajnos itt is azt tapasztalom, hogy a fiatalok a fülük botját sem mozdítják a zsúfolt villamoson, ülnek nyugodtan, miközben az alig járni tudó idős néni áll mellettük. Szerencséjükre még nem tudok annyira franciául, hogy elmagyarázzam nekik...így én állok fel majdnem 50 évesen. Szóval itt ugyan nem rongálják a köztulajdont, de nincsenek tekintettel azokra, akik mozgásukban korlátozottak, még annyira sem, hogy a másik széken pihenő táskájukat az ölükbe vegyék :-(
    Én nem várom, hogy a gyerekeimnek átadják a helyet, megszokták, hogy állnak. De az például rettenetesen idegesített, amikor a picivel, babakocsival reggel a kórházba igyekeztem felváltani a férjemet (ő aludt bent a naggyal a kezelések alatt), akkor nem fértünk fel a villamosra, mert szabályosan félrelöktek bennünket a felnőttek is. És ez itt Svájcban történt 10 napig, amíg kiengedték a nagyot a kórházból...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gilda, ez meglep. Itt még nem tapasztaltam ezt. :(
      Persze, itt felvetődik a kérdés, hogy milyen kultúrából érkeztek azok az emberkék.
      Rasszizmus ide vagy oda, nem mindegy, hogy valaki hol nevelkedik, mi az elfogadott minta, hogyan tudja azt levetkőzni egy más társadalomban.
      Én ennek a jeleit tapasztalom inkább itt.

      Törlés
    2. Ezek svájci emberkék voltak, aki dolgozni siettek. Gondolom azt gondolták, ha én a babakocsival felszállok, akkor már nekik nem lesz hely...
      Így felturakodtak előre, aztán én már nem fértem fel. Persze miért kell nekem babakocsival a csúcsforgalomban közlekednem :-(
      A nagy bent volt a kórházban egyedül, mert a férjem hajnalban elment dolgozni (nem volt még 4 éves), a picivel indultunk amilyen hamar csak tudtam (nem volt még 1 éves), de a villamosnál megakadtunk...előfordult, hogy csak a negyedikre fértünk fel! Persze ez őket nem érdekelte volna, akkor sem, ha tudják, hiszen ők meg be akartak érni a munkahelyükre...
      De ettől függetlenül tapasztalom, hogy a svájci gyerekek, felnőttek sem adják át a helyüket, nem képesek kimozdulni a babakocsinak fenntartott helyről a járműveken, stb. Mostanában sokat buszozok, villamosozok, és bizony ez meglepetésként ért. Mi már nem babakocsizunk, de látom, hogy nem engedik fel őket most sem...Alig várom, hogy ezt érthetően is meg tudjam fogalmazni ezeknek a barmoknak franciául :-) Vannak akik szóvá teszik, de az utána következő szóváltásnál már szinte Magyarországon képzelem magam:-(

      Törlés
    3. Sziasztok!
      Nekem hasonló tapasztalataim vannak, pedig mi Badenban élünk. Elsősorban és főleg svájci emberektől. Múltkor beálltam babakocsival a buszon a babakocsiknak fenntartott helyre, úgy, hogy a lehajtható ülésre ülhessek, lássam a gyerekemet. Jött egy idősebb, kutyás svájci nő, és jelezte, hogy toljam arrébb a kocsit, ergo álljak föl, hogy a kutya elférjen, ő pedig a barátnője mellé ülhessen a kakasülőre. Megtettem, mert hülye vagyok, nem tudok mit kezdeni az ilyen tahókkal.

      Törlés
    4. Csak nem állom meg szó nélkül! :) Rendkívül udvariatlanok a svájciak a tömegközlekedésben, mindenki törtet előre, h felférjen és le tudjon ülni. Nincs illem, h férfi nőt, fiatalabb idősebbet előre enged. Múltkor átadtam a helyem egy idős néninek, úgy kellett győzködnöm, h üljön már le - lehet, h évtizedek óta nem adták át neki a helyet. Én meg egyszerűen nem tudok ülve maradni, szégyellném magam, ha nem adnám át a helyem.

      A vandalizmushoz nem tudok hozzászólni, annyira távol áll az ilyen gondolkodásmód tőlem ...

