2014. február 15.

Itt a főn (föhn) szél

Napok óta fúj a szél. Hol jobban, hol kevésbé.
Itt elég ritka, mi nagyon hamar hozzászoktunk ehhez az idilli állapothoz, mert otthon a móri árokban folyamatosan sivított a szél, télen-nyáron egyaránt.

Ma már, "fel vagyunk háborodva", ha itt ezt tapasztaljuk. Naná! A jót könnyű megszokni.
:)
Annak idején tanultunk földrajzból a főn szélről, de mára megkopott a tudás.
Mivel napok óta hallom a rádióban, ezért körülnéztem, mit érdemes róla tudni.

A főn vagy főnszél egy meleg, száraz és gyakran viharos alpesi szél, amely messzire, a hegyek elő-vidékére is eljut. Nevét (német közvetítéssel) a latin favonius = „enyhe tavaszi szél” szóról kapta. Olyankor keletkezik, amikor viszonylag nedves légtömegek keresztezik a hegyeket. 
Nagy kiterjedésű, magas csúcsaival az Alpok erős akadályt képez, ezáltal – főként a délről jövő légáramlatokat – felszállásra kényszeríti. Minél magasabbra száll a levegő, annál inkább lehűl, 100 méterenként körülbelül 1 ºC-ot. 
A nedvesség az immár lehűlt levegőben összesűrűsödik, és vízcseppek keletkeznek. Eközben hő szabadul fel, s emiatt lassabban hűl le a levegő, 100 méterenként körülbelül 0,6 ºC-ot. 
Sűrű felhők keletkeznek, amelyek a hegyek előtt megrekednek, és az útjukat álló hegyoldalra esőt vagy havat hullatnak.
A hegyormon átkelő levegő ilyenkor száraz marad. Lesüllyed, és eközben felmelegszik, ezúttal ismét egy ºC-ot.
Ezért, amikor a szél a másik oldalon eléri a völgyet, ugyanazon a magasságon néhány fokkal melegebb, mint a hegy másik oldalán. A látási viszonyok lenyűgözően tiszták főnszél idején.
A jelenséget korántsem csak az Alpoktól északra figyelhetjük meg. Ha megfordul a szélirány, az Alpoktól délre is fújhat a főnszél. Ezt északi főnnek hívjuk. Általában kevésbé feltűnő, mert északról inkább hűvös szél szeli át az Alpokat.


forrás: http://www.mimicsoda.hu/cikk.php?id=580


A Főn legerősebb a Központi Alpesek közelében; az Ill völgyében, továbbá a Rajna, Reuss és Rhône völgyének magasabb részein gyakran vihar erejéig növekedik. Hatása az embereken és állatokon egyaránt mutatkozik. Tavasszal a Főn végzi a hatalmas hó- és jégmezők olvasztását, amiért is a tavasz hírnökének tekintik. 
Melegségéről és szárazságáról szolgáljon tájékozásul egynéhány adat. 
Bludenzben (Vorarlberg) 1870 nov. 25. reggel 6 órakor a hőmérséklet Főn szél mellett volt 17,3 C.°, a relatív nedvesség pedig 13 %, 1869 jan. 31. reggel 6 órakor pedig 13,8 C.° és 6 %. Ez esztendőben van 30-40 föhnös nap, melyek nagyobb része a téli évszakra esik. 

Forrás: Pallas Nagylexikon

Néhány szép fotó INNEN:
Ez van most.
Azt mondják, hogy a főn hozza a tavaszt.
Így legyen!


2 megjegyzés: