2015. június 30.

Vége az iskolának!!!

Ez persze csak annyit jelent, hogy keddenként nem iskolába kell menni, hanem dolgozni.
Jó kis szünet!
:)
Hogy is működik a való életben ha valaki szakmát tanul?
Jól figyelj, ilyet nem sok helyen olvasol, mert egy magyarnak ciki, ha a gyerek nem gimnáziumba jár, hanem szakmát tanul. Úgy látszik a mi nemzedékünk már ezzel a tévképzettel hal ki.
Hiánypótló írás következik, milyen is az élet szakmunkástanulóként.

Már írtam, hogy mi is megpróbáltuk a gimit, mert javasolták. Bár ne tettük volna, elvesztegettünk egy évet.
Sajnos, én sem rendelkeztem azzal a tapasztalattal, amivel fel tudtam volna mérni, hogy sok lesz ez nekünk. Segíteni meg ugye... senki.
Egy B1 némettel, egy A2 angollal és nulla franciával lehetetlen küldetés volt, a sok új tantárgy mellé.
Mindegy, megpróbáltuk.

Így alakult, hogy két évvel ezelőtt elkezdtük az utolsó utáni prosztó szakmunkás iskolát (EBA). Akkor nem tudtuk eldönteni, hogy a gyengébb vagy az erősebb osztály válasszuk, így hagyatkoztunk a Lehrmeisterre és maradtunk a gyengénél.
Nincs miért szégyenkezni, bár egy kedves olvasóm akkor megjegyezte, hogy csak a hülyék járnak oda. (Soha sem fogom elfelejteni a "kedvességét".)
:)
Aztán fél év elteltével - látva a lányka jó teljesítményét -, szó nélkül átrakták az erősebb (EFZ) osztályba (ebből is látszik, hogy átjárható a rendszer).
Ez annyit jelent, hogy nem kettő, hanem hároméves az iskola és a tananyag is erősebb.
Bevallom, kicsit féltem akkor, hisz "normális" iskolába nem is jártunk előtte.

S, hogy mit jelent szakmát tanulni?
Heti négy nap munka, és egy nap iskola. A munkahelyen teljesértékű munkaerőnek számítanak, nincs kivétel, annyit és úgy kell teljesíteni, mint az összes többi munkavállalónak.
Nincs iskolai szünet, hanem szabadság. Ha nincs iskola, akkor dolgozni kell menni. Hogy a szabit mikor veszi ki, az saját döntés, be kell osztani.
Az első évben 35, a másodikban 30, a harmadikban 25 nap az éves szabadság mértéke.
Az ösztöndíj 700, 900, 1100 frank havonta. Ezek bruttó számok, ebből jön le a levonás.
Ez persze szakmánként változhat, ne tessék szentírásnak venni.
A munkahely nem fedezi sem az utazás (nekünk napi 70 km) költségét, sem a könyvek árát.

Az iskola, nincs messze, mindössze 15 km. Iskolai napon reggel fél 8-kor kezdenek, és 5-kor végeznek.
Szakmai és összevont tantárgyak vannak. Még torna is, azt a gyermek általában ellógja. Ez 10 frankba fáj alkalmanként. Nincs hazaírás a szülőnek. Ja, ellenőrző sincs.
:)

Ma van az utolsó tanítási nap (még dolgozatot is írnak). Az eredményei kapcsán a munkahelyén presszionálták, hogy a 3. év befejeztével kezdjen további tanulmányokba, amivel szakmai érettségit szerezhet.
A jegyei több mint bíztatóak.
Nem, nem fogom kitenni a bizonyítványát, pedig marha büszke vagyok rá.
(Két hete nem nézek mást FB-on, mind idegen kölkök bizonyítványát. Ez is megérne egy posztot, nem értem miért van rá szükség. Ennyi erővel a labor eredményt is megoszthatnák. :D )




Ezt az évet úgy prezentálta jól, hogy a második félévben minden nap reggel 6-ra járt, és délután fél 5-ig dolgozott. A leépítést úgy oldotta meg a cég, hogy a többiek túlóráznak. Nulla juttatás nélkül. Illetve a plusz órákat le lehet csúsztatni.

Annak ellenére, hogy a cégénél nem számíthat szerződésre (a leépítés miatt), néhány vezető próbálja elintézni, hogy maradhasson arra az időre, amíg leérettségizik.
Azzal pedig már egy más részlegre is kerülhet, anélkül, hogy céget kellene váltania.
Csípem ezeket az embereket (egyik sem svájci).
:)
Az iskola nem egyszerű: nincs kifogás, hogy fáradt vagyok. Ha valakivel baj van, akkor egyből megy az értesítés a melóhelynek. Van egy másik kislány, nevezzük Sárának, neki bizony nem megy a suli. Nincs is kedve az egészhez és a szürkeállományt illetően sincs eleresztve.
Ennek ellenére a tanárok nagyon korrektül álltak hozzá. Először az enyémet kérték, hogy segítsen neki, és amikor ez nem vezetett eredményre, akkor jelezték a munkahelynek, hogy nagy a baj. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a végeredmény.
Ahhoz képest, hogy csak egy nap járnak egy héten, jegy van bőven. Nem úgy mint otthon, hogy három jegy alapján kiadnak egy bizonyítványt, amiből ha egy rosszabb, veszve van az egész félév.

Sztoriztam már "Fa asszonyról", aki egy szakmai tárgyat tanít. Már az első naptól nem csípik egymást a lánnyal. Sőt, a múltkoriban gyermek elkövette azt a hibát, hogy hangosan kritizálta (szidta, mint a bokrot) a mellékhelyiségben, miközben a tanár is épp ott volt. Nem túl szerencsés eset. Ennek ellenére a nő nem a jegyeken torolja meg a sérelmét. Ez azért korrekt. Nem mondom, hogy nem fog vastagon a ceruza, de akkor sem érezteti a jegyben, hogy mennyire utálja a gyereket.
Nem úgy mint otthon. Nagyobbik írt egy dolgozatot, és egy "kegyelemkettest" kapott rá. Megmutattam egy másik, azonos anyagot, tárgyat tanító tanárnak, és megkértem, hogy értékelje.
Elmondása szerint, ha nagyon rosszindulatú akart volna lenni, akkor négyest ad. No comment. Így ment ez otthon.

Arra is emlékszem az itteni évekből, hogy az első dolgozat nem sikerült matekból. Ellenben nem azt "lőtték be" neki, hanem csak annyit mondott a tanerő, hogy ne keseredjen el, a következő jobb lesz. Így is lett.
Nem könyvelték el elsőre a futottak még kategóriába (mint otthon).
Igaz, nem tanulnak verselemzést, és kötelező olvasmány sincs, mégis mióta itt élünk szerette meg az olvasást. Olyan jól sikerült, hogy azóta egy regényt is írt, ami nyomtatásban is megjelent.
Szóval, nem írom azt alá, hogy csak akkor lehet valamivel érdemben foglalkozni, ha kötelezővé teszik. :)
Bár sokat kritizálom az itteni a dolgokat, az oktatást illetően nem tudok rosszat mondani. Sőt.
Míg otthon állandó problémát okozott az iskola, itt inkább örömet.
Míg otthon gyűlölt suliba menni, itt szeret.
Míg otthon nem derült ki, hogy miben tehetséges, itt azt is megtudtuk.
Míg otthon halvány lila ibolyánk sem volt, hogy vajon mihez kezdjen magával, itt konkrét célok lettek.
Mik a célok?
A jövő év után letenni az érettségit, majd ha az is jól sikerül, akkor - ha akar -, nyitva az ajtó a felsőbb tanulmányok felé.
Ez persze még messze van, de lépésről lépésre nem elérhetetlen.
:)

42 megjegyzés:

  1. :) szuper igy tovabb!! Az otthoni oktatasi rendszer es az itteni között eg es föld a különbseg. Mig odahaza a büntetöjellegü modszert alkalmazzak, amit itt ugy neveznek Schwarzpedagogie, adig itt az ösztönzö, motivalo modszert. Ennyi, ha egy gyerek csak negativumot hall, vagy azt hogy mi a jo es min kellene valtoztatni :)

    VálaszTörlés
  2. MAshofy is lehet, de az draga. En, kozepkoru, bevagtam magam 3 evvel ezelott egy magan-kv iskolaba, nagyreszt huszonevesekkel. Most kaptam az ertesitest, hogy sikerultek a vizsgak. Itt 3 szemeszter iskola Volt, aztan 2 szemeszter gyakorlat es meg egy extra, vizsgaelokeszito szemeszter. De van svajci EFZ vegzettsegem (KV) es azt hiszem, ez sokat szamit. Az elonye egy ilyen magan sulinak, hogy nagyon pozitivan allnak hozza mindenkihez, sokat osztonoznek, motivalnak, es nem lehet "megvenni" a bizonyitvanyt,azaz teperni kell 3 evig kemenyen. Es igen, hurra, vege az iskolanak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága? Az nem kifejezés.
      Lányka az orrom alá dugta a TERVET.
      A főiskoláig 75 ezer frankocskába kerül, amit kitalált.
      :D
      Egy gyenge infarktust kaptam.

      Törlés
    2. Igen, brutalis penz... szerintem megeri belefeccolni a csemete jovojebe, mar ha van ra lehetoseg.. egy svajci foiskola azert mindenhol pozitiv erzeteket kelt a leendo munkaadokban

      Törlés
    3. Persze, nem kérdés, pláne ha van hozzá kedve.
      :)

      Törlés
    4. 75 ezer frank? Ezt hogyan, ha szabad kérdezni?

      Törlés
    5. Előkerül az illetékes és leírom pontosan. :)
      Mivel komoly nyelvi lemaradásai vannak, ezért ebben az összegben alapból van három nyelvi kurzus. Nem Migros, szóval nem "ócsó".
      :(

      Törlés
    6. Nos, a részletek:
      - német és francia különórák - 3 000.-
      - Berufsmaturität előkészítő könyvek - 1 500.-
      - Berufsmaturität tandíj - 12 500.-
      - Vizsgák díja - 2 500.-
      - 4 hetes nyelvkurzus, Nizza - 2 500.-
      - 4 hetes nyelvkurzus, Los Angeles - 3 500.-
      - 6 hetes nyelvkurzus, Istanbul - 3 500.-
      - Főiskola tandíj - 40 000.-
      - Főiskola egyéb költségek - 6 000.-

      Plusz minusz. :)

      Törlés
    7. Wow. A föiskola magan lenne ? A legdragabb magan lyceum Zuozban van az alpinum. A SIS se kutya de csak a harmada az eves tandijnak. Az allami egyetemek tandijai 700 es 1200 frank között vannak kivetel a luganoi egyetem mert ott 2000 fölltti a tandij. Föiskolakban nem vagyok jartas. A Migros nyelviskolaban jo tanarok vannak, en meg voltam az enyemmel elegedve. Amerikaban (kaliforniaban) en is voltam nyelviskolaban, na ott nem voltam megelegedve.

      Törlés
    8. Én ezt most nagyon nem vágom, főleg a Berufsmaturität és a főiskola részt, ezeknek nem ingyenesnek kellene lennie? Vagy ez nem a hivatalos átjárhatóság része?

      (SZVSZ, az x hetes küldöldi nyelvkurzusok tökéletesen feleslegesek, mármint pénzköltésnek és nyaralásnak/bulizásnak jók, de angol nyelvet tanulni teljesen fölösleges Los Angelesbe menni. Mondom ezt úgy, hogy eddig minden munkahelyemen angol volt a munkanyelv.)

      Törlés
    9. Erről az iskoláról van szó: http://www.fh-hwz.ch/de
      Nos, bevallom én nem mélyedtem bele ennyire.
      A lányom állította össze, előzetesen.
      Nincs kőbe vésve semmi sem, de nem állok a tanulmányai útjában.

      Törlés
    10. Miért kellene ingyenesnek lennie?
      Az általános iskola az ingyenes, sok helyen a gimnáziumért is fizetni kell.
      A nyelvi kurzusok itt sem jönnek ki olcsóbban, és talán a nyelvi környezet is segít. Mások véleménye alapján írom ezt.

      Törlés
    11. Most kérdeztem meg egy svájci ismerőst. Ő a múlt évben diplomázott, "csak" technikusként. Negyven ropiba fájt neki.
      Ennyi. Lehet tanulni, de pénzbe kerül.

      Törlés
    12. MIért kellene ingyenesnek lennie? Talán hogy a szegén is tudjon tanulni...talán. Svájc totál vadkapitalista.

      Törlés
    13. Ez most vörösposztó volt...
      Én (nagyon) sok észrevételt(kritikát) teszek az itteni dolgokkal kapcsolatban, de...
      Ha már feltetted a kérdést, tisztázzuk.

      Az általános iskola Svájcban ingyen van. Ez az jeletni, hogy mi még egy ceruzát sem vettünk, amikor a gyerek odajárt. Sőt, amikor elkezdtük az integrációst, az iskola még a német-magyar szótárat is beszerezte, pedig mondtuk, hogy van nekünk, be tudjuk vinni.

      Elméletileg otthon is ingyenes az alapoktatás.
      Mit is jelentett ez?
      Mostani dolgokról nem tudok nyilatkozni, de 2008-ból vannak emlékeim.
      A gyerek még le sem nyitotta a kilincset szeptemberben, már százezres kiadásaink voltak. Abban az évben a könyvekért 18 ezret fizettem. És akkor még nem volt íróeszköz, tornafelszerelés, stb. Nem beszélve arról, hogy év közben még hol ezért, hol azért kellett pénzt bevinni. Azokat a filléres kiadásokat meg sem említem, hogyha azt akartam, hogy a gyerek kitörölje a seggét nagydolga után, akkor a WC papírt is a szülők vitték.
      Persze, szemléltetőeszközre már nem jutott.

      Gimnázium: igen, itt nekünk is kellett volna fizetni. Nem emlékszem, hogy szemeszterenként vagy évente, 1700,- frank lett volna a díj.
      Otthon? A nagyobbik magániskolába járt, az havi 25 ezer volt.
      És akkor még nem szóltam a magánórákról, amit azért fizettem, hogy normálisan megtanuljon egy nyelvet. Ne papírja legyen róla, hanem beszéljen! Ha összeadnám, közelítene a hét számjegyhez.

      Svájcban akinek ez sok, az kérheti, hogy az önkormányzat/állam (?) átvállalja. Egy A4-es papíron (DNS és nagy labor csatolása nélkül) lehetett volna igényleni. Mi nem voltunk jogosultak, ezért részleteket nem tudok.

      Felsőoktatás: ha jól emlékszem otthon is alig van már állami finanszírozás...
      Ha jól tudom, évekkel ezelőtt azért vezették be a fizetőst, hogy többen tudjanak tanulni és a befolyt pénzből jobb színvonalat biztosítsanak. Ez nem nagyon jött össze. Igaz, ma már lehet diplomája annak is, aki írni és olvasni alig tud, arról nem is beszélve, hogy egy idegen nyelven sem tud megszólalni (persze lehet, hogy papírja van róla, hogy tud).
      Bravó!
      :(

      Itt nagyon sokan tanulnak munka mellett, így ezek a számok abszolút kifizethetők.

      És a végén, ne azt vegyük alapul, hogy egy frank, az 300 forint !!!

      2008-ban a minimálbér 75 000 .- volt. Svájcban 3000 frank körül.
      Ha arányaiban megnézed az ingyenes magyar oktatást, akkor szerintem az többe fáj, mint az itteni.
      És ismétlem, aki anyagilag nem engedhetné meg, azt támogatja az állam.
      Innetől csak a gyereken múlik, hogy akar-e tanulni vagy sem.
      Remélem tisztáztam a kérdést.
      :)

      Törlés
    14. Miért Magyarországgal hasonlítod össze? Nem túl fair. Ausztriában pl full ingyenes a felsőoktatás, sokkal emberibbnek is tűnik az egész rendszer. Svájcban úgy tűnik az a nóta hogy fizess és akkor tanulhatsz.Úgyhgogy nem értem miért különb mint pl a magyar rendszer.

      Vagy, akkor a tandíj jelképes? Ha nem tudod fizetni kifizetik neked? Akkor senki nem fizetné...itt valami bűzlik..

      Én értem hogy Svájcban kurvajók a bérek, meg alacsony az adó, de ha fizetős a legutolsó mindenség is, akkor összességében a több fizetés el is megy ezekre.

      Továbbra sem értem hogy pl a munkás család hogy fogja a 40-50 ezres egyetemre járatni a gyerekét. Szerintem sehogy.
      .

      "Gimnázium: igen, itt nekünk is kellett volna fizetni. Nem emlékszem, hogy szemeszterenként vagy évente, 1700,- frank lett volna a díj.
      Otthon? A nagyobbik magániskolába járt, az havi 25 ezer volt."

      Magániskolát hasonlítasz össze az állami gimivel? EZ mi?

      Törlés
    15. Nekem magyar és svájci tapaszalatom van. Hogyan írnék másról?
      Nem akarok vitatkozni. fogalmam sincs mi van Ausztriában.
      Örülök, hogy ott jobb, de mit itt élünk.
      Ez ugye világos?
      ...
      Nem írta senki, hogy alacsony az adó, ezt honnan veszed?
      ....
      A munkás, és nem munkás család gyereke elmegy dolgozni, és kifizeti a tandíját. Tök egyszerű.
      Ugye nem akarsz meggyőzni, hogy ez nem működik?
      ....
      Még egyszer: a saját tapasztalataimat írtam le. A gyerekem magán gimnáziumba járt. Ha jól emlékszem az államiban sincs ingyen a tankönyv.
      Ennyi.
      Ha nem akarod megérteni, nem fogod. Felesleges kötekedni.
      :)

      Törlés
    16. Nem írtam olyat hogy jobb lenne, de szerintem ha NINCS semmiféle tandíj akkor oda egyszerűbben tud járni egy szegény családból származó is...persze tudom..Svájcban szegények sincsenek...

      Hogyne lenne már alacsony az adó? Alig van elvonás... Ausztriában/Németországban pl sokkal nagyobbak az adóterhek...cserébe ott nem fizetős szinte semmi ami tényleg számít is.

      "A munkás, és nem munkás család gyereke elmegy dolgozni, és kifizeti a tandíját. Tök egyszerű."

      Miből? Ha segédmunkások akkor nem hiszem hogy lesz erre 40-50 ezrük mondjuk 3 év alatt. Miből lenne? A 2600 frankból? Vagy még annyi se ha csak részmunkaidős állás van, ami ugye elég nagy divat Svájcban is.

      Az egyetemi tandíj egyszerűen elvágja a szegényeket a tanulástól. Lehet ez Magyarországon is pontosan így van, de nagoyn úgy tűnik nekem hogy Svájcban is.

      Törlés
    17. Ismétlem, a blog Svájcról szól.
      A gyerekem itt fog vagy nem fog főiskolára járni.
      Marhára nem tudok mit kezdeni azzal, hogy más országban mi van.
      Tök jó nekik.
      Pont.
      Nekünk ezzel kell gazdálkodni.
      :)
      Szintén nem fogok vitába szállni, hogy hol mennyi az elvonás.
      Nekem sok, amit fizetek.
      Ennyi.

      Nem azt írtam, hogy a szülő fizesse ki a tandíjat. És milyen 2600 frank?
      Valamit nagyon összekeversz...

      Másrészről itt is vannak ösztöndíjak, amit meg lehet pályázni. Mivel ebben nem vagyunk még otthon, nem tudok többet írni róla, Ha úgy alakul majd pótolom.

      Végezetül, én elhiszem, hogy ennél vannak jobb lehetőségek, de mint említettem, mi itt élünk és ez nekünk megfelel.
      :)

      Törlés
    18. "Nem azt írtam, hogy a szülő fizesse ki a tandíjat. És milyen 2600 frank?
      Valamit nagyon összekeversz..."

      Azt ne mondd hogy az egyszerű takker vagy konyháslány többet keres nettóban...mondjuk ha családja van akkor lehet hogy több persze, csp meg a társaival.

      A legkisebb bérek viszont Svájcban is a létminimum környékén vannak. A héten olvasgattam hogy a szegénységi küszöb 2600 frank egyedülálló embernek. Nyilván egy olcsóbb kantonban ez alacsonyabb összeg, máshol meg több is. Azt viszont ne magyarázd bele hogy a szegénységi küszöb szintű fizetésekből egyetemet is tudnak FIZETNI.

      Igen, azoknak van meg akik ki tudják fizetni! Csakhogy nem tudja mindenki kifizetni....

      Lehet Ausztriában meg Németországban csóróság van, meg alacsony bérek, de nem is fizetős ennyi minden ezekben az országokban.

      Törlés
    19. A blog Svájcról szól mégis állandóan jössz pl Magyarországgal, hogy ott mi van, ott hogy megy, ott ez meg az hogy működik. Akkor én miért nem jöhetek pl Ausztriával?

      Törlés
    20. Bocs, de ez meg mondig az en blogom. Arrol irok, amjrol akarok. Irj te is.
      Megjegyzem, meg csak egy mondatot irtal az oaztrak oktatasrol. A tobbi trollkodas. :)
      Ha leirtad volna, hogy ott mikent mukodik, megkoszontuk volns. Ehelyett elkezdtel csipobol tuzelni....
      Ennyi.

      Törlés
    21. Bocs, de ez meg mondig az en blogom. Arrol irok, amjrol akarok. Irj te is.
      Megjegyzem, meg csak egy mondatot irtal az oaztrak oktatasrol. A tobbi trollkodas. :)
      Ha leirtad volna, hogy ott mikent mukodik, megkoszontuk volns. Ehelyett elkezdtel csipobol tuzelni....
      Ennyi.

      Törlés
    22. Úgy működik hogy a szegények is tudnak egyetemre járni, mivel INGYEN VAN.Svájcban meg (azok alapján amit leírtál) ez sokkal kevésbé igaz.

      Én értem meg tudom hogy itt alacsonyak a bérek, de nekem szimpatikusak pl az osztrák rendszer, svájci bérek ide vagy oda..

      Törlés
    23. Bar mar irtam, ez a mi esetunk. Nem altalanos. Kar altalanositani belole. Majd ha idoszeru lesz, beszamolok.

      Törlés
    24. Egyébként aki nem hülye az otthon is simán bekerül államilag támogatott képzésbe.

      Törlés
    25. Nem tudom, nem vagyok érintett.
      Ismétlem, ez a cikk NEM a svájci felsőoktatás egészéről szól, hanem a lányom terveiről.
      :)
      Mondhatom, kiragadott eset, kár rajta rugózni és elméleteket fabrikálni.
      Bemásoltam az iskolát, mindenki megnézheti a számokat. Nem csalás, nem ámítás.
      Örültem a tanácsoknak, amiket kaptunk a nyelvtanulásra vonatkozóan, idővel átgondoljuk.

      Ha majd legközelebb átfogóan írok a felsőoktatásról, akkor lehet vitatkozni, hogy melyik országban milyen a támogatás.
      Addig meg felesleges.

      Törlés
    26. Nem kell mindent elihinni, amit olvasol. Mi hárman éltünk 3000.-ből nem haltunk éhen, még a nagy főiskoláját (otthon) is abból fizettük.
      És még egyszer: itt nem az dívik, hogy a gyerek melengeti a seggét az iskolában és majd a szülők tejelnek. Elmennek DOLGOZNI, és abból fizetik a tanulmányaikat.
      Ennyi.

      Törlés
    27. Akkor a svájci életszínvonal magasan veri a német/osztrák életszínvonalat, mert egy melós fizetésből pl Ausztriában/Németországban te nem fogod eltartani a háromtagú családot....főleg úgy hogy albérletet is fizetni kell. Érdekes, nem gondoltam volna.

      Törlés
    28. Hinta, mondtam már neked, hogy Svájc és Ausztria között anyagi életszínvonal szempontjából nagyobb a különbség, mint Ausztria és Magyarország között.

      Törlés
  3. És mi lesz belőle ha nagy lesz? Nekem egyébként tetszik ez a rendszer, itt nem fordulhat elő hogy ha végez, falnak megy az első munkahelytől, hiszen már most is dolgozik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha minden igaz, akkor logisztikus. Nem volt egyszerű a választás. Egy nőnek mit lehet? Mivel a gyerek nem trendi és nem is érdekli, ezért a tipikus "szépészeti" szakmák kiestek, az egészségügyet nem bírja.
      Úgy agyaltunk, hogy lehetőleg ne egy kihalófélben lévőt válasszunk.
      Szerencse, hogy nagy cégnél van, így az egész szakmára van lehetősége rálátni.

      Törlés
    2. Szerintem is jó, hogy dolgozniuk kell a diákoknak, így idejekorán kiderül, ha rosszat választottak. Meg azt is helyeslem, hogy kelljen fizetni az oktatásért. Akkor sokkal jobban megbecsüli, és érdekeltté válik benne, hogy "jó helyen" legyen, amit később tényleg akar majd használni.
      Persze, az is nagyon fontos, hogy megfelelő hitelek álljanak a diákok rendelkezésére, amivel a szegények számára is elérhető a teljes időben tanulás.

      Törlés
  4. Szuper! Büszke is lehetsz!

    az èn kis dràgàm is most vègzett (EFZ), szeptembertöl iràny a föiskola. Engem is majd szètvet a büszkesèg. Jo kis kölkök ezek.

    Egyszer beszèlgettem egy mèg otthon èlö mamival (gyerekek egyidösek) ès ö azt àllitotta, hogy az otthoni iskola sokkal jobb, mert a gyerekek àltalànos tudàsa sokkal nagyobb mint az ittenieknek. Evvel mèg egyet is èrtettem, de aztàn abban maradtunk, hogy egy mezei szakmunkàs utàn az otthoni gyerekek talàn gyorsabban töltik ki a keresztrejtvènyt, de az itteniek èlni tudnak belöle. Na ennyit ehhez :)

    Gratula nektek!!!!!

    maresz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratula nektek is!
      :)
      Igen, így van. Én a magam részéről jobban örülök, ha egy mosogépszerelő magjavítja a gépet, mintha felmondja A walesi bárdokat.
      :)
      Persze, azt sem kell leírni, de sokkal fontosabbnak tartom, hogy inkább felkeltik a gyerek figyelmét egy-egy tantárgy iránt, mint elveszik a kedvét (ahogy otthon). :(

      Törlés
  5. Mindig dicsértem a svájci rendszert, mellesleg a németeknél is hasonló a helyzet. Nem kell mindenkinek egyetemi végzettségünek lenni. Barátaim fia, vagy 20 éve, utálta az iskolát, így Kaufmännische Lehret csinált. 3 év, utána egy biztosítónál kezdett dolgozni és többet keresett mint a mérnök apja.
    Mellesleg egyetlen főnökömnek se volt egyetemi végzettsége, mind ilyen kaufmännische vagy verwaltungs Lehrevel kezdte az életét. Nyilván képezték magukat tovább és magas vezető poziciókba kerültek. Mindig nagy tisztelettel nézték, hogy nekem érettségim van. Persze nem árultam el soha, hogy mit ér egy magyar érettségi.

    Csak halkan jegyzem meg, hogy angolul azért angliában érdemes tanulni. Közelebb is van meg olcsóbb is.
    Valódi svájci gyerekek dolgozni mentek a kiszemelet országba és mellette tanulták a nyelvet. Svájci szülő, még ha gazdag is, nem hajlandó ilyesmikre vagyonokat költeni. Összejöttem egy ismert privátbankár lányával, spec. ott volt Lehreben ahol dolgoztam, ő is mondta, hogy ha végez nálunk, akkor megy angliába gyereklánynak és angolt tanulni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sok esetben hallom, hogy nagyobb cégek vezetőinek sincs felsőfokú végzettségük. Ám, gyakorlatuk annál több.
      A továbbtanulás még képlékeny, de nem árt felkészülni. :)
      Menet közben még sok minden alakulhat.

      Törlés
    2. Egyszer a HÁ-n volt egy poszt valakitöl, aki ha jól emlékszem a belga pénzügyminiszternél volt au-pair. Ö mesélte, hogy a nagylány el akart menni valami egyhetes komolyzenei (!!) fesztiválra Salzburgba, mire a papa mondta neki, hogy semmi akadálya, itt a nyár, menj el dolgozni és keresd meg az árát. A lány elment valami "közértbe" nyári melóra, összerakta a pénzt, mire a papa hozzátett még egyszer annyit és jó szórakozást kívánt. Nekem ez nagyon tetszett.....

      Törlés
  6. No comment, friss hír:
    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/meg-mindig-keves-a-diplomas-a-nyelvvizsga-hianya-miatt-2376861

    VálaszTörlés