2016. október 13.

Fejlemények 2. (szösszenet)

Nem is tudom, hogyan gondolhattam, hogy egyszerre megoldódnak a problémák.
Az először szimpatikusnak tűnő tulajt valószínűleg meggyőzte az általam leidiótázott szakértő, hogy a penészesedés a mi hibánkból ered (ja, nem tudunk 5 * szellőztetni egy nap).
Beszélt a lányommal és nagyvonalúan annyit ígért, hogy a napokban jön a házfelügyelő és valami speciális cuccal leszedi a penészt (na, erre nagyon kíváncsi leszek).
További feladatunk, hogy sűrű szellőztetés mellett, figyeljük, hogy mit csinál a penész (még jó, hogy nem kell hozzá magánnyomozói engedély... hát, majd figyelünk).

Itt még nem lett vége a történetnek, mert gyermek épp hazaért a munkából és látja, hogy 5(!) munkásruhás ember ott csoportosul a lépcsőház előtt és tanácstalanul állnak, egyik lábukról a másikra.
Mikor meglátják, hogy jön valaki, felderül az arcuk.
- Elnézést, elnézést, ön itt lakik.
Lányom mondja, hogy igen.
- Bemehetünk a lakásba?
(cirip, cirip)
A furcsa kérdés után lány kérdezi: segíthetek valamiben? (azért idegenek csak úgy ne menjenek be a lakásba.)
Kiderült, hogy a fűtést szeretnék ellenőrizni, mert az egyik lakásban nincs fűtés.



Vágod, ez akkor derül ki, amikor már laknak ott. Nem ám, amikor elkészül és csinálnak egy próbafűtést (mint más normális helyen).
Gyerek beengedi őket.
- Hú, de hideg van itt! - mondja az egyik, akin egyébként pufajka volt.
- Nem fázik?
Megnéztük, 21 fok volt a lakásban, meg sok pára...
:D
Tanácstalan körbetekintés.
-Nem tudja, hol lehet a doboz?
Hm... lányom megmutatta.
Ajtó lecsavaroz.
- Hű, de sötét van (a fejedben is).
Nem baj "ájfón 7" elővesz, elemlámpa funkció.
:)
-Hm, itt minden rendben van- mondja.
Király.

Majd kiviharoznak a lakásból. Le a pincébe.
A megbeszéltek értelmében nyitva az ablak, így hangos "kurvaanyázásra" lesz figyelmes gyermekem.
Még én is hallom, mert közben mi online vagyunk.
Telik az idő, majd hallja, hogy telefonálgatnak, mert nem jutnak be az alagsorba.
Eltelik vagy húsz perc, majd jön az egyik csávó (természetesen kopogás nélkül), és megkérdezni, hogy a lány beengedné-e őket a pincébe (20 percnyi agyalás, telefonálás kellett hozzá).
Gyermek (jól nevelt) készségesen lemegy és " szezám, tárulj", majd eltűnnek a kazánházban sűrű hálálkodás után. Még jó, hogy ilyen felkészültek.

Ismét eltelik egy kis idő, másik csávó nyit be a lakásba.
-Jaj, elnézést. Nem is kopogtam, már olyan mintha otthon lennék...(vihog).
Erre már a lányom is csak annyit mond, hogy "tessék, csak nyugodtan".
Még megkérdezte tőle (ha már itt van), hogy esetleg szándékoznak-e visszarakni a lecsavarozott ajtót.
A felhívásra visszakerült a helyére.
Ha már itt volt, további kérdést intézett az illetékes elvtárnak, miszerint van-e padlófűtés a fürdőben, mert mintha nem lenne...
Fejvakargatás.
- Úgy emlékszem, hogy valami cső megy a fürdőben...
Hm.

A testületi ülésnek eredménye is lett, kiderült, hogy nem kering a víz a rendszerben, ezért a következő nap nagyobb erővel térnek vissza.
Hát, így megy ez felénk.
:)
Folyt. köv.

8 megjegyzés:

  1. húúú vazze tiszta magyarisztán.... :-)))

    VálaszTörlés
  2. Juhhé, buli ban felétek...:)), vagy inkább :((( Javaslat: én beszereznék egy adattárolós higrosztátot (páratartalom mérő, sztem. kölcsönözni is kehet), majd néhány napon át mérném a páratartalmat. Aztán a méltóságos szakértő úr orra alá dörgölném az adatokat, hogy ugyan magyarázza már el, hogy miért emelkedik, ill. nem csökken a páratartalom akkor, amikor a lányod elmegy reggel dolgozni és hazamegy késő délután, ugyanis logikus módon ilyenkor nincs "páraforrás" a lakásban (nincs főzés, mosogatás, zuhanyzás, nincs száradó ruha kiteregetve, nincs ember által kilehelt pára). Mert ha hazatértekor olyan magas a páratartalom, mint a fényképen (csurog a víz az ablakon), az magas szinten abnormális.
    Kompromisszumos javaslat: állítson be a tulaj egy párátlanító készüléket a lakásba (nem fogadhattok fel bejáró-szellőztetőnőt....), aztán prezentáljátok neki a naponta kiválasztott vízmennyiséget, lesz egy pár liter.... :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az adattárolós páratartalom-mérőt nagyon jó ötletnek tartom. Sok-sok adat, számok, táblázat, lehet mutogatni, bizonyítani, attól a hülyébbek össze szokták magukat fosni, az okosabbak meg megértik, hogy hol lehet a gond.

      BTW, biztos van valami kütyü, amivel a falak nedvességtartalmát lehet mérni, nem?

      Törlés
    2. Van persze, olyat használnak a padlóburkolók is. Egyébként nem is feltétlenül a fal a tettes (az azért viszonylag gyorsan kiszárad), hanem a födém, vagy maga az esztrich. Igaz, az már látszana a parkettán/lamináton is, mert ilyen gányolások mellett nehezen kepzelhető el, hogy pont a laminát alatti párazáró szigetelés sikerült volna tökéletesen. :D Mindenesetre ez igazolná azt, hogy miért az alsó sarokban jelentkezik először a penész...Ha kenyértörésre kerül a sor, érdemes a laminátot valahol óvatosan megbontani, csak egy záró sort/laminátlapot fölemelni (pl. egy küszöbnél), és ha a párazáró fólia alulról csurom vizes, akkor nincs miről tovább vitatkozni. De persze ezt már jobb a kivitelezővel/tulajjal megcsináltatni, kérdés, hogy mennyire lesz rá hajlandó (semennyire...). Én mondjuk simán megtenném sk., ha sokat heccelnének a "gyakrabban szellőztess" dumával....

      Törlés
    3. Jó ötlet. Köszönöm.
      Nem a fal a ludas, mert az experte is hozott valami műszert, amin állítólag ő látta, hogy az rendben van.
      A hétvégén beszerelünk egy kamerát is, ami bizonyítja, hogy szellőztetünk.
      Egyszer.
      Aztán az ötletet felhasználva, valamelyiket még megcsináljuk.
      :)
      Aztán az orra alá lesz dugva.
      Nem értem, hogy miért kell hülyének nézni az embert.
      Egyébként a többi lakás ablakán is folyik a víz. Tegnap már körbefotóztam.

      Törlés
  3. Kamera helyett én egy ipari szárító készüléket szereznék kölcsönbe, esetleg plusz egy párátlanitót. Szakmabeliek vagytok biztos ismeritek. Idegkimélőbb dolog, mint a tulajjal vitatkozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben van némi igazság, de
      1./ talán azért is ilyenek, mert kevesen mernek szembeszállni velük,
      2./ az ember eljut oda -sok ilyen legyintés után-, hogy elég volt,
      3./ ezeknek a berendezéseknek a kölcsönzése sem két fillér (már megnéztem). Marha sokat fizetek a lakásért, ez már ne az én költségem legyen.
      Ugye, egy qualitet lakást bérlek, akkor elvárható, hogy az kifogástalan legyen.
      :)

      Törlés
    2. Pontosan. A párátlanító nem olcsó, meg áramot is fogyaszt. Miért a bérlö fizessen azért, mert a tulaj/kivitelezö mohó volt, nem várta meg a kiszáradást, hamarabb adta ki a lakàsokat, amivel sok pénzt keresett.... Nem is beszélve arról, hogy lehet ennél súlyosabb is a hiba ( tartozék lesz a párátlanító?) plusz a penész durván egészségkárosító.

      Törlés