2016. október 11.

Fejlemények

Előzmény, ITT.
Első lépésünk volt szólni az új Verwaltungnak, hogy valami kaki került a levesbe, mert az új ház falai szépen elkezdtek penészedni, az ablakokon folyik a víz.
:(
Kaptunk időpontot, hogy jönnek és felmérik a ház állapotát. Mondjuk nem egészen értem, hogy ezt miért az adás-vételt követően teszik.
Több milliót kiadni valamiért, amit még nem láttak?
Biztos van benne logika, csak én nem értem.



Ma délelőtt jött a testület. Hogy öten minek jöttek, azt nem tudom. Szépen köszöntöttem őket: Üdv. a pálmaházban. Nem értették.... A lakásba lépve egyből pofán csap a pára, nem tudom, hogy nem lehet észrevenni.
Mondom, hogy kedveseim, nagy a baj, bitte megtekinteni.
Nagy hümmögés. Ahogy láttam az új tulaj képviselője nem volt nagyon boldog.
Erre jön az experte (szakember), és mondja, hogy érti a problémát, de nem rendeltetésszerűen használjuk a lakást...
Itt emelkedett Mc. Donaldsba a szemöldököm, és kérdeztem, hogy vajon mire is gondol?






Figyelj!
Ez egy új épület és teljesen rendben van, hogy nedves. Nekünk kell megoldani, hogy naponta legalább öt (!) alkalommal szellőztessünk.
WTF?
Kérdezem, hogy ezt mégis hogyan gondolja kivitelezni? Vegyek fel egy szellőztető embert, vagy mégis, valami ötlet?
Vállvonogatás.
Persze, nem adtam fel, mutatom, hogy már a lépcsőház is penészes.
Ó, az nem probléma: nyitva kell tartani az ajtót, azt a pár foltot meg majd letörlik, és kész. Probléma megoldva.
Hát édesanyádat. Majd az utcát is én fűtöm.
Mondom neki, hogy ezzel csak az a probléma, hogy nem nyár van, sőt marha soká lesz megint. És a penész nem fog visszavonulót fújni.
Erre ő ismét csak jön a szellőztetéssel. Meg hogy ő szakember és tudja, hogy ez a megoldás.
Na, itt durrant el az agyam.
Mondom neki, kedves uram (szar ügy), de én is experte vagyok, és ha az én cégem ilyet csinált volna/ilyen baromságokkal magyarázta volna az elcseszett dolgokat, már rég lehúztam volna magam a budin.
És még egy kegyelemdöfést is bevittem: mondom ez nem svájci minőség, ez egy szar.
Jól esett a lelkemnek.
:D
Persze, ezzel nem vagyunk előrébb.

A hatás miatt még annyit megemlítettem az új tulajnak, hogy jó lenne valami megoldást találni, mert nem szeretnék egyéb lehetőségekhez folyamodni.
Kértem, hogy szíveskedjen írásban válaszolni.
:)
Folyt. köv.



19 megjegyzés:

  1. :D tipikus svájci barmok :D
    imádom az országot, imádok itt élni, de néha annyi eszük van mint a faéknek..... :D
    múlt szombaton megcsináltam az a1-es kategóriát (125 köbcentis motor) az oktató berakott a borítékba egy hölgy jogsiját és lernfahrausweis-át majd az én jogsimat és lernfahrausweis-om. Ezt borítékot még szombaton elvitte a luzerni strassenverkehrsamthoz (2 utcával arréb) majd bedobta a postládába. Direkt figyelmeztetett, hogy ha kedden megjön az új jogsi akkor nézzük meg, hogy az a1-es kategóriát beírták-e. Kedden jött is a levél, hogy baj van, ugyanis be kéne küldenem az aktuális jogosítványom. :D
    Oké jó, telefon elő. Felhívom őket, mondom baj van. :D Bent volt a borítékban ahonnan kivették a lernfahrausweisokat, esetleg keresgessék még, mert elég érdekes, hogy két papírlapot aminek nincs súlya észrevesznek, de két plasztikkártyát azt nem. Majd közölték velem, hogy azt én nem küldtem el azért nincs náluk. Én meg mondtam, hogy akkor azzal szeretnék beszélgetni aki kibontotta a borítékot. Erre kikérte magánok, hogy én provokálom őt. :D tipikus svájci viselkedés, ha valamit elbasznak.... :D mondom ez nem provokálás, annyit kértem, hogy kapcsolják azt az embert aki kinyitotta a borítékot és nem tűnt fel neki, hogy benne van két jogsi. A válasz az volt, hogy ki van zárva, mert ők nem tudják meg különben is töltsek ki egy formulárt, hogy elhagytam. De amíg el nem küldöm a formulárt, hogy elhagytam a jogsim addig nem állítják ki az újat. Mondom ez nem lesz ilyen egyszerű, ugyanis:
    1. nem hagytam el
    2. igazolványkép 40 frank
    3. nyomtassam ki, töltsem ki, adjam megint postára (idő,pénz)

