2014. május 13.

Jó-e a statisztika? - érdekesség

Többször keveredtem vitába különböző fórumokon a statisztikai adatok valóságtartalmáról.
Véleményem szerint, mérget nem szabad rá venni, azokból messzemenő következtetések levonása nem szerencsés.

Hogy miért?
Az otthoni cégünk az adatszolgáltatásra kötelezettek körébe tartozott. Ez annyit jelentett, hogy negyedévente (néha havonta), mint Nyilas Misi kaptunk egy nagy pakkot, amibe egy csomó adatot be kellett (volna) írni. Először nagyon becsületesen kitöltöttem azt, úgy ahogy kell. Ám, ez sok-sok munkaórát vett el, amivel ugye egy fillért sem kerestem.

Gondolj bele! Csak az egyik adatsor kitöltése mennyi munkát emésztett fel.
Meg kellett adni, hogy egy-egy hónapban hány embert alkalmaztunk. Egy építőipari cégnél, ahol akkora a jövés-menés, hogy sok embert meg sem ismersz, mert mire találkoznál vele már nem dolgozik ott, ez nem is olyan egyszerű.
Volt olyan eset, hogy a törvény értelmében, a munka megkezdése előtt kellett bejelenteni a dolgozót . Felvettük, bejelentettem és nem jött dolgozni, többet soha nem is láttam :(
Ezt az embert hova írjam?
:)
És akkor még nem beszéltem a sok felesleges munkáról ezzel kapcsolatban is: mivel be volt már jelentve, az összes be,- és kilépő papírját meg kellett csinálnom. Ha ezt rendesen lepapíroztam, akkor pontosan 17 db különféle igazolást kellett kitöltenem. Úgy, hogy nem is dolgozott nálunk. Ellenben, ezt hiány nélkül kellett prezentálni, mert egy esetleges ellenőrzés alkalmával jó sok bírságot kellett volna fizetni, ha nem tudom bemutatni.

Visszatérve az adatokra: a törvény azt írja elő, hogy köteles vagyok az adatszolgáltatást elvégezni, de azt nem szankcionálja, ha tévedek. :)
(Ritka törvények egyike.)

Így aztán, a kezdeti lelkesedés hamar lelohadt.
Beírtam mindent szépen "ex-has".

Feltételezem, hogy mások is voltak ezzel így. Hisz a mikro-, és minivállalkozások nem tudnak ezért egy plusz embert fenntartani. Ha kiadod, külsős cégnek... ugye nem kell magyarázzam? Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen.

Én ennek fényében tekintek a statisztikákra.

Azzal kapcsolatban, hogy hányan dolgoznak külföldön nagyon sok adat jelent meg az utóbbi időben. Először volt 300 ezer, majd 4, később 500 ezer. A legfrissebb már közel 600 ezer külföldön dolgozót említ.
 ITT  olvashattok róla bővebben.

Svájc esetében is csak hozzávetőleges az alig 8 ezres szám. Igaz, ez az aktív dolgozók száma, és ebben nincsenek benne a gyerekek, a nem dolgozó anyukák, a már kettős állampolgárok, a már nem aktív korúak és a feketén itt dolgozók. Igen, ilyen is van.

Hogy valóban mennyien élünk Svájcban?

Néhány éve még az iwiw-es időkben rákerestem, hogy hány svájci lakhellyel rendelkező ember van, Már akkor is több mint 5 ezer találatom volt. A közösségi portálok sem tekinthetők reprezentatív felmérés alapjának, próbálkoztam utánajárni.

Nagyon óvatos becslés szerint egy közepes városnyi (30-35 ezer) magyar él Svájcban. Ezt semmi sem igazolja jobban, hogy szinte nem telik el olyan nap, amikor ne találkoznék magyarokkal, bárhova is vessen az utam.

A cikk felhívja a figyelmet az esetleges baki lehetőségeire, így mindenképp ezzel a megjegyzéssel együtt tekintsünk az adatokra.

 " Figyelembe kell venni azt is, hogy a nem hivatalosan jelenlévő magyar munkavállalók nem jelennek meg a statisztikában, ez még tovább növelheti a számokat, de azt is, hogy a határon átnyúló ingázás, vagy a re-migráció éppen ellenkezőleg, csökkenti a számokat. Összességében azonban az 500-600 ezres szám reálisnak tekinthető még a hivatalos statisztikai adatok alapján is."


3 megjegyzés:

  1. Ez inkább azt jelenti, hogy nem magával a statisztikával van baj, helyesen alkalmazva nagyszerű eszköz. A problémát inkább azok az emberek jelentik, akik kényük-kedvük-érdekeik szerint ferdítik azt :-) Meg persze azokkal, akik úgy tervezik meg az egész adatgyűjtést, hogy arra gyakorlatilag lehetetlen legyen korrektül válaszolni.

    VálaszTörlés
  2. Kedvenc példäm a tatisztikàra : ha az életed elsö 40 évében hasmenésed volt, a mäsodik 40 évben pedig szoruläsod, statisztikailag egész életedben normälis volt a székleted ! :))))))))

    VálaszTörlés