2013. szeptember 21.

Shopping a Shoppi Tivoliban

Ez nem egy programajánló akar lenni, de ismertek, mindig összehasonlítok. Most a plázák kerülnek górcső alá (én a szót sem kedvelem. Miért nem lehet egyszerűen bevásárlóközpont?).
:)
Akinek kamasz gyerekei vannak (nehezítő körülményként lánynak születtek), biztosan megtapasztalhatta, hogy időnként el kell menni "nézelődni". Hogy ez a végén vásárlásba merül-e ki, csak a szülő akaratától, illetve pénztárcájától függ.

Nekem azt hiszem sikerült megtartanom az egészséges egyensúlyt a témában. Amire szükség volt,, mindig megvettük. Marhaságot már egészen kis korukban sem vásároltam. Szerencsére, a "vegyünk valamit, csak ne üvöltsön a gyerek" szituációval soha nem kellett szembesülnöm.
Mára mások a szempontotk, de ez a fránya nézelődést nem szeretem. Az utóbbi időben. leegyszerűsítem a témát: vagy elviszem őket, és beülök egy kávézóba, vagy hazamegyek és néhány óra múlva visszamegyek érte(ük). Az előzményeket figyelembe véve, nem kell izgulnom, nem vásárolnak használhatatlan holmikat.

Most az előző eset történt, így volt időm megfigyelni a dolgokat.


Mindig ilyen sokan vannak...


Először is: itt nincs minden bokorban pláza, én a környéken háromról tudok. A környéket értsd 50-70 km sugarú körnek.
Ez a csekély számú mammut nem öli meg a többi versenyzőt sem. Míg otthon a megyeszékhelyen lévő komplexum gyakorlatilag ellenhetetlenítette a kis boltokat, itt éppúgy adott azok forgalma is. Ez oda vezetett, ha pl. magamnak szeretnék venni egy csinos, alkalmi jellegű ruhát, nem kapok. A plazaban csak az ismert világmárkák vannak jelen, néhány kínai rongyossal megspékelve, azok nagy része inkább a fiatalokat célozza meg, nem az 40-es korosztályt. Illetve, aki gyárt, azok termékeit nem forgalmazza az üzlet.
Múltkor kérdeztem a barátnőmet, hogy amennyiben színházba mennénk és kellene egy új ruha, akkor hol vehetek?
- Felmész Pestre. - jött a válasz. Hm... ez nem normális.



Nagy a csábítás....


Ami még nem tetszik, hogy a mi otthoni üzletünk gyakorlatilag a város központjában van, így a gyerekek oda járnak iskola helyett. Télen meleg van, kaja is van, mi kell még?
Ez sem egy jó szempont. Arról már csak halkan csendben beszélek, hogy a kisebbség ott árulja a lopott holmit. :)

Az itteni pláza, ca. 20 km-re található Spreitenbachban. A falu (!) egyébként mindössze 10 ezer lakosú.
:)
Csak elmélkedésként: ha itt egy falu el tud tartani egy áruházat, akkor talán otthon is lehetett volna a város szélére építeni, hogy a fiatalok ne ott garázdálkodjanak napközben.
A nyitvatartási ideje: 9 és 20 között van, vasárnap zárva.
Ez itt természetes, hogy nincs nyitva a bolt vasárnap. Minek is?
Csak egy kritikai megjegyzés az otthoni éjjel-nappal, az év 365 napján nyitvatartáshoz:
ha jól belegondolunk, 20 éve még nálunk sem voltak állandóan nyitva az üzletek. Így van? Éhen haltunk? Hiányt szenvedtünk valamiben? Nem. Akkor nincs miről beszélni.
Nem azt mondom, hogy otthon soha nem mentem vasárnap boltba, de ha egyik napról a másikra megszűnne a lehetőség, nem lázadnék ellene.

Mi szem, szájnak ingere...

Mielőtt valaki visszakérdez, hogy jó-jó, de nincs mindenkinek autója, hogy jut el és vissza? Gyakorlatilag minden kijártanál van egy-egy buszmegálló, ahonnan el lejet jutni a környező településekre.
Ezzel kilőttem egy újabb indokot, hogy miért nem kell a városközpontba tenni.

Mivel elég nagy a komplexum nem egyszerű a tájékozódás. Több, sok emeletes parkolóház is szolgálja a vásárlók kényelmét, azért mind az interneten, mind a helyszínen - gyakorlatilag minden kanyarban -, elérhető a helyszínrajz.
Itt láthatjátok:

A sok-sok ruha és cipőbolt mellett taláhatunk élelmiszeráruházat (6), gyógyszertárat (4), optikust (3),
könyvesboltot (6), sportboltot (4), éttermet (9).
Ha valaki olthatatlan vágyat érez, hogy levágassa a haját, azt is megteheti, négy erre szakosodott üzlet várja a látogatását.
Természetesen műszaki cikket, játékot is lehet vásárolni, kozmetikumokat, és folytathatnám. Még bútor- és lakásfelszerelés is van.
Helyet kapott bankfiók és jegyiroda is. Utóbbiban akár buszjegyet, de koncert-, vagy színházjegyet is vehetünk.


Dohányzó...


A gyerekek szórakoztatására van játszóház, és kisvonat.
Ha valaki mindent szeretne megnézni, egy nap kevés is lehet hozzá.

Toalett...


A világmárkák itt is megtalálhatóak, annyi kivétellel, hogy nem csak a kamaszok és fiatalok igényeit kívánják kielégíteni, hanem az idősebbekét is. A laza, sportos viseletet kedvelő is talál magának, és az elegáns ízlést kedvelő is.
Tehát a tornacipőtől az öltönyig bármi megtalálható, sok esetben ugyanazon bolton belül.
A márkákat nem sorolnám fel, széles a választék.

Ahogy a képeken látszik, mindenre és mindenkire gondoltak. A WC mindig tiszta és igényes, soha nem fogy ki a papír. Folyamatosan jelen van a takarító személyzet.
Múltkoriban otthon -nem túlzok-, de úgy menekültem ki az ugyanerre a célra szolgáló helyiségből. Igénytelen és koszos. Valaha jobb időket élt meg, de az elmúlt tizenakárhány évben semmilyen felújítás nem történt. Pedig, nem olcsó a bérleti díj otthon sem.
Elgondolkodtató...

Hogy vettünk-e valamit? Egyik gyermekem kicseréltette az elemet az órájában, a másik egy farmert vett.
És ebédeltünk is.
:)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése