2015. október 13.

Káros szenvedélyek

Ebben sem marad le Svájc...
A legfrissebb felmérések szerint minden negyedik ember dohányzik, 7 % füvezik, és nő a masszív alkoholisták száma is.
A svájci Közegészségügyi Hivatal 11 ezer embert kérdezett meg szokásaikról.

10,3 % naponta fogyaszt alkoholt, területi megoszlás szerint a német részen a legkevesebb ez a szám (8,2%, a francia részen 14,7%,  az olasz részen pedig 20,8 %).
A megkérdezettek több mint fele iszik legalább hetente egyszer.
A "krónikusan kockázatos" kategória nem sokat változott az elmúlt négy évben. Nők esetében több mint 3 dl sört vagy 1 dl bort iszik, urak tekintetében ennek a duplája a mennyiség.
A 2011-es adatokhoz képest nőtt azok száma, akik legalább egyszer egy hónapban lerészegednek. Ez pillanatnyilag 22 %.
12,5 % azoknak az aránya, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

Keystone/Alessandro Della Valle

A dohányzási statisztikák nem változtak lényegesen. A 15 éven felüliek több mint negyede dohányzik, 17,3 % rendszeresen, a többi alkalmanként.
A napi elszívott mennyiség 13,5 szál.
Minden harmadik dohányos elszív egy dobozzal (vagy többet) egy nap.
Megduplázódott az elektromos cigarettát szívók száma is. A lakosság 14 százaléka már kipróbálta ezt, de a rendszeres használók száma még elenyésző (0,7 %)

Továbbra is a kanabisz a legnépszerűbb illegális drog. Az elmúlt 12 hónapban nőtt azok száma, akik kipróbálták.
Kokain és a heroin tekintetében is nőtt ez a szám, azonban ezek nem tükröznek valódi eredményt, illegális mivoltuk miatt.
Az összes megkérdezett, aki elmúlt 15 éves, 31,5 %-a kipróbálta már a füvet.
Sajnos, nőtt a legfiatalabbaknál is a szer használata.
A felmérés megerősítette, hogy a prevenciónak nagyobb szerepet kell szánni.

Eredeti cikk ITT:
http://www.20min.ch/schweiz/news/story/Rauschtrinken-nimmt-in-der-Schweiz-zu-29804772

12 megjegyzés:

  1. Az a baj hogy a fiatalok nincsenek tisztában sehol azzal hogyha valamit elkezdenek, abból mi lesz. Mert divat dohányozni, inni, a könnyű drogok már szinte legálisak, a kávét sem tartják veszélyesnek, mondjuk nem is az módjával, csak azt a fránya határt nehéz meghúzni. Nekem az alapelvem hogy nincs pia, nincs dohány, nincs kábítószer semmilyen mennyiségben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Turchi!
      Mièrt a fiatalok? A 60as 70es èvekben a mai "öregek" jobbak voltak? Gondolok itt a Woodstock-idökre... Ezek a fiatalok sem rosszabbak a règieknèl. Nagyon sok jo fiatalt ismerek ès becsülök, na meg "öreget" is :)

      Maresz

      Törlés
    2. Én nem vagyok ennyire szigorú. :)
      Talán 8 lehettem, amikor sutyiban elszívtunk egy cigit.
      :D

      Törlés
    3. Maresz: OK, ebben igazad van, hülyén fogalmaztam. Arra akartam kilyukadni hogy fiatalkorban kezdődik az egész. Nemcsak a mai fiataloknál hanem a régieknél is. Így értettem. Az a fiatal aki el sem kezdi ezeket, több esélye van hogy később nem lesz egyik sem a szenvedélye.

      Törlés
    4. Svájci: Én nem azt mondtam hogy soha nem dohányoztam vagy nem ittam volna. Mindent a maga idejében DD. Ráadásul a dohányzást csak nagyon későn hagytam abba. De legalább sikerült.

      Törlés
    5. Ez meg már jellem kérdése. Szerintem.

      Törlés
    6. Na, most én fogalmaztam rosszul. :) Szóval azt akartam írni, hogy a kipróbálás, alkalmankénti fogyasztás még nem jelent függőséget. Az már jellem kérdése, hogy valaki alkoholista vagy drogos lesz. A cigit nem számítom ide, mert az attól való függőségnek kevésbé károsak a hatásai (illetve jórészt csak az egyénre).

      Törlés
  2. Mit jelen az, hogy naponta fogyaszt alkoholt? Megiszik egy sört vagy egy pohár bort az ebédhez vagy vacsorához? Ettől nem lesz senki alkoholista. Szerintem a kérdés az lenne, hogy mennyi alkoholt fogyaszt havonta pl.
    A cigaretta sehol nem olyan olcsó Europában mint Svájcban. Csodálom, hogy az állam még nem vette ezt észre. Jó kis adót lehetne még rányomni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Ott vannak az adatok irasban.:)

      Törlés
    3. Ott vannak az adatok irasban.:)

      Törlés
    4. Ezen még makkolnak a tudósok hogy a napi rendszerességgel fogyasztott de kevés alkohol árt-e vagy sem. Inkább az a kérdés ahogy írod hogy ha a napi rendszerességgel adott egy kisebb adag, nagyobb-e az esélye hogy növelje az illető az adagot. Valószínű hogy igen. És persze van aki egész életében nem növeli, a kettő nem zárja ki egymást.

      Törlés