2015. február 13.

Mit rejtenek a svájci széfek?

A II. világháború alatt rengeteg műkincs került a svájci széfekbe, majd egy részüket eladva hatalmas vagyonnal gyarapították a "tulajdonosokat".
Így van ez a mai napig.

Svájc a legális és illegális műkincskereskedelem kedvelt célpontja, közvetítője.
Persze, hogy persze. Tisztában vannak ezzel, és ezért a szabályozás is rendkívül rugalmas: nagyon kedvezőek a műkincsek tárolási, adózási, egyéb költségei.

A témát az a hír dobta fel, hogy a hét elején egy luganoi bank széfjében a rendőrség lefoglalt egy festményt. Minden valószínűség szerint egy Leonardo Da Vinci képről van szó. Az előzetes vizsgálatok igazolni látják, hogy valóban az eredeti festmény került meg. Egyébként 2013 -ban egy ügyvéd kínálta eladásra a képet, 95 millió euróért.
A rendőri intézkedés az olasz hatóságok megkeresése alapján került a foganatosításra. A festményt évszázadok óta eltűntnek hitték és vélelmezik, hogy illegálisan került az országba. Az olasz rendőrség nyomoz.
Eredeti cikk ITT:



Néhány hete egy másik eset borzolta a műkincshez értők lelkét.
A magyar sajtó is beszámolt róla, így inkább változatlanul osztom meg.
Ha IDE kattintotok, olvashatjátok.

Egy másik a témához kapcsolódó cikket is kitúrtam, ezt ITT nézhetitek meg.

És még egy nagyon érdekes cikk, ami már csak részleteiben kapcsolódik a témához, 

"Sok évtizednyi bizonytalanság után a lengyel külügy tavalyelőtt jelentette be, hogy a Raffaello egy svájci bank trezorjában pihen. A dolog hihető, tudjuk, hogy a nácik előszeretettel mentették vagyonukat zürichi bankokba.

de midenképp érdemes az elolvasása.
Egy katt IDE:

Ezekkel az érdekességekkel kívánok nektek kellemes hétvégét!
:)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése