2015. október 26.

Hogy állunk menekültügyben?

Most egy kicsit úgy csináltam, mint Hofi Géza...
40 -en túliak talán emlékeznek rá,  hogy egyszer megkérdezték tőle, hogy miért nincs sűrűbben a TV-ben műsora. Azt válaszolta, hogy akkor hamarabb megunnák a nézők.
:)
Persze, nagyképűség lenne bármilyen párhuzamot vonni, egyszerűen nem értem rá. Vendégeim voltak, és igyekeztem őket elhalmozni mindennel, ami svájci.
Mától vissza a szürke hétköznapokba!

Továbbra is vezető téma a sajtóban a menekültválság vagy népvándorlás.
A "vasárnapi hírekben" megjelentek a legfrissebb adatok.
Ezek szerint, az év végéig az előzetesen számított 29 ezer helyett, több mint 30 ezer menekült érkezését prognosztizálták. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a korábbiakkal ellentétben nőtt a magukat szírnek vagy afgánnak vallók száma.
Szeptemberben 4544 fő érkezett, ebből 913  fő volt szír (augusztusban ennek fele, júliusban csak 242 fő volt).
A menedékkérők legnagyobb számban még mindig Eritreából érkeznek, szeptemberben 1387 fő, ami viszont csak a fele az augusztus havinak.

A regisztrált menekültek tekintetében Svájc a hetedik az európai összesítésben. Németország, Magyarország és Svédország előzi meg őket.

Változott-e az emberek véleménye?
Én úgy látom, hogy egyre jobban nő azok aránya, akikben kétség merül fel és nem támogatják a menekültek további, - vég nélküli - befogadását.
Ugyanakkor sok Gemeinde hoz önkényes intézkedést, ami nem feltétlenül váltja ki az ott lakók szimpátiáját.

Többen már további problémákat vetnek fel: mennyibe fog ez kerülni az adófizetőknek, stb.

Van olyan település, aki inkább több adót fizet(ne), ha nem kellene menekülteket fogadni, van olyan, aki inkább ledózeroltatja az üres, de még lakható ingatlanokat, hogy ne lehessen beköltöztetni migránsokat. Ugyanakkor vannak olyan önkormányzatok, akik igyekeznek megfelelni az elvárásoknak, és keresnek saját településükön alkalmas ingatlanokat.

Van olyan település, amit nemes egyszerűséggel Svájc Magyarországa címmel illettek.
Eredeti cikk ITT:
Magyarul:
„Oberwil-Lieli egy fekete folt Svájcban”, mondta a múlt héten egy ARD-riporter. Ez a kijelentés felkeltette Giacobbo - Müller figyelmét a település iránt. A két szatíra író a vasárnapi SRF adásban nagyító alá vette a kis Aaargau-i települést és annak menekültpolitikáját.
„Oberwil-Lieli egy kicsit a svájci Magyarországgá vált, csak jobban szervezett", mondta a vidám Mike Müller. A település „kimondottan innovatív kormányzójával” éllovas szerepelt vállalt a menekültpolitikában, tette hozzá Viktor Giacobbo. „Ha találnak egy régi házat, ahol a kanton menekülteket szándékozik elszállásolni, azt Andreas Glarner ill. az önkormányzat azonnal felvásárolja és lebontatja.”
Az Aargau-i település menekültpolitikája az elmúlt hetekben sok vitát szült. Oberwil-Lieli inkább büntetést fizet, minthogy menekülteket fogadjon be (ahogy már tudósítottunk róla). „Egyszerűen hiba lenne gazdasági migránsokat befogadni, ezért inkább összeszorítjuk a fogunkat és fizetünk”, indokolta a kormányzó, Andreas Glarner a döntést a Tele M1 csatornán. 
A svájciak megint kiváló megoldást találtak a külföldiek problémájára, mondta Giacobbo Müller. „A pénzt. Idegengyűlölet, ami kifizetődik”. Ő még azt is javasolná, hogy a jövőben ne csak a menekültek megsegítésére, hanem ellenük is lehessen adományozni. „A Glückskette [Szerencselánc] segélyszervezet mellett, legyen egy Pechkette [Balszerencse-lánc] is.”

A kommenteket olvasva, azon településeken sem feltétlen boldogok az emberek, ahol a helyi elöljárók önként és dalolva bocsátanak újabb és újabb helyiségeket a menekültek megsegítésére.
Luzern kantonban, Nebikonban jött létre egy új befogadóállomás, amely 50 főt tud elszállásolni.
A képeket javaslom megnézni. Ez nem a Ritz Hotel.
Bővebben, ITT:

A múlt hét végén már a hadsereget is bevetették a határőrség mellett. A Budapestről induló Wiener Walzeren egyre több menekült érkezik Svájcba.

Azon meglepődtem, hogy Svájc is csatlakozott az Európai Bizottság újraelosztási tervéhez.
Leírva még sehol sem láttam, de gyanítom, hogy ez is a "lavírozás" része az elmúlt évben megszavazott kvótarendszerhez kapcsolódó úniós egyezmények felrúgásának kapcsán.
Folyt. köv.


foto:aargauerzeitung.ch


2 megjegyzés:

  1. Nézem a képet és ami meglepett, a háttérben egy kereszt van a falon!
    Nálunk Svédországban a kórházi templomban egyszerűen levették a kedves menekültek, (Krisztussal rajta) és a sarokba tették,mert őket zavarta.
    A svédek pedig bamba nép, ezért azt az intézkedést hozták, hogy minden kórházban le kell venni, semmilyen vallási jelkép nem lehet ott. Akkor mitől templom? Egy szerencsétlen idős hölgy egy A4-esre rajzolt magánal egy keresztet, hogy legalább imádkozzon valakihez. A biztonsági őr eltetette vele. Nos, erre tartunk....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól tartok, hogy lesznek még érdekes dolgok...
      :(

      Törlés