2012. december 18.

Kedvencem, a "Fészbúk"

Vannak kérdések/témák, amik hosszú időn keresztül érlelődnek bennem, míg végül papír helyett a merevlemezre kerülnek.
Egyik ilyen kérdéskör a Facebook, Iwiw és társai, magyarul a közösségi oldalak.

Régebben az 1.0 változatot (iwiw) használtam, ennek azonban rohamosan csökkentette  népszerűségét a 2.0 megjelenése (arckönyv). Persze, baráti körben vannak ennek cifrább elnevezései is. :)

Itt rögtön meg kell jegyezzem, hogy sok esetben ezek az oldalak a "múzsáim" is. Hisz annyi marhaságot kevés helyen olvas az ember, mint amit ott megosztanak az emberek. Kész pszichológiai tanulmány.

Maga a találmány nem rossz, csak az a baj, hogy sokan nem használják rendeltetésszerűen.
Mi a rendeltetésszerű használat? No, ez már egy érdekes kérdés. Vélhetően mindenkinek más, de azért egy normálisnak mondható keretbe bele kénye gyömöszölni.

Nekem az következőt jelenti: kapcsolatot tarthatok (privátban) olyan ismerősökkel, barátokkal, családtagokkal, akikkel nem mindennap találkozom. Megoszthatom velük a velem történt kiemelt eseményeket, megoszthatok velük fényképeket, és esetleg felhívhatom a figyelmüket egy eseményre, információra.

Mire nem való?
Herótom van attól, hogy naponta látom, hogy x ismerős reggel fél nyolckor kirakja a gyereket az oviban vagy iskolában/esetleg mindkettőben, 8-kor csekkol a munkahelyén, és délután 4-kor visszafele ugyanígy.   / lehet, hogy enélkül elfelejtené?

Ha még a Cora-s bevásárlását is kiteszi... Brrr.  / még jó, hogy a bevásárlólistát nem csatolja.

Herótom van attól, amikor valaki politikai nézeteivel kapcsolatos cikkeket tolja az arcomba. Félreértés ne essék, egyik színhez sem tartozom, nem érdekel a politika egyik oldala sem (nem véletlenül vagyok itt).  / szavazat gyűjtés ? szánalmas.

Herótom van azoktól, akik mindenhova bejelentkeznek csak azért, hogy eggyel több csoportban legyenek benne, miközben magasról tesznek az egészre. Kvázi a csoportban, mint közösségben semmilyen formában nem aktívak.  /lehet, hogy nekem is be kellene lépnem pl. az atomfizikus csoportba?

Herótom van azoktól, akik a fórumot magánügyeik kibeszélésére használják ("mennyi konyhapénzt ad az a szemét"), vagy feltesznek olyan gyermeteg kérdést, hogy hol lehet sportszeletet kapni Svájcban  / mert nem csak túró rudolf nélkül nem élet, az élet.

Herótom van azoktól, akik "faszagyereket" játszanak otthon élő ismerőseik előtt, és naponta vetítenek előttük, hogy mekkora királyok, miközben egyetlen tömör szóval lehet őket minősíteni: lúzer.

Tudom, le lehet szabályozni, én is ezt tettem.
De nem lenne egyszerűbb valami köztes megoldás?
Egyébként ezek miatt az 1.0 változat (iwiw) jobb volt, mert ott kevesebb mindent lehetett megosztani.

Azonban csemegézzünk csak tovább!
A Svájcban élő magyaroknak több csoportja is van. Vannak országos, és helyi csoportok. Mi a legszebb az egészben? Hogy itt sincs "béke": A két legnagyobb létszámot tömörítő csoport rendesen fúj egymásra. Ez csak annak vicces, aki mindkettőben benne van, és olvassa mindegyik fórumot. Illetve nem is vicces, hanem elkeserítő.
Ez egy másik kérdést feszeget már, amiről majd legközelebb.

Visszatérve; lehet, hogy csak engem zavar, de egyik-másik ismerősünk elfelejtett felnőni?
:)


7 megjegyzés:

  1. Hasonloan gondolkodsz,mint en.
    Lekorlatozva viszont neha olyan infok is eljutnak hozzam, amik tenyleg lenyegesek.
    En is ismerem az emlitett csoportokat..:)
    Talan az atomfizikusival jobban jarnal..ott kapnal hasznalhato infokat is..;)
    Ok, nem Leszek mar reggel gonosz, bocsi, tudod, hogy nem neked szolt.:)
    Jo a poszt, en is kapcsolattartasra hasznalom a facet.

    VálaszTörlés
  2. Hát ez egy érdekes világ:-)
    Sajnos nincs más megoldás, ha nem akarjuk olvasni a számunkra felesleges dolgokat, mint az, hogy az adott embereknél (sajnos egyenként) letiltjuk az információkat.
    Én is ezt teszem, mert pl. bár szeretem a virágokat, de nem szeretek több oldalon képeket nézegetni róluk a FB-on.
    Az végén említett csoportok tényleg külön tanulmányt érdemelnek:-)

    VálaszTörlés
  3. Na és a meghívás egy játékba? :) A kedvencem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, az is jó:-)
      Kitalálhatnának már arra valamit, hogy ezeket általánosságban le lehessen tiltani, és ne kelljen személyenként.

      Törlés
    2. Én most kezdtem leredukálni az "ismerősöket". Akitől kapok egy felkérést, azt törlöm. Két nap alatt 27-el kevesebben vannak.

      Törlés
    3. Drasztikus megoldás, de érthető.
      :)
      Nem akarok senkit megbántani, de meglett korban farmot "építeni"... hááát...

      Törlés
  4. A "rendeltetesszeru hasznalatrol" mindig egy gyerekkori elmeny jut eszembe. Levalt a cipom talpa, anyukammal visszavittuk a boltba, majd a reklamaciot intezo holgy azt mondta, hogy valoszinuleg nem rendeltetesszeruen hasznaltam. Talan a kezemen hordtam a labam helyett?
    Erdekes, amirol irsz, foleg most, hogy a blogomat kiterjesztettem a FB-ra is, mondjuk nalam elsosorban a praktikussag volt a kulcs, hiszen a blog.com-on tenyleg sokan nem tudnak hozzaszolni a posztokhoz.
    Amugy pedig nem teljesen ertek Veled egyet, hiszen a nevukben szerepel, hogy "kozossegi" oldal, marpedig egy kozosseg MINDENROL beszel. Politikarol, viragokrol iskolakrol, bevasarlasrol, nezetekrol, velemenyekrol.
    Amit Te kifogasolsz, az szerintem az emberek egyenisege, ami megszunt letezni. Ezert lathatod ugyanazt az idezetet 100 ismerosodbol 97 oldalan, mert nincsenek sajat gondolataik, azonban divatosan kolcsonveszik masoket.
    Erdemes ezen oldalak pozitiv reszere gondolni, es nem azon mergelodni, hogy mire NEM hasznalhatoak.
    Szerintem...
    Amugy a privat FB oldalamon en is letiltottam minden ismerosom hirfolyamat, s mivel ezt meg lehet tenni, igy magam szelektalhatom ki, hogy mire vagyok kivancsi.
    Ez a "demokracia"... :)

    VálaszTörlés