2016. július 5.

Miért gondolja mindenki úgy, hogy Svájcban mindenki milliomos?

Hát lószart, kedves barátaim.
Minap a HÁ blogra kikerült az egyik írásom, ez ITT.
Majd érkeztek rá "okos" megjegyzések, pl. nem kell "olcsójánoskodni", és rá kell menni a drága ingatlanokra.
Tudom, vannak itt orvosok, mendzserek, banki vezetők, akiknek a havi fizetése ötszámjegyű és van, amelyiké nem egyessel kezdődik.
De!
Nem ez a többség.
Csak szólok.

Minap hallottam egy sztorit.
Egy svájci tulajdonosi háttérrel rendelkező építőipari cég elküldte 25 régi dolgozóját, akiket még normálisan fizetett és felvett helyette újakat.
Kitalálod mennyiért dolgoznak?
Hagyok időt tippelni (jobb oldalon) és el fogom árulni.
:)

32 megjegyzés:

  1. Azért ez így zsákbamacska..,Mit jelent a "svájci tulajdonosi háttérrel rendelkező cég"??? Milyen dolgozókról van szó? Szakmunkás? Melyik szakma? Így tényleg csak tippelni tudok, és jó kevésre, mert akkor nem tetted volna fel a kérdést. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előbbivel szerettem volna elkerülni a "biztos valami köcsög magyar vállalkozó" megjegyzéseket.
      :)
      A szakmát én sem tudom, csak azt, hogy építőipari cég.
      Lehet kőműves, ács, állványozó, passz.

      Törlés
  2. Sajnos amig lesznek mindent elvàllalok, addig ez igy fog menni, ill. egyre inkàbb igyebbül. Aki elnyomorog egy akàrmilyen szobàban esetleg többedmagàval, hogy az otthon maradottaknak küldje haza a pénzt, az el fog menni 2-3 ezerért is dolgozni, mert haza tud küldeni 3-600 ezret a csalàdjànak. A helybéli, vagy aki csalàddal együtt él itt, az nem fog 2-3 ezerböl nem hogy megélni, még vegetàlni sem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki a sztorit mesélte (nem magyar), feltette a kérdést, hogy akkor ő most mit is csináljon? Ő itt él a családjával. Ennyiből itt nem tud megélni.

      Törlés
    2. Pont erröl van szo. Ez vezetett a kvota-népszavazàshoz is. Az emberek félnek, hogy elvesztik a biztonsàgos megélhetésüket. Pont ma olvastam ( sajnos nem tudom hol, igy nem tudom belinkelni), hogy az elmult években (évben?) kevesebb az egyetemi végzettségü ill. magasabban qualifikàlt bevàndorlok szàma mint koràbban. Egyre inkàbb az alacsonyabb végzettségü, s nem tul jol qualifikàlt emberek jönnek. Nem lesz jo vége......hacsak nem sikerül visszatérni a kvotàkhoz. Azt viszont kétlem, az EU-nak nem érdeke, a bilateràlis egyezségek felbontàsa meg azért Svàjcnak sem feltétlenül. Szerintem Svàjc (is) nagy àtalakulàs elébe néz, s nem biztos hogy ez az iràny pozitiv lesz :(

      Törlés
  3. Én azért kérdeztem így rá, mert ugye Svájcban is van az építőiparban minimálbér, ami jelenleg, ha jól láttam 4.500 Sfr egy szakképzetlen melósra 40,5 órás munkahét mellett. Bár a pofám nagy, és mindenbe beledumálok, de azt tényleg nem tudom, hogy mindezt mennyire ellenőrzik Svájcban. Sejtésem szerint azonban nem lehetnek puhábbak, mint a németek, na meg engem is sikerült kiszúrniuk ellenőrzésre, pedig összesen 3 hetet dolgoztam ott egy német székhelyű, de magyar cégtől. :D
    Viszont pont a saját tapasztalatomból ismerek egy-két trükköt, hogy lehet ezt a minimálbéresdit kijátszani. Például úgy, hogy a svájci polgár alapít/alapíttat egy céget pl. Magyarországon, oda veszi fel őket hivatalosan, majd mint cég hozza ki őket Svájcba dolgozni. Ekkor a két ország közötti "senki földjén" ügyesen el lehet kenni egy csomó dolgot. Fizet nekik pl. papíron bért Magyarországon, azt beleszámítja a svájci bérbe, a napidíjjal+ellátással+szállással+hazautazással is lehet trükközgetni, etc. A szegény melóskoma meg sokszor nem is tudja, hogy ő papíron mennyi mindent kap a cégjétől. Ezzel is meg lehet persze bukni, de ahhoz már komoly "nyomozás" kell. Egy svájci tulajdonú, Svájcban bejegyzett céget viszont sokkal könnyebben tudnak ellenőrizni, néhány dolgot még úgy is, hogy a cég még nem is tud róla. Na ezért kérdeztem a háttérről, mert előbbi esetben akár 15 frankos órabért is el tudom képzelni, míg az utóbbinál legalább a minimálbért meg kell kapnia, ha nem akar magának balhét a tulaj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyit fűznék hozzá, hogy olyan mint "minimálbér az építőiparban" olyan nincs.
      A GAV (Gesamtarbeitsvertrag) szabályozza és szakmánkét más a minimum. Nagyon nagy eltérések vannak. Akár 1000-1500 frank is lehet havonta, akár egy betanított munkás esetében is.
      Erről a trükkről még nem hallottam. :)
      Ha otthon igaz a mondás, hogy "megoldják okosban", akkor Svájcra is.
      Ellenőrzés nem nagyon van és a hatóságok is inkább becsukják a szemüket. Néha egy-egy ejnye-bejnye. Feketemunkáért 1000.- Frankos bírság nem sok.


      Törlés
  4. Hát, én pl. ilyet találtam:
    http://www.baumeister.ch/gesamtarbeitsvertraege/landesmantelvertrag-lmv/
    De vannak más Tarifvertragok is, erre gondoltam.
    Bírság 1000 Sfr???? Ne tégy tönkre, 50.000+ a vállakozónak, plusz kiutasítás és kitiltás a külföldi polgárnak, ha ő is közrejátszott benne. Legalábbis így volt ez 2013.- ban. Én akkor a háromhónapos "engedéllyel" voltam ott nálatok, és kb. 20 emberünk volt. Leadtuk a kötelező lejelentést a helyi munkaügyi hivatalnál a teljes névsorral, adatokkal. Még két hét sem telt el, és kaptuk a levelet, hogy véletlenszerűen kiválasztottak két embert és kérik az összes adatot, bizonylatot annak,igazolására, hogy a svájci szakmai minimumot (még csak nem is minimálbért) ezek a polgárok megkeresik. És az egyik pont én voltam. Még a német normáknak megfelelő fizum mellett is bőszen gyártottuk a hamis bizonylatokat a kamu napidíjfizetésről, meg arról, hogy a cég Svájcban teljes ellátást biztosít nekem a szállás mellett. Külön igazolnom kellett az itteni eü. biztosításom meglétét, stb. Épphogy fel tudtuk tuningolni a pénzemet a svájci Projektleiter-i szintre. (Mert valami lökött picsa a cégnél beírta, hogy én Projektleiter vagyok, holott ilyenkor le szoktuk magunkat fokozni pl. Technischer Mitarbeiter-ré :-) ). Ja, és az adatszolgáltatás elmulasztásáért, vagy a hamis adatszolgáltatásért is 30.000 Sfr volt a büntetési tétel teteje, benne is volt a levélben. Mindez Bellinzona/Ticino-ban... Ennyivel nem lehetnek lazábbak pont a német-svájciak .... Vagy mitől lenne lazulás a keményvilághoz képest?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye azt tudni kell, hogy még ezek az "egységes" szerződések sem egységesek.
      :)
      Kantononként változhat.
      :)
      Nem is ragozom.
      Komoly, svájci vállalkozó mesélte, hogy emberenként 1000.- Frankra bírságolták.
      Szerinted érdeke a fehérítés?
      :)
      Érdekes amit írsz, itt a 3 hónapos engedély alatt nem kérnek eü. biztosítást.
      Az olasz részt nem ismerem, de itt nem eszik olyan forrón a kását. Pl. elfelejtettem egy negyedéves bevallást. Ápr. 30-ig kellett volna elküldeni. Májusban jött az első felszólítás (igen, abban is volt pénzbüntetés felvillantása) és és rendben fel is adtam tegnapelőtt.
      :D

      Törlés
  5. Az tiszta, hogy kantononként minden más. A legszebb az volt, hogy senki nem tudott / volt hajlandó arra vonatkozó adatot adni, hogy mennyi is az az összeg, amit igazolnunk kell fizetésként. A netről kukáztunk infókat és csak bíztunk benne, hogy elég lesz. Szerencsére nyertünk, mert aztán csak egy eljárást lezáró határozatot kaptunk. :)
    Hát a fejenként 1000 Fr bünti az tényleg nem egy visszatartó erő. Engem sok éve itt hasonló címszó alatt egy adminisztratív mulasztásért (!), mint vezető alkalmazottat 2500 DEM-re akartak büntetni és az államügyészségre kellett mennem kihallgatásra. Szerencsére be tudtam bizonyítani, hogy a hiányzó papírt időben megkértük, de még így is "méltányosságból, a tett csekély súlya miatt" engedték el a büntit.
    A biztosítással lehet, hogy félreérthető voltam, nem svájci eü biztosítás kellett, csak azt nézték, hogy van-e egyáltalán (otthoni) eü biztosítása a dolgozónak. :)
    Különben én naívan tényleg azt gondoltam, hogy az olasz részen lazábbak azért az emberek és a hivatalok is. Azért az érdekes volt, hogy az "engedélyek" helyi hosszabbítása miatt a munkaügyi hivatalhoz kénytelen voltam tolmácsot vinni,mert nem találtam egyetlen embert sem, aki tudott volna németül. És az ügyintéző hosszas keresgélés után sem tudott adni német, vagy ne adj isten angol nyelvű űrlapot a kérelemhez, amin még a tősgyökeres helyi (egyébként ügyvéd) tolmács is úgy kiakadt, hogy nagy balhét csapott a hölggyel, nekem kellett őt kirángatnom onnan "jobb a békesség" alapon. :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)
      Mikor az első tartózkodási engedélyért folyamodtunk, kétszer dobták vissza a munkaszerződést, hogy kevés a bér.
      Addig emeltük (magunknak), míg elég lett.

      Én azt tapasztalom, hogy emberfüggő az ügyintézés. Van ahol normálisak és van ahol mindenbe belekötnek, vagy tojnak segíteni.
      Az mondjuk vicces, mert az egész országban kell tanulni valamelyik 2. nyelvet és/vagy az angolt. Szerintem csak alapjáraton paraszt volt az illető.

      Törlés
    2. Na ja, abból indultam ki én is, hogy vagy németül, vagy angolul tudnia kell mindnek. De hát ugye mindenkinek joga van hülyének lenni...:)))

      Törlés
  6. Különben visszatérve a lakástémára és a "nem kell olcsójánoskodni" megjegyzésre: ez a szöveg így önmagában tényleg bicskanyitogató, de szerintem csak a megfogalmazás volt ütős. Az tény, hogy egy külföldről éppen beesett, referenciák és pl. Betreibungsauszug nélküli embernek az olcsóbb és "jó" lakásoknál nyilván semmi esélye sincs az odatóduló ötven-száz, vagy akármennyi helyivel szemben. Ebből le kell vonni a tanulságot, átértékelni a lehetőségeket, és olyan lakásokra kell pályázni, ahol kisebb a konkurencia. Az pedig egyértelműen a drágább lakásokat, vagy a városon kívüli közeli falvakat, esetleg az eredetileg elvártnál alacsonyabb szintű kégliket, vagy éppen a töröknegyed közepét jelenti. Kérdés ki melyiket tudja felvállalni. Én is látom, hogy Zürichben is hirdetnek garzonokat 800 franktól már, de tudom, hogy azt, pláne ha "jó kégli" tuti nem én fogom megkapni. Tudomásul kell vennem, hogy az én lehetőségeim valahol 1200 frank körül, vagy a fölött kezdődnek és már akkor sem a belvárosban érdemes keresnem. Nekem persze nem oszt, nem szoroz, hogy a város közepén lakjak, sőt... Zürichtől 20-30, vagy akár több km-re viszont már egész más a helyzet, ott az 1200-1500 frankból már jóval nagyobbak a lehetőségek. Pont arra felétek (is) találtam néhány új építésű "lakóparkot", ahol hegyszámra vannak még szabad lakások, és ami érdekes: ezeknek a hirdetéseit az ingatlanportálokon sehol nem találom, tök véletlenül, egy Zürichben hirdetett lakás kapcsán, az ingatlanos cég honlapján találtam rá.
    Szóval az a megjegyzés inkább csak egy lehetőségre utal, ill. arra figyelmeztet, hogy ha az előzetes érdeklődés kapcsán megnézed az adott hely bérleti díjait, ne dőlj be annak, hogy már x frankért hirdetnek kiadó lakást, az alsó sávra értelemszerűen sokkal nagyobb tömegek ugranak rá, mint a drágabb kéglikre. Aztán kérdés, hogy ki mit engedhet meg magának.
    Minden esetre érthető a fennakadásod a megjegyzésen. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én megértem, hogy valakinek nincs minimum, de kicsit kérkedésnek éreztem, amikor már röpködtek a 3000.- feletti számok.
      Igaz, nem vagyunk egyformák...
      No comment.
      Ha már lakás: így még soha nem jártunk.
      A lányom lakást keresett, egyeztetett pár termint, nézelődött. Az egyik terminre (nyitott) nem tudott elmenni. Néhány nap múlva a Verwaltung felhívta, hogy "mi van? talált-e mást?".
      Megnézte, másnap aláírta a szerződést.
      Ilyen sem történt még.
      Ráadásul semmi előélete, a munkaszerződése attól az időponttól szól, amitől bérli a lakást.
      Hozzáteszem, ez sem az olcsó kategória.
      :(
      És nem Zürich.

      Törlés
    2. Hehe, mondhatnám azt is, hogy ugye.... :))))) Az a 3000 fölötti kategória engem is kiakasztott egy picit, mert lehet azt mondani, hogy Zürichben egy 3-4 szobás lakás 4500, csak éppen utána kiderült ugye, hogy neki a 72 nm (2 főre) egy nyúlketrec, na meg a lakás csakis a zürichi "Rózsadombon" lehet.... :)))))
      Mennyivel másképp hangzik, ha hozzátette volna már az elején azt, hogy min. 100 nm, villalakás legyen, és olyan helyen, ahol bizonyítottan nem lakik egy "török" sem 5 km-es körzrtben. Akkor igaza van. Erre mondtam én, hogy mindenkinek mást jelent az, hogy "lakás". :)))
      Én is be voltam szarva az első infók alapján, hogy hogy lesz nekem ott lakásom, de pár éjszakai netes túra, meg egy N.o.-ból odatelepülteknek szóló blog áttanulmányozása után már messze nem vagyok ilyen pesszimista. Ott is volt jónéhány ilyen sztori, hogy a nagy kétségbeesésben az ingatlantulaj loholt utánuk, hogy nem kell-e a lakás..... Meg hogy elmentünk, megnéztük, voltak még 30-an, lemondtunk róla és másnap jött a telefon, hogy mehetünk szerződést aláírni. Sőt, olyan is volt, aki N.o.-ból látatlanban megoldotta, neten lelevelezve, szerződést postán, kauciót utalva, és akkor látta először a tulajt meg a lakást, amikor ment az összes motyójával beköltözni. Persze nyilván ez a mázli kategória, de ilyen is van. Ez speciel Luzernben volt, priváttól, tóparti, szuper lakás, abszolút normál áron. És még csak azt sem mondhatjuk, hogy hát persze, mert a németeket szeretik, mert nagyon nem. Én meg sem próbálom magam németnek eladni, mert úgy vettem észre, hogy magyarként jobbak az esélyeim. :))))

      Törlés
    3. Igen, szerencsére vannak kivételek.
      :)























      Törlés
    4. És naná, hogy én kivétel leszek... :)))))))
      Ja, már az első cég felajánlotta (építőipar ugye...), hogy amíg nem találok lakást, addig ők megoldják átmenetileg.... Szóval már nem rinyálok, hogy hogy oldom meg a lakás is legyen, meg munkahely is egyidőben projektet. :)

      Törlés
    5. Gratulálok, így kell ezt!
      Ha kell valamiben segíteni, szólj!

      Törlés
    6. Köszi, annyira még nem tuti a dolog, de az is lehet, hogy kantontársak leszünk. :-)
      Tényleg, ha már így felajánlottad: csak egy kérdés, Aargau-ban mennyi idő után adnak ki Betreibungsauszugot? Ti ugye annak idején rögtön odaköltöztetek?

      Törlés
    7. Ez egy jó kérdés. Nekünk a legelső lakásnál nem kértek.
      Józan paraszti ésszel, akár azonnal.
      Hisz ha már be vagy jelentkezve, akkor másnap meg tudják nézni, hogy van-e ellened valami.

      Törlés
    8. Oké, de akkor érkeztem Svájcba, még nem is lehet semmi balhém.:)))) Csak azért kérdezem, mert hallottam olyan kantonról, ahol azt hiszem fél évig ki sem adják, mert abban még úgysem lehet semmi.

      Törlés
  7. Geralt of Rivia2016. július 6. 21:20

    Abszolút egyetértek azzal, hogy nem kell olcsójánoskodni, ez az ország egyszerűen nem arról szól. Aki nem tud megfizetni egy tisztességes lakást, annak nincs értelme egyszerűen kijönni, mert egyébként nyomorogni fog, azt meg otthon is lehet. Sőt, az alacsonyabban bérezett munkák sávjában más európai országok szerintem jobb lehetőségeket kínálnak.

    Másrészről meg igen, pont ez az a szegmens ahol a helybéliekkel nem nagyon lehet versenyezni. Nincs schwitzerdütsch, nincs helyismeret, elmész egy megtekintésre valamelyik "gettóba" (Schwamedingen vagy Opfikon pl) aztán ott vannak 200an az 1000 CHFes lakás előtt.

    Most ez lehet, hogy elég kegyetlenül hangzik, de ez van. Ez az ország a magasan kvalifikált, sokat kereső bevándorlóknak lett kitalálva. Aki meg nem ilyen, annak ezernyi más lehetősége akad máshol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is egy vélemény.
      Csak egy kérdés: a házat amibe laksz, ki fogja felépíteni?
      :D

      Törlés
    2. Esetleg mutatnal nekem Opfikonban ezer frankos lakast, ami nem 30 nm, kedves Geralt of Rivia? Opfikon iszonyu draga, plane miota felepult a Glattpark nagy resze.

      Mellesleg, mint kornyekbeli lakos, aki sokat dolgozik a helyi oslakosokkal, kikerem magamnak a getto kifejezest.

      Törlés
  8. Na, ez az utolso megjegyzes, magasan kvalifikalt bevandorlo, hat igen. Ibizan mutatkoznak mar a jegyei, hogy mindenki a turistakon akar meggazdagodni, a fekete berles iszonyu mereteket oltott, az arak az egekben. Egy fedett terasz ahol nem hasznalhatod a konyhat, es nem hasznalhatod a furdoszobat, 300 eurotol kezdodik. A sima melosok elkezdtek eltunedezni, a legszarabb reszeken sincs mar lakas 1200 euro alatt per ho, nem lehet hosszu tavra berelni, ahogy indul a szezon kidobnak siman. Ezek nem akkora osszegek mint Svajcban nyilvan, de egy mosogatos keves helyen keres 1200 eurot. Lehet csillagaszati osszegeket kerni, csak utana majd nem lesz aki a kuli munkat megcsinalja, illetve magaval hozza azt, hogy senki nem fog 1200 euroert dolgozni. Mar 4 evvel ezelott is 10 euros oraberert takaritottam ott, ma mar 15 euro alatt el se vallaljak. Vio

    VálaszTörlés
  9. Nos, hogy a magasan kvalifikáltak is tisztában legyenek (bár tudom, hogy pont leszarják) elárulom a feltett kérdésre a választ.
    10 Frankot fizet a nevezett cég a dolgozóinak.
    :(

    Én azt látom, hogy Svájc (is) a vesztébe rohan.
    Sajnos.
    :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt valami orbitális gubanc lehet a háttérben. Az építőiparban nem ritka (szezonban) 200 órás havi munkaidővel is 2.000 Sfr fizuért valaki önként és dalolva odamegy dolgozni????
      Te biztos vagy abban, hogy nem kamuzik senki??
      Full feketén dolgoztat? Ha külföldiekről van szó, ők hogy kapnak bármiféle Bewilligungot ennyi pénzre? Nem csak a munkaviszonyuk, hanem az ottlétük is illegális?
      Nekem ez magas....

      Törlés
    2. Vagy megintcsak olyasmiről van szó, ami bizony gyakran előfordul a külföldiek foglalkoztatásánál: a vállalkozó fizeti a szállást, fizeti be az adóját, állja az eü biztosítást, fizeti/megoldja a munkábajárást, ne adj isten munkanapokon még étkezést is biztosít, és a 10 Sfr órabér az már hiperszuper-nettó... Mert az is kevés ugyan, de már lényegesen közelebb jár a "minimálbérhez", legyen az akármennyi is.
      Egyéb esetben nem tudom elképzelni, hogy éppelméjű ember Svájcban ennyiért dolgozik. Ha meg mégis, akkor magára vessen elsősorban, az "amíg lószar van, addig veréb is" mondás tanulságából eredően...

      Törlés
    3. Igen. Orbitális gubanc, hogy ezt meg lehet csinálni.
      Hogy hogyan csinálják, azt inkább nem írom le.

      Egyébként sok helyen már nem lehet szombaton dolgozni.
      Épp a napokban kaptam egy levelet, hogy július 1-től csak előzetes bejelentéssel lehet.
      Régebben nálunk is előfordult, de már nagyon ritkán. Inkább csak úgy, ha egy hétköznap az időjárás miatt nem lehetett dolgozni, akkor szombaton pótoltuk.
      Most, hogy be kell jelenteni, inkább még ekkor sem.
      Szerintem semmi értelme.
      Akik fizikai munkát végeznek, kell a két pihenőnap.

      Törlés
    4. De hát pont ez a "hogyan csinálják" lenne a hasznos infó, hogy mások ne essenek ugyanebbe a csapdába.... :)) Már, ha odáig maguktól nem jutnak el, hogy ennyiért ne menjenek el dolgozni.

      Törlés
    5. Nem akarok még ötleteket adni...
      Megjegyzem, sokat szidják a magyar vállalkozókat, én a hallotak alapján azt mondom, sokat lehet még "tanulni" a svájciaktól.
      :(
      Ahogy írtad, amíg lószar van, veréb is. Sokaknak így is megéri.

      Törlés
    6. Hát igen, nekem pont ezzel a "még így is megéri"-vel van bajom. Mert ugye a melós részéről ez aktív magatartást feltételez, hisz odament ennyiért dolgozni (ha az ott dolgozónak mondja a tulaj azt, hogy ezért-azért mától csak 10 frankot fizetek, az természetesen más eset, az "überg.ciség...). Ezek után én nem akarom a melóstól azt hallani, hogy a "szemét vállalkozó" így meg úgy, hiszen ő ugyanolyan bűnös. Ha rajtam múlna pont hogy őt is büntetném, mivel aktívan részt vesz mások pozíciójának lerombolásában. Kb. mint a sztrájktörők... No persze a vállalkozót sem mentem fel, mondván, ha ennyiért is találsz embert, akkor minden rendben, csak a kapitalizmus törvényei érvényesülnek...

      Törlés