    A válasz az volt, hogy ha nem tetszik, akkor írásban nyújtsam be a panaszom. Mondom akkor szeretném a felettesét kérni, azt aki épületen belül két jogsit elhagy, aki a borítékot kinyitotta és akkor leülünk beszélgetni, mert én nem hagytam el a jogsim, így nem is töltöm ki a formulárt. Mondtam nekik, hogy oldják meg intern nem az én problémám. Ekkor már emelt hangon közölte, hogy a panaszom írásban tudom benyújtani, ha nem tetszik. Én mondtam neki, hogy nem tetszik és örömmel benyújtom! :D

    Másnap jön a posta, benne az új jogsival... Most erre mit mondjak? :D semmit, örültem, hogy nem kellet a panaszt megírnom, de egy bocsánat, hogy elbasztuk az nem fért volna ki a szájukon. 30 percet veszekedtem velük, 4 különböző emberrel, de az, hogy elbasztuk bocs azt senki nem mondta volna.

    Na mindegy, csak gondoltam megosztom ezt a kis történetet, mert még friss. De egyébként tudnék még mesélni, de így szeretem őket. Olyan kis öntudatosak. :)

    Üdv: Máté

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy megosztottad.
      :)
      Tudod, te még fiatal vagy, könnyebben elfogadod.
      Én csak annyit szoktam mondani, hogy öreg vagyok már hülyének...
      :)

      Törlés
    2. Jó amit írsz! :) én ezt így ismerem:
      hülyének még fiatal vagyok, de bohócnak meg már öreg. :)

      Törlés
  2. Hát így legyem 6-osom a lottón. Megmagyarázzák, hogy helytelenül használod a lakást, ahogy jósoltam. Az experte pontosan tudja, hogy szar van a palacsintában, de azért "becsülettel" próbálkozik. Vajon ki hozta, kinek az embere volt? :D
    Némi Restfeuchte normális is lehetne akár, de ennyi????
    Napi ötször szellőztetni? Anyjavalaga. Mondd neki, hogy cseréljetek lakást, te (ill. a lányod) szívesen beköltözik az ő lakásába, amíg ő a tietekben lakva napi ötször szellőztet, aztán majd szóljon, ha kiszárította a lakást. :)))))
    Más: ezek szeretik mutogatni a csavarjaikat? Életemben nem láttam még az ablak/ajtó kéderét csavarral rögzíteni...Szűzanyám, mik várnak rám is. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze kell egy kis idő, hogy kimenjen a technológiai víz, de attól normális életvitel mellett nem lenne penész.
      És akkor megmagyarázza...annak, aki még ért is hozzá egy keveset.
      Az ötlet jó, felvetem.
      Nem, ezek csak így tudnak szerelni.
      Ez a svájci kvalitét...
      :D

      Törlés
    2. Ilyen csavarok-az-ablakban megoldást még én sem láttam soha, ez valami irdatlan gányolásnak tűnik. Nem tudom elképzelni, hogy ez gyárilag ilyen legyen. Vagy?!

      Törlés
    3. Pedig annak tűnik, mert gányolásnak meg túl profi... :))))) Nézd meg, a csavarok feje a nagykönyv szerint síkban süllyesztve, a furatok egyforma távolságban egymástól és a profil szélétől, ezt nem csak úgy a helyszínen furkálták meg, mert nem maradt a helyén a (z egyébként bepattintós) profil. Ráadásul az kizárt, hogy mind a négy profil elszaródjon. Ha velem fordulna elő ilyen a helyszínen, tuti ragasztanám a hibás profilt, hiszen attól még az üveg kiszerelhető maradna. Ehhez meg el kellett vinni a profilokat valami műhelybe, ahol sablonba fogva állványos géppel pontosan megfúrták, majd a csavarhelyek fejét szintén profin kisüllyesztették. Ez élből majdnem annyi költség, mint az ajtószárnyat (pláne a kédert) eldobni és újat csinálni (oké, az időfaktor is számít...). Mondjuk az a (profi :D) gányolás mellett szól, hogy nem minden ablak/ajtó tűnik ilyennek.... Sapek, van ebből,a csavarosból több is?

      Törlés
    4. Ez gyárilag ilyen okádék.
      :(
      Nincs több ablakunk, szerencsére.
      A magam részéről nem is értem, hogy lehet ilyet eladni.
      :(

      Törlés
    5. De van ott egy erkélyajtó, vagy mi a bánat is, amin nincsenek csavarok. Az ablakok meg az ajtók elvileg egy típuscsalád, az meg duplán logikátlan, ha a lőrésszerű ablakon csavart használnak, a nagy felületű ajtón meg nem. Katyvasz ez rendesen
      En a fentebb arra tippeltem volna (már ha a gyári kivitelt kivesszük a pakliból) a "gányolás" témában, hogy az építkezés közben az üveg kitört, és nem az ablakos cég maga cserélt benne üveget, hanem valami "jószándékú", de ablakokhoz végképp nem értő egyéb szaki. De azt lehetelen nem észre venni, hogy a kéder pattintós, hisz akkor hogy szedte szét.... Na mindegy, azt hiszem ez (is) örök talány marad az "építőipar remekei" sorozatban....

      Törlés
    6. Az erkélyajtón nincs csavar.
      :D
      Ha legközelebb megyek megnézem, hogy egyáltalán egy gyártó-e a két darab...

      Törlés
    7. Hát magán az ajtón/ablakon nem nagyon szokott márkajelzés vagy típusazonosító lenni, csak a vasalaton. Abból meg 3-4 cég uralja a komplett európai piacot, így ha pl. Roto felirat lesz mindegyiken, az még nem jelent semmit. Az egyedi azonosítók (pl. csavar..:D) már többet mondanak :)))))))

      Törlés
    8. Azért ugye ennyire nem nézel amatőrnek?
      Mostanában szívesen beleragasztják a márkajelzésüket a nyílászáró oldalsó részébe.
      A takarítok meg jellemzően nem veszik le.
      :D
      Egy próbát megér.

      Törlés
    9. Jól van, na.. :)))) Nálunk a gyártó meg a típus csak a fólián van rajta, ha azt levették, ámen (és a fólia csak a keret "lapján" van rajta). Szóval az előző lakásunkban is kellett volna a típus, ott sem találtam, a mostaniban meg mi szedtük le a fóliát, és utána már bakfitty. Igen, vannak gyártók, akik legalább egy diszkrét céges logót elhelyeznek valahol, de az még csak fél siker, mert ugye van (lehet) a cégen belül x típussor...

      Törlés
  3. Mi anno... öt évig harcoltunk a tulajjal, mert penészedett az egész lakás, ami amugy csodálatos volt, jó helyen, stb. Soha semmire nem volt más válasza, mint: Sie mönd mehr lüfte!
    Hiába mondtuk, hogy dolgozunk, napközben más dolgunk van stb. Aztán kerestünk egy másik lakást és elköltöztünk.
    Azon a környéken egyszerre épült rengeteg ház, kispóroltak mindent amit csak lehetett, főleg a szigetelés nulla volt. Penészedett ott az egész környék.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Ez egyebkent egy minergies lakas? Van komfortlüftung? Vagy jol le van szigetelve, de mivel a minergiben a szelloztetes az egyik legdragabb dolog, azt esetleg kisporoltak?
    Annipanni

    VálaszTörlés
  5. Atyagatya!!!!:-( Itt Nemetorszahban is nagy divat a penesz , nalunk is a szellöztetes lenne a megoldas de dolgozunk...1 het mulva költözünk egy vadiuj lakasba megdöbbenve neztem a kepeket.Villamgyorsan keressetek masik lakast mert ez nem fog valtozni , de nyilvan tudjatok.Remelem nalunk ilyen mertekü para nem lesz de pl a tulaj elzarkozott hogy a konyhaba elszivot tegyek(atfurjam a falat) marad az ablaknxitas sarkig.A fürdöben sincs nem tudom ezeknek a maniajuk hogy nem lehet elszivo.Otthon amikor epült a lakas mindenhova kertem ( fürdö konyha) nem is volt penesz.
    De ezen nem segitene az sem:-(

    VálaszTörlés