2016. június 6.

Szavazás után

Megtörtént az év második népszavazása. Most öt kérdés került a terítékre, ezen belül kettőt emelnék ki.
Az egyik a Menekültügyi törvény változtatására irányult. A változás tárgya a bürökratikus eljárás felgyorsítása lenne.
Jelenleg átlagosan 280 napig tart a folyamat, melyet szeretnének legalább a felére csökkenteni.
A kezdeményezést 66,8 % -ban támogatták.
Legtöbben Basel városában és Vaudban fogadták el (74 %), Neuenburg és Zürich kanton 70 %-ban támogatta. Érdekes módon az egyébként nagyon bevándorlásellenes Ticinoban csak 56 %-ban voksoltak igennel.
A kérdés meglehetősen bonyolult, mind etikai, mind gazdasági szempontból. Véleményem szerint a törvény további részei is módosulásra szorulnának.
Míg például egy munkanélkülinek kötelessége a munkakeresés, addig egy menekült gyakran évekig él munka nélkül az állam, az adófizetők pénzén. Egy munkanélküli (aki már legalább egy évet dolgozott) sokkal nehezebben jut ingyenes nyelvtanfolyamhoz, mint egy menekült. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem is tesznek semmit annak érdekében, hogy minél előbb integrálódjanak. El vannak, mint Marci hevesen.
Ez persze csak az én véleményem.

A második érdekes kérdés arra vonatkozott, hogy járjon-e mindenkinek havi 2500 frank (gyerekek esetén 625 frank) alanyi jogon.
Ez a kérdés már néhány éve terítékre került, akkor elutasították. Most is.
Az ügyet támogatók azzal érveltek, hogy már így is sok olyan munka van, amiért nem jár fizetés. Pl. a háziasszonyok semmilyen juttatást nem kapnak.
Az ellene érvelők jórészt Svájc gazdaságát tették véleményük első pólusává, miszerint ez jelentősen megterhelné a költségvetést.

Mint sok más szavazás alkalmával, itt is azon bukott el a dolog, hogy kidolgozatlan volt a kérdés.
Ugyanis a megszavazása is további kérdéseket vetett volna fel.
Miért csak svájci állampolgárokra vonatkozzon? Rengeteg itt született, másodgenerációs él, akik ebben a formában nem kaphatták volna meg a juttatást. Ez rögtön azt is generálná, hogy mindenki állampolgárságra törekedett volna.
Miért kapjon egy milliomos alanyi jogon még több pénzt?
És ez csak a jéghegy csúcsa a kérdéseket tekintve.
A kérdést legkevesebben Appenzel (I) - 12,6%, Niedwalden - 13,2 %, Obwalden - 13,8% támogatták. Legtöbben Basel Stadtban - 36 %, Jura - 35,8 % és Genf - 34,8 % szavaztak mellette.

Abstimmungen



Eidgenössische Vorlagen

JaNein
Volksinitiative «Pro Service public»107'636
33.2%
216'669
66.8%
Volksinitiative «Für ein bedingungsloses Grundeinkommen»78'112
23.8%
250'345
76.2%
Volksinitiative «Für eine faire Verkehrsfinanzierung»95'889
29.5%
229'307
70.5%
Änderung des Bundesgesetzes über die medizinisch unterstützte Fortpflanzung179'583
56.4%
138'969
43.6%
Änderung des Asylgesetzes222'331
68.5%
102'027
31.5%
  • Stimmbeteiligung: 44.9%


12 megjegyzés:

  1. Valamit félreértettél! A Pro Service Public éppen hogy minden Svàjcban élö emberre vonatkozott, nem csak a svàjci àllampolgàrsàguakra. Valoszinüleg ezért is bukott el. :) Abban egyetértek, hogy nem volt kidolgozva.
    Az asylgesetz-el kapcsolatban: a menekültekre az ingyenes nyelvtanulàstol és néhàny màs tàmogatàstol eltekintve, sokkal szigorubb feltételek és szabàlyozàsok vonatkoznak mint a bevàndorlokra, s kiutasitani is sokkal egyszerübb öket mint bevàndorlo tàrsaikat. A menekült status elnyerésének alapvetö feltétele az üldözöttség és/vagy a testi épségre irànyulo veszélyeztettség. A ki- ill. bevàndorlàs az egyén sajàt akaratàbol fakad, egy àltala hozott döntés eredménye, üldözöttség és testi veszélyeztetés fenàllàsa nélkül. Màs élethelyzet, màs körülmények az elvàndorlàst kivàlto okok mindkét esetben. Hogyan lehetne az elbiràlàsban és tàmogatàsban egy kalap alà venni öket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítést. Ezek szerint a forrásomban szerepelt rosszul. Sorry. Javítom.
      :)
      A másodikban nem írtam el semmit.
      Szerintem mindannyian tisztában vagyunk a két fogalom közötti különbséggel.

      Hogyan lehet egy kalap alá venni őket?
      Itt él mindkettő.
      Míg egy bevándorlót semmi sem illet meg, addig egy menekült (?) segge fényesre van nyalva.

      Törlés
    2. Sajnos teljes mélységében nem mélyedtem bele az Asylgesetzbe, igy elöfordulhat hogy Te jobban ismered. Azért én nem szeretnék menekültként élni itt! Nekem a tömegszàllàs, mozgàskorlàtozottsàg, létbizonytalansàg s az hogy bàrmikor elküdhetnek, az ingyenes nyelvtanfolyam s a " fényesre nyalàs" mellett sem vonzo . Jobb ez igy bevàndorloként, annak minden nehézségével együtt is :)

      Törlés
    3. Nem azt írtam, hogy cseréljük el, de nem is annyira tragikus, mint hisszük.
      Sok esetben sokkal nagyobb elvárásaik vannak, mint nekünk, egyszerű bevándorlóknak.
      :(
      Volt szerencsém néhányukkal beszélni, és nagyon meglepődtem. Gondoltam rá, hogy írok róla, de még nem érett meg a téma...

      Törlés
    4. Érdekes lehetett! Segitö vagy, vagy hivatalbol érintett?

      Törlés
    5. Erről majd később írok.
      :)

      Törlés
  2. En, amig a svajci karrierem elejen alja munkat vegeztem, dolgoztam olyanokkal,akik menekultkent erkeztek ide. Volt aki Afrikabol, volt aki az arab tersegbol meg egy halom tamil, jugo. Tenyleg fenyesre van nyalva a segguk, hozzam kepest. Ingyen nyelvtanfolyam, integracios kurzusok, a munkat leteszik a labuk ele mindenfele segelyszervezetek, ingyen ugyved satobbi...
    Svajci allampolgarsag 3 ev utan,nyelvtudas, szakma nelkul, analfabetakent, segelyek... Egyedul az eritreabol szarmozakat emlitenem, mint udito kiveteleket, akik hala gyanant szorgalmasan tanultak nemetul, jol es tisztessegesen dolgoztak,urambocsa megprobaltak szakmat is szerezni,es igyekeztek beilleszkedni a korulmenyekhez kepest aleheto legjobban. Ok es en voltunak azok akik folyekonyan beszeltunk nemetl es mas nyelveken, tudtunk irni-olvasni es nem szultunk nyakra fore segelyert. Uyghogy szerintem is ezerszer tobb jar nekik, mint az egyszeru, dolgozni akaro akarmilyen bevandorlonak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen most nagyon meglepödtem! Aarburg polgàrmestere azt nyilatkozta - a település önként fogadott be 100 erithreai menekültet kb. egy éve-hogy az erithreaikat a legnehezebb képezni és beilleszteni, mert 85 % analfabéta közülük, igy elöször irni- olvasni kell(ene) megtanitani öket, s erre az önkormànyzat nem volt felkészülve. Az elsösök mellé nem ültethetik be öket az iskolapadba.

      Törlés
    2. Lesz egy hosszabb írásom erről, meglepő dolgokat tapasztaltam.
      :)

      Törlés
    3. Én itt lakom Aarburgtol egy köpésre. Néha szoktam sétálgatni az Aare partján Aarburgban. Az út a Flüchtlingsheim mellett vezet, ott van elszállasolva egy halom eritreai. Mindig udvariasan, Grüzivel koszonnek es nem tünnek ijesztonek. Én meg az SVP eritreaiak elkeni gyülolethadjáratan lepodtem meg, mert nekem ezzel a nepcsoprttal szinte csak jo tapasztalatom van...ami nem azt jelenti, hogy elfogult vagyok, koztuk is van rosszeletu biztosan, mint ahogy vannak magyar, svajci, roman, francia stb.. bunozok is. En inkabb az eritreaiakat partolnam, mint egy halom irastudatlan, 20 eve itt elo, nagyonbuszke "tudjukmelyik" nepcsoportot. Bar elofordult, hogy kozuluk is normalis emberre akadtam, de ritkan.

      Törlés
  3. Na, akkor szep helyen jartal... nekem is kene menni megint, de esik, az Aare meg keresztul folyik a kis fatornyosomon is, ha eppen vizet akarok latni. Bar nalunk szerintem ostobacskan van megoldva, mert nem jutsz le a partjara, csak ralatsz az utrol. De igy is szep. Szep napot :)

    VálaszTörlés