      Törlés
    5. Köszönöm, hogy megírtátok.
      Magam nem használok tömegközlekedést, így az utazási szokásokról eddig kevés tapasztalatom van. Max, amit a lányomtól hallok.
      Szomorú, hogy ez kezd általánossá válni, határoktól függetlenül.
      Minap olvastam egy cikket egy otthoni site-on, ahol egy kismama panaszkodott hasonló esetekről.
      Ami nagyon meglepett, az a hozzászólások tömege, amiben őt támadják, néha nyomdafestéket nem tűrő hangnemben.
      Szomorú...

      Törlés
  3. Szornyu ez a magyarorszagi rombolas es szornyu ez a magyarorszagi kozhangulat is. A torvenyeknek a vilagon semmifele visszatarto erejuk nincs, sot kimondottan a gazembereket, a bunozoket es az adosokat vedik! Sokan csak akkor erzik jol magukat, amikor mocsokban fetrengenek, mint a disznok. En, amikor Pesten laktam, a sajat szememmel lattam, hogy ejszaka labbal rugdostak ki fiatalok a Jaszai Mari teri villamos megalloban a villamos menetrendjet befedo vadonatuj uveglapot!!! Jo magasra kellett rugniuk es megis megtettek ezek az allatok! Mindennap hanyit tudnek az emberektol Magyaroroszagon, ahogyan agressziven es semmit es senkit nem tisztelve es irigykedve viselkednek. Mashol is vannak valoszinuleg vandalok, de az csak ezred annyi, mint Magyarorszagon. Pl. ahogyan aterek a szlovak-magyar volt hataron kocsival, a magyar oldalon mar bunko paraszt es leszorito, meg irigykedo soforokkel talalkozom a floridai rendszamu kocsim miatt! Egy meg kenyszerbol itt szenvedo kanadai-magyar. Ezert nagyon szegyellem, hogy magyar is vagyok a kanadai allampolgarsagom mellett! Ezert a leheto legrovidebb idon belul fel fogom adni a magyar allampolgarsagom es a torok testvereimhez koltozok majd a Torok Riviera szepseges fovarosaba!
    BEZONY!

    VálaszTörlés
  4. Az a gond, hogy hiaba irok a globalis problemakrol, azt mindenki elintezi annyival, hogy en tul negativ vagyok.
    Ennek az esetnek van egy pszichologiaja, es nem csak a nevelesben keresendo a valasz.
    Lazadas!
    Nem egyszeru vandalizmus, hanem egy nagyon melyen gyokerezo kilatastalansag, a jovokep teljes hianya, a fentrol erkezo intezkedesekkel tonkretett kornyezet, vagy hivjuk inkabb elohelynek.
    Ilyen viselkedes nem csak Magyarorszagon letezik!
    Szet van zuzva az emberek agya, es csak ido kerdese, hogy ez a lelkiallapot mikor gyuruzik be a "joleti" tarsadalmakba is.
    Azert azt ne felejtsuk el, hogy a bankrendszer trukkjei hihetetlenul sok embert sodortak kilatastalan helyzetbe, es nem csak Kelet-Europaban!
    Az mas kerdes, hogy bizonyos kulturalis kulonbsegek miatt ez regionkent kulonbozo modon csapodik le, hiszen a ketsegbeesest maskepp reagalja le egy ir, mint egy orosz.
    De ettol meg rohadt nagy gondok vannak a vilagban, ugyhogy itt is megjegyzem, hogy senki ne csodalkozzon azon, ha a gyermekvallalasi kedvem a negativ tartomanyban kullog.

    VálaszTörlés
  5. Én azt gondolom, hogy szabályok mentén lehet élni. Ha nincsenek, akkor káosz van. Törvények vannak, de be nem tartás is. Nálunk ez van. Van ez máshol is.
    Viszont ha ezek a fiatalok "büntetlenül" megússzák, mit fognak mondani a haveroknak?
    A büntetésnek nincs visszatartó ereje. Nem kell a személyt megváltoztatni, de ha elkövet valamit, akkor azért kapja már meg méltó büntetését, ha erre még törvény is van.
    Jutnak eszembe dolgok. Mi is lett, a Postabankos csávóval? Mi lett a kis bróker csávóval? Tocsik ügy. Hol van a néptől összegyűjtött pénz az új Nemzeti Színházra? Volt büntetés, de volt e visszatartó ereje?
    http://www.origo.hu/itthon/20080627-kulcsar-attila-elsofoku-iteletere-var-az-exbroker.html
    Én is keményebb lennék! Röviden ennyi!

    VálaszTörlés