2015. szeptember 3.

Csak négy frankot keresünk óránként...

Ezzel a címmel jelent meg ma egy cikk.
A megfogalmazott állításokat hiszem is, meg nem is.
Nem, nem kell félteni a svájci munkaadókat, a cikkben ugyan nem írják ki a cég nevét, de van pár, akikkel szemben több eljárás is folyik (nulla eredméménnyel). Magam is vélelmezem, hogy melyikről van szó. Ha erről, akkor jogosak lehetnek a vádak...
De!
Tisztában vagyok azzal is, hogy egyik-másik dolgozót sem kell félteni. Bennünket is jelentett már fel saját ember, mert azt gondolta, hogy majd le tud húzni...
:(
(A hatóság nem talált semmit.)
Szóval, nézzétek el, hogy kicsit szkeptikus vagyok.

Az írásban beszámolnak arról, hogy három magyar kőműves feljelentést tett a munkaadója ellen az Uniánál.Állatásuk szerint hat héttel ezelőtt érkeztek és az ígéret szerint 25 frankot kaptak volna Zürichben.
Egyikük arról számol be, hogy már csak nyugtatókon tud élni, míg a másiknak 220 a vérnyomása (látva, a tekintélyes súlyfelesleget, ezen nem csodálkozom).

Elmondásuk szerint heti 50 órát dolgoztak hetente, és eddig csak 1800 frankot kaptak kézhez.

A szállásért 500 frankot kell fizetni, ami SG kantonban van. (na, most itt annyit jegyeznék meg, hogy azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy mindig ott sikerül munkát szerezni, ahol a lakhatás van. Elárulom, mi otthon is utaztunk néha 150 km-t is oda és vissza. Ez építőipar, nincs fix munkahely, bele kell kalkulálni).

A lakással sincsenek megelégedve, mert állítólag mindössze 5 szobás, és 15-en laknak benne, egy fürdő és két WC -vel (ezzel is van egy kis bi-bi... Svájcban meg van szabva, hogy egy lakásban hányan lakhatnak, amit az önkormányzat tart nyílván. Tehát, ebben a lakásban nem lakhatnának ennyien, max. 6 fő. Ha tizenöten vannak, akkor  9 nincs bejelentve).
Panaszkodnak még a lakás minőségére, miszerint az penészes, beázik és mindenféle rovarral kell megosszák az életterüket (ezt látni kellene).

Egyikük kollégája állítólag számonkérte a főnököt, de annak testőre (?) megfenyegette, ráadásul egy pisztolyt is látni vélt a kocsiban (naaaa...).

Időközben az Unia elhelyezte őket. Képviselőjük elmondta, hogy több magyar esett áldozatul már ilyen-olyan üres ígéreteknek (ez tény. Ugyanakkor az is érdekes, hogy a magyarok egy része képtelen bármit is elintézni maga körül, de érdekes módon az Uniát az első adandó alkalommal értesítik).

Az építtető, a Migros Pensionskasse analizálja az esetet (ez olyan svájcias).
Az Unia már felvette a kapcsolatot az MPK-val. A svájci rendelkezések szerint az építettő/tulajdonos a felelős, hogy a munkások megkapják a bérüket (ez általában úgy működik, hogy a fővállalkozó aláírat egy nyilatkozatot az összes alvállalkozóval, hogy betartják a szabályokat. Nagyjából ennyi, ezzel ők letudták a felelősség kérdését).

A megvádolt cég szerint az állítások abszolút hülyeségek.
A főnök kijelentette, hogy az emberek egy alvállalkozónak dolgoznak, és a papírok szerint többet keresnek, mint 5000 ezer frank havonta. A lakás pedig jó állapotban van (ezt mondjuk könnyű eldönteni).
Fenyegetés és fegyver nem volt.

Nah, kérem!
Ha ez valóban az a cég, akire gondolok (100 % svájci), akkor a "játék" a következő: a bérpapírok (ha vannak egyáltalán) valóban a valós összegre vannak kiállítva, ugyanakkor az azon szereplő bért nem kapják meg.
Ha ezt az emberek aláírták, akkor magyarosan mondva beszopták és az Unia is tehetetlen.
Sajnos, ők akkor sem tudnak sok mindent tenni, ha ez már nem az első eset. Maximum pert indítanak, ami akár évekig elhúzódhat. Ha ez egy nagyobb cég, akkor az ügyvédeik megeszik reggelie az Uniát.
:(

A legnagyobb problémát abban látom, hogy itt is kezdődik a "körbeszar".
Drága a földterület, drága az anyag. Az építtető minél olcsóbban akarja felépíttetni a kócerájt. Mert ugye More money.
Azt az fővállalkozót (GU) választja, aki a legolcsóbb árat mondja.
Jön egy "ócsó" GU, akinek rendszerint nincs is saját embere, és hív x számú alvállalkozót. Hogy neki is maradjon némi haszon, ő is a legolcsóbbat hívja. A végére már csak úgy lehet kijönni, nyereséget generálni, hogy csalásra kényszerítik a legutolsó kisvállalkozót a sorban.
Ismerős? Tiszta Magyarország.
Nem, még nem az. Majd akkor, ha már mi fizetünk a munkáért...
:(
Ezzel nem azt mondom, hogy minden vállalkozó csal, de nem is fog egy-két év alatt meggazdagodni. Gyanítom soha.
:(
A három munkás a cikk elején azt mondta, hogy azt gondolták, hogy Svájc ugye a hű, meg a ha...
Hát, nem...
Eredeti cikk ITT:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése