2015. október 18.

Választás 2015

Svájc választott.
Azt hiszem, nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, hogy az idei választásokat jelentősen befolyásolta a menekültkérdés. Még akkor is, ha nem olyan látványos a dolog mint máshol Európában, de itt is egyre több kérdést vet fel a téma, bizonytalanodik el a lakosság.
Gond az elhelyezés, az ellátás, az ebből eredő esetleges társadalmi hozzájárulás (adóemelés), és a későbbi integrálódás problematikája.
Bizony, itt is foglalkoznak vele a mindennapokban, olyannyira, hogy a lányom szakdolgozatának témája is ez.

Természetesen, a politikai erők itt is próbálták ezt kihasználni, mint ahogy láthatjuk ezt máshol is (az aktuális menekültügyi helyzetről a napokban írok).Ezért is lett/lehet érdekes a mai szavazás végeredménye.
Tegyük hozzá, itt nincs akkora jelentősége a parlamenti választásoknak, mint máshol, lévén az országban közvetlen demokrácia van. A lényeges kérdésekben az évente 4-5 alkalommal megtartott népszavazás dönt.
Ugyanakkor nem szabad abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, hogy az eredmények nem lesznek hatással a jövőre, ugyanis a fent említett menekültügy az SVP malmára hajtja a vizet.

A néppárt a 2000-es évektől egyre nagyobb szeletet hasított a parlament tortájából. Talán sokan emlékeznek még a híradásokból a 2009 évre, amikor népszavazást kezdeményeztek a minaretek építésének tilalmáról. Elsöprő eredményt arattak a kezdeményezéssel (60 %).
Érdemes megemlíteni még azt a támogatást, amit a bűnöző életmódot folytató bevándorlók kitiltásáról, illetve a múlt évi bevándorlás szabályozásában tettek.
A pártelnök szerint egyszerűen nincs helye az országban bevándorlóknak.
E kérdéskör mellett még erősen EU ellenesek is.

Megjegyzés: évente kb. 70 ezer ember érkezik. Az ország lakossága 8,2 M, egy Dunántúlnyi területen.
A liberálisok ezzel szemben ugyanazt  követ fújják, mint északi szomszédaik. Szükség van a bevándorlókra.

Jöjjenek az eredmények:
Eddigi minden rekordját megdöntötte az SVP, az eredményük 29,5 %. A mi kantonunkban ez a szám 38 (!) %.
(Eddig is tudtam, hogy ez nem bevándorlóbarát kanton, no de ennyire nem az?)
:)
Aargaui eredmények

A második helyezett a Szociáldemokrata Párt lett, 18,9 %-al, a harmadik pedig a szintén jobboldali Szabadelvű Demokratikus Párt lett, 16,3 %-al.
A legnagyobb vesztesek a kisebb pártok lettek, ők több helyet buktak el.

forrás:www.nzz.ch

Cikkek, riportok ITT találhatók.

A jobboldal nagyarányú nyereségét mindenki a menekültügynek tudja be.
A liberálisok még mindig kötik az ebet a karóhoz, bár a választás utáni nyilatkozat már hajlik azon megoldás megkeresésére, ami mind a lakosság, mind a parlament többségének megfelelne.
A Zöldek aggódásukat fejezték ki, hogy háttérbe kerül az Energia Stratégia.

A választás talán legnagyobb érdekessége, hogy az SVP alapítójának és elnökének a lányát Graubündenben (olasz rész) képviselőnek választották. Szakértők párhuzamot vonnak a francia szélsőjobbos Marie Le Pen megválasztásával.

Néhány komment:
- Az SVP erősebb, mint valaha.
- Remélem, jól döntünk, az EU az ellenség.
- A választási kampány és a siker, az idegengyűlölet. Viszlát kozmopolita Svájc!
- Létfontosságú a jólét Svájcban.
- Látom Svájc szomorú jövőjét, ha egy milliárdos pénzel manipulál egy nemzetet.

Van ilyen és olyan vélemény is.
Majd meglátjuk. A vak is ezt mondta.
:)

A cikk megírása utá találtam az alábbi táblázatot, a választási kampány fő témáiról.
Érdemes egy pillantást vetni rá.
1. Menekültügy
2. Bevándorlás
3. EU és Európa
4. Betegbiztosítás, nyugdíj
5. Szociális kérdések, munka
A gazdaság, finanszírozás, környezetvédelem és energiagazdélkodás most háttérbe szorult.


forrás: www.20min.ch

11 megjegyzés:

 1. 23 évet dolgoztam Svájcban, ismerem őket rendesen. Néha nagyon felháborodtam a külföldi gyülőletük miatt, jómagam állampolgár voltam. Nem tudom mit csinálnának, ha egy szép napon az összes külföldi 3 napra sztrájkba lépne. Építőipar, szemétszállítás, kórházak, gasztronomia és még biztos sok más se működne külföldiek nélkül. Nem ártana az SVP-nek néha ezen is elgondolkozni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem akkor jönne helyettük még kétszer ennyi és önként végeznék ugyanazt a munkát, amit az eddigiek ugyanannyiért.

   Azért Svájcba még mindig sokan akarnak menni, kérdés, hogy meddig bírja az állam és hogy ez mennyire megy az életminőség kárára (menekültek, bűnözés, örökös dugók, drága ingatlan, stb).

   Amúgy: jó cikk, svájci sapka!

   LM

   Törlés
 2. graubünden olasz rész lenne?
  a lakosság kétharmadának német az anyanyelve:
  http://www.graubuenden.ch/sprache.html

  de még rétorománul is többen beszélnek, mint olaszul:
  Im einzigen dreisprachigen Kanton der Schweiz sprechen 64 Prozent der Bevölkerung Deutsch, 13 Prozent Rätoromanisch, 11 Prozent Italienisch und 13 Prozent andere Sprachen (Hauptsprache gemäss Strukturerhebung 2013).
  https://www.gr.ch/DE/kanton/ueberblick/Seiten/Dreisprachigkeit.aspx

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. --Köszönöm az "építő" jellegű kritikát. Valóban pongyolán fogalmaztam, csak egy része olasz, de talán akik nem ismerik az országot tudnak következtetni arra, hogy nem egy északi kantonról van szó. Ebben az esetben nem a pontos földrajzi meghatalmazás volt a lényeg.
   Sorry.
   Legközebebb erre is jobban figyelek.
   :)

   Törlés
  2. tévedni emberi dolog, de isteni érzés. ;)
   nem kritikának szántam, hanem elbizonytalanodtam, amikor olvastam az írásod, ezért néztem én is utána és írtam le a tényeket. a fejemben csak tessin olasz, persze, lehet, hogy tévedek.

   Törlés
  3. (visszaolvasva tényleg költőinek látszik az első kérdésem, pedig azt bizonytalanul tettem fel. aztán rájöttem, hogy az Internet segedelmével én is meg tudom rá keresni a választ. :) )

   Törlés
  4. Nincs semmi gond a kritikával, pláne, ha jogos.
   Csak jobban szeretem, ha valaki tudja a jó választ egyből odaírja.
   :)
   És igen. Rosszul írtam.
   :(

   Törlés
 3. szóval bocs, nem kötözködésképpen írtam. nagyra értékelem a cikkeid, azért is olvasom vissza őket. tetszett a nyugdíjról szóló írás is. majd akarok is valamit kérdezni hozzá.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Semmi baj.
   Nekem is jobban kell figyelnem.
   Helyesen úgy kellett volna, hogy TI és GR.
   Graubünden elég öszvér kanton.
   :)
   Egyébként a rétorománt csak ott beszélik (tudomásom szerint).

   Kérdezz nyugodtan, akár a cikk alatt, akár privátban.
   Azt nem ígérem, hogy tudom a jó választ, de megpróbálom.
   ;)

   Törlés
 4. Svájc és Ausztria a két legrasszistább, legidegengyűlőlőbb állam Európában, évtizedek óta. Mindkét helyen 30 % körüli a szélsőjobb aránya, ennek rég nincs semmilyen hírértéke. Más (normálisabb) európai országokban ez az arány messze 10 % alatt van, elcseszett, mentálisan visszamaradott kelet-európai országokban - mint pl. a mienk - néha felmegy 15-20 %-ra ez a mutató.
  Aki szeret ilyen országokban élni, hát egészségére!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. bár igazad lenne, és csak ausztria meg svájc lenne szélsőjobboldali. meg a "mentálisan visszamaradott" keleteurópa.
   sajnos egész európában ez a tendencia. és ez csak nőni fog a jövőben - méghozzá nagymértékben.
   lassan tisztességes ember nem adhatja nevét a kontinenshez.

   mind kollaboránsok vagyunk, ahogy a náci németország minden lakója az volt, aki nem tett meg mindent a szekér megfordítása érdekében. mindenki "teszi a dolgát", ezzel hozzájárul a rendszer folyamatos fenntartásához.

   ne tévedjünk: száz százalékig mi, a lakók, állampolgárok vagyunk a felelősek az összes gaztettért, ami napjainkban is "elkövettetik". persze, mindenki csak a maga 1/500 millió arányában. de együttesen ez mégiscsak 100 százalék...
   nem az ufók, hanem mi alakítjuk itt a dolgokat ilyen orrfacsaróan.

   ez a helyzet, ahogy a holokausztról szólva Jensen megállapítja:
   'The men who dropped the crystals, or who oversaw the use of Jews to clean up the thick and thin fluids and fire the bodies, did not make up the bulk of the killers. Most of the killers worked at regular jobs, just like you and me. The preeminent historian of the Holocaust, Raul Hilberg, commented, “It must be kept in mind that most of the participants [of genocide] did not fire rifles at Jewish children or pour gas into gas chambers. . . . Most bureaucrats composed memoranda, drew up blueprints, talked on the telephone, and participated in conferences. They could destroy a whole people by sitting at their desk.” '
   https://www.facebook.com/derrick.jensen.56/posts/768581123288008

   Törlés