2013. szeptember 14.

Egy kis kirándulás - Locarno, Lugano

Nem tudom voltatok-e már úgy, hogy egy hellyel kapcsolatban az az érzésetek támadt, hogy oda kellett volna születni.
Nekem sok-sok évvel ezelőtt volt ilyen, amikor mát felnőtt fejjel Olaszországba utaztam.
Az élet úgy hozta, hogy kb. 10 évvel ezelőtt -üzleti okokból-, lehetőségem volt még jobban megismerni az országot, ezen belül az északi részt jobban.
Mondanom sem kell, első látásra szerelem volt. Ám, egy beteljesületlen szerelem lett, mert nem ott telepedtünk le. Nem baj, így az "érzés" örök marad.
:)
Sokat utaztam oda, megismertem néhány nagyon jópofa embert, gyönyörű, párját ritkító tájakat, az ott élők szokásait, ételeit, italait (erről még tartozom egy poszttal).

A feeling is nagyon sajátos, hamar magamévá tettem. Kissé harsányak, lobbanékonyak -mint én.
Nem hiszem, hogy kilógnék a sorból, ha holnaptól ott kéne élnem.
:)

Mint ismert, Svájcnak is van egy olasz tartománya, sőt kettő is: Tessin vagy Ticino illetve Graubünden.
A hétvégén összekötöttük a kellemeset a hasznossal: egy cirka fél órás munkánk volt Locarnoban. Ha már lúd, legyen kövér, kirándultunk is a fennmaradó idöben.

Ahogy haladtunk dél felé az időjárás és a kedvem is egyre derűsebb lett. A Gotthard alagútnál már emberi nyelven -olaszul- volt kiíra minden.
Itt megállnék egy pillanatra.
Amit érdemes tudni a Gotthard alagútról itt:


Az alagút bejárata

Még annyit, hogy az alagútba érve a rádióadás megszakad, és négy nyelven (német, francia, olasz, angol) mondják el a legfontosabb tudnivalókat.
Nem veszélytelen a 17 km-es alagútban a közlekedés.

Kiérve az alagútból, már-már Olaszországban érezheti magát az ember, ez a feliratokon túl, az építészeti stílus változásán keresztül át megtapasztalható mindenen. Még a levegő is más.

Locarno már Svájc olasz részén helyezkedik el, tulajdonképp Lugano kerületéhez tartozik.
Annak ellenére, hogy ez már az olasz rész, a benzinkúton beszéltek németül is, bár én inkább az olaszt használtam. :)
Végre, nem a némettel kellett érvényesülni.
A városka a Lago Maggiore partjára épült.
Bővebben itt:

A Lago Maggiore partján fekvő Locarno már márciusban magnóliáktól és hortenziáktól illatozik. A város már a Római Birodalom idejében is kedvelt nyaralóhely volt, XX. századi népszerűségét azonban az 1925-ös locarnói békekonferenciának köszönheti, mely után egész Európa megismerte az idilli környezetben fekvő kisváros nevét.


Virág, mindenhol virág

Patakocska

Kilátás

Hát, nem csodaszép?

Lago Maggiore

Még mindig a tó

Panoráma fotó

Egy kis pihenő


A város egyik legismertebb látványossága és zarándokhelye a Madonna del Sasso-templom, mely egy kiugró sziklaormon áll, és tekint le a magasból a városra. A templom egy látomásnak állít emléket, 1480-ban ezen a helyen jelent meg Szűz Mária egy locarnói szerzetesnek.

1946 óta minden év augusztusban Locarnóra figyel a nemzetközi filmvilág. A locarnói filmfesztivál idején szabadtéri mozivá alakul a város gyönyörű reneszánsz főtere, a Piazza Grande is, ahol esténként a pazar díszletek között nyolcezren tekinthetik meg a versenyben levő filmeket. (forrás:nlcafe.hu)
A locarnoi filmfesztivál idén 66. alkalommal (nem a sátán jegyében) nyílt meg, augusztus 7.-én. 10 nap alatt mintegy 300 filmet láthattak az érdeklődök. A nevezett országok száma 40. 
Bővebben itt:
Locarno után árugrotunk a 30 km-re található Luganoba is, melye tulajdonképpen Ticino fővárosa.








Ticino legnagyobb városa a Luganói-tó partján, csodálatos környezetben fekszik, sokan Svájc egyik legszebb városának tartják. Lugano a parkok, a virágok és a villák városa, mely tavasztól mediterrán virágözönben tobzódik. A város sajátos klímája miatt a tölgyek éppúgy jól érzik itt magukat, mint az olajfák vagy a pálmák. Az óvárost a pályaudvarról induló siklóval pár perc alatt elérhetjük, de a hangulatos utcákon, mediterrán villák és égbe nyúló pálmák mellett elhaladva gyalogosan is hamar leérünk. Útközben érdemes betérni a román stílusban épült San Lorenzo-katedrálisba, melynek teraszáról egy kicsit közelebbről is szemügyre vehetjük a lábunk előtt elterülő várost. 
(forrás: nlcafe.hu)
Bővebben itt:
Nekünk sajnos több időnek nem volt, de legközelebb feltétlenül meg kell nézni még Bellinzonát és a Centovallit.
Itt elfogultságot jelentek be, és nem áradozok tovább, nézzétek meg magatok. Nem fogtok csalódni!

7 megjegyzés:

  1. Szia Tilmir! :-) A hataratkelorol tevedtem ide, neha szoktam nezni a bejegyzeseidet. Irtad, hogy meg var Ratok Bellinzona meg Centovalli. En Bellinzonatol nem voltam annyira elajulva (bar a "var" mondjuk tetszett), nekem Ascona a nagy kedvencem Locarno es Lugano mellett. Es ahogy masok irtak mar, az Outletet sem szabad ott kihagyni. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az ötleteket.
      Nem fogom kihagyni.
      :)

      Törlés
  2. Szia Tilmir! Az ovärost kezdetü mondat 2x van. :-)
    Legközelebb, ha idötök engedi San Bernardinon keresztül menjetek. (Vigyäzat! Az 5-ös és a 6-os km között az alagutban radar van. :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az észrevételt, javítottam.
      Az ajánlást is.
      :)

      Törlés
  3. Kedves Tilmir!

    Én a Határátkelő blogról kerültem ide, nagyon jók az írásaid!
    Nem tudom tudnánk-e esetleg privátban váltani egy emailt, lenne néhány kérdésem.
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen, megtisztel az érdeklődésed. Kérlek írj a svajcok@gmail.com e-mail címre. Igyekszem minél előbb választ adni a kérdésedre. :)

      Törlés