2017. január 30.

Mert itt az ember számít...

... - mondta egy ismerős Svájccal kapcsolatban, amikor kijöttünk.
Akkor tágra nyílt szemmel hallgattam és bológattam, hogy "ez igen."
Ahogy telnek az évek, azért nem ennyire szép a helyzet itt sem.

A lányom egy nagy cégnél volt Lehrling (tanuló). Már a suli vége előtt mondták, hogy nincs sok esély arra, hogy annak végeztével felvegyék. Ezt az ember tudomásulvette és így indult a továbbiaknak. Aztán meglepetten tapasztaltuk, hogy a két legjobbat (gyerekemet és egy másikat) felvettek 9 hónapos szerződéssel. Nagyon örültünk, hisz már is ez gyakorlatnak számít és ráérünk a munkakereséssel, nem kell kapkodni.
Aztán decemberben kaptuk a hírt, hogy a szerződése határozatlanná válik az év elejétől.
Nem mondom, hogy nem örültünk, de amikor a dolog mögé láttunk, kissé keserédes lett a mosolyunk.
Ezt a két fiatalt annak árán tartották meg, hogy elküldtek két 50 + -os kollégát, akik már több mint húsz éve a cég alkalmazásában álltak.
Világos, nekik nem annyit kell fizetni, mint a pályakezdőknek.
:(
Spórolás van.
Aztán az is biztossá vált, hogy a cég a termelést és a logisztikát is átteszi a határ másik felére.
Ez azt jelenti, hogy Németországban kellene dolgozni, német bérért. A vállalat "nagyvonalú" volt, mert aki akar maradhat, ha vállalja a feltételeket.
:(

Egy másik aspektusból nézve, az alábbi cikk is érdekes....

Svájc akár 1,5 milliárd frankos adóbevételtől eshetett el: Az Alstom-Művek 2015-ös nyereségének legális áthelyezése által. Joseph Deiss, volt képviselő annak idején még a svájci GE vezetőségében foglalt helyet. Az amerikai General Electric konszern az Alstom céget öt svájci telephelyével együtt átvette, és a svájci nyereséget 2015 végén belső - többek között Magyarországra történő - adásvételi tranzakciók által jelentős milliárdokkal csökkentette, ahogy a „Tages-Anzeigers” hétfői cikkében áll.
A nemzetközi konszernek európai nyereségüket leányvállalataik között ide-oda mozgathatják, amíg az adózandó összeg majdhogynem nullára csökken vagy a nyereség a legkedvezőbb adózású országban marad. A III. vállalati adóreform, amelyről február 12-én egyeztettek, nem tervez változtatni ezen a gyakorlaton.
Szabadalmi jogok értékesítése
A GE egészen pontosan az Aargau-i GE Energy Switzerland leányvállalatát adta el egy óra időtartamra a GE Hungary magyar cég részére, 40.000 frankos áron. Röviddel ez után a céget visszavásárolták a holland GE Energy Europe részére – 6,5 milliárd frankért. A svájci leányvállalat egyúttal átvett a magyar egységtől 8,1 milliárd frank vételáron különböző szabadalmi jogokat és ügyféladatokat. Ha ez a 8 milliárd Svájcban maradt volna, akkor az összeg adóköteles és a GE részéről összesen közel 1,5 milliárd frankos adókötelezettséget jelent az ország, a kanton és az egyes települési önkormányzatok felé. 
Magyarországon 2015 nyarán bevezettek egy különleges adókönnyítést a külföldi konszernek számára. A magyar „Átlátszó” internetes oldal szerint, amelyre a „Tages-Anzeigers” cikke hivatkozik, a GE a Magyarországra áthelyezett svájci nyeresége után legfeljebb 2 % adót fizetett. A szellemi javak értékesítéséből származó nyereség (ide tartoznak a szabadalmak is) Magyarországon kimondottan alacsony adókulcsot élvez.
Deiss, volt képviselő nem kommentálja a hírt
A GE konszern valamint Deiss, volt képviselő a magazin tájékoztatása szerint nem kommentálták az információforrást.
Az Alstom átvételével a GE összesen 900 munkahelyet szüntetett meg a svájci telephelyeken. A konszern egyúttal viszont új cégeket is alapított: legalább tíz GE kezdetű új céget jegyeztek be Badenben, írja a „Tages-Anzeigers”. Ezen cégek ügyvezető posztját a forrás szerint Ernst Frederik Kraaij, az Ernst & Young tanácsadói konszern holland adószakértője tölti be.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése