2014. január 27.

Ha eldugul a mosogatógép...

...ne kapjunk infarktust!
:)
Egy régebbi cikkbe már betettem egy, az erre a problémára vonatkozóan feltett kérdést egy internetes oldalon, amire érdekes válaszok jöttek.
Aki akkor nem olvasta, ITT megteheti.
Ezzel nem sokra mentem.
Hm. Való igaz, van élet a gép nélkül is, de ha már van, vicces lenne tojástartónak, szemetesnek használni.
Az enyém eddig kifogástalanul működött, hisz nem egy régi darab, amire egyébként mind a tulajdonos, mind az előző bérlő is felhívta a figyelmemet.

Más oldalakat is megnéztem és már van egy kevés tapasztalatom a témát illetően, amiről ITT olvashattok. Arra jutottam, hogy ki kellene deríteni, hol van a dugulás.

Első körben megpróbáltam kimerni a feleslegessé vált vizet, majd addig szétbontani a gépet, ameddig hagyja magát. A szűrő tiszta volt, hisz nemrégiben pucoltam ki.
Jöttek az ötletek, ha más nincs, a józan paraszti észt kell használni. Kevés kivétellel, segít:
- egy csővel fújtam, semmi
- szívtam, semmi (az egyébként elég ciki lett volna, ha megindul az "ANYAG", én meg lenyelem)
- beletöltöttem mindenfajta csodaszert (ecet, szódabikarbóna, zsíroldó), semmi.
Családi kupaktanács után, annyiban maradtunk, hogy a hétvégén a párom tovább bont.
Azóta szorgalmasan mosogattam kézzel.

Vasárnap inget felgyűrve, újraindítottuk a projektet. Párom szétszedte a szifont, ott sem talált dugulást (legalább ki lett pucolva).
Aztán szuggerálva egy lyukat a szűrő alján, jutott eszembe: csőgörény. Valahol van nekünk ilyenünk.
Párom próbálta letolni a torkán, de nem nagyon akaródzott neki lenyelni.
Hát, ne már, hogy egy cső kifogjon rajtunk.

Nekem nem volt több ötletem, csak az, hogy szedjük ki a helyéről és úgy hozzáférünk a csövekhez.
Ebben megerősített egy másik internetes oldal is, ami szerint, sok esetben nem jól kerül beépítésre a gép, nem megfelelően illesztik be a csöveket, ezért fordulhat elő a dugulás. Már kezdtem szerszámok után nézni, amikor a párom az ellenkező oldalról erőszakolta meg épp a csövet a görénnyel.
Ebből az irányból már jó volt, mert a cső csak nyelte.
Aztán próba... és jó! Hurrá!

Aki esetleg nem ismeri, ő a csőgörény. 


Filléres dolog, ellenben nagy hasznunkra válhat.

Persze, szólhattam volna a tulajdonosnak, de nem akartam, mivel még a fűtés témában is birkózunk egymással, és ha most bedobom ezt, akkor minden bizonnyal agyvérzést kap. Másrészt, ha ideküld egy szerelőt, időben az is ugyanaz, nem beszélve a felesleges költségről.




3 megjegyzés:

  1. Egy hónappal ezelőtt hasonló gondokkal küszködtünk. Nem százalékoltam ki a hozzászólások hány százaléka volt normális, de nem sok :-( Kb. ez az arány az internetes blog közönségekben is. A csőgörényt ismertük, csak itt nem volt. A szokásos szakszerű itteni szerelők kezdésképpen a fél házat le akarták hozzá bontani. Nem, nem engedtük hanem a ti taktikátokkal élve egyre beljebb bontogattuk a dolgokat és aztán csak kijött egy nagy dzsuva, azóta rendben van minden. Otthon nincs mosogatógépünk de csak azért, mert panel kis konyha, még nem találtunk neki helyet, de bizony nagyon hasznos kis találmány. Én azért közel álltam az infarktushoz DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok esetben jobb, ha magunk csináljuk meg a dolgainkat (amit lehet).

      Törlés
  2. A mosogatógépből kijön egy flexibilis cső, amelyen keresztül elvileg távoznia kellene a felhasznált víznek. A cső vagy a falba van bekötve, vagy a mosogató alá a szifonra ültetik rá, "svajcisapka" párja is ezen a csövön keresztül erőszakolta meg a gépet. Csőgörény nélkül is megy a dolog, ki kell csavarni a mosogatógépből a szűrőt, majd a flexibilis csövet lerántod a szifonról, ráhúzod a csapra és megnyitod a vizet. Optimális esetben a víznyomás visszalöki a dugulást a mosogatógép belsejébe, ahonnan ki lehet szedni.

    VálaszTörlés