2014. július 6.

Vakációóóóóóóóó!

Végre elérkezett ez a nap is.
Svájc 19 kantonjában pénteken volt az utolsó tanítási nap az iskolákban.
Hétfőtől sokan kelnek útra és élvezik a nyári szabadságot.
Az iskolai szünet itt mindössze 5 hét. A gyerekek szempontjából kicsit keserédes az öröm, a szülők szempontjából nem annyira.
Egyrészt a gyerek nem esik ki a ritmusból, másrészt az elhelyezést sem 2,5 hónapra kell megoldani.



Nálunk az iskola utolsó napja is olyan volt, mint a többi. Nincs lazulás. Matekból még dolgozatot írtak, ami majd a jövő évi jegybe számít bele.
A tornatanár még próbálta rávenni a lányokat, hogy fussanak, nem sok sikerrel.
Még jó, hogy nem otthon vagyunk, a lányom megbukott volna.
Az osztályban ketten vannak lányok, velük "birkózik" a tanár, hogy rávegye őket vagy a fiúkkal közös sporttevékenységben való részvételre, vagy jellemzően futásra.
Olyan nincs, hogy valaki nem tornázik, illetve van, de az 10 frank büntetéssel jár. Ez így elég sok lenne, ezért ők próbálták más módszerekkel megúszni az órát.
:)
A bizonyítványt is megkapták, amiben négy (!) jegy szerepel. Összevonják a tárgyakat és blokkokat értékelnek.
Nem panaszkodok, bár ez erősebb iskola, így némiképp rosszabb lett a vége, mint a félév, de azért este megért egy pezsgőbontást.
:)
Miután a lányom spórolt év közben a szabijával és jóban van a főnökeivel, így kapott 4 hétet egyben. Ugyanis, akik szakközépiskolába járnak, azoknak a szünet nem szünet, dolgozni kell menni.
Nálunk ebben az évben 30 nap szabadság volt, amit belátása szerint vehetett ki. Minden évben csökken a szabadság napjainak száma, így az iskola befejezésekor már csak a törvényben meghatározott minimum jár, 20 nap.
Így mától négy hét pihenés, majd augusztus 2. hetétől ismét vissza a suliba.



 Tudom, hogy otthon már tombol a szünet, de aki még szabadság előtt áll, annak nagyon jó pihenést kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Szép idöt neki, a jol megérdemelt pihenéshez !

    VálaszTörlés
  2. Érdekes ez a nyári szünet téma, egyrészt különbözik országonként, időjárásonként, szokásonként meg akármitől is függhet. Akik dolgoznak, megbolondulnak otthon a nyári szünet hosszúságától, főleg ha nincs nagyszülő aki bevállalná a gyereket, ezért egy vagon pénzért egyik táborból a másikba megy a gyerek, már ha van pénzük rá. Azt nem is tudom az mit csinál akinél nincs nagyszülő és pénze sincs táborokat fizetni.

    VálaszTörlés