2015. április 27.

Munkanélküli ellátás I.

Korábban írtam már a felmondás szabályairól, most folytassuk azzal a nem várt helyzettel, amikor munka nélkül maradunk.
Először tisztázzuk a felmondás szabályait!
A felmondási idő a próbaidő alatt 7 nap (a felmondás napjától indul).
Az első szolgálati éven belül 1 hónap. Felmondani a hónap utolsó napjára lehet és onnan indul az egy hónap.
2-9 év szolgálati idő között 2 hónap. Szintén a hónap utolsó napjára lehet felmondani.
10 év szolgálati idő felett 3 hónap, az előző feltételek szerint.
Ezek általános szabályok, eltérni lehet tőle, amennyiben van egyéb megállapodás, vagy kollektív szerződés.
Amikor kézhez kapjuk a felmondást, azonnal be kell menni a helyi RAV-hoz. Nem szabad megvárni, amíg lejár a felmondási idő.
Mielőtt bemennénk a RAV-hoz érdemes a helyi önkormányzatnál is bejelentkezni.
Erre nincs egységes itiner, hogy mi van előbb a tyúk vagy a tojás.
Van aki először a RAV-hoz megy, majd beküldik az önkormányzathoz.
Van, aki az önkormányzathoz megy, és utána a RAV-hoz.
Osszátok be!
:)
A lényeg, hogy mindkét helyen meg kell jelenni.
Itt kiemelném, hogy ezek az információk Aargau kantonra vonatkoznak, más területről nincs releváns tapasztalatom.
Az önkormányzati jelentkezéskor vigyük magunkkal
- az AHV kártyát,
- a Bewilligungot,
- útlevelet/személyi igazolványt,
- lakásbérleti szerződést.

A RAV-hoz szintén szükség lesz a fenti iratokra. Ezen felül az önkormányzattól kapott igazolást is vinni kell, valamint a szakmai előmenetelünket igazoló papírokat is.
Ezen felül a munkaszerződést, és a felmondást vagy más a munkahellyel kapcsolatos doksikat is csapjuk a hónunk alá.
Bejelentkezési formanyomtatvány ITT:
Az első találkozás alkalmával felveszik az adatainkat, majd a következő alkalommal kijelölnek számunkra egy személyes kontaktot/tanácsadót, akivel a későbbiek folytán a kapcsolatot tartjuk.

Ki jogosult munkanélküli segélyre?
Minden Svájcban hivatalosan dolgozó, aki alkalmazottként átlagosan min. 500 .- frankot keres havonta.
Az egyéni vállalkozók, cégek tulajdonosi körébe tartozók ki vannak zárva a juttatásból.
Következő szabály, hogy az kaphat ellátást, aki a munkanélkülivé válást megelőző 24 hónapban legalább 12 hónapnyi biztosítási jogviszonnyal rendelkezik.
Mennyi ideig kaphatjuk a munkanélküli járadékot?
Ez is meglehetősen különböző: függ a munkában töltött időtől, és az életkortól, 200-tól egészen 520 napig tarthat az ellátás (a részleteket ITT olvashatjátok).
Ha valaki vállalja a továbbképzést, akkor az aktuálisan meghatározott idő 120 nappal kitolható.

Amennyiben, ha valaki saját hibája okán vált munkanélkülivé, néhány nap "büntetés" is jár, ami után kaphatja a támogatást.
Célszerű kinézni egy pénzkifizető egységet is, ugyanis a munkanélküli ellátást nem a RAV fizeti.
Címek itt:


A RAV-tól kapott papírral őket is fel kell keresni és be kell jelentkezni.
Mekkora az összeg, amit kaphatunk?
Amennyiben van kiskorú eltartott, úgy a fizetés 80 %-a, ha nincs, akkor 70 %.

Folyt köv.35 megjegyzés:

 1. Egy kerdes, ha esetleg errol tudsz valamit, 2 munkahely kozott, ha nem egybol kezdenek az uj helyen, hanem van kozte egy honap, be kell jelentkeznem? Mert Nemetorszagban formalisan meg kellett tenni arra az atmeneti idore.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem volt ilyen. A masik munkahely csak 3 honappal kesobb tudott alkalmazni, mint ahogy munkanelkuli lettem. Bejelentkeztem a RAV-hoz,es meg munkanelkuli segelyt is kaptam arra a 3 honapra. De ehhez az kellett, hogy a leendo munkahely igazolja, hogy nem a sajat keresemre kezdek 3 honap mulva.

   Törlés
  2. Kelleni nem kell. A sajat dontesed. Ha bejelentkezel, kapsz ellatast.

   Törlés
  3. Kelleni nem kell. A sajat dontesed. Ha bejelentkezel, kapsz ellatast.

   Törlés
 2. Hmm, itt Vaud kantonban nem kell az önkormányzatnál bejelentkezni, csak a RAV-nál (franciául ORP).
  Önkormányzati bejelentkezésnek mi a célja, nekik mi a tennivalójuk ezzel...?

  VálaszTörlés
 3. Genf kantonban sem kell az önkormänyzathoz bejelentkezni, illetve ott automatikusan nem jär munkanélküli segély az elsö egy hétre. Ezt a "sajät hibät" ugy kell érteni, h a munkavällalo mond fel vagy fegyelmivel küldik el? Ja, és nem kellett a lakäsbérleti szerzödés sem, helyette viszont a RAV-nàl önéletrajz igen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdekes...
   :)
   A várakozási idő hossza attól függ, hogy milyen okból szűnt meg a munkaviszony.

   Törlés
 4. Üdv! Ha Svájcban ledolgoztam 3.5 évet és munkahelyi felmondás után elhagyom Svájcot kaphatok-e svájci munkanélküli segélyt amíg Magyarországon nem találok munkát? Úgy tudom,hogy van rá lehetőség! Ha valaki tud információt kérem írja meg nekem!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt hiszem limitált a dolog. Egy ismerősöm hasonló helyzetben, ha jól emlékszem 3 hónapig kapta az ellátást.
   Legegyszerűbb., ha megkérdezed tőlük.

   Törlés
  2. Üdv! Ezzel a kérdéssel sikerult előrébb jutni? Engem is érdekelne!

   Üdv

   Törlés
  3. üdv! olyan kerdesem lenne hogy pêldâul iden juliusba julius 1 -töl dolgoztam julius 31 ig 1 honapot temporaron keresztül 1 cegnek elküldtek a lohnausweist ami 2 honapi kimutatâst tartalmaz ugy irjak hogy julius lohn und august ha elmegyek a ravhoz ez 2 honapot jelent vagy csak egyet mert a juliusi lohnkent 1 -töl 18.âig az a juliusi az augustusin kifizetesenek julius 19-julius 31 ig amig ott voltam . a kerdes 1 honapnak szamoljak vagy 2 honapnak . lehet hogy csak juliusba 10 naot dolgoztam de az egesz honapra levontak a fizetni valot es az augusztusibol is es igy 2 honapnak szamitjak es mindegy hany napot dolgoztam ??? vâlaszt kêrnek köszönöm

   Törlés
 5. Szia. Ha L papirral vagyok kint szezonális munkára azaz minden alkalommal csak a szezon hosszára kapm meg az ausweist akkor jogosult lehetek a téli és nyári szezon között amíg otthon vagyok ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha van összesen 1 éves munkaviszonyod az elmúlt két évben, akkor igen, de itt kell élned, itt kell munkát keresned, nem mehetsz haza (csak minden negyedévben 5 napot tölthetsz "szabadságon").
   Az úgy nem működik, hogy hazamész és innen kapod az ellátást.

   Törlés
 6. Üdv! Ha pl én mondok fel ott ahol dolgozok, egyedül élek már több mint egy éve itt vagyok és dolgozok de L-es engedélyem van plusz kaptam kedvezményt a helyi önkormányzattól nyelvtanfolyamra akkor mi a szitu?

  VálaszTörlés
 7. Üdv! Ha pl én mondok fel ott ahol dolgozok, egyedül élek már több mint egy éve itt vagyok és dolgozok de L-es engedélyem van plusz kaptam kedvezményt a helyi önkormányzattól nyelvtanfolyamra akkor mi a szitu?

  VálaszTörlés
 8. Üdv! Ha pl én mondok fel ott ahol dolgozok, egyedül élek már több mint egy éve itt vagyok és dolgozok de L-es engedélyem van plusz kaptam kedvezményt a helyi önkormányzattól nyelvtanfolyamra akkor mi a szitu?

  VálaszTörlés
  Válaszok

  1. " Wenn Sie selber kündigen, ohne eine neue Stelle in Aussicht zu haben, oder wenn Ihnen wegen eigenem Verschulden gekündigt wird, könnte Ihr Recht auf Arbeitslosenentschädigung vorübergehend suspendiert sein.
   Für weitere Auskünfte wenden Sie sich bitte an eine juristische Beratungsstelle oder an Ihre Arbeitslosenkasse."
   http://www.treffpunkt-arbeit.ch/arbeitslos/erste_schritte/

   Törlés
 9. sziasztok segitsêg ... 1 êv 3 honapja vagyok svajcban össze vissza 8-9 honap munkaviszonyom van utolso helyen felmondtak megvan a papir . kapok munka nêlkülit a rav tol mert mindenholazt olvasom h 12 honap kell 2 even belül . de most nincs munkam költsêgeim vannak lakas stb mi a teendö a kerdês kapok valamit a ravtol vagy van valami szocialis segêly lehetösêg ?
  arau kanton

  VálaszTörlés
 10. Sziasztok. Segitseget szeretnek kerni es informaciot. 5 éve dolgozom svajban, egy eve elek kinz véglegesen. B papirom van. Munkanélküli segélyre szeretnek jelentkezni. Ha nem rendelkezem kilépő papirral mert a főnököm nem hajlandó oda adni, akkor is jogosult vagyok munkanélküli ellátasra?

  VálaszTörlés
 11. Sziasztok!
  Info kellene vagy segítség!
  Már negyedik éve dolgozok svájci cégnek de szezonális szerzôdéssel! Folyami hajózásról van szó.a mostani szerzôdésem nov végén jár le és több mint 12hónapot gyüjtöttem.mivel a hajón élek így nincs lakcímem svájcban.az otthoni munkaügyi pedig azt mondja így csak a magyar számított minimál járadékot tudják biztosítani .nem pedig amiért megdolgoztam!!!tud valaki segíteni?

  VálaszTörlés
 12. Sziasztok, párom kint dolgozik Svájcban 1 éve, 1 év munkaviszonya megvan. Ha hazaszeretne jönni úgy hogy kintről kapja a munkanélkülit, ami elméletileg 18 hónapig jár kb, havonta egyszer kell lejelentkezni vagy többször RAV-nál? Kinek milyen információja van. Köszönöm

  VálaszTörlés
 13. Szóval az állam lehúzása a cél? Bocs, de ebben nem segítek.

  VálaszTörlés
 14. ÉN pékdául nem akarok lehùzni senkit de ami jár az jár.nincsen lakcímem mert hajózok ezért nem kaphatok munkanélkülit?????szerinted ez fer????

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Nikolett!
   Amit az előző hozzászóló írt, az nettó lehúzás. A munkanélküli ellátásnak vannak feltételei. Pédául az, hogy itt él Svájcban és bőszen munkát keres, nem pedig az, hogy felmarkolom a pénzt, aztán élek otthon, mint Marci hevesen...
   A te esetedet nem ismeren. Így nem tudom, hogy jár vagy sem. Amit leírtál, abból nem megállapítható.
   Hol adoztál, hol a cég székhelye, stb. Konkrét infó nélkül senki sem tud válaszolni.
   És még egy, hagyjuk már ezt a jár, ami jár dumát. Ez egy letűnt rendszer hagyatéka.
   Nem a segélyre kell gyúrni...
   Ennyi.

   Törlés
 15. üdv kêrdês egy honapot dolgoztam iden juliusban 1 töl 30 ig es kethonapra szamoltak a kimutatâst juliusra es agusztusra juliusra juli 1 -18 ig agusztusra 19-30 ig ezt a rav is 2 honapra szâmolja el ez a kêrdês ?? mert hallottam mar olyat h mindegy hânynapot dolgozol egy honapba pêlda csak 2 hetet azt akkor is 1 honapnak szamoljâk mert levontâk a havi vonzatokat ez igaz ?

  VálaszTörlés
 16. ês egy masik kêrdês sok helyen dolgoztam megvan a 12 honap de sokhelyen fel honapokra havi elszamolas a kêrdês hogy arra is van elöirâs hogy 12 honap munka viszony hâny munkanap kell legyen vagy az mindegy lehet hülye kêrdês pontos vâlaszt kêrnek ha lehetseges Argau

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A RAV összesiti a napokat és az alapján ítéli meg az ellátást, vagy nem.
   Tehát két fél hónap az nem kettó.
   Volt olyan, akinek néhány nspon múlt.

   Törlés
  2. ok êrtem es mennyi napot jelent a 12 honap minimum 12x20 tehat minimum240 nap kell legyen vagy 12x 22 =254 erröl lehet tudni valamit ? köszönöm a vâlaszt

   Törlés
  3. jo lenne erröl egy pontos adat 12 honap alatt mennyi ledolgozott napnak kell meglegyen . lehet hogy 200 nap minimum 12 honap alatt mert 200 naptol 500 napig kaphat vki ellatast megköszönnêm a pontos infot

   Törlés
  4. Pontos infók itt: http://www.treffpunkt-arbeit.ch/arbeitslos/FAQ/

   Törlés
 17. Sziasztok!
  Azt szeretném kérdezni,ha már voltam Sájcban munkanélkülin 4 honapot. És most 8 honap utan vissza szeretnék menni egészségügyi okokbol.
  Abban az esetben,újra számolná a Rav azt a pénzt amit kapnék ?

  VálaszTörlés
 18. Szia!
  Voltam már a Rav-nál 4 honapot!
  De most,8 honap munkaviszony után ujra visdza kell menjek egeszség ügyi okokbol.
  A kérdésem az lenne,h újra számolnàk a énzt amit kapnék,vagy marad a régi amit elöször kaptam?

  VálaszTörlés