2016. július 24.

Nő a fegyverkezés Svájcban

Egy éve tart az őrület a menekültekkel kapcsolatban. Bár, akkoriban sokan kinevettek, amikor párhuzamot vontam a növekvő erőszak lehetősége és a menekültek beáramlása között, sajnos igazam lett. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de amit egy éve vizionáltam, az szinte szó szerint valósággá vált.
Készülök egy nagyobb cikkel, addig is felvezetőnek ajánlom az alábbi írást.

A terrorfenyegetettség egyre nagyobb félelemben tartja a svájciakat. Ennek okán jelentősen megnőttek a fegyvervásárlások az országban.
Szakértők nem tapsikolnak ennek a fejleménynek.



A "vasárnapi hírlapban" jelent meg egy cikk a témában.
A fegyvervásárlás engedélyköteles Svájcban is.
Az előző évben több mint 29 ezer kérelem érkezett, ami 17 százalékkal több, mint 2014-ben. Jelentős a növekedés Obwalden kantonban (49%), Luzernben (34%), és Zugban (33%).
A jelenlegi adatok alapján hasonló eredmények várhatóak Basellandban és St. Gallenben is.
Ezeket az adatokat a svájci fegyverkereskedők egyesületének elnöke is a megerősödött félelem növekedésével indokolta, ami csak ebben az évben majd 25 %-os bevétel emelkedést jelentett. Az emberek azt gondolják, hogy fegyver birtokában meg tudják majd magukat védeni.

A stuttgarti egyetem kutatója szerint ez veszélyes lehet, további erőszakhoz, több halálesethez vezethet.
A kantonális rendőrségi konferencián is szkeptikus hangok fogalmazódnak meg a témában. A fegyverkezés nem megoldás a terrorra. Az önbíráskodás nem törvényes - fogalmazta meg az egyik vezető. A védelemre ott vannak a biztonsági szolgálatok, például a rendőrség.

Alapjaiban egyet is tudnék érteni, de ha józanul gondolkodok, akkor azt is be kell lássam, hogy nem lehet mindenki mellé rendőrt állítani.
Nem egyszerű.

És végül, a szokásos közvéleménykutatás.
Egyelőre kevés résztvevővel, mert friss a cikk (érdemes később visszanézni).
Fog-e fegyvert vásárolni? - szólt a kérdés.
A lehetséges válaszok:
- Már van egy vagy több.
- Gondolkodom a fegyver vásárláson.
- Nem megoldás, mert több erőszakot szül.
Eredeti cikk ITT:

Umfrage
Würden Sie selbst eine Waffe kaufen?

31 %

29 %

40 %
Insgesamt 781 Teilnehmer

31 megjegyzés:

  1. No igen. Ehhez nem kell biztonsági szakértőnek lenni, hogy 1-1,5 éve ezt megjósolja.
    Szép napot: Mariann

    VálaszTörlés
  2. en is jelentkeztem a löveszklubba,miota elkezdtek epiteni az asylheimot a falu kozepen. kerdeztek,miert akarok odajarni,mondtam, felek. felvettek azonnal. pedig no vagyok es nem svicak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? Ez érdekes.
      Mi kell a felvételhez? Csak úgy odamész és ennyi?

      Törlés
    2. En benne vagyok a falusi motoros Vereinban. Innen ismertem valakit, aki benne van a Schützenvereinban. Vele mentem, es nem volt semmi gond. Sot, a szomszedunk is benne van, es mint megtudtam, kabe a a falu 70%-a is. Foleg, miota kiderult,hogy lesz Asylheim.

      Törlés
    3. Altalaban megnezik hogy kiket vesznek fel, nekem volt egy kis beszelgetes es egy kollegam testvere vezeti a Jugenschutzot igy O mindenben tudott segiteni. Akinek nincsen C engedelye annak a magyar hatosagoktol kell eloszor engedelyt kernie, ha venni szeretne, C-vel csak kell egy svajci erkolcsi bizonyitvany es lehet venni Gewehr vagy maroklofegyvert.
      Aki csak ki szeretne probalni, vagy gyakorolni, az a loteren kaphat Leiwaffet, a katonasag szokott adni minden egyesuletnek joparat a Jugendschutz tanfolyamokra, en is egy ilyet hasznalok, aki akar akár versenyeken is reszt vehet. Az eves dij nalunk 60 CHF + 60 CHF versenyengedely, a loszer pedig 0.40 CHF, a Gewehrbe.

      Törlés
  3. En is kineztem mar a fegyvert, de meg varok a vasarlassal. De az biztos, hogy a feleseggemmel el fogunk jarni löni tanulni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borzasztó, hogy ilyenekre kell gondolni...
      :(

      Törlés
    2. Ide tart a vilag. Minden nap van egy terrorcselekmeny.... ezeknek a hattereben meg ugye a hülye is tudja, hogy mi zajlik. Engem nem fognak lelöni se a csaladomat...

      Törlés
  4. A fegyver amatőr kezében csak bajt okozhat. Szerintem. Esetleg pszichés nyugtatásra jó. Ha tényleg bajba kerülsz, nagy eséllyel nem lesz nálad, nem fogod tudni elővenni, stb.
    Apropó, a svájci szabályok engedik, hogy az egyébként engedéllyel tartott fegyvert magaddal hordd?? Mert szerintem nem. Ha meg otthon tartod, máris csak a betörésnél segíthetne. Nagy eséllyel nem fog akkor sem....
    Csak egy példa, persze nem általános:
    Még otthon laktunk, ahol a szomszédunk betegesen félt a betöréstől, így be is törtek hozzájuk :D. Úgy, hogy otthon aludtak az emeleten. A srác baseballütőt tartott az ágy alatt, és pisztolyt az éjjeliszekrény fiókjában. Amikor meghallotta a neszelést a földszintről, (álmából fölriadva) eszébe sem jutottak a fegyverek, hanem lerohant egy szál klottgatyában...:)) Az egyébként fegyvertelen betörők a saját konyhájából lenyúlt késsel várták, megkötözték, majd a feleségét is, még mielőtt ő is felfogta volna, hogy mi történik. A betörők kb. 5 perc alatt találták meg a pisztolyt, így utána azzalőket fenyegetve próbálták meg kiszedni belőlük, hol tartják a pénzt és az értékeket. Nem nagyon volt mit bevallani, azt összeszedték és elvitték a pisztolyt is.
    A rendőrség emiatt őket büntette meg, mivel a pisztolyt nem előírásszerűen, zárt fegyverszekrényben, a töltényektől elkülönítve tárolták. Rémület, anyagi kár és még pénzbüntetés is.....
    Szóval érdemes ezt végiggondolni, pláne, ha még gyerek is van a háznál...
    Pár éve volt itt a közelben egy iskolai ámokfutás (Winnenden, 2009). A bekattant fiú az apja engedéllyel tartott pisztolyát a zárt fegyverszekrényből nyúlta le, majd azzal lelőtt 10 gyereket a volt iskolájában, ezen kívül 5 felnőttet, majd a végén magát. Szerencsétlen apát utána még azzal is meghurcolták, hogy hogyan tudta a fiú "ellopni" a fegyvert.
    Sajnos (?) ez nem Amerika, ahol a birtokodra behatolót ab Werk jogod van lelőni, így ha ne adj isten még használni is tudod a fegyvert, nagy eséllyel komolyabb lesz a nyomozás a fegyverhasználat jogosságát illetően, mint a betörés ügyében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem is allitotta senki azt, hogy ettöl lelöhetek barkit barhol barmikor. Nyilvan meg van a modja a fegyver tarolasanak is. Az, hogy az ember eljar megtanulni löni az meg semmit nem jelent. Nyilvan a fegyvert nem tarthatod magadnal 0-24. De arra is van vizsga. Es igen mindenki mashogy reagal bizonyos helyzetekre. Van aki telen bedobja a kocsit az arokba ha megcsuszik es van aki megfogja. Jövöre veszek fegyvert, megtanulok löni es ha tovabb kurvul a vilag akkor elgondolkozom rajta, hogy igen is lefogok vizsgazni, hogy magambal tarthassam, mert en nem fogok megdögleni ezek a tetvek miatt. Nem azert küzdök es dolgozok, hogy agyonlöjenek amikor a leadozott fizetesemböl elmegyek egy plazaba cipöt venni magamnak.

      Törlés
    2. Na, azt én megnézem magamnak, hogy hogyan kap egy normál halandó 0-24-es fegyverviselési engedélyt Svájcban... :))) Ahhoz ugyanis Európában testőrnek, titkosügynöknek (:D), pénzszállitónak vagy hasonlónak kell lenned. Az, hogy félek ezektől a "tetvektől" (bárkik is legyenek azok...) elég kevés lesz. A terrorista merényleteknél meg kb. ugyanannyi esélyed van a pisztolyoddal a zsebben, mint anélkül: semennyi...

      Törlés
    3. "Jövöre veszek fegyvert,..." Akkor ezek szerint idén már nem veszel a plázában cipőt a leadózott fizetésedből. :))))

      Törlés
    4. Te sem kaptad el a mondandom lenyeget, de sebaj. Utana neztel a dolgoknak vagy csak ugy csuklobol mondod hogy nem kaphatsz engedelyt?
      Igazabol mindegy is valoszinüleg te a szegeny menekülteket egytöl egyig befogadnad barkik is legyenek....

      Törlés
    5. Barátom, a mondandómnak semmi köze a menekültekhez. :( És te utánanéztél? Akkor ugye C engedélyed van, a fegyver magadnál tartásához (hordásához) meg ezeket lazán teljesited ugye?
      "Zusätzlich zu den Erwerbsvoraussetzungen, die die Gesuchstellende Person für den Erhalt einer Waffentragbewilligung erfüllen muss, hat sie glaubhaft zu machen, dass sie eine Waffe benötigt, um sich selbst, andere Personen oder Sachen vor einer tatsächlich drohenden Gefahr zu schützen. Ausserdem muss sie eine Prüfung über den Umgang mit Waffen und die rechtlichen Voraussetzungen des Waffengebrauchs ablegen. "
      Ha ebbe belefér az, hogy "nem akarom, hogy lelójenek cipővásárlás közben", akkor megeszem a svájcisapkámat. De csak nyugodtan próbáld ki.... :)))

      Törlés
    6. Nem vitatkozom. Allitolag en nem ertem a te mondani valod, te meg az enyem nem. Baratom. Nem kell c engedely amugy fegyvertartasihoz de ezen sem vitazok.

      Törlés
    7. Ne is vitázz, pláne ne velem. Majd vitatkozz a svájci rendőrséggel. Egyébként valóban lehet akár B-vel is önvédelmi fegyvered, ha az anyaországodban van és erről hozod az igazolást. Magyarországon viszont még kevésbbé adnak Pityi Palkónak engedélyt önvédelmi fegyver tartására. Amire meg nem kell engedély, azzal nem fogsz egy "tetűben" sem nagy kárt tenni, ill. vadászpuskával azért elég nehéz shoppingolni.
      Javasolnám a Waffengesetz tanulmányozását, még mielőtt nagyon beleéled magad az igazságosztó terminátor szerepkörébe.

      Törlés
    8. Csak ennyit ahoz, hogy nem kell C engedély a fegyvertartásihoz:
      "Personen mit Wohnsitz im Ausland und Personen ohne Niederlassungsbewilligung (Ausweis C) benötigen für den Erwerb aller Waffen einen Waffenerwerbsschein und zusätzlich eine amtliche Bestätigung ihres Wohnsitz- oder Heimatstaates, wonach sie dort zum Erwerb der Waffe oder des wesentlichen Waffenbestandteils berechtigt sind. "
      Forrás: Bundesamt für Polizei / Zentralstellen Waffen
      Lehet őket meggyőzni, hogy csak neked hadd legyen már....
      Mellesleg külföldiként, a C nélkül, még az egyébként nem engedélyköteles fegyverekhez is kell engedély.
      Persze biztos én nem tudom jól.... meg az, aki az engedélyt adja. :))))))

      Törlés
    9. En tanulmanyozzam nem? Kicsit olvasgass meg jo! Erdekes modon csak azt talalod meg mindig ami a te igazad igazolja megmondokam.... :) :) aztan ne gondold mar magad akkora sztarnak, mert közel sem vagy. Senki nem irta, hogy terminator akarok lenni vagy igazsagoszto. Elövetitettem egy lehetseges folyamat menetet HA a vilag ebbe az iranyba fog tovabb menni. Tudod ez mind felteteles mod, ha esetleg amennyibben a vilag elkurvul stb..... mindegy te jobban tudsz mindent mindenkinel, fejböl megy a waffengesetz... kivancsi lennen, hogy miert csak velem kötekedsz? Meg fegyverem sincs, csak kineztem (tudod mint, ahogy sok minden mast is pl leghajot, de nem biztos, hogy veszek). Annyit irtam csak, hogy jövöre elfogok jarni löni majd a feleseggemmel. Ebböl adodoan meg nem jarunk. Fegyverem sincs. Schutzverein tag sem vagyok. Es kivel allsz le kötekedni? Velem! Miert? Valoszinüleg azert mert azt mertem mondani, hogy lesz fegyverem es ha egyszer indokolt lesz akkor fegyverviselesim is. Feljebb a kommentelök között meg valaki mar schutzverein tag, jar löni. Valoszinüleg fegyvert is fog vasarolni, de vele valahogy nem sikerül kötekedni.... vagy azert mert nö? Te meg alfahim vagy es a kisebbsegi komplexusod rajtam töltöd ki? Mit faj az neked, hogy en mit szeretnek esetleg majd egyszer? Nincs ra penzed vagy te abban a hitben vagy, hogy neked sem lehet es dühit, hogy mas az elle kezöjet allitja? Ergo komplexusos vagy... szegenyem. Öszinten sajnallak. Aztan meg ha nem is lehetne fegyverem vagy nem tehetnek vizsgat is az en problemam lenne de neked annyira faj ez is, hogy ezen kötekedsz. Na en befejeztem veled. Köszönöm a lehetöseget. Egy elmeny volt. Megyek olvasom a waffengesezt hatha megtalalom, hogy nem lehet fegyverem.

      Ps. Mivel majdnem minden kommentedben degradalod masik felet valamilyen kicsinyitö jelzövel (pl. Baratom...) meg az elejetöl fogva letegeztel ebböl adodoan feletebb tisztelettudo lehetsz vagy csak elöjön a komplexusod. :) tovabbi szep napot es sikerekben gazdag kötekedest masoknal. :)

      Törlés
    10. De nagy az isten állatkertje... :D Ha nem tűnt volna fel, a netes blogokon elég jellemző az ismeretlenül való tegeződés. Mellesleg gyanúm szerint fiam lehetnél, de ha nem, akkor majd legközelebb magázlak. Megígérem. Egyébként egyszer írtam azt, hogy "barátom" és minden sértő szándék nélkül, de ez ne zavarjon a fröcskölés közben.
      Te írtad, hogy magadnál akarod tartani a fegyvert, hogy nehogy lelőjenek a plázában. Én csak felhívtam a figyelmedet arra, hogy ez nem ilyen egyszerű, és nem csak annyiból áll, hogy "levizsgázol". Írtam, hogy eleve C engedély kell már a fegyvervásárláshoz is, te közölted, hogy nem kell és nekem fogalmam sincs, hogy miről beszélek. Nos, mielőtt én ilyenek dumálok, veled ellentétben elolvasom a fegyvertartásra vonatkozó tudnivalókat. Azt látom, hogy neked még rá kell gyúrnod a németre, mert a kommentelő hölggyel kapcsolatban Schutzverein-t emlegetsz, ő meg a Schützenverein (lövészegylet) tagja, ahol vígan el lehet lövöldözni a klub fegyvereivel, nem kell, hogy feltétlenül sajátod legyen. A mondandód többi vagdalkozására (úgymint "kisebbségi komplexus", meg "nekem nincs rá pénzem") meg inkább nem is reagálok, mert éppen eléggé nevetséges vagy már így is.

      Törlés
    11. Bocsanat apa! Te nyertel nem lehet fegyverem se fegyverviselesim. Nem tudok nemetül. Nem svajci iskolaba jarok. Az apam lehetnel. Nevetseges vagyok. Nem vagyok blog mester, mint te. Köszönöm a felvilagositast! Ha valami van akkor majd irok apu! Telefonszamnak örülnek meg, hogy közvetlenül feltudjalak hivni. Off....

      Törlés
  5. És ha már szóba került a Schützenverein: a winnendeni ügyben a srác egy introvertált, 0/24-ben halomra gyilkolós, lövöldözős játékokat játszó fiú volt, akit az apja pont azzal akart ebből a világból kizökkenteni, hogy elvitte magával a lövészklubba, ahol a srác tényleg levetkőzve az apátiáját, nagy kedvvel tanult meg az apjától lőni.... Hát a szülők (különösen az apa) voltak a 17.-18. áldozatok, csak ők életben maradtak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg csak annyit mondanek, hogy ha havi egy szer eljarok löterre valodzinüleg nagyobb tapasztalatom lesz mint egy közlekedesi rendörnek...

      Törlés
    2. Nem igazán kaptad el a mondandóm lényegét, de sebaj.

      Törlés
  6. Nem akarok az urak vitájába belefolyni, de azt hallottam, hogy legálisan lehet magánál tartani a fegyvert annak, akinek van engedélye. Annyi a kitétel, hogy a fegyver és a lőszer nem lehet egy térben. Töltve hordani tilos.
    Mondjuk, hogy néz ki a gyakorlatban azt nem nagyon értem.
    Pl. A kocsi kesztyűtartójában van a fegyver, a csomagtartóban a lőszer, az legális. De, hogy néz ki ez a gyakorlatban? Megtámadnak és szólsz a támadónak, hogy "bocsi, mindjárt hátramegyek megtölteni a stukkert..." :D :D
    Van ismerős, aki magánál hordja a fenti feltételek szerint.
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez csak maroklőfegyverre érvényes, vállról indítható rakétát természetesen nem tarthatsz a kocsiban.
      :D
      :D

      Törlés
    2. Rosszul tetszik tudni. :) Van Waffenerwerbsschein és van Waffentragbewilligung. Ez utóbbi jogosítana fel arra, hogy a retikülödben, zsebedben, hónod alatt hordott fegyverrel nyilvános helyre menj. Na ezt nem osztogatják csak úgy bemondásra, hogy mert az nekem kell, mert fenyegetve érzem magam... Ld. a fentebb már beidézett részletet a BfP oldaláról.

      Törlés
    3. Csak hogy ezt is tisztázzuk:
      "Wer eine Waffe an öffentlich zugänglichen Orten tragen will, muss bei der zuständigen kantonalen Behörde eine Waffentragbewilligung einholen. .... [itt az a rész van,,amit fentebb már idéztem]....
      Der Waffentragschein berechtigt zum Tragen einer Waffe in der ganzen Schweiz. Er muss mitgeführt und auf Verlangen der Polizei gezeigt werden.

      Das Transportieren von Waffen ist hingegen nicht bewilligungspflichtig. Keine Bewilligung benötigt z.B. der Jäger auf dem Weg zum Jagdrevier oder der Schütze auf dem Weg zum Schiessstand. "
      Tehát a fegyver szállítására más szabály vonatkozik, mint a hordására.

      Törlés
    4. Nem vitatkozom, felesleges. Ha nem neztem volna utana, meg ha nem gondolkoznek rajta, hogy beallok rendörnek (tudom azt sem lehet) :) akkor meg azt mondanam, hogy rendben. Amugy igazad van abban amit leirtal, hogy a fegyvert ilyen modon barhova viheted magaddal persze csak indokolt esetben es mindennemü kiterö nelkül. Valahogy a löterre is el kell jutni.

      Törlés
    5. Ok, én pláne nem vitazkozok, nincs tapasztalataom és nem is szándékozok a retikülben hordani pisztolyt.
      Nekem egy svájci mondta, sőt egyszer meg is mutatta a kesztyűtartóból előhúzva.
      :)
      A lényeg, hogy be kell tartani a szabályokat, abból nem lehet baj.

      Törlés
    6. Azzal nincs is hiba, éppen a lőtérre igyekszik ugyebár..... :)))) De az utcán, vagy a plázában a nadrágkorcban/retikülben tartott (töltött) fegyverre ezt már nehéz ráfogni. Az meg külön vicces, ha a terrorista tetű rádfogja a fegyvert, te meg "időt kérsz", hogy leszaladj a parkolóba a saját stukkerért, hogy majd "innen folytatjuk" :))))))

      Törlés