2015. február 18.

Családi pótlék igénylése - Familienzulagen

Több kérdés érkezett a témában, így most egy picit bővebben foglalkozunk vele.
Először is tisztázni kell azt a kérdést, hogy hol él a gyermek.
Ha itt, akkor viszonylag egyszerű a dolgunk.

Először erről.
Elméletileg - mondom elméletileg -, a munkáltatónak kell elintézni a dolgozó kérésére. Sajnos, nem minden munkáltató hajlandó erre. Pl. a közvetítő irodák gyakorta rá sem kérdeznek, hogy van-e gyerek. Erre azért is érdemes kitérni, mert az SZJA (Quellensteuer) besorolás is függ tőle. Nagyon nem mindegy, hogy melyik sávba kerül az ember.

Az igényléséhez a következőre lesz szükség:
- születési anyakönyvi kivonat (gyermek),
- iskolalátogatási igazolás (sok esetben az iskolaév kezdetekor automatikusan adják az iskolák. Ha nem, akkor kérni kell).
- formanyomtatvány. Nagyon egyszerű rákeresni a neten. Csupán a 'familienzulagen plusz kanton' neve a beírandó, és már ki is dobja. Segítségül az Aargauban élőknek, ITT:

A családi pótlék összege kisebb gyerek esetében 200, 16 év fölött 250 frank havonta, a gyermek 25 éves koráig, amennyiben iskolába jár.
A pénzt a munkáltatónak utalják, és az beépíti a havi bérelszámolásba. Azt nem mindenki tudja, hogy ezt nem az államtól kapják a dolgozók, hanem a munkáltatók befizetéseiből (!). Hm...





Ha valakinek nem intézte el a munkáltatója és ő sem tett lépéseket a kifizetésre vonatkozóan, akkor visszamenőleg is igényelheti azt. Három vagy öt (ezt nem tudom pontosan) évig van lehetőség az utólagos igénylésre. Persze, ebben az esetben bizonyítani kell a jogosultságot. Trükközni nem érdemes, mert ellenőrzik.

Bonyolultabb az eset, ha a gyermek otthon él.
Ilyenkor két lehetőségünk van.
- lemondjuk a magyar családi pótlék összegét és akkor válunk jogosultak a svájci családi pótlékra.
- amennyiben nem kívánjuk lemondani, úgy a különbözetet kapjuk meg.
Bővebb tájékoztató ITT:

Ebben az esetben szükséges az E411- es nyomtatvány kitöltése, és leigazoltatása a magyar hatóság részéről.
Ha ezt, az anyakönyvi kivonatot és a jelentkezési lapot megküldtük, akkor jön a várakozás. Előfordult már, hogy néhány héten belül ráütötték a pecsétet, és jött a pénz. Ellenben, volt már kekeckedő ügyintéző, aki még ilyen-olyan igazolást is szeretett volna. A végén már a Nemzetközi kapcsolatok főosztályára került az ügy.
Ezzel nem rémisztgetni akarok, csupán ebben az esetben sincs két egyforma ügymenet.
:(




85 megjegyzés:

  1. Na arról tudsz-e valamit, hogy mi a teendő akkor, ha az apuka Svájcban dolgozik, a gyerekek és az anya Fr.országban lakik...Otthon már nem kapnak családi pótlékot, itt a munkaadó nem hajlandó intézni...
    A nyomtatványt láttam...Ki tölti ki??? Az apa? Kell a munkáltatótól is rá valami aláírás? Milyen papírokat kell csatolni? Egyáltalán honnan indítsák a kérelmet, Svájcból? Ráadásul a férj nem minden gyereknek a vér szerinti apja, így az adott gyerekek neve is más. Na ez az én fejemben káosz...:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem: mivel apa Svájcban dolgozik, ő igényli.
      Kérdés: milyen állampolgárok a gyerekek?
      Ha magyar állampolgárok, akkor kell kérni egy igazolást a MÁK-tól (vagy tudja a fene, mi a neve most), hogy nem kapnak semmilyen ellátást.
      Bizonyára van valamilyen hivatalos dokument arról, hogy ő neveli a gyereket. Ha más nincs, akkor kell kérni a Gemeindétől (ill. Fr. megfelelője).
      Le kell tölteni a bejelentkezési lapot, meg az E411-t hozzá és beadni. Másik kérdés: dolgozik-e az anya. Mert ha igen, akkor nyiltakozni kell, hogy ő nem veszi igénybe a támogatást.
      Biztos nem gyaloggalopp, de szerintem ez az útja.

      Törlés
  2. oke, Gilda: dolgozik FR-ban az anya? Ha igen, akkor o igenyli otthon, es az apa a differenzzulaget (allocations differentielles) igenyli, es amit evente egyszer fizet ki a svajci kassza. (Mindket fel munkaltatojanak kell kitolteni dokumentumokat hozza.) Ha az apa dolgozik CH-ban es az anya nem dolgozik, akkor egy sima svajci format kell kitolteni, csak kulfoldrol kell szolgaltatni az igazolasokat.

    Valami miatt nem jonnek at az uzeneteim, elegge frusztralo.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem az anya nem dolgozik, mindenki magyar állampolgár a családban. A férjnek svájci, a többieknek jelenleg francia lakcímük van.
      Tehát akkor Magyarországról kell az igazolás, hogy ott nem kapnak semmit, ha jól értem. Vagy a franciáktól is, mert most ott laknak?

      Törlés
    2. Szerintem, mindkét helyről. :)
      Ismerve a svájciakat, kell a papír. Szeretik a papírt. A sok papírt.
      :D

      Törlés
  3. Oke, megis megy!

    Itt az elso megjegyzesem a temaban. :)

    5 évre visszamenõleg igényelhetõ a gyerektartás. :)
    És ne felejtsük el, hogy kantononként változik a Familienzulage mennyisége. (Meg a gyermekszámtól is.) Egyébként ez a téma az összes HR-es és SV vizsgán a legnehezebb (eldönteni, hogy ki kapja, és mennyit kapjon, a partner igényelhet-e, és ha igen, akkor hogy, kinél, mennyiért, külföld, belföld, interkantonal, stb. elég szívás a téma!)

    Mégvalami: az adóhivatalok mostmár azt mondják, hogy te mint munkáltató nyugodtan megváltoztathatod a tarifát, ha változik a gyerekek száma. Azt 1:1 átveszik. (Mivel a "gyerekbónusz" a QST tarifában akkor is érvényes, ha nem kapsz családi pótlékot.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "5 évre visszamenõleg igényelhetõ a gyerektartás. :)"

      Biztos csak elírtad, ugye?
      Mert én most a családi pótlékról beszélek.
      :)

      Törlés
  4. igen, elírtam! bocsánat!

    Gilda: ha az anya dolgozik, és az apa nem, akkor az anya igényli FRO-ban. Ha az apa nem dolgozik, akkor nem kaphat családi pótlékot. (most a különleges eseteket nem veszem figyelembe.) Tehát mondjuk hiába magasabb a svájci pótlék, max. akkor kaphatja meg, ha dolgozik is.)

    VálaszTörlés
  5. ja, megint félreértettem, kész.
    Oké, ha apuka dolgozik CH-ban, akkor nemes egyszerüséggel a normál kizu formulart kell kitölteni, és a céggel lepecsételtetni. ha a cég nem hajlandó jelenteni (ami nem törvényes) - akkor jelentkezni kell a caisse d'allocations familiales-nál (ami az az AVS kassza, amely az apát biztosítja.)
    A vérszerintiség nem számít, ha egyébként õ a gondozó az anyukával együtt. :)

    Itt a formanyomtatvány: http://www.zas.admin.ch/org/00671/00673/00685/index.html?lang=fr

    elnézést, nagyon durva napom van, mindent félrenézek!

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!Férjem Svájcban dolg.Tavaly nem kapott családit,és az adója is 9,34% volt.Ha most végre megkapja a családi pótlékot,akkor az adókülönbözet is visszajár?A közvetítő iroda nem intézte a családit és a 3 gyereket se tüntette fel.köszi

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Tud valaki esetleg egy irodát Magyarorszàgon, akik intéznek családi pótlék különbözetet Svájcból? Köszönöm Szépen

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok
    Mi van akkor ha a svájcban dolgozó apa nem adja haza a gyereket nevelő anyának a családi pótlékot? Az anya kérheti a svájci hatóságoktól a közvetlenül neki utalást vagy milyen más lehetősége van ebben az esetben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmilyen.
      Elméletileg ez egy működő kapcsolat. Hogyan, mi módon szólhatna bele ebbe bármilyen hatóság, hogy ki, mennyit ad haza?

      Törlés
  9. Erre én is kivancsi lennék Borza Csilla

    VálaszTörlés
  10. Akkor kérdezném hogyha idén március 2-án leadta a párom a munkáltatójának és azt mondták minden jó akkor mikor várható pénz?
    És az én itthoni számlaszámom jelöltem meg úgy is küldhetik?

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!
    Sajnos csak most bukkantam az oldalra. Szeretnék segítséget kérni a következőkben:
    2014 májusában költöztem vissza a 2 kiskorú (4 és 6 éves lányommal) Magyarországra. 2014 októberében elváltam Magyar állampolgárságú, de már 14 éve Svájcban élő és dolgozó édesapjuktól.
    Mit kell tennem, illetve milyen papírt kell és hova elküldenem, hogy végre megkaphassam Svájcból a családi pótlék különbözetet????
    Segítségeteket előre is hálásan köszönöm!
    Krasznai-Barassó Viki

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok! Segitséget szeretnek kérni valakitől aki jaratos a svájci körforgasban. Családommal jövöre szeretnenk kiköltözni svajvba. Én már három éve kint dolgozom, de ők is szeretnének velem kint élni. Szeretném megtudni mi, mik szükségesek ahoz hogy el tudjam inditani azt a folyamatot. Hova kell elmennem és miket kell beszereznem ahoz hogy a csaladom is ki tudjon jönni. A segitséget előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok. Segitséget szeretnék kérni. Most szeretnék a családommal kiköltözni svácba. Én már három éve kint dolgozom. Kérlek segitsetek hogy milyen dokumentumok, és milyen hivatalban kell ezt intéznem. Ha valaki tudna segiteni azt nagyon megköszönném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor tudod kihozni a családot, ha van elegendő jövedelmed az eltartásukhoz (ha másnak nincs munkája).
      Be kell menni a Gemeindébe és családegyesítést kérni.
      Ennyi. A családi pótlékot a munkáltatód intézi. A gyerek az iskolában kap iskolalátogatásit, anyakönyvi kivonat, útlevél gondolom van. Ennyi.
      Ha további kérdésed van, inkább a megadott e-mailre írj. Köszi.

      Törlés
  14. Üdvözletem! Nekem is lenne kérdésem.

    VálaszTörlés
  15. Szia!
    Februárban leadtam minden szükséges papírt az itteni hatóságoknak, június elején jött meg a határozat, hogy az itthoni családi pótlékot megszüntették.
    Azóta viszont még mindíg nem érkezett meg a svájci támogatás.
    Lehet valamit tenni, hogy gyorsabb legyen, vagy itt már csak a türelmes várakozás marad?
    Köszönöm!
    Üdv.:L.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem egészen értem, amit írsz.
      Keress meg privátban.
      svajcok@gmail.com

      Törlés
  16. kérdésem: apa cége svájci törzshellyel rendelkezik,de nincs kinn áll.lakcíme,és területileg nem ott van a munkavégzési helye sem.Anya itthon van a gyermekkel magyarorsz-on,kapja a magyar csal.pótlékot,és a kinti különbözetet szeretnénk megigényleni,mindenhol más infőkat kapunk.Hónapok óta nem történik semmi. Mi nem GYED-et v. GYES-T akarunk kintről csak a csal.pótlék különbözetét igényelnénk. Légyszí segítsetek m érdemi infót sehol nem tudnak adni, még a Nemzetközi kapcs.osztályán is minden alkalommal mást mondanak! lassan 2éves huzavona van mögöttünk, bosszantó!!! köszönöm a segítséget. V.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akarlak elkeseríteni, de ebben az esetben nem jár.
      Apának vagy anyának itt kell dolgozni, lakni.
      :(

      Törlés
  17. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  18. Azt szeretném kérdezni hogy mik a tapasztalatok,időben mennyi mire küldik a pénzt? A mi esetünkben az van hogy a Mák megküldte a papirokat Svájcba juli 21-án,én érdeklődtem a svájciaknál aug 22 án emailben és azt irták hogy ott vannak a papirjaink,de azóta sem történt semmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A munkáltató kap egy határozatot, és nekik kell majd fizetni. A következő fizetésben benne kell legyen, ha minden rendben van.

      Törlés
  19. Abban az esetben ha a szülők elváltak már több éve, az édesapa Svájcban dolgozik az Anyuka Magyarországon él és dolgozik lehet-e igényelni a kinti családi pótlékot. Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  20. Hello Mindenki

    Zb.:Családi potlék-külföldön egyik szülő ,itthon a másik és a gyerekek:
    Tehát:
    Kitöltendő mák-felé:
    -E411,
    -8-as sz.melléklet egt országok..
    -E402-iskolai igazolás a gyereknek,kiöltést iskolával kezdeni, Mák-kal befejezni/Tehát egyszerübb együtt leadni ezeket /E411+8.sz.melléklet+E402/ a Máknál.
    -E401-lakcimigazolás kormányablaknál
    Ha a svájci cég adja az E411-et pecsételve aláirva,akkor kitöltve lehet menni a Mákhoz.
    Mindig legyen nálad minden dokumentum mert lassul a dolog ha pl. hiányzik egy munkáltatói igazolás az itthoni hozzátartozótól.De emailben is lehet pótolni néhány dolgot.



    E411-le lehet tölteni németül is,ha itthon a mák-nál együtt adjátok oda a magyarral együtt, talán lepecsételik mindkettőt.Másolatot ekkor és mélben is lehet kérni ,később kipostázzák.

    8sz.melléklet-munkahelyek egt országokban-svájc is ide tartozik, E411-el együtt lehet leadni a mák-nál,nemzetközi ügyek osztály.

    E401-ez a lakcímet igazolja ,itthon és külföldön,figyelem a külföldön dolgozonak külföldi a tb száma.és a kinti cimet kell megadni ahol lakik.Aki itthon van, annak az itthonit.Kormányablaknál kitöltik –nem kell mák nemzetközi osztályra menni vele.
    A hivatalban a választóképernyőn– a lakcímet– kell választani nem –családtámogatást–.

    E402-iskolaigazolás-először kitöltöd az első két pontot -szülő,tanulo-utána az iskola az utolsó oldalt kitölti és legvégül a mák-nál leigazoltatni.

    Nem árt fordittatni-diplomák,anyakönyvek,házasságianyakönyvek.
    Itthonélő ha dolgozik-munkáltatói igazolás-számlakivonat a csp-összege miatt nem árt,
    A mák-nál emailben lehet kérdezni,válaszolnak–idővel
    Mégvalami-a svájcban dolgozoknak-minden cégnek más a kifizetőhelye-cégenként változik mit kérnek be tőled,ha németül kérik adnak e411-et ,ki kell tölteni,a kifizetőhelyet van ahol előre kitöltik és pecsételik,utána itthon ki kell tölteni és irány a –mák.
    Mikor mimnden megvan lehet menni a doksikkal a kinti céghez-és akkor kifizetik a FZ-t visszamenőleg max 5 év-re.
    Kb ennyi
    Csőváz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello. 2014 juliusától dolgozom Svájcban. Párom és gyermekem Magyarországon élnek. Családi pótlék különbözetét igényeltük a szükséges dokumentumokkal, A Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya ki is küldte a nyomtatványokat a munkáltatónak.Ez 2015 szeptemberében történt, majd 2016. szeptemberében újból postázta a Kormányhivatal a szükséges dokumentumokat, és azóta sem történt semmi. Tudna valakivalami tanácsot adni, hová forduljunk?

      Törlés
  21. Hello Mindenkinek

    Ez nem ide tartozik ide de sokakat érdekelhet!
    Magyar rendszám megtartása Svájcban ,egy év után is ,családosoknak, akiknek otthon él a családja:

    El kell menni a Zollhoz egy pár dokumentummal:
    ezek a következők:

    -otthoni lakcímigazolás az egész családnak tehát mindenki szerepeljen rajta-lehet kormányablakos , le lehet fordítani és mellétűzni.
    -'Mietvertrag' kópia a svájci lakcímről
    -2 utolsó Temporär szerződés másolat, vagy ha van Fest akkor az.
    -bewilligung kópia
    -kópia lakcímkártya-magyar-fordítást mellétűzni!
    -kópia a forgalmi engedélyről
    -kézzel írt kérvény németül!!-sablonszöveg-"én xy kijelentem hogy a családom Magyarországon él ,és én Svájcban dolgozom, és minden hónapban legalább 2x hazamegyek.
    aláírás, dátum ,hely"
    -a helyi Gemeindétől kérni 'Hauptwohnsitzbescheinigung'-ot/itt is kérhetik a Mietvertragot+Bewilligung/- 20 chf

    Ha ezek megvannak Zollhoz elmenni,mondani mi a helyzet,
    ott adnak egy nyomtatványt-ki kell tölteni-
    ha nem értjük a kérdéseket, kérjünk segítséget a Zollostol,keine panik!!!
    Ha minden renben, kapunk egy Zollbewilligungot 15.30 as számmal.Ezt az autóban kell tartani.
    Természetesen itt is kell fizetni.-25 chf

    Pár nappal később kapunk egy levelet a Strassenverkehrsamt-tól,oda is le kell adni ezeket a másolatokat./postán,szem./
    / kivéve a kérdőívet amit a zollnál kitöltöttünk!!/.
    Ha beviszed a strasserverk-hez személyesen ,2 nap mulva megjön az engedély,hogy két évig nem kell honosítani a kocsit.Csak személyszállításra jó,semmi transzport!!!
    Később jön egy csekk 60-chf.Azt be kell fizetni.
    Így ni,két évig jók vagyunk magyar autónkkal.
    A 15.30-as nyomtatványon rajta van a lejárati dátum,lehet két év múlva ismét hosszabbítani....usw...usw...usw...
    Mindösszesen 20+25+60-105chf

    Mert ugye erről szól az egész,meg a határon nem reklamálnak és megúszol egy csomó büntetést ha esetleg sokat autózol svájcban, mert a civilautós rendőrség mindíg éber.
    pl.-körforgalomban autóban fülhöztartós telefonálás-1500chf
    Upasszbitte
    Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egészen értem, hogy ez miért jó... de te tudod.

      "és megúszol egy csomó büntetést ha esetleg sokat autózol svájcban,"
      Remélem azzal tisztában vagy, hogy ez nettó marhaság...
      :D

      Törlés

    2. Igen ,baromság ,de csak igy lehet magyar rendszámmal közlekedni egy év után, riziko nélkül-különben lekaphatnak az autópályán is és lehet fizetni kb. 5000-chf-ot ,autot meg kivinni, ha nincsenek meg a papirjaid-én is azért csináltam meg anno mert figyelmeztettek a határon és sűrűn mondogatták.
      Na ezért jo-lelkiismeret furdalás és stressz nélkül vezethetek autot svájcban ,svájci jogsi és rendszám és vámolás nélkül.Törvényesen a svájci előirásokat betartva.

      Az akkori német kolléga ezeket nem tette meg ,mindig ezen fosott és stresszelt , hogy mikor bukik meg /pedig keresett vagy 6500 nettot,és sajnálta azt a 100 frankot befizetni,én legalább megtettem/.Azota is biciklizik a boltig, autoval csak haza jár, de azt se lehetne ,és lesi a postáját.
      Ha büntetésre gondolsz ,igen , az is baromság,
      pl. engem svájcban 4 éve kb. hatszor fotoztak le oerlikonban minden reggel mikor éjszakázás után mentem haza és kétszer alagútaknál lausanne felé,de a mai napig semmilyen csekk nem jött.Ha svájci rendszámom lett volna?
      pl. akkori kollégának svájci rendszáma volt,mindenről jött a csekk,még ha éjszakára kékzónába hagyta a kocsit,akkor is megkeresték.
      Na mindegy,csak nem mindenki akar örökre svájcban maradni,és én ismertem jó pár magyart -hát azok közül senki,legalábbis a negyvenesek közül.
      És ezt nem azért mondom mert hüha de jó ott lenni hanem mert megtapasztaltam,mondjuk nem vagyok fiatal de nem 'svájcban élni' a vágyálmom és érdekes -" a svájciaknak sem".
      Hogy lehet ez?
      És hogy miért voltam akkor kinnt, mint mindenki általában-pénzért.Ennyi-és aki Magyarországon mondjuk 4-500 nettot keres és Svájcba akar élni az vagy hülye vagy ostoba./vagy gangsta/.
      A lényeg-hogy ha segítünk valakin akkor ne kb. segitsünk ha nem pontosan irjuk meg hogy hogyan lehet,én csak azért irtam ezeket mert sehol nem találtam senkit aki normálisan tájékoztatna a csp-ről vagy a rendszámról,csak olyan kb. infok vannak vagy semmilyenek.
      Annak alapján amit leírtam meg lehet tenni a lépéseket végig,ha valaki megteszi akkor megteszi ha nem akkor meg nem.
      Szerintem az a baromság amikor valaki azt mondja, hogy a csp ügyében töltsd ki az E411-et és kész.
      Na ez a baromság ,és mindezt több év svájcban élés után.Ettől még az is jobb ha nem mond semmit,ezt a Máknál is megmondják.
      No mindegy,okosságokról ennyit,mindenki küzdje végig az utat ,hadd legyen szopás az élet.
      Na ez is baromság.




      Törlés
    3. Nem kell megsértődni, de a tanácsok mellett nem szabad kihagyni, hogy mindennek van másik oldala.
      Lehet, hogy lefotóztak és nem küldtek csekket, de egy sima határátlépésnél, ha belenéznek a rendszerbe, máris csengethetsz.
      Na, ez a másik oldal.

      Megjegyzem, azt hiszem elég sok tanácsot adtam már én is, és igyekeztem mindent körüljárni, vagy leírni, hogy az mikor és hol történt úgy...

      CSP ügyben: lehet, hogy te így intézted, de minden kanton más, és az sem mindegy, hogy mikor történt. Kettőt ismerek, mindegyik jóval egyszerűbb az általad leírtaknál.
      Szóval, béke.
      Köszönöm a hozzászólást, de legyünk pontosak.
      :)

      Törlés
  22. Hello Mindenki!

    Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy a férjem évek óta folyami hajón dolgozik.Svájcba van bejelentve,tehát elvileg onnan lennénk jogosultak a kislányom után családi pótlékra.Lassan 4 hónapja be is adtam az igénylést,az összes szükséges nyomtatvánnyal!A napokban voltam érdeklődni,hogy hol tart az ügyünk,s ismét azzal az információval jöttem el,hogy az elmaradások miatt még 6 hónapot biztos várnunk kell.Hazaérve írtam egy emailt a Nemzetközi Ügyek Osztályára,s válaszukban többek között azt is megemlítették,hogy a Gyed családi ellátásnak minősül,s ezért annak az összegét hozzáadják az itthon kapott családi pótlékhoz,s mivel ennek a végösszege meghaladja a külföldi családi pótlék összegét,így visszautasítják majd a kérelmünket!Ez valóban így van?Egy Gyed-en lévő anyukának és férjének,aki évek óta kint dolgozik nincs esélye,hogy jogosult legyen a svájci csp-re?Annak idején úgy tájékoztattak minket,hogy a külföldi csp és az itthoni csp különbözetét fogjuk kapni...Akkor most ez hogy is van?Ha bárkinek bármi információja van,amivel tudna segíteni,azt nagyon megköszönnénk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!
      Ha a Dunán hajózott,és a cég neve G&P,akkor tudok segíteni!Nekem most van a finisben az ügyem.

      Törlés
  23. Jó napot kivánok !
    Ha a munkaado nem hajlandó a családipotlékhoz szükséges nyomtatvány kitöltésére kihez lehet fordulni?Köszönöm a válaszokat.

    VálaszTörlés
  24. Szia! nekem a kèrdèsem az lenne ,hogy ki tõlti ki az E411-es nyomtatvànyt .Ma voltam a kormànyablaknàl ès kõzõltèk velem hogy õk ebben nemtudnak segiteni ,akkor ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már ott voltál, célszerű lett volna megkérdezni.
      :)
      Ha nem változott, akkor ez a MÁK hatásköre (nem tudom, hogy így hívják-e manapság).

      Törlés
    2. Google a barátunk, íme:
      https://cst.onyf.hu/hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/csal%C3%A1dip%C3%B3tl%C3%A9k/csal%C3%A1di-ell%C3%A1t%C3%A1s-az-egt-tag%C3%A1llamokban/mit,-hol-int%C3%A9zhet.html
      Sok sikert!

      Törlés
  25. Nagyonszèpen kõszõnõm! idõkõzben megtalàlltam ènis☺

    VálaszTörlés
  26. Nekem az lenne a kérdésem, hogy tartósan beteg gyerek után Svájcban is jár e magasabb családi potlék?

    VálaszTörlés
  27. Szia!
    A férjem kint dolgozik Svájcban. a gyerköc jővőhónapban születik. Én és a gyerköc októberben költözünk ki hozzá.
    Arra gondoltam,hogy a férjem igényelné kint a családipótlékot.
    Én itthol az egyszeri anyasági támogatást illetve a a gyes. illetve ha októberben kimegyek akkor lemondok a gyesről.
    Kérdésem hogyan kezdjek bele az a családi pótlék ügyintézésébe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a baba megszületik és ti ideköltöztök, akkor a férj munkahelyén be kell jelenteni és a cég igényli. Ez a legegyszerűbb.
      Természetesen a gyerek születésétől jár.

      Törlés
    2. Szia!
      köszi a választ akkor lényegében hadjam az egészet és majd akkor foglalkozzak vele, amikor oktoberben kiköltözünkés akkor visszamenőleg igényeljük meg.ez a legegyszerübb megoldása az egésznek?

      Törlés
    3. Persze. 3 évre visszamenölegesen lehet kérni.

      Törlés
  28. Sziasztok!
    Csak most bukkantam erre az oldalra.
    Segítséget szeretnék kérni.
    Gyermekem 2015 -ben született Svájcban.
    Idén áprilisban került sor az apasági elismerésre./hosszú procedura után/
    Nem vagyunk házasok.
    Azt mondták ott kint hogy miután ellett ismerve hogy apuka az apuka azután kapjuk vagyis ő viszamenőleg a baba után járó pénzt.
    Nem én mert apukának van munkája.
    De eddig semmi.
    Ezt külön igényelnie kell neki ott?!
    A fönökének mi szerepe ebben?
    Én azóta a gyermekkel hazajöttünk!/papír ügy meg más dolgk miatt/
    És egy másik kérdés, születéskor van az un. üdvözlő pénz.
    Az fuggetlen az apai elismeréstől vagy ahhoz is az kell.
    Én semit nem tudok mert apuka sumákol s nem szavahihető ember!
    S félő hogy én abból a pénzből semmit sem fogok látni meg a gyermek sem! ��
    Válaszokat előre köszi! S kérem olyan írjon aki valójában pontosan tudja mit hogy kell!

    VálaszTörlés
  29. Kedves Meli!
    Nem akarlak elkeseríteni, de az esélyeid igen csekélyek.
    A családi pótlékot az kapja, aki adolgozik. Jelen esetben az apa.
    Igen, meg kell igényelni, csak "úgy" nem fizet az állam.
    A "főnökének" annyi köze hozzá, hogy mint munkáltató neki is igazolni kell, hogy ott dolgozik, normális esetben a munkáltató igényli meg a familienzulagent, ő kapja, majd hozzácsapja a fizetéshez. Ezek után apa utalja neked, vagy nem.
    Az igényléshez kell az E 411, a gyerek papírjai.

    Az "üdvözlőpénz" sem jár automatikusan, csak bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ráadásul ez kantonális szabályozás, nem minden kanton fizet.
    Amennyiben apuka nem együttműködő, az esélyek igen csekélyek.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm hogy írtál, nem hittem hogy kapok választ!
      Azt tudom hogy apuka kapja a havi pénzt.
      Csak mint írtam nem megbizható.
      Nekem azt mondja hogy még mindig nem kapott semmit.
      De akkor lehet most az egyszer nem hazudik, mert ő külön lehet nem igényelte a fönöke meg nem hozza fel.
      Viszont az sem egy megbízható személy!
      A fönőke vosszafoghatja a pénzt?!
      Lehet hülyének tünik a kérdés de nem véletlen teszem!
      Az üdvözlő pénz az jár, amit tudunk hogy az 1500 frank egyszeri!
      De te mit tudsz még mik azok a feltételek?
      S az is jár e visszamenőleg?

      Törlés
    2. A menetrend a következő lenne: Apuka a gyerek papírjait a kezébe nyomja a munkáltatónak, aki megigényli a kantonális hivatalnál. Olyan nincs, hogy nem akarja. Elméletileg. Ha mégis, akkor apukának kell benyújtania a papírokat.A kassza megkeresi a céget (adategyeztetés végett), a illetékes magyar hatóságokat, és igazolást kér, hogy a gyermek magyarországon él, kap-e családi támogatást, ha igen mennyit. A magyar hatóság kitöltve visszaküldi a svájcinak a papírt, majd az intézi tovább és fizet.
      Amit érdemes tudni, hogy nagyon lassú a folyamat, gyakran fél, egy év mire ebből van valami. :(
      Viszont, ha apuka nem intézni, akkor a büdös életben sem lesz belőle semmi. :(
      Az egyszeri támogatás nem minden kantonban jár. Ahol az anya élt a gyerek születésekor, ott lehet igényelni (ha abban a kantonban van erre lehetőség). Az összege is változó és a feltételek is.
      Sajnos, erről többet nem tudok. Érdemes megnézni az illetékes kanton FAK oldalát.

      Törlés
  30. Köszönöm szépen!
    Na ezt bemásolom apjának!
    Kíváncdi leszek!
    A gyermek meg én még kint nem vagyunk kijelentve.
    Megvan a permit B -nk.
    Tudom hogy ez így nem igen szabályos.
    De ő nem akar minket még kijelenteni.
    Ott amit kapnánk az 250 fr havonta.
    Na ezt még visszamenőleg ugye..
    s azon gondolkodtam hogy jó apja kapja mert ő neki van ott kint melóhelye, de én meg az anya vagyok hogy a visszamenőleg járt pénz felét elkérhetném , nem?!
    Amit ottkint töltöttünk nem sok minden jóban részesültem.
    S amúgy meg ő az adosságaira meg ennek annak osztogatná el!!!
    Hát akkor meg pláne kérem a felét.
    Nem vagyok penzéhes de jövőre gyerek oviba , nekem lakást fizetnem kell majd...
    Úgy hogy lenne hova menjen az a pénz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a lényeget nem irtad. Ebben az esetben sokkal egyszerübb a dolog. Nem kell az e411'
      Csak a gyerek papirjait kell benyujtani.
      Igy sokkal egyszerübb. Viszont rosszul tudod, csak 200 frank jár. Hogy te mit kérsz az kettötök dolga.

      Törlés
  31. Ott kint igen, legalábbis a gyermeknek van. Nekem lehet hogy nincs már , meg még ott voltunk sem biztos hogy volt az enyém egy ideje!
    A kapcsolatunk apukával igen furcsa!
    Nem szavahihető amit írtam!
    A bizalmam eljátdzotta ezerszer!
    A hazajövetelünk egyik célja az volt kisfiammal hogy neki intézem a papîrokat tehat a magyar anyakönyvi, s ezután kapja csak meg az igazolványt!
    Kissé bonyolult... nehéz ügy!
    Amíg kint éltünk aluka keze eljárt , bántalmazott engem ...
    Becsapott hazudott minden nap , s megcsalt!
    S még ő volt a bántalmazó!
    Tudom nem ide tartozik csak most úgy kijött...!
    Elnézést kérek ezért!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi baj. Nagyon sajnálatos, hogy igy történt. Remélem, hogy sikerül zöldágra vergödni.

      Törlés
  32. Még kint voltunk mikor apuka kapott egy levelet na azt láttam, s abban az van hohy 250 fr fog járni.
    Itt a gyermeknek papíok híjján semmilyen biztosítása nincs sajnos egyenlőre meg semmi más!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát. 16 éves korig 200.- jár.
      https://www.ch.ch/de/familienzulagen/

      Törlés
  33. Én annyira emlékszek amennyit îrtam. De majd mondom neki fotozta le s küldje àt nekem.
    No mindegy akkor èn így is úgy is sz@rban vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem egyedi eset. Már sokan irtak privátban is hasonló történeteket. :(

      Törlés
  34. Most láttam ezt a válaszod!
    Köszönöm a jókivánságod, de nem sok reményt látok már!

    VálaszTörlés
  35. Sziasztok!
    Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha a férjem Svájcban dolgozik, Magyarországon élő volt felesége kérheti-e 2 közös gyerekükre a kinti családi pótlékot, ill. annak svájci megfelelőjét?
    Köszönöm előre is a választ!
    Emi

    VálaszTörlés
  36. Sziasztok! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy én svájci szerződéssel dolgozom mint Magyar állampolgár. A menyasszonyom Szlovák állampolgár és nemrégen született egy közös gyermekünk. A cégemmel már kérvényeztük a kinderzulaget svájcból. Viszont szeretnénk megigényelni szlovákiából a gyest mivel a gyermekünk és ő is ott élnek. De a Szlovák kormány kér egy igazolást, hogy én nem vagyok jogosult svájcból a gyesre . Ameddig ezt nem küldjük el nem fizetnek semmit. Az lenne a kérdésem, hogy honnan tudnám beszerezni ezt az igazolást?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez elég érdekes.
      Nem elég nekik egy céges igazolás, hogy nem veszel igénybe ilyen támogatást?

      Törlés
    2. Megkérdezem de azt írták , hogy Svájcnak kell írnia egy hivatalos igazolást

      Törlés
    3. Akkor én először bemennék a Gemeindébe.

      Törlés
  37. Én megkaptam a SvA tol a papirt.felhivtuk őket mondták hogy az összeget átutalták a munkaadomnak. Munkaadom megkérdeztem mikor kapom meg letagaja neki nem utaltak . Ilyenkor mi a teendő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Betreibungsamt.
      Ha megkapta, ki kell, hogy fizesse.

      Törlés
    2. Segítséget szeretnék kérni! 2014 májusától járna a családi pótlék mostanáig, minden papírt beadtunk, és semmi nem történik

      Törlés
  38. Üdvözlöm!
    Fèrjem Svàjcban dolgozik,gyermekemnek nem vèrszerinti èdesapja.Èn mèg nem dolgozom.Ebben az esetben igènyelheti pàrom a csalàdi pòtlèkot? Köszönöm@




    VálaszTörlés
  39. Üdvözlöm!
    Pàr hònapja költöztūnk Svàjcba.Fèrjemnek màr van àllàss,nekem mèg nincs.Közösen nevelt gyermekünknek nem vèrszerinti èdesapja.Ebben az esetben igènyelheti fèrjem a csalàdi pòtlèkot cègètől?Köszönettel!

    VálaszTörlés
  40. Üdv. Egyszer már kérdeztem csakádi pótlékkal kapcs., de mit tudok tenni ha apuka nem akarja hazaküldeni a csakádi pótlékot!
    Ügyvedhez menni ilyennel érdemes?
    Én a kisfiammal itthon vagyunk apja Svájcban!
    Ott sem törődött a gyerekkel , mos meg abszolut de nem is érdeklődik felőle sem felőlem sőt!

    VálaszTörlés
  41. Köszönöm!
    Igaz ügyvédre nincs pénzem, de hátha találok olyat aki egy kérdésért még nem fog pénzt kérni.
    Amúgy volt már valakinek ilyen problémája , hogy a drágalátos apuka nem akarta a családit haza adni !?
    Ha volt , ők hogyan oldották meg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismered a mondást, hogy Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen...
      Az itteni ügyvédek díjazása 400.- frank/óra.
      És sajnos a telefont sem emelik meg ingyen. Ez már csak egy ilyen világ.

      Gondolom, hogy gyerektartást is megítéltek. Mivel tudod, hogy apuka többet keres, kérheted annak emelését a bíróságnál. Lehet, hogy jobban jársz, mint a családi pótlékkal.

      Törlés
  42. Igen ismerem...!
    S azt is tudom hogy Svájcban mennyi a tarifa az ügyvédeknek.
    De én itt Magyaro.-on gondoltam hogy esetleg egy ügyvéd adna e választ a kérdesemre.
    Pár hónapja vagyunk külön, tartásdíjjal kapcs. mondtam neki hogy mennyit. Tudom hogy 15-25 % lehet a fizuból .
    De mondtam neki hogy ez kevés marmint az hogy ketten egymás közt miben egyeztünk meg.
    Ehhez kell egy bírósági láttamozás is. S őt ismerve nem is küldené havonta, ahogy épp eszébe jutna vagy ahogy épp kedve van!
    Eléggé bonyolult sztori a mienk.
    Ő eldobott minket mások miatt!
    Most jött rá hogy neki a szabadság kell meg a had ne mondjam kicsodák még. Teljesen elferdítették tőlünk !
    De ez más téma!

    VálaszTörlés
  43. Üdvözlet!
    Nem írnék le mindent, de hosszas procedúra ( egy év )( az összes: e411 stb, itthon kapott családi visszafizetése) után október 17-én a papírjaimat a mák kiküldte svájcba, erröl kaptam egy másolatot. Jelenleg már nem dolgozom annál a cégnél.
    Mikor és, hogy kapom meg a pénzt?
    Köszi a segítséget.
    Üdv

    VálaszTörlés
  44. Sziasztok!
    A segítségeteket szeretném kérni!
    Abban az esetben ha az apuka Svájcban dolgozik, most költözik ki, de az anyuka MO-n jelenleg kapja a Gyes/Gyed-et, hogyan lehet kivitelezni, hogy ha a baba és az anyuka kiköltözik Svájcba, továbbra is kapja a Gyed/Gyes-t? Esetleg kint kell igényelni, vagy továbbra is kaphatja az anyuka a támogatást amennyiben nem vállal munkát kint?

    Előre is köszönöm!

    Üdv

    VálaszTörlés
  45. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés