2015. szeptember 15.

Isten hozott menekült...

Nos, azt hiszem semmi újdonságot nem írok azzal, ha megállapítom, hogy ez a fontos kérdés Svájcban is központi téma, úgymond top prioritást élvez a híroldalak címlapján, így nem marad más, hogy arról is beszámoljak, mi az aktuális "álláspont".
A standard dolgokat nem említeném, mert azok bárhol elérhetőek, inkább a helyi specialításokat próbálom kiemelni.

Arról már korábban is írtam, hogy a svájciak mintegy háromnegyed része egyetért azzal, hogy valamilyen formában támogatni kell a menekültkérdés megoldását. Azonban a többség úgy véli, hogy a segítséget nem feltétlenül Svájcban kell szolgáltatni. Többekben fogalmazódott meg az az ötlet, hogy a probléma helyszínén, jelen esetben pl. Szíriában kellene humanitárius szolgálatot ellátni.

Érdemes szólni a civilekről is, akiknek néha teljesen agyament ötleteik vannak. Van olyan civil szervezet, aki már cselekvési tervet dolgozott ki. Egy, az interneten megjelent cikk szerint tíz pontba foglalták össze, azokat a sarökköveket, amik mentén kellene haladni.Bild: Keystone/Dominic Steinmann

Nagyon nyers fordításban az ötletek:

1./ Mindenki hívjon meg egy menekültet ebédre vagy vacsorára
2./ Műveljük együtt a kiskerteket.
3./ Varrjunk egy meleg takarót egy gyereknek.
4./ A vásárlások után összegyűjtött pontokat költsük a bevándorlókra.
5./ Önkéntesek tanítsák a németet és a matekot.
6./ Légy nagyszülő. "Fogadj örökbe" egy menekült családot, és segítsd a beilleszkedésben.
7./ Csináljunk valamit együtt! Önkéntesek színesítsék a bevándorlók életét (szervezzenek sport, és kultúrális programokat).
8./ Mondjátok, hogy Isten hozott. A településen lakóknak be kell mutatni az újonnan érkezetteket.
9./ Olyan családok kerestetnek, akik befogadnak egy menekülteket. Erre még csak néhány kantonban van mód.
10./ Ez tulajdonképp ugyanaz, mint a 9. pont. Itt is az együttélést szorgalmazzák.

Eredeti cikk  ITT:

Mi a véleményetek?

22 megjegyzés:

 1. Ezek részben már működő vagy megvalósítás alatt álló programok különböző helyekről, magánszemélyek, egyesületek vagy segélyszervezetek szervezésében.

  VálaszTörlés
 2. Azt nem értem, de ezt az osztrákoknál sem értem, hogyha a már az országban lévő külföldiekkel (Ausländerekkel) xenofóbok meg diszkriminálják őket, akkor kiknek is a fejéből pattannak ki ilyen remek ötletek és ki fogja ezeket megvalósítani?

  Inkább a saját, már ott lévő külföldiekkel kéne valamit kezdeni, támogatni az integrálásukat meg csökkenteni az általános rasszizmust. Erről sosincs valahogy szó.

  LM

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ez úgy van szerintem, hogy pár napig/hétig kijótékonykodják magukat a liberális hippik, aztán mennek haza nyugodt lelkiismerettel az árjáik közé. De az integráció valódi elősegítése eszükben sincs, mert azért együtt élni velük nem akarnak, csak a távolból felvenni a jótékonykodó szerepet, és mindenkit rasszistának bélyegezni, akiknek vannak fenntartásai a menekültekkel/bevándorlókkal kapcsolatban.
   Svédországban ez még sokkal feltűnőbb jelenség, Ausztriában azért a többség barátok között annyira nem fogja vissza a véleményét, csak kifelé muszáj mutatni a PC hozzáállást. Azért az alapvető naivitás még bennük is megvan, egyrészt, hogy "jajjszegény menekülteken segíteni kell" illetve "de hát majd úgyis hazamennek, ha vége a háborúnak", meg "de hát a nagy részük jól képzett középosztálybeli", satöbbi. Kár, hogy a statisztikák egyáltalán nem ezt mutatják.(na bocsánat, ha kicsit élesen fogalmaztam, nekem ez az eddigi tapasztalatom)

   Törlés
  2. én nem találkoztam az elmúlt években semmilyen hátrányos megkülönböztetéssel ausztriában. velem maximálisan korrekt mindenki.
   mondjuk azt kicsit túlzónak érzik a kollégáim is, hogy a menekültáradat miatt megbénul a város, az emberek nem tudnak bejárni a munkahelyükre, mert vonatok maradnak ki, sokórás dugók vannak. azt mondják, segíteni kell, de közben ne bénuljon meg az ország.

   Törlés
  3. A magyarokkal az átlagnak semmi baja, persze, de ez most szóba se került itt.

   Törlés
  4. Pill: mindenben egyetertek

   különösen ebben:
   "integráció valódi elősegítése eszükben sincs"
   "a többség barátok között annyira nem fogja vissza a véleményét," pontosan, 100x tapasztaltam már ezt

   "Kár, hogy a statisztikák egyáltalán nem ezt mutatják"
   Pontosan!

   "A magyarokkal az átlagnak semmi baja"
   Igen, de magyarok relatíve kevesen vannak itt a nagy bevándorlócsoportokhoz képest.

   LM.

   Törlés
 3. Az első ötlettel teljesen egyetértek, miszerint inkább Szíriában kellene rendet rakni, hiszen egy 23 milliós (vmiért ez a szám ugrott be, javítsatok, ha tévednék) országot képtelenség Európába befogadni. Ha a gazdagabb országok, mint Svájc, Németország, Svédország, stb lassanként otthont adnának ezeknek az embereknek, jelentősen megingana az ő gazdaságuk is, ez képtelen ötlet.

  Az a 10 pont egyértelműen marhaság. A svájciak már eleve távolságtartóak a "normális" külföldiekkel szemben is, ritkán engedik be őket a saját otthonaikba, majd pont egy muszlim vallású menekültet fognak pátyolgatni, ugyanmár...

  Kriszta

  VálaszTörlés
 4. Nem leszek népszerű, de ezek működő dolgok, legalábbis Genfben! Én is olyan helyen önkénteskedek, ahol hasonló programokat szerveznek a külföldről érkező emberek számára, hogy ezzel is segítsék a beilleszkedésüket. Most csak át akarják terjeszteni az újakra :-(

  VálaszTörlés
 5. Egyébként éppen pénteken megyek egy közös rendezvényre, ahol együtt ünnepeljük az elmúlt évet... svájciak és bevándorlók, segítők és segítettek...

  VálaszTörlés
 6. En a masodik hozzaszoloval ertek egyet. O leirta, amit en akartam. Velunk, akik itt vagyunk, teljesen hasonlo kulturkorbol, dolgozunk, adot fizetun, velunk ridegek es elutasitoak. Ezeket a barabarokat meg szeretettel varjak??? Majd felebrednek ezek is, mint a nemetek meg az osztrakok. Vagyis inkabb remelem, hogy nem, es ezek az illegalis bunozok legalabb Svajcot elkerulik.

  VálaszTörlés
 7. Gilda, nem a "külföldről érkező emberekről" van szó. Nézem a tévét, élőben megy: tőlünk alig 10 km-re a szerb-magyar határon gumit, sátrakat gyújtogatnak, botokkal, betontömbökkel dobálják a határon álló rendőröket... Örülj, hogy még nincsenek ott...
  Ilyen táblákkal várták az első pár ezret az osztrákok, a németek... csak közben még odaért vagy 170-ezer. Fuldokolnak ők is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na egy pillanat! Én nem kívánok belemenni ilyen beszélgetésekbe, mert általában vita lesz belőle.
   Én csak egyetlen mondatra reagáltam: "Érdemes szólni a civilekről is, akiknek néha teljesen agyament ötleteik vannak."
   A mondataimban semmiféle utalás nem volt a jelenlegi helyzetre, pusztán azt jeleztem, hogy ezek működő szervezetek, amikben svájci és nem svájci civilek önként segítenek!
   Az utolsó "névtelen"-nek írom: velem nem ridegek a svájciak :-)

   Törlés
  2. Szerinted ezek legnagyobb része nem agyament?
   :)
   Amolyan üssük el az időt.
   Én persze megértem, hogy ez békeidőkben jópofa dolog, de lassan.... és nem festem az ördögöt a falra.

   Törlés
  3. Nekem nem derült ki, hogy nem a mostani európai helyzetre reagáltál, hiszen erről szólt a poszt. A 10 pontról egyébként elsőre ez jutott az eszembe: "szegény, naiv svájciak".

   Törlés
  4. Miért, hol írtam az európai helyzetről? Visszaolvastam, csak a svájci programokra reagáltam, amik segítik a külföldiek beilleszkedését.

   Törlés
  5. én mindenesetre örülök, hogy vannak, akik azt teszik, ami mások szerint "lehetetlen". ők teszik elviselhetővé a világot.

   Törlés
  6. Azt gondolom, hogy akik ezt teszik, azt nevtelenul teszik...

   Törlés
  7. Azt gondolom, hogy akik ezt teszik, azt nevtelenul teszik...

   Törlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
 8. Igyekeztem nem megfogalmazni konkrét véleményt a posztban, most néhány hozzászólás után megteszem.
  Ezek a pontok viccesek számomra.
  Van, amin jót nevettem.
  Meg a két hipszteren is a képen.
  :)
  Most nem 10 család érkezik, nem ennyit kell integrálni, hanem százezrek jönnek egy teljesen idegen kultúrából.

  Én azt gondolom, hogy marha nagy a baj, és jó lenne, ha a civilek is felébrednének a csipkerózsika álomból, mert lassan beleér a kezük a bilibe.
  :(((

  VálaszTörlés
 9. nagyon úgy tűnik, hogy mindenki úgy van ezzel a menekült kérdéssel, mint hülye gyerek az élő húsvéti nyuszival.... akarja, idióta apja megveszi neki, örül, mint pék kutyája a meleg kiflinek kb 2-3 napig.. minden ovis barátnak megmutatják majd a végén szabadon engedik, megeszi a szomszéd kutya jobb esetben elviszik és odaadják egy bácsinak akinek otthon több nyula is van....

  Másik névtelen...

  VálaszTörlés
 10. Van aki esetleg vacsorára hívná az "urakat?"
  https://www.youtube.com/watch?t=44&v=RfrpwAEMe0c

  VálaszTörlés