2014. július 22.

Betreibungsamt/Betreibungsauszug

Nem káromkodok.
A Betreibungsamt, az adósságot kezelő hatóság neve, az Auszug pedig egy igazolás arról, hogy van-e tartozásunk vagy sem.
Ez az intézmény már több mint százéves Svájcban, törvény szabályozza a működését (1889).
Talán a fizetési meghagyáshoz tudnám hasonlítani, de mégsem.
Működése: ha valaki, legyen az magánszemély vagy cég, felszólítás ellenére sem jut a pénzéhez, akkor jogosult beadni egy behajtási indítványt a hatósághoz. Az értesíti az adóst erről, akinek lehetősége van reflektálni rá.
Lehetőségek:
- visszautasítás: előfordulhat, hogy jogtalan a követelés pl, rossz adminisztráció miatt. Ha tudjuk igazolni, hogy befizettük az összeget, akkor vége is a történetnek.
- visszautasítás, ha a követelést valamilyen ok miatt nem akarjuk elfogadni, pl. vitatjuk az összeg nagyságát, jogosságát. Ilyenkor a hivatal elbírálja, és próbál peren kívül megegyezni a felekkel. Ha nem megy, bíróságra kerül az ügy.
- elfogadás: ebben az esetben nincs választás, fizetni kell vagy ha nem, akkor végrehajtanak. Ilyenkor az otthoni gyakorlatnak megfelelően végrehajtás történik az adós terhére.
Az eljárás megelőző költségeit mindig a benyújtó fizeti, ám ha jogos a követelés, akkor ezt átterhelik az adósra (nem kevés).

Múltkor egy internetes fórumon vitába keveredtem valakivel, mert szerinte világvége ha valakinek ilyen ügye van. Nem tud lakást bérelni, nem kap hitelt és a többi.
Én szeretném ezt megcáfolni. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy ne fizessünk és gyűjtsük a bejegyzéseket, de attól, hogy volt egy ilyen ügyünk még nem jelent semmit.
Az valóban hátrány, ha valakinek lezáratlan ügye van, vagy nagy a tartozása.
Ha a behajtás lezárt, az nem okoz problémát.
(Svájcban több mint 2 millió eljárást kezdeményeznek évente. Ez nem kevés.)

Néhány éve futottunk bele egy ilyen ügybe. Ki akartunk bérelni egy lakást, majd visszamondtuk azt.
A tulajdonos 6 ezer frankot követelt tőlünk. Mi megvétóztuk ezt, a bérleti szerződés érvénytelenségére hivatkozva. A bérleti szerződést mindkét félnek alá kellett volna írni, azonban az egyik bérlő (én) még nem írtam alá.
Bírósági meghallgatást követően végül, 1800 frankot kellett kifizetnünk. Mivel nem ismertük el a tartozást, ugyanakkor bennünket is elmarasztaltak, ezért felkerült a lapunkra.
Ha ügyvédet fogadtunk volna, bizonyára elkerüljük ezt, de összevetve az ügyvédek óradíjával... lehet, hogy a végén magasabb összeg szerepelt volna a számlán.
Természetesen kifizettük.
Nekünk semmilyen további problémát nem okozott, béreltünk több lakást  is.
Elméletileg 5 év után törlődik, illetve van lehetőség a törlés kérésére is, amennyiben az indítványozó hozzájárul.
És vannak a köztes esetek...
:)
Mi tegnap kértünk ki egy ilyet (nyomulunk egy házra), és láss csodát, a bejegyzés eltűnt.
Hm.
:)

Hogyan lehet ilyenhez hozzájutni?
Nem minden településen van ilyen hatóság. Érdemes rákeresni, hogy hova kell mennünk érte. Az igazolás díja 17 frank (nálunk) és azonnal kiadják.
Lehetőség van interneten is megkérni egy regisztrációt követően.
Mikor van rá szükség?
Általában hitelfelvételkor, illetve lakásbérléskor kérik